Şimdi Ara

DonanımHaber yönetimine açık mektup

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
34
Cevap
0
Favori
1.594
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Biraz uzun bir yazı olacak ve bir pazar gecesi yazıldığı için kullanılan dil de yorabilir belki ancak lütfen zamanınızı ayırıp sonuna dek okuyun.

-------------------------------------------------

DonanımHaber ben ve benim gibi binlerce kullanıcının varlığı ile şu anki konumuna gelen bir forum. Haksız mıyım?

"Haklısın" dediğinizi varsayarak devam ediyorum.

Forumda kimi zaman kimi uygulamaların değiştiğini veya eklendiğini de görüyoruz. Kim için yapılıyor bunlar? O kodları yazan arkadaşların kod yazma becerilerini göstererek kendilerini tatmin ettiğini düşünmüyorum, olsa olsa kullanıcılar içindir, değil mi?

"Tabii ki kullanıcılar için" dediğinizi varsayarak devam ediyorum.

Madem öyle, bu söylediklerimden çıkan sonuç itibarı ile burası kullanıcılar için ve kullanıcıları ile varolan bir forum, peki neden bu forumda kullanıcıların görüşlerini belirtebilecekleri bir alt forum yok? Var da ben mi göremiyorum?

DonanımHaber forumunu bir üst seviyeye taşıyacak bir fikrim varsa ve fikri tartışırken başka insanlardan gelecek ek fikirler ile iyice cilalanabilecekse, neden ben bunu her moderatöre vs kişisel ileti göndererek halletmek zorundayım ki?

--------------------------------------------------

Bir örnek vereceğim.

Bu mesajı yazmaya, başka bir üyenin bir mesajını şikayet edecekken karar verdim. DonanımHaber büyük bir forum ve denetim de "insan" faktörüne dayandığı için eksiksiz değil. Ancak bir üye abuk subuk davranışlarını defalarca tekrarladığı zaman empati yapmaya çalışamıyorum bir önceki cümlemdeki gibi, insanda daha çok forum sahipsiz mi yahu hissi uyanıyor o zamanlarda.

Belki bana denilecek ki sen de söylüyorsun her mesajı denetlemek mümkün değil, nasıl birşey bekliyorsun ki bizden? Daha önce internette çeşitli şekillerde ve çeşitli ortamlarda yöneticilik / düzenleyicilik (adminlik/moderatörlük) yaptığım için ücretsiz, hızlı ve kolay bir çözüm biliyorum: Daha fazla moderatör sahibi olmak.

Moderatör seçimi zor iş, bunu da biliyorum. Bu durumda bir başka çözüm daha var...

Yukarıda da ifade ettim, forumun scripti üzerinde bol miktarda oynanmış, olduğu gibi alıp kullanılmamış bi script. Bu durumda bir çok şeye teknik olarak altyapıyı hazırlama imkanınızın olduğu da aşikar.

Mesela gerekli ve yeterli gördüğünüz kullanıcılara verilmek üzere, onlardan daha yetkili bir moderatör aksini onaylayana dek, gerekli bazı mesajları herhangi bir yetkisi olmayan normal kullanıcılara sansürleyebilip forumu temiz tutmak için tüm forumun elele vermesini sağlayacak bir yetki seviyesi (ki fahri müfettişlik gibi birşey de olabilir) de geliştirebilirsiniz.

Bunun için
    kısayolu var, neyine yetmiyor?
    derseniz, açıkcası ben üye raporlama olayına karşıyım çünkü o şikayetimi kim okuyor ve nasıl bir çözüm üretiliyor bilmiyorum, zira mecbur bırakıldığım için bunu özel mesajvari bir kanalla yapıyorum.

Ancak mesela bana yukarıda bahsettiğim bir şekilde bir yetki verilse ve bu yetkiyi kullanım koşullarım (mesajda şu varsa bu varsa sansürleyebilirsin vs) bildirilmiş olsa ve ben de yetkimi uygun bir şekilde kullansam; o mesajın forumda herkese ulaşmamasını sağladığımı bileceğim (sadece saygısız mesajları düşünmeyin, reklam içerikli veya yanlış bilgi içeren mesajları da düşünün..) ve bir moderatör benim koyduğum sansürü kaldırdığında, neye istinaden bunu yaptığını ona sorabileceğim. (Demokrasi kokusu almaya başladım..)

Kaldı ki şu da var, bazı kullanıcılar neredeyse günün tamamını burada geçiriyor ve belki de bu yüzden kimi mevcut moderatörlerden çok daha etkin bir şekilde düzenleme işi yapma kapasitesine sahip ancak bu imkan değerlendirilmiyor ve bilgisiz/görgüsüz/saygısız vs insanların mesajlarına maruz kalmak zorunda kalıyoruz yetkili biri el atana dek..

--------------------------------------------------

Bu örnek fikir size ne derece mantıklı gelir bilmiyorum ancak sonuçta bu da bir fikir ve bu işinize yaramasa da başkalarının başka fikirleri işinize ve dolayısı ile işimize yarayacaktır, bu yüzden kullanıcılar talep etmese de rağbet etmese de kesinlikle bu forumun kullanıcı görüşlerinin açık bir şekilde tartışılabildiği bir alt forumunun olması gerekir diye düşünüyorum ve bu fikrimi de "forum" olayının amacına uygun bir şekilde, tartışmaya açıyorum.

Saygılarımla.

• Bu saatte okudum fakat anlıyamadım beyin uyuklama dönemimde...Fakat sanırım çok güzel bişey yazmışsın sonuna kadar okudum arkandayım
  • Şu ana kadar edindiğim izlenime göre,DH yönetimi üyelere biraz dah serbestlik tanımak istiyor.Bazı forumlarda olduğu gibi,laf atmalarda,tartışmalarda hemen mesajı silme yoluna gitmiyor.Aslında doğrusu bu,her ne kadar konu dışı bölümünün yaş ortalaması biraz daha düşük olsa da,sıklıkla takip ettiğim otomobil bölümünde gayet seviyeli bir ortam var.Arada ufak tefek atışmalar oluyor,ama oranın yaş ortalaması daha yüksek olduğundan,yöneticiler müdahale etmiyor.

Benim çıkardığım yorum bu.Üyelerin,kendi kendilerini kontrol etmesi isteniyor.

Yok DH yönetimi böyle düşünmüyor ise,

O zaman da kusura bakmasınlar,ama bazı yerlerde yetersiz kalıyor yöneticiler ( konu dışı bölümünde ).Belki de konu dışı bölümünde serbestlik olsun istiyorlar,bilemeyeceğim,ama saçma sapan o kadar konu var ki.Hatta bazen iyi niyetle açılmış veya güzel yorumların olduğu bir konuda,muhtemelen yaşı küçük biri gelip,saçmasapan bir yorum yaparak,konuyu dağıtabiliyor.

Eğer konulara şöyle bir göz gezdirirseniz,sırf "Bu konuya mutlaka mesaj yazmalıyım" mantığı ile atılmış o kadar çok gereksiz mesaj var ki.

Tabi ki,bu foruma eğlenmek için girenlerin sayısı çok çok fazla.Makarasını yapsın bir şey demiyorum,ama bunu saçma mesajlar atılmadan yapılması gerektiğini düşünüyorum.

DH yönetimi,mesajımın ilk başında yazdığım gibi düşünüyorsa lafım yok,ama öyle düşünmüyor ise,"Konu Dışı" bölümüne biraz daha el atmalı.Artık bu kurallarla mı sağlanır,yeni yöneticilerle mi sağlanır bilemem.

• Açıkcası konu dışı bölümünü düşünerek konuşmadım çünkü adı üstünde, konu dışı adındaki bi bölümde çok da moderasyon beklememek lazım.

Ben de daha çok Nokia alt forumunda takılıyorum ve kimi zaman öyle şeyler okuyorum ki, nolur bi moderatör görsün hemen silsin diye yalvarıyorum içimden çünkü bizim insanımız herkese açık bir yerde birşeyler paylaşırken bunun getireceği sorumlulukları genelde düşünmez..

Bunu konu dışı kısmına yazmamın sebebi ise, söylediğim gibi, mesajın içeriği ile aslen ilgili bir alt forum bulunmaması...
  • İlk mesajımda bahsettiğim şeye örnek için teşekkür ederiz Kubilây işte böyle mesajları sansürleyebilmek istiyorum mesela

Aslında bir fikrim daha geldi.. Kişisel sansür.. Mesela bir daha görmek istemediğim mesajları köşelerindeki bir linke tıklayarak engelleyebilsem, ya da bir kullanıcının diyelim ki üslubundan rahatsız oluyorsam o kullanıcının tüm mesajlarının bana gözükmemesini sağlayabilsem.. Gerçi bu sadece kişiye has bi çözüm olur ancak istatistiki bir veri de elde edilebilinir bundan, diyelim ki bi mesajı 10 dan fazla kişi engellediyse otomatik herkese engellenmesini sağlayabilir sistem.. Geliştirmeye açık fikirler bunlar..

• quote:

Orjinalden alıntı: GeceBekcisi

İlk mesajımda bahsettiğim şeye örnek için teşekkür ederiz Kubilây işte böyle mesajları sansürleyebilmek istiyorum mesela

Aslında bir fikrim daha geldi.. Kişisel sansür.. Mesela bir daha görmek istemediğim mesajları köşelerindeki bir linke tıklayarak engelleyebilsem, ya da bir kullanıcının diyelim ki üslubundan rahatsız oluyorsam o kullanıcının tüm mesajlarının bana gözükmemesini sağlayabilsem.. Gerçi bu sadece kişiye has bi çözüm olur ancak istatistiki bir veri de elde edilebilinir bundan, diyelim ki bi mesajı 10 dan fazla kişi engellediyse otomatik herkese engellenmesini sağlayabilir sistem.. Geliştirmeye açık fikirler bunlar..

Düşüncelerin gerçekten hoş fakat Donanım Haber gibi bir site de zor. Adamı banlasan "Feyk" diye tabir ettiğimiz 2. - 3. ... üyeliklerini açarak devam ediyor bu yüzden bu biraz zor.
    Ama Mod. fazla olması bunu engelleyebilir. Teknik yardım, Ses sistemleri bölümün de dolaşıyorum genel de saçmalayan bir üye görmedim.

Bu olaylar Konu Dışı bölümün de oluyor. Tam olmasa da yine mod'lar yetişiyor fakat benim de huzursuz olduğum bir konu var.

Bir tane kendini bilmez yüzünden güzelim konu gidiyor ! bunun önüne geçsin artık yöneticiler. Üyenin mesajı silinsin veyahut üye banlansın , konunun içeriği iyi ise konuya dokunulmasın.

Saygılarımla.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bence bu topic silinir...
  • Önerin aslında güzel ama hayata geçirmek imkansız denilebilir...
    Fakat benim bir önerim var madem öneri için bir konu açtın yeri gelmişken bende söyliyeyim.
    Forumdaki Moderatörlerin banlama yetkisi olmalı ama banlanan üyenin cezasını geri alamamalı(Adminlerden Farkı olsun Demi) bence.Çünkü bir olay olduğunda veya acil bir durum söz konusu olduğunda bazen çok geç olabiliyor. Mesala dün Bir fake acc yi şikayet ettim. Mod arkadaş en kısa sürede banlanacaktır cevabını verdi.Fakat admin onayı çok uzun sürdü.8-9 saat falan sürdü yaklaşık. O fake üye o süre zarfında forumun altını üstüne getirmeyi başardı. Gereken yapıldı ama biraz zaman aldı. Yani Modlar bu konuda yetersiz kalıyor.Sadece konu kilitle/üst konu yap/mesaj editle vs yetkileri biraz kısıtlı kanımca. Zaten Eğer mod gereksiz yere üye banlarsa banlanan üye forumdestek@donanimhaber.com adresine mail atarak itiraz hakkını kullanabilir.

iyi forumlar.

Edit:/imLâ

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Big Turtle -- 8 Aralık 2008; 1:48:09 >

• bu mektuplarda moda oldu
  • quote:

İlk mesajımda bahsettiğim şeye örnek için teşekkür ederiz Kubilây işte böyle mesajları sansürleyebilmek istiyorum mesela

Forumun Sorunlarını Çok Güzel Dile Getirmişsin Sana Sonuna kadar Hak veriyorum ve Yukardaki Önerini Çok Beğendim Bence Güzel Bir Sistem Olur 1 Mesajı Belirli Sayıda Kişi Engellediyse o Mesaj Kendi Kendine Silinmeli Yada Gözükmemeli Buna Bezer Birşeyler Olabilir...

• arkadaşı kriz sebebiyle işten atmışlar oda kendine iş yaratma gayretinde napsın
  • Bunları boşuna yapıyorsunuz biz de zamanında başka bölümlerde yanlış olan birşeyleri değiştirmeye çalıştık ama olmadı izin verilmedi yine verilmeyecektir
  • quote:

Orjinalden alıntı: »LosTSouL«

quote:

Forumun Sorunlarını Çok Güzel Dile Getirmişsin Sana Sonuna kadar Hak veriyorum ve Yukardaki Önerini Çok Beğendim Bence Güzel Bir Sistem Olur 1 Mesajı Belirli Sayıda Kişi Engellediyse o Mesaj Kendi Kendine Silinmeli Yada Gözükmemeli Buna Bezer Birşeyler Olabilir...

bence forumda gruplaşma olur bu yöntemde.diyelim ben bi kişiden yada mesajdan rahatsızlık duydum tanıdığım kişilere msn aracılığyla söyler engellettiririm mesajı sildiririm.

• quote:

Orjinalden alıntı: DeHsHeT

Bu olaylar Konu Dışı bölümünde oluyor.
    Bir üyenin (merak edene özelden bahsi geçen üyenin nickini de veririm, geçmiş mesajlarını inceler) Nokia forumunda iç içe bir çok quote etiketi kullanarak kendi çapında görsel sanatlar yaratmasından dolayı max nested quote sınırı getirecek kodlar eklenmiş bir forum burası (hatta bu yüzden şu an yazdığım mesajı ikiye bölerek yazmam gerek, merak eden fazla miktarda quote kullanarak denesin) tek absürdlükler Konu Dışı kısmında oluyor diye birşey yok

quote:

Orjinalden alıntı: |Uqur|

Önerin aslında güzel ama hayata geçirmek imkansız denilebilir...
    quote:

Orjinalden alıntı: Méxes

Bunları boşuna yapıyorsunuz biz de zamanında başka bölümlerde yanlış olan birşeyleri değiştirmeye çalıştık ama olmadı izin verilmedi yine verilmeyecektir
    Bir adam bir gün sahilde yürüyüş yapıyordu. Uzakta danseder gibi hareketler yapan başka bir adam dikkatini çekti. Merak edip hızlı hızlı ona doğru yürüdü. Yaklaşınca bir gencin yerden bir şey alıp denize attığını , sonra birkaç adım koşup aynı hareketi sürekli tekrarladığını gördü. Biraz daha yaklaşıp genci selamladı ve aralarında şu konuşma geçti:
    - Ne yapıyorsun böyle ?
    - Okyanusa denizyıldızı atıyorum.
    - Denizyıldızı mı ?
    - Evet... Güneş yükseldi ve sular çekiliyor. Eğer onları hemen suya atmazsam az sonra ölecekler.
    - Ama görmüyor musun ki, kilometrelerce sahil var ve baştan aşağıya denizyıldızı ile dolu, ne farkedecek ?
    Genç adam eğilerek yerden bir denizyıldızı daha aldı, denize fırlattı ve ekledi:
    - Bakın. Onun için fark etti!

