Şimdi Ara

Güneş enerjisiyle çalışan traktör çiftçilere yakıt tasarrufu sağlayacak

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
63
Cevap
0
Favori
13.438
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Temsili resim


    Küresel ısınmaya ek olarak global ekonomik kriz ve yakıt fiyatlarındaki dalgalanma çiftçilerin kabusu olmaya devam ediyor. Ekmeğini topraktan çıkaranların sağ kolu hatta yoldaşı olan traktörlerin yüksek mazot maliyleri nedeniyle çalışamaz duruma geldiği günümüzde, çiftçilerin yardımına teknoloji yetişiyor zira güneş enerjisiyle çalışan traktörler çiftçilerin yeni gözdesi olabilir.


    Yakıt fiyatlarındaki pahalılık kuşkusuz sadece çiftçiler deği tüm insanlık için önemli bir sorun. Mevcut durum karşısında alternatif enerji kaynaklarına olan ilgi her geçen gün artıyor. Hatta silikon tabanlı teknolojilerde sektör lideri isimlerden Intel, geçtiğimiz aylarda güneş panelleri üreten firmalara yaptığı yatırımlar ile gündeme gelmiş ülkemizde de yakın zamanda Tunçmatik bu yönde adımlar atmıştı.


    Avusturya merkezli Open Energy firması güneş enerjisiyle çalışan traktörünü yakın zamanda duyurmayı planlıyor. Firmanın üzerinde çalıştığı yeni traktör, 26 metrekarelik güneş paneliyle donatılmış olacak. Ayrıca traktör üzerinde kullanılacak güneş paneli ayarlanabilir olacak yani çiftçiler güneşin pozisyonuna göre paneli ayarlayabilecek ve bu sayede verimlilik te arttırılabilecek.


    Proje geliştirme mühendisi Peter Prohaska'nın belirttiğine göre güneş enerjisiyle çalışacak yeni traktör, kullanabildiği enerjiden daha fazlasını depolayabileceğini belirtiyor. Traktörün ayrıca devamlı olarak bir gün boyunca çalışabileceği ve özellikle sulama ve oy yolmada kullanılabileceği ayrıca daha ağır işlerde de daha yüksek batarya kapasitesi ile kullanılabileceğini belirtildi.


    Normal hızının 0.5km/s olacağı belirtilen yeni traktörün 5-6Km/s hızlarına çıkabileceği de ifade ediliyor. İlk prototipinin 2009'da hazır olması beklenen traktörün ticari olarak 2010 yılında 48,555-60,600$'lık fiyat etiketi üzerinden satışa sunulması bekleniyor.




  • arkasında 26 m^2 lik römork olucak heralde :9
  • hayır tam üzerinde olur hem gölgelik yapar hemde şarj olur. yazın türkiye için biçilmez kaftan hatta parasını 2-3 yılda amorti eder. yakıtsız olduğu için sürekli kullanılır ve ürün verimliliğide artar. Tam destek ! uyuma türkiye üniversiteleri... siyaset yapacağınıza şunlardan yapın adamların 2 kafası dört gözü yok onlarda insan!
  • En dandik traktör 60-70bg gücünde oluyor. Güneşin en yoğun olduğu anda bir metrekarelik alana verdiği enerji ise 1000 watt yani 1.3bg. Bu durumda güneş panelleri ile normal bir traktörün gücüne sahip bir traktör elde etmek için 55 metrekare güneş paneline ihtiyaç var. Tabi bu hesabı yaparken gerçek hayatla örtüşmeyen bir şekilde bütün cihazların verimini %100 aldım.
  • Dünya bilmem ne birşeyinin başkanının aracını görmüştüm de, Geleceğe Dönüşteki De Loeran a benziyor ama, arkasında römork gibi panel vardı, Oradan esinlenerek yazdım. Tam tepesinde olursa Tozu temizlemek için üstüne mi çıkıcaz? Birde yıkama temizleme sistemi gerekli o zaman. Neyse bekleyelim görelim
  • Güneş yoksa çiftçi yandı o zaman..
  • Bence pek iş yapmaz. Fiyatı yüksek, verimliliği az. Bunun yerine hh0 ile çalışan traktör yapsalar daha iyi. Ya da günümüz traktörleri için hho kiti hazırlayabilirler. Çiftçi de kullanablieceği bir enerji kaynağı ile (rüzgar,güneş,su..) bütün gün bedava yakıt depolar da işte bedava olursa olmaz. Nerden para kazanacaklar ki o zaman?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: taners9

    Bence pek iş yapmaz. Fiyatı yüksek, verimliliği az. Bunun yerine hh0 ile çalışan traktör yapsalar daha iyi. Ya da günümüz traktörleri için hho kiti hazırlayabilirler. Çiftçi de kullanablieceği bir enerji kaynağı ile (rüzgar,güneş,su..) bütün gün bedava yakıt depolar da işte bedava olursa olmaz.Nerden para kazanacaklar ki o zaman?


    Bu cümleye katılıyorum..
  • Güneş panelini traktörün yanında taşımak yerine tarlanın bir köşesine kurarsın,traktörün enerjisi bitince şarj edersin.
  • Fikir bol :) tarlaya rüzgar gülü dik tamamdır bütün köy bedavaya elektriğe kavuşur :) traktorude 2 turda bi getir 30dk şarj et tekrar turla :) abicim adam mazot alamıyo biz traktor alsın güneş paneli alsın diyoruz :)
  • bu güneşpanelleri biraz mantık dışı. traktorler araziyi bir düzene göre sürmüyor mu? güneş batarken ne olacak? kaldıki su üstüne gitmek için bile mitbustersta baya büyük kaliteli güneş panelleri kullanmışlardı. şimdi sen tonluk aracı mı götüreceksin?

    tarlalar yazın mı sürülür kışın mı?(bu konuda bilgim yok)

    toprak çamur içerisinde o güneş panlleri güneş görebilcek mi?

    şarj edersin diye arkadaşlar bataryaların özelliklerine baksın o güçteki traktoru 2 saat çalıştırıcak bataryayı kim bulmuş biz alalım

    zaten Tr çok güneş gören bir ülke degil

    araziler egimli.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: celalcaner2

    bu güneşpanelleri biraz mantık dışı. traktorler araziyi bir düzene göre sürmüyor mu? güneş batarken ne olacak? kaldıki su üstüne gitmek için bile mitbustersta baya büyük kaliteli güneş panelleri kullanmışlardı. şimdi sen tonluk aracı mı götüreceksin?

    tarlalar yazın mı sürülür kışın mı?(bu konuda bilgim yok)

    toprak çamur içerisinde o güneş panlleri güneş görebilcek mi?

    şarj edersin diye arkadaşlar bataryaların özelliklerine baksın o güçteki traktoru 2 saat çalıştırıcak bataryayı kim bulmuş biz alalım

    zaten Tr çok güneş gören bir ülke degil

    araziler egimli.



  • ''Tr çok güneş gören bir ülke degil''

    biraz araştırıp da bu sözü söyleseydiniz.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: celalcaner2

    bu güneşpanelleri biraz mantık dışı. traktorler araziyi bir düzene göre sürmüyor mu? güneş batarken ne olacak? kaldıki su üstüne gitmek için bile mitbustersta baya büyük kaliteli güneş panelleri kullanmışlardı. şimdi sen tonluk aracı mı götüreceksin?

    tarlalar yazın mı sürülür kışın mı?(bu konuda bilgim yok)

    toprak çamur içerisinde o güneş panlleri güneş görebilcek mi?

    şarj edersin diye arkadaşlar bataryaların özelliklerine baksın o güçteki traktoru 2 saat çalıştırıcak bataryayı kim bulmuş biz alalım

    zaten Tr çok güneş gören bir ülke degil

    araziler egimli.



    Haberde de belirttiğimiz üzere Güneş Panel'inin konumu ayarlanabilecek. Üstelik @shintai'nin dediği gibi ''Tr çok güneş gören bir ülke degil'' sözü oldukça iddialı. Sektörün en büyük isimlerinden biri olan Kyocera'ya göre Türkiye coğrafi pozisyonu gereği bölgesinde Güneş Enerjisinden verimli bir şekilde faydalanabilecek ülkelerden biri durumunda. Emekleme aşamasındaki her yen teknoloji veya ürün de olduğu gibi bahsi geçen traktör de belki ilk başta mükemmel olmayacak ama önemli olan bir yol açabilmek, masanın üzerine rekabet yaratabilecek alternatifler sunabilmektir. Kapı açıldıktan sonra zaten devamı gelir. Çiftçinin sırtındaki belkide en önemli yük olan yakıt maliyetinin azalması günün sonunda hepimizin lehine olacaktır.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • Türkiye, güneş ve rüzgar enerjisi kullanımına fazlasıyla uygun bir ülke. Biraz araştırmakta yarar var.
  • Türkiye'nin güneş enerjisi kullanımına uygun olmadığına bende inanmıyorum. Ankara'da oturuyorum ve kız arkadaşımın ailesi evlerine yeni sistem güneş paneli taktırdı. 1 ay öncesine kadar kalorifer yakmıyorlardı evlerini güneş panelinde ısınan suyla ısıtıyorlardı. Bu sistem teoride mantıklı ancak uygulama konusunda sorunlar var. Güneş panelleri şuan en yüksek %30 verimle çalışıyorlar. Güneşin metrekareye verdiği en yüksek enerji 1000 watt. Yani güneşin en şiddetli olduğu saatte 30kW'lık güç elde etmek için 100 metrekarelik bir güneş paneli gerekiyor. Güneş enerjisi ile çalışan traktör yerine güneş enerjili sulama sistemleri filan şuanki teknoloji ile daha makul gözüküyor.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: vasago

    En dandik traktör 60-70bg gücünde oluyor. Güneşin en yoğun olduğu anda bir metrekarelik alana verdiği enerji ise 1000 watt yani 1.3bg. Bu durumda güneş panelleri ile normal bir traktörün gücüne sahip bir traktör elde etmek için 55 metrekare güneş paneline ihtiyaç var. Tabi bu hesabı yaparken gerçek hayatla örtüşmeyen bir şekilde bütün cihazların verimini %100 aldım.

    en dandik değilde ülkemizde en yaygın kullanılan traktörler 30-40bg civarındadır.onları güçlü yapan özellikleri torklarıdır.60-70hplik traktörler küçük ve ora ölçekli tarım yapan çiftçiye çok masraflı gelir.

    yani 26m^2 günş paneli normal bir traköre yeter ama yinede büyük:)bunun yerine akülü traktör ve rüzgar gülü şarjı çok daha mantıklı bence.
  • quote:

    yani 26m^2 günş paneli normal bir traköre yeter


    Güneş panellerinin verimi %100 olsa yetebilirdi ama günümüzde en gelişmiş güneş panelleri için %30 civarında verimden bahsediliyor.
  • arkadaşın dediği gibi traktorde tork önemlidir. dikkat ederseniz elektrik motorları beygir gücü düşük ama inanılmaz tork sağlarlar. hız olarak söylendiği gibi tarlada saatte 0,5-1 km arası yol yaparlar. kiminin dediği gibi köylüde mazot alacak para yok :) ya güldürmeyin ben günde 5-10 köy geziyorum iş icabı çoğunun evinde plazma dolu ahırlarda inekler full sütten iyi para kazanıyorlar. traktör işine gelince, çoğunda 1-2 yaşında 70-80 bin ytl lik new holland lar var. şehirde oturarak köyler hakkında atıp tutarak yorum yapmayın. asıl soprun bu traktörlerin benzinciye gidip mazot almalarıdır. uzun yollara gelemezler. ama böyle bir traktör havada kapışılır. tr güneş görmüyorsa almayadaki en fazla güneş panaeli olanlar nasıl yapıyor. uzaya aynamı koydular... :)
  • XivA arkadaşım.

    Köyde büyümüş birisi olarak çiftçilerin zengin olduğu yönündeki ortalamayı nasıl çıkarttın merak ediyorum. Senin anlattığın şekilde, benim tanıdığım çiftçi sayısı 1 elin parmaklarını geçmiyor. Türkiyede yaşayan ortalama bir çiftçi, bırak plazmayı çocuğunu nasıl okula göndereceğini düşünüyor. Bir yıllık mahsul için tohum, gübre, sulama, mazot v.b. gider hesaplarını köylülerin ağzından dinlemek gerekir. Evet zengin sayılabilecek kişiler de var. Mesela bir arkadaşımın ailesinin 2500 dönüm arazisi var. Yılda en fazla 500 dönümü işlenebiliyor. Gelirleri de ortalama bir memur ailesinin en fazla 3 katı. İşin içine sarfettikleri emeği sokarsan çok gülünç bir tablo çıkar ortaya.

    Mesela pirinç yetiştiren bir çiftçi için senin 70-80 bin ytl dediğin new holland olmazsa olmaz bir unsur. Ortalama bir traktörle o tarlalarda iş yapamazsın. Battığı zaman çıkartmak için güçlü bir traktör ayarlayamazsan çıkartmak için 1 hafta uğraşırsın. Aynı şekilde çift sürmek, ızgara yapmak v.b. gibi işler için de güçlü traktör gerekir. Güçsüz traktör ile istediğin derinliğe ulaşmak için 5 kere tarlayı dolanırken, güçlü traktör ile 1 kerede halledersin ki ne kadar fazla yaksa da mazottan tasarruf sağlamış olursun. Asıl sorun traktörlerin gidip mazot alması değil. Eskiden bizim köyde herkeste fıçı fıçı mazot olurdu. Köylü 1 seferde gidip 1-3 aylık mazotunu alırdı. Artık malesef para olmadığı için alamıyorlar. Günümüz traktörleri modeline göre 25-50 km/s hız yapabiliyorlar. Nasıl mahsülü hale götürüp satmak için traktörü kullanabiliyorlarsa, mazotu da alırlar.

    Burada sözü edilen traktör küçük, bahçe sayılabilecek nitelikte topraklar için geçerli bence. Bu yüzden Türkiye'deki çiftçiler için fiyatı pahalı. Bir de o güneş panelleri nasıl koruma altına alınacak?
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.