Şimdi Ara

İp atlamak ???

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
25.046
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Giriş
Mesaj

  • Kış geldi malumunuz dışarda yürümek koşmak falan artık daha zor bende odam boş olduğu için evde yapacağım kardiyo çalışması içinen iyi sporun ip atlama olduğunu düşündüm netten araştırdım düşünceminde doğru olduğu ortaya çıktı altta bilgileri payklaşıcam sizle. Aranızda ip atlayan var mı nerden bulabilirim ip atlama aparatını alırken neye dikkat etmeliyim ?

    quote:


    Sıçrama ve İp Atlama

    Sağlık açısından uygun, ucuz ve hoşlanılabilir olarak en elverişli egzersizlerden biri de ip atlamaktır. Bir kişinin sağlıklı kalabilmesi için ayaklarını kullanması gerekir.

    Egzersiz hususunda doktorlar ve sağlık otoriteleri; hızlı adımlarla yürümek, hafif tempoda koşmak ve kır koşularını tavsiye etmişlerdir. Birçok insan bunların hepsinin etkisinin olduğunu bilmesine: rağmen çok zaman alması ve devamında sıkıcı olmasa sebebiyle ya başlarlar bırakırlar veya hiç başlamazlar.

    Günümüzde ev kadınları, yöneticiler, büro memurları ve okul çağındaki çocukları kaslarını çalıştırmak ve egzersiz yapmak için içeride ve dışarıda uygulayabileceği ve kişiyi mutlu edecek nitelikte hareketler ararlar. İp atlamak bu hareketlerden biridir. Çünkü sadece naylondan, pamuktan veya ketenden olan bir kaç metrelik atlama ipi egzersiz için yeterlidir.

    Dr. Kaore Fizyoloji Enstitüsü Başkanı; en azından zamana karşı sağlıklı kalabilinmesi için; herkesin çok kolayca ip atlamayı yapamayacağını söylemiştir ve ip atlamanın bazı avantajlarını ele almıştır.

    Buna göre bacak ve kalça kaslarının gelişmesinde özelllikle etkili olabilir. İp atlamada ritmik olarak, sıçramada, joking koşularında daha fazla vücudun üst kısmı hareket edecek, ayak ve diz eklemi güçlü ile bel kuvvetli olacaktır. Denge, koordinasyon ve çeviklik gelişecektir. Ayrıca sıçramadan dolayı harcanan enerji miktarı artacaktır.

    Avrupa ve uzak doğuda asırlar önce yapılan ve her yaştaki insanların hoşlandığı ip atlamanın ilk geliştirildiği yeri hiç kimse bilmez. Filipinleri ziyaret edenlerin özel sıçrama oyunlarını görmeleri mümkündür. (Bambu ağaçlarından yapılmış sıçrarna oyunu). Ayrıca asırlardan beri kendi kültürümüz içerisinde okul çağındaki çocuklar, bazı profesyonel sporcular eğlence ve antrenman sırasında ip atlarlar. Boksörler dayanıklılığı geliştirmek için sıçramanın yararını bilir. 1957'de İlinois Üniversitesinin bir çalışması belkide gerçek yararlarını belirten ilk görünümlerdir. Bu çalışmaya katılan 9-11 yaşlarındaki okul çocuklarına yalnız ip atlama hareketleri yaptırıldı. Sonunda çocukların kale verimliliğinin ve dayanıklılıklarının arttığı, göğüsten nefes almalarının geliştiği, vücut yağlarının azaldığı ve kaslarının kuvvetlendiği, ayrıca çevikliklerinin arttığı ve programa başlamadan evvelkinden 10 cm daha yükseğe sıçradıkları belirlendi.

    Böyle bir çalışma büyükler için de mümkün mü? 1961'e kadar hiç kimse gerçek anlamda bilmiyordu. Dr. Rodahl (Filipin Lankonau Hastahanesi araştırma müdürü) bunu test ederek çalışan memurların öğleden sonra meydana gelen yorgunluklannın giderilmesi için bir araştırma yaptı. İlk önce yaşları 19-24 olan sekreter bayanlardan ip atlama egzersizleri içeren bir grup oluşturdu. Bu bayanlar, öğlen saatinde günde 5 dakika ip atlatarak haftada 5 gün olmak üzere bir ay çalıştırıldı. Sonuçta sekreter bayanların fiziksel kapasitelerinin ortalama %25 arttığı tespit edildi.

    Temple Üniversitesinde yaşları 19- 43 olan erkekler grubu üzerinde benzer programlar gözden geçirildi. 2 ay süresince haftada beş gün, günde 10 dk. ip atlama testi uygulandı. Buna göre iş üretimi için O2 kullanımı kişisel kapasiteleri kale dolaşım sistemi verimliliğindeki ortalama gelişme %23'e çıkarken bazılarınınki %31'e ulaştı. Ayrıca bu gruptakilerin kale atım sayıları azaldı, çalışma yükleri arttı ve bir çoğunda pençe kuvvetleri gelişti.

    Arizona Eyaleti Üniversitesinden Jack Bakeri spor yapmamış 92 öğrenciyi test etti. Yarısına günde 30 dakikalık proğramı, diğer yarısına günde 10 dakikalık ip atlama programı uyguladı. Sonuçta her iki grupta da kardiovasküler verimliliğin arttığı ve iki grup arasında benzerlik olduğu tesbit edildi.

    İp Atlamanın Faydaları

    Gerilim içinde oldunduğu zaman özellikle doğal olarak hoplama veya zıplama gibi hareketler yapılır. Bir oyun esnasında neşeli bir şekilde seyrederken hop oturup hop kalkılır veya önemli bir maçtan sonra kazanan oyuncular kanguru gibi sıçrarlar ya da televizyon programlarında büyük bir ikramiye kazanıldığında havalara sıçranır. Fizyologlar küçük sıçramaların kılcal damar dolaşımını geliştirdiği, kanın kalbe dönüşüne yardım eden calf ve thigh gibi kaslann tonusunu arttırdığını bildirmiştir.

    Bazı ülkelerdeki okulların bir kısmında Beden Eğitimi programlarına ip atlama egzersizini koymuşlardır.

    İp atlamaya hayatın her anında erken veya geç başlanılabilir. Egzersizler gruplar halinde antrenman proğramları olarak yapılabilir aynı zamanda diğer çalışmalarla da halledilebilir. Odada, büroda veya yatağın üzerinde zıplayarak çalışmaya başlanabilir.




  • 
Sayfa: 1 sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.