Şimdi Ara

Windows 7, CPU tabanlı DirectX 10 hızlandırma özelliğiyle geliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
0
Favori
11.263
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Lansmanıyla birlikte eleştri oklarının hedefi haline gelen, hakkında olumlu ve olumsuz pek çok yorum yapılan Windows Vista, Redmond merkezli yazılım devi Microsoft'un en yüksek satış rakamına ulaşan işletim sistemlerinden biri olmayı başardı. Yıllar süren hazırlık ve ar-ge çalışmaları sonrasında Microsoft'un Windows XP'den sonra yeni yüzyıldaki ikinci büyük işletim sistemi olan Windows Vista, DirectX 10 başta olmak üzere sahip olduğu yenilikler ile dikkat çekmiş ve beraberinde gelen tartışmalarla gündem oluşturmayı başarmıştı.


    Windows Vista için hazırlanan Hizmet Paketi 2 merakla beklenedursun Microsoft Geliştirme Ekibi dört bir koldan Windows 7 üzerindeki çalışmalarına devam ediyor. 7 kod adıyla anılan daha sonra ismi resmiyete kavuşan Windows 7'nin önümüzdeki yıl içerisinde çıkabileceği öngörülüyor. Daha yüksek performans, daha hızlı açılış süresi, dosya sistemi ve arayüzdeki yenilik ve iyileştirmeler başta olmak üzere çok sayıda yenilikle donatılması beklenen Windows 7'nin donanım uyumluluğu açısından Windows Vista'nın oldukça ilerisinde olması bekleniyor.


    Kuşkusuz donanım severler ve oyun tutkunları için Windows 7'nin belkide en önemli özelliği DirectX 11 ile gelecek olması gösterilebilir. Windows Vista'nın eleştrilere maruz kalmasındaki önemli noktalardan biri olarak DirectX 10 ile yaşanan sürücü ve uygulama sıkıntıları yapılan güncellemeler ile bugün gelinen noktada en aza indirilmiş ve uyumluluk konusunda önemli adımlar atılmış olsa da DirectX 11'in hem donanım desteği hem de uygulama geliştiricilerinin adaptasyon süreci açısından DirectX 10.x jenerasyonun önünde yer alacağı ifade ediliyor.


    alt="Windows 7, CPU tabanlı DirectX 10 hızlandırma özelliğiyle geliyor"


    Geçtiğimiz günlerde DirectX 11'in Windows 7 ile gelemeyebileceğini ima eden bazı haberler gündeme düşmüş olsa da Microsoft yaptığı açıklama ile yeni DirectX API'sinin Windows 7 ile geleceğini doğruladı. Bu noktada merak edilen asıl soru ise DirectX 11'in Windows 7'den daha önce kullanıma sunulup sunulamayacağı. Zira ana mimari olarak DirectX 10 temelleri üzerine inşa edilen DirectX 11, DirectX 9.x - DirectX 10.x ikilisinden farklı olarak Microsoft'un mevcut yazılım platformu yani Windows Vista ve olağan donanımlar ile de çalışabilecek.


    Her ne kadar DirectX 11 ile gelecek Shader Model 5.0 ve tessellation gibi teknolojileri için DirectX 11 uyumlu donanımlar gerekecek olsa da yeni API'nin Windows Vista üzerinden kullanılabileceğinin altı çiziliyor. Öte taraftan Windows 7'nin çıkışıyla ilgili tartışmalar devam ededursun, DirectX 11 destekli yeni nesil GPU'ların Micrososft'un yeni işletim sisteminden aylarca önce pazara giriş yapabileceği belirtiliyor. Bilindiği üzere AMD-ATi'nin 40nm RV870, Nvidia'nın ise 40nm GT212 ve/veya GT300 GPU'ları ile DirectX 11 desteği sunabileceği konuşuluyor.


    Tüm bu gelişmeler ışığında DirectX 11'in kullanıma sunulması için Windows 7'nin beklenmeyebileceği ve Microsoft'un yeni API'sini daha önce kullanıma sunabileceğinin de ihtimaller dahilinde olduğu bildirilmekte. Windows 7'nin tek sürprizi DirectX 11 olmayacak. Yazılım devi tarafından açıklanan resmi bilgiye göre WARP10 isimli platform da yeni işletim sisteminin oldukça uzun olması beklenen özellikler listesinin ilk sıralarında yer alacak gibi görünüyor. Peki nedir bu WARP10, yoksa ekran kartlarının sonu mu geliyor?


    Açılımı Windows Advanced Rasterization Platform 10 olan, Windows Gelişmiş Pikselleştirme Platformunun yeni bir DirectX 10 komponenti olacağı ve DirectX 10 uygulamaları için yazılım tabanlı pikselleştirme sağlayacağı ifade ediliyor. Özellikler CPU'ların öne çıkması beklenen bu yenilik çerçevesinde PC'lerin sahip olduğu donanımların kullanılacağı ve bu sayede GPU'ya gereksinim olmayan farklı senaryoların aktifleştirilebileceği ayrıca donanımlardan maksimum performans sağlanacağı ve D3D donanım olmadığı anlarda da render yapılabileceği belirtiliyor.


    alt="Windows 7, CPU tabanlı DirectX 10 hızlandırma özelliğiyle geliyor"


    Yedinci jeneasyon Windows ile gelecek WARP10 platformu sayesinde 800MHz'de çalışan bir Pentium III işlemciyle Direct3D 10 sahnelerinde render yapılabilecek. Ayrıca WARP 10 platformuyla çok-izlekli ve çok çekirdekli işlemcilere destek verileceği öte yandan Nehalem ile 4.2 güncellemesi yapılan ve Intel'in mevcut Core 2 jenerasyonuyla birlikte kullanmaya başladığı SSE 4.1 komut seti paketine de spesifik destek sağlanacağının altı çiziliyor. Peki yazılım tabanlı DirectX 10 hızlandırmanın sunduğu performans hangi düzeyde.


    Gelen bilgilere göre Intel'in geçtiğimiz günlerde duyurduğu Nehalem tabanlı yeni nesil Core i7 işlemci ailesinin 800x600 çözünürlüğünde Crysis'i 7.36 kare/saniye seviyesinde (Intel'in en iyi entegre grafik işlemcisinden daha iyi) çalıştırabildiği belirtiliyor. Microsoft, Windows Gelişmiş Pikselleştirme Platformu ile geliştiricilerin tüm Direct3D 10 grafik özelliklerine destek veren grafik donanımına gereksinim duymadan erişebilmesini hedefliyor. Tahmin edebileceğiniz üzere bu noktada akıllara gelen ilk soru WARP10 platformu GPU'ların yerini alabilir mi oluyor.


    Microsoft'un verdiği cevap açık. Mevcut şartlar dahilinde WARP10 ile CPU tabanlı hızlandırmanın modern ekran kartlarının sunduğu performansı yakalaması pek mümkün görünmüyor ama özellikle giriş seviyesinde yer alan DirectX 10 destekli entegre grafik işlemcilere özellikle Intel tabanlı çözümlere yakın sonuçlar alındığı belirtiliyor. Microsoft'un WARP10 ile belirlediği asıl hedefse Direct3D 10 destekli donanımları hedef alan uygulamaların tamamiyle farklı kodlara veya test gereksinimlerine ihtiyaç duymadan donanım veya yazılım tabanlı çalıştırılabilmesi.


    Not: DirectX 10 Kasım 2008 SDK'sı dahilinde WARP10'un BETA formu da yer alıyor.








  • Ekran kartının yanında çok ezik kalmış CPU'lar bir de P3 bile yapabilecek demişler o daha komik olmuş. yapsa ne yapmasa ne? Neyse başka işlerde katkısı olur cpu ların burda belirtilmeyen.
  • ON board ekran kartları tarih oluyor...
  • millet gine pc upgrde yaparken bastan deistiricek gibi geliyor bana
  • Yalnız, bir şey dikkat çekici:

    8800 GTS (artık G80 mi G92 mi bilinmez; ama önemli değil bu, konu açısından. 8500 GT sonucuna olan duruma bakın. 8500 GT - 8800 GTS G80 farkını biliyorsanız, anlayacaksınız dediğimi) sonucu fena biçimde merkezî işlemciye takılmış, besbelli.

    800x600 - en düşük ayarda test edersen, o kartla işlemciye takılabilirsin tabii. En iyi işlemcileri bile kullansan.


    Hani ekran kartı - WARP merkezî işlemci karşılaştırması yapmışlar, ama 8800 GTS'nin gücünün çok çok altında sonuç koymuşlar oraya. Merkezî işlemci yetişememiş, bunlar da hiç düşünmeden koymuş o sonucu.

    Saçmalamışlar resmen. O gördüğünüz kare/sn, 8800 GTS G80 gücünü yansıtmaktan çok çok uzak.



