Şimdi Ara

Neden Opeth bu kadar iyi?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
508
Cevap
17
Favori
22.477
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar öncelikle yazacaklarım kendi görüşlerim. Ama sizlerin de tavsiyesini isterim bu konuda.

    Mikael Akerfeldt gibi bir dahinin grubu olan Opeth nasıl oluyor da bu kadar "içe işleyen" melodiler bulabiliyor? Yaklaşık 1 yıldır Opeth dinliyorum. (Daywalker denen kullanıcının da banlanmasını talep ediyorum yıktı attı bütün müzik dünyamı şu Opeth albümlerini bana yollayarak) Opeth'ten önce binbir türlü grupları dinledim (Dream Theater, Drowning Pool, trivium, lacuna coil, muse, korn vs.) ve şu an 1.5 yıldır başka hiçbir grubun hiçbir albümünün hiçbir şarkısını dinleyemiyorum arkadaