Şimdi Ara

Nvidia Ion platformunu duyurdu, netbookların çehresi değişiyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
0
Favori
5.731
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Son günleri krizin etkileri altında geçiyor olsa da 2008 pek çok önemli gelişmeye ev sahipliği yaptı. Geriye dönüp yaşanan gelişmeleri masaya yatırdığımızda donanım dünyası için yıla netbookların damga vurduğunu söyleyebilmek mümkün. Intel'in ortaya attığı bu kavram maliyet gözetilerek hazırlanan ultra-taşınabilir dizüstü bilgisayarlar için kullanılıyor. Tabii Intel, netbook tarifini Atom platformunu kullanan sistemler için kullanıyor olsa da aynı kategoride yer alan ve alternatif işlemci/platform çözümlerini esas alan mobil bilgisayarların olduğunu belirtmekte de fayda var.


    alt="Nvidia Ion platformunu duyurdu, netbookların çehresi değişiyor"


    Nvidia'nın GeForce 9400M yonga setiyle netbooklar GPU ile tanışıyor, grafik ve video performansı artıyor


    Resmi lansmanı Haziran ayında Tayvan'da gerçekleştirilen Computex fuarında yapılan düşük güç tüketimli Atom işlemci ailesi, sistem üreticileri arasında öngörülenden de hızlı bir şekilde yayılmayı başarırken, Atom tabanlı netbook modelleri yüksek satış rakamlarına ulaşarak üretici firmaların yüzünü güldürmeyi de bildi. Asus'un geçen sene duyurduğu Eee PC serisi ile popüler olan netbook bilgisayarlar için rekabetin bu yıl başladığını söyleyebilmek mümkün. Zira MSI, Acer, Dell ve HP başta olmak üzere sektör lideri pek çok firma yeni modeller ile netbook pazarına giriş yaptı.


    alt="Nvidia Ion platformunu duyurdu, netbookların çehresi değişiyor"


    GeForce 9400M tek yonga tasarımına sahip


    Oldukça hızlı büyüyen netbook pazarı üreticileri de şaşırtırken pek çok firma satış rakamları ve gelir beklentileirnde revizyona giderek daha da iyimser bir beklenti içerisinde olduklarını işaret ediyorlardı. Atom işlemci ailesi, 945GC/945GSE yonga seti ve Intel'in DirectX 9 destekli entegre grafik işlemcisi GMA 950'den oluşan platform, kullanıcılara el veren her yerden internete bağlanabilme ve başta elektronik posta kontrolü olmak üzere günlük olağan işlerini takip edebilme fırsatı sunarken malesef daha fazlası için (örneğin HD video oynatımı) çeşitli sıkıntılar baş gösteriyordu.


    alt="Nvidia Ion platformunu duyurdu, netbookların çehresi değişiyor"


    Nvidia, GeForce 9400M yonga setiyle birlikte hazırladığı referans Pico-ITX anakart tasarımını da gösterdi


    Intel'in Atom platformuyla eleştirildiği temel nokta entegre grafik işlemci performansı idi. Zira birkaç yıl önce hazırlanan DirectX 9 destekli GMA 950 IGP'si değil oyun oynatmak, yüksek tanımlı videoların gösteriminde dahi günümüz modern IGP'leri seviyesine yaklaşamıyordu. Beğeni toplayan tüm artılarına rağmen güncellemenin pek te mümkün olmadığı Atom tabanlı netbook sistemlerde merkezi işlem birimine ayak uydurmakta sıkıntı çeken entegre grafik işlemci eleştri oklarının hedefi haline gelmişti. Nvidia tarafından duyurusu yapılan yeni bir platform ise netbook dünyasının seyrini değiştirecek gibi görünüyor.


    alt="Nvidia Ion platformunu duyurdu, netbookların çehresi değişiyor"


    Nvidia'nın Pico-ITX anakartı sadece 10 cm x 7.2 cm (3.94" x 2.83") boyutlarında


    Ekran kartı teknolojilerinde ATi ile birlikte sektörün lider iki isminden biri olan Nvidia, yılın ilk yarısında Intel ile sert bir tartışma yaşamıştı. SLI teknolojisinin kullanım hakları ekseninde yaşanan bu tartışma zamanla büyümüş ve her iki firma da yeni argümanlar ortaya atarak tartışmaya farklı açılımlar getirmişti. Nvidia'nın yaşanan bu gelişmeler esnasında attığı belkide en önemli adım VIA ile işbirliğine gitmesi olmuştu. Zira firma yaptığı açıklamayla VIA ile yeni bir platform için ortak çalışma yapacağını duyurmuş ve Intel'in Atom platformuna rakip olacağının sinyallerini vermişti.


    alt="Nvidia Ion platformunu duyurdu, netbookların çehresi değişiyor"


    ATX ve Pico-ITX anakartlar arasındaki boyut farkı


    VIA ile yapacağı platform çalışmasının detaylarını açıklayan firma, VIA Nano / C7 işlemcili ve GeForce GPU'lu yonga seti ile birlikte ultra-taşınabilir dizüstü bilgisayar dünyasına yeni bir soluk getireceğini iddia etmişti. Her ne kadar Nano işlemci ailesinin Atom işlemcilerinden daha güçlü olmasa da Nvidia rakibini entegre grafik işlemci performansıyla vurmayı hedeflemişti. Zira VIA ve Nvidia ortaklığı için gün ışığına çıkan dökümanlarda da Nvidia, VIA ile hazırlanacak ortak platformda kullanılması beklenen GPU'nun özellikleri ve sağlayacağı performans üzerinde duruyordu.


    Fakat Nvidia ve VIA ortaklığı somut meyvalarını veremeden -kısmen- sona ermiş oldu. Yaz ortalarında AMD ve Intel işlemciler için yeni yonga seti hazırlamayacağını duyurarak bir anda tüm dikkatleri üzerine çeken VIA, geçtiğimiz ay yaptığı açıklama ile Nvidia ile sürdürülen netbook projesinin askıya alındığını, çalışmaların masaüstü çözümler ekseninde devam edebileceğini ifade etmişti. Nvidia ise aylar önce rakip benimsediği ve ciddi şekilde eleştirdiği Atom platformu için bugün gelinen nokta da Intel ile işbirliğine giderek kendi çözümünü hazırlamaktan geri kalmadı.


    alt="Nvidia Ion platformunu duyurdu, netbookların çehresi değişiyor"


    Nvidia'nın Ion platformunu temel alan ilk nettop prototipi


    Nvidia'nın Atom platformu için yonga seti hazırlayacağını daha önceki haberlerimizde sizler ile paylaşmıştık. Nettoplar için hazırlanacağı iddia edilen yeni yonga seti Nvidia'nın resmi açıklamalarına bakılırsa netbook bilgisayarlarda da kullanılacak gibi görünüyor. Nvidia'nın Ion platformu olarak isimlendirdiği Atom işlemci ve GeForce 9400M yongasının, Intel'in mevcut çözümlerine göre özellikle grafik ve video oynatım başarımı açısından çok daha yüksek performans sunması ve önümüzdeki yıl üreticiler arasında hızlı bir şekilde yaygınlaşması bekleniyor zira Nvidia, yeni yonga setiyle oldukça iddialı.


    alt="Nvidia Ion platformunu duyurdu, netbookların çehresi değişiyor"


    Prototip, kompakt boyutlarıyla dikkat çekiyor ve HTPC'lere rakip olacak gibi görünüyor.


    Nvidia'nın GeForce 9400M yonga seti aslında çokta yeni sayılmaz. MCP79 kod adlı çözüm birkaç ay önce Intel'in masaüstü işlemcileriyle kullanılmak üzere anons edilmiş ayrıca Apple'ın yeni nesil dizüstü bilgisayarlarında da kendine yer bulmuştu. DirectX 10 destekli, yüksek tanımlı videolar için donanımsal hızlandırma yapabilen entegre grafik işlemci performansı ile öne çıkan yonga setini Atom işlemcilerine uyarlama yoluna giden Nvidia, Atom tabanlı sistemler için hazırladığı Pico-ITX formundaki referans anakart tasarımını da gösterdi.


    İlk defa gösterilen Pico-ITX anakart, 10 cm x 7.2 cm (3.94"x 2.83") boyutlarında. Bugün sistemlerimizde kullandığımız standart ATX anakartlara kıyasla çok çok daha küçük olan anakart, oldukça sade bir şekilde tasarlanmış. GeForce 9400M yonga seti ve Atom işlemcisine ek olarak Gigabit ethernet, SATA, DVI, HDMI ve USB konnektörlerine sahip olan anakartın arka yüzüne ise bir adet DDR3 SO-DIMM bellek slotu yerleştirilmiş. Özellikle HDMI konnektörüyle de dikkat çeken anakart sayesinde netbook veya nettop sistemleri yeni nesil televizyon ve monitörlerle kullanabilmek mümkün olacak.


    alt="Nvidia Ion platformunu duyurdu, netbookların çehresi değişiyor"


    Nvidia'nın Ion platformunu Intel'in mevcut çözümlerinden ayıran en önemli farklardan biri de yonga tasarımı. Intel'in kullanılmakta olan mevcut platform çözümlerinde Atom işlemcisine ek olarak 945GC-945GSE ve ICH7 köprüsü ile toplamda 3 yongalı bir alt yapı mevcut iken Nvidia yeni platformuyla sayıyı ikiye indiriyor zira Ion platformunda tek yonga tasarımına sahip olan GeForce 9400M yongası ve Atom işlemcisi kullanılıyor. Bir süredir özellikle giriş seviyesi yonga seti çözümlerinde tek yonga tasarımına ağırlık veren Nvidia'nın ilgili çözümlerinde güney köprüsüne gereksinim duyulmuyor.


    Yapılan açıklamalara göre, Nvidia'nın Ion platformu Intel'in mevcut çözümlerine göre grafik ve video performansı açısından 10 kata varan oranda daha hızlı olacak. Windows Vista Premium ve Windows 7 desteği de sunacak olan entegre grafik işlemci HD video oynatımında ise en azından netbook segmentinde rakipsiz olacak gibi görünüyor. Zira 8 - 25Mbps H.264 videoların sorunsuzca oynatılabileceği bildiriliyor. Yapılan denemelerde de 1080p (18Mbps) H.264 formatlı videonun oynatımı esnasında Atom işlemcisine binen yükün %30'un altında kaldığı gözlemlenmiş.


    alt="Nvidia Ion platformunu duyurdu, netbookların çehresi değişiyor"


    GeForce 9400M'in DirectX 10 destekli entegre grafik işlemcisi 1080p videoları oynatabiliyor. Batman: Dark Knight videosunda Atom işlemcisinin kullanım oranı %30'un altında!


    Apple'ın dizüstü bilgisayarlarında kullanılan GeForce 9400M yonga setiyle oldukça benzer olduğu belirtilen netbook odaklı GeForce 9400M'in saat hızlarında herhangi bir değişikliğe gidilmediği fakat bu noktada kararı OEM üreticilerinin vereceği ve ısı/güç tüketiminin öne çıktığı uygulamalarda üretici firmaların saat hızlarını aşağı çekebileceği ifade ediliyor. Tek çekirdekli Atom 230 veya çift çekirdekli Atom 330 işlemcilerinin kullanılacağı yeni platformda 8 kanal yüksek tanımlı desteği de sağlanırken HDMI konnektörü üzerinden görüntü ile birlikte ses te aktarılabilecek.


    Nvidia'nın yeni platformu netbook ve nettop dünyasına yeni bir soluk getirecek. Zira Ion platformuyla grafik özellikleri ve video yetenekleri ciddi şekilde artacak olan nettop modellerinin oturma odalarını hedef alan HTPC'lere karşı dişli bir rakip olacak gibi görünüyor. Tabii netbook cephesinde ise HD video yeteneğinin gündeme gelmesi maliyet odaklı ultra-taşınabilir dizüstü bilgisayarların uzun seyahatlerde yüksek tanımlı video oynatıcı olarak kullanılabilmesine de olanak tanıyacak. Nvidia'nın Ion plaformunu 8 Ocak'ta başlayacak CES 2009 fuarında tanıtması bekleniyor.