    Ha tabii, evet, dikkatinizden kaçmasın şu da: O testler 800x600 ve en düşükte. WARP merkezî işlemci testleri bu şartlar altında, mevcut işlemcilerle çok düşük sonuç veriyor yani.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Castle Bravo -- 30 Kasım 2008; 10:14:44 >




  • Aradaki fark belli olsun diye fps leri virgülden sonra 2 basamak vermişler, 3 tane işlemci 2 fps almış altalta
  • IGP tarih oluyor demek yanlış çünkü IGP bir çıktı birimidir, işlemci çıktı birimi değildir işlediği bilginin monitöre iletilmesi gerekir. Ama bir tür DVI çıkış yongası kullanılırsa neden olmasın. Şu da var ki AMD yongasetlerinin (780G ve 790GX) grafik başarımı ekran kartı terfisine kadar çoğu kullanıcının işini görecektir.
    Eğer ki bu çözüm, çift ya da dört çekirdekli bir işlemciyle IGP'yi "crossfire" gibi bir düzende çalıştırabilirse ekonomik sistem sahipleri bir çok oyunu eskisinden daha iyi başarımla oynayabilir.
  • Larrabee'nin tam işine yarıyacak.
  • Intel, Microsoft'a parayı basmış gibi gözüküyor.
  • Haberinde yanlış yorumlar yapmamaya dikkat edersen iyi olur.

    Windows Vista iyi bir satış rakamına ulaşmayı BAŞARAMAMIŞ, hazır sistemler ile zorla satılarak insanlara KAKALANMIŞTIR. Bugün yanında Vista kakalanmayan üst düzey bir dizüstü yok. Masaüstü bilgisayarlarda da durum aynı. Kullanan hemen herkes de durumdan memnun değil. Dünya çapında internetten, XP'yi geliştirmeyi durdurmayın diye bir ton kampanya yapılıyor.

    Bu yüzden yorumlara dikkat etmekte ve yanlış yorum yapmamakta fayda var.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: SeVeRaL

    Haberinde yanlış yorumlar yapmamaya dikkat edersen iyi olur.

    Windows Vista iyi bir satış rakamına ulaşmayı BAŞARAMAMIŞ, hazır sistemler ile zorla satılarak insanlara KAKALANMIŞTIR. Bugün yanında Vista kakalanmayan üst düzey bir dizüstü yok. Masaüstü bilgisayarlarda da durum aynı. Kullanan hemen herkes de durumdan memnun değil. Dünya çapında internetten, XP'yi geliştirmeyi durdurmayın diye bir ton kampanya yapılıyor.

    Bu yüzden yorumlara dikkat etmekte ve yanlış yorum yapmamakta fayda var.


    Belirttiğiniz kısım kişisel bir yorum değil rakamların ortaya koyduğu bir durumdur. Bu durumun arkasındaki nedenler, Microsoft'un takip ettiği pazarlama stratejileri vb. gibi konular ise takdir edersiniz ki ayrı bir tartışma konusudur ve yeri burası değildir.

    İyi forumlar dilerim.

    Sevgiler,
    Fx57
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • Tabi bu gelişirken ekran kartı üreticileri boş durmaz. Çıtayı daha da yükseye çıkarırlar. Böylece ekran kartı üreticileri belki de daha kısa aralıklarla daha fazla performans sunan kartları çıkarmak zorunda kalırlar. Şimdi bu uygulamanın gelişmesi için gereken şey programın geliştirilmesi mi yoksa işlemcilerin güçlenmesi mi? Yani core i7 işlemcilerle bu sonuçlarsa işlemciler kısa zamanda bunun 5-6 kata hıza ulaşmaz sanırım. Microsaft ise uygulamada tatmin edici sonuçlar alabilmeyi ne zaman başarır bilinmez.
  • Sanmıyorum bir grafik kartı gibi güc göstersin gelecekte de yani elbet grafik kartlarımızda ilerlicek anca yanına yardımcı olarak cok güzel isler basarabilirler oyununa baglı olarak bu iyi olur iste
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Menow

    ON board ekran kartları tarih oluyor...

    Hocam elbet onunda bir yolunu bulurlar
  • quote:

    Orjinalden alıntı: fx57

    quote:

    Orjinalden alıntı: SeVeRaL

    Haberinde yanlış yorumlar yapmamaya dikkat edersen iyi olur.

    Windows Vista iyi bir satış rakamına ulaşmayı BAŞARAMAMIŞ, hazır sistemler ile zorla satılarak insanlara KAKALANMIŞTIR. Bugün yanında Vista kakalanmayan üst düzey bir dizüstü yok. Masaüstü bilgisayarlarda da durum aynı. Kullanan hemen herkes de durumdan memnun değil. Dünya çapında internetten, XP'yi geliştirmeyi durdurmayın diye bir ton kampanya yapılıyor.

    Bu yüzden yorumlara dikkat etmekte ve yanlış yorum yapmamakta fayda var.