Sanırım mesaj dolaylı yoldan da olsa alınmıştır

• quote:

Orjinalden alıntı: Gayipten Gelen Ses

bence forumda gruplaşma olur bu yöntemde.diyelim ben bi kişiden yada mesajdan rahatsızlık duydum tanıdığım kişilere msn aracılığyla söyler engellettiririm mesajı sildiririm.
    bahsettiğin bir tarzda organize hareketi engellemek mümkündür, normal kullanıcı davranışını analiz ederek farklı davranışı ayırdedebilecek akıllı kodlar yazılabilir (zamanında yazdım ordan biliyorum )

Ama sormayın, nasıl bir analiz ve ayırdetme algoritması olacağını maalesef burada açıklayamam zira o zaman istismar edilmesinin de yolunu açmış olurum

quote:

Orjinalden alıntı: Sansar_Selim

arkadaşı kriz sebebiyle işten atmışlar oda kendine iş yaratma gayretinde napsın
    işten atılmadık ama departman değişikliğine uğratıldık ve bazı bürokrasik sorunlar nedeni ile yeni departmanda işe başlamam çok gecikti, umarım en kısa sürede işimin başına döner ve sizlere moderasyon yapma hayalimden vazgeçerim (!)

• Güzel yazı, haklı yazı.
  • quote:

Bu sisteme yanılmıyorsam zaten sahibiz.Şikayet Et butonunun bulunduğu bölümde Blok isimli kırmızı el resmi var.Bunu tıkladığında o mesajı yazan kişiyi engellemiş oluyorsun bildiğim kadarı ile.

• donanımhaberin tek sorunu var bu mızrak bu çuvala sıgmıyor sitenin kendisi an itibariyle çap olarak sahibini de yöneticisini de moderatörünü de aşmış durumda..

konuştugunuz herşey detay detay detay...
  • quote:

Orjinalden alıntı: Avrim

Bu sisteme yanılmıyorsam zaten sahibiz.Şikayet Et butonunun bulunduğu bölümde Blok isimli kırmızı el resmi var.Bunu tıkladığında o mesajı yazan kişiyi engellemiş oluyorsun bildiğim kadarı ile.

Bunu daha önce farketmiştim ancak saatin etkisi ile birden aklım kaymış, uyarın için teşekkür ederim

Kendi reklamımı yapmak değil amacım, ancak kendi sistemim üzerinde yöneticilik yaparken (merak edenler GeceBekcisi, TurkuazSohbet, ve UniTurk kelimelerini birlikte aratabilir,http://rehber.uniturk.net/ adresine uğrayabilir) kullanıcılıktan yöneticiliğe yükseldiğim için her zaman kullanıcı ihtiyaçlarını mümkün mertebe ön planda tutuyordum ve DonanımHaber'den farklı olarak reklam kaynağımız olmadığı için yaptığım işten hiç bir maddi gelirim de olmadığı halde kod yazmaktan okulu aksattığım bile oldu Bu nedenle geliştirme kavramının bence sınırı yok ve yöneticilerimize bu konuda yardım edebilmemiz için (çünkü biliyorum yetki aldığında uğraştığın şeyler farklı olduğu için bazen kullanıcı açısından düşünmek zorlaşıyor) ayrı bir fikir beyan alt forumuna ihtiyacımız var..

Bu arada herhangi bir yöneticinin henüz konuya uğrayıp yorum yapmamış olması da dikkatimi çekmedi değil..

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.