  • nvidia aştı iyice
  • guzel haberde ben asıl amd nin atomunu beklıyorum hem ucuz hem ıyı olacak gibi
  • nvidia baktı üst seviyede birşey yapamıyacak burada bari takılayım diyor
  • Nvidia Ion platformunu duyurdu, netbookların çehresi değişiyor




    Arkadaslar bide bir şey sorabilirmiyim bende hp pavilion laptop var laptopta da 1080p denemek istiyorum sizce calışıtırır mı acaba laptobum..

    Core duo 1.66ghz
    1.5gb 533
    go 7400?
  • Abi biz bunlara para yetiştiremeyiz yaa. Her seferinde al benisi olan şeyler yapmayı başarıyolar.
  • HTPC çok hoş duruyor.. el kadar.
  • tebrikler
  • cok guzel haberler bunlar
  • Teknoloji böyle birşey işte.
  • Intel ==> Atom
    Nvidia ==> Ion
  • 9400m Atom dan çok daha büyük xD atom olmak böyle birşey olsa gerek:D
  • quote:

    Orjinalden alıntı: gurkan113

    9400m Atom dan çok daha büyük xD atom olmak böyle birşey olsa gerek:D



    Büyük olması normal. Kuzey Köprüsü+ Güney Köprüsü + 780Gnin grafik çipinden daha başarılı bir grafik çipi var içinde.
  • bir atici olarak nvidianın şu tek kuzey çiple kuzeyköprüsü bitirme olayına hastayım :) az sıcak oluyordur ama değer.
  • Bir de normal kasalar ile yanyana koysalarmış fark daha net görünürmüş. El kadar diye abartamayacağız keza el kadar zaten.
  • saçma.o kadsar küçük olmasına ne gerek var.videoyu oynatacağız da neremize oynatacağız ne optik sürücü var ne hdd?
  • tek bi sorum olucak hdd nerde biz dışardan(extarnel) bi hdd bi de dvd rom mu takmak zorunda kalıcaz
  • Burdaki calısma daha prototip halde emin olun gerek firmalar gerek nvidia bununla ilgili gelistirmeler yapıcak ;)
  • "GeForce 9400M'in DirectX 10 destekli entegre grafik işlemcisi 1080p videoları oynatabiliyor. Batman: Dark Knight videosunda Atom işlemcisinin kullanım oranı %30'un altında!" bu ilginç oysaki ben işlemcilerin biraz daha gelişmesi gerektiğini düşünüyorum... Pico-ITX nvidia bu işi süper yapmış diyebilirim...
  • quote:

    Nvidia'nın yaşanan bu gelişmeler esnasında attığı belkide en önemli adım VIA ile işbirliğine gitmesi olmuştu. Zira firma yaptığı açıklamayla VIA ile yeni bir platform için ortak çalışma yapacağını duyurmuş ve Intel'in Atom platformuna rakip olacağının sinyallerini vermişti.


    bu durum üzerine feci tırsan intel, nvidia yı sli sertifikaları vb vb ile kendi tarafına çekti ve asıl vaadi olan yeni pazardan büyük pay verdi.

    böylece:::::::
    - her satılan intel malıyla birlikte kalitesiz intele çipsete mahkum olmuycaz
    - intel çipset geliştirme ve üretme yükünü sırtından atacak ve donanım olarak piyasadaki en kaliteli platform olacak( intel+nvidia vs. via+sis)
    - bir ihtimal bu oligapol görünümlü "tekel" karşısında son derece kaliteli via c7 nanolar hak ettiği değerin %25 ini bile bulamayacak!!!
    - AMD-ATI tam anlamıyla içine kapanacak yada via ya çipset desteği verecek ama bu duruma karşı çok fazla spekülasyon üretilebilir...




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.