    Belirttiğiniz kısım kişisel bir yorum değil rakamların ortaya koyduğu bir durumdur. Bu durumun arkasındaki nedenler, Microsoft'un takip ettiği pazarlama stratejileri vb. gibi konular ise takdir edersiniz ki ayrı bir tartışma konusudur ve yeri burası değildir.

    İyi forumlar dilerim.

    Sevgiler,
    Fx57


    Burada başarıya ulaşmak anlamına hangi açıdan baktığımız önemlidir. FX57 satış başarısı olarak bakıyor siz ise VISTA nın satışının ne şekilde yapıldığı açıdan.

    Evet kesinlikle SeVeRaL arkadaşıma VISTA nın zoraki insanlara satıldığı düşüncesini onaylıyorum. Ancak ben bir satışçıyım. Ve iş yerimdeki patronum bana alıcıların ürünü zorlamı yoksa severekmi aldığıklarını sormuyor. Satıyorum ve paramı alıyorum. VE ne şekilde olursa olsun satışı fazla yapar isem patronum açısından başarılı olarak algılanıyorum.

    Şimdi burada beni patronum başarılı görüyor. ANcak FX57 burada patron konumunda değil. Yani haberci konumunda. O nedenlede bir anlamda bu yorumunu yadırgıyorum. Bence ufak 1-2 ekleme daha yapılabilirdi en azından VISTA nın başarısının nasıl bir başarı olduğunu, neyi temel aldığını bahsedebilirdi. Zİra konunun gidişatı çok değişiyor...

    Haber için teşekkürler fx57



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Menow -- 30 Kasım 2008; 20:47:44 >




  • Şirketimiz İşletim sistemi lisansları için Open Value kiralama kullanıyoruz.

    Microsoft Türkiye Lisans Yönetmenleri ile defalarca görüştük. Hatta Microsoft Almanya'dan bir yetkili ile de görüştük. Bu görüşmeler Open Value çerçevesinde verilen Microsoft hizmetlerinden memnun olup olmadığımız ile alakalı idi.

    Defalarca "Neden Vista kullanma şansımız varken XP' de devam ettiğimiz ve tercih ettiğimiz" sorusuna en sonunda insanlar Linux tabanlı işletim sistemlerine yeteri kadar ilgi göstermiyor demiştim.

    Bundle satışların en önemli platformu Notebooklar. Kaldı ki Oem pazarı masa üzerindeki satışların gerçek rakamları zaten bilmek mümkün değil.

    Yani Notebook "1.000" tane satıldı ama kaç tane masa üzeri piyasasında oem sistem satıldı?

    Vista nın satış rakamlarının fazla olmasında birkaç sebep var.

    - Bundle olarak millete kakalandı [ Bu konuda yukarıda yapılan yorumlara sonuna kadar katılıyorum ]
    - Kayıt dışı lisansların artık daha fazla yaygın kullanıldığı için gerçek rakamlar bilenemiyor olabilir.

    Ayrıca Vindows Vista ile beraber satılan cihazların ne kadarı aktif olarak Vista kullanmaya devam ediyor ?

    Neyse, neyse ne... Ben kargadan başka kuş tanımam, Vista beş para etmeyen bir işletim sistemi, gerek sistem yöneticileri gerek kullanıcılar için...




  • vista tam bir hezimet bencede
    insallah windows 7 oyle olmaz
  • Vista bence güzel bir işletim sistemi ama çoğu özelliği gereksiz. En basiti Aero :) Compiz Fusion bin basar buna :) Ki bunları Aero'nun çalışamadığı bir bilgisayarda bile yapabilerek :)
  • Microsoft zaten VİSTA nın bir Wİndows ME gibi sadece işe yaramaz bir işletim sistemi olduğunu kabul etmiş durumda bu yüzdende Windovs 7 nin üzerine daha çok düşüyor.
    Sanmayalımki adamlar durumun farkında değil sonuçta hernekadar beğenmesekte onlarda birer insan ve hatalarının farkındalar ve bir işi doğru dürüst yapamayınca bunun farkında oluyorlar. ama bunu önceleri doğrudan kabul etmemişlerdi Vista süper bir OS idi ancak çıkan hatalar nedeniyle kabul etmek zorunda kaldılar ve WİNDOVS 7 nin üzerine düştüler bence busefer başaracaklar elbette SP ler olacak güncellemeler olacak hernekadar kızsamda ev kullanıcısı için bulabileceği en iyi işletim sistemi Programlarını bulmak kolay olduğu için.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: WinteR

    Larrabee'nin tam işine yarıyacak.

    İntel çok kurnaz bir firma.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi x1650Pro -- 30 Kasım 2008; 23:04:07 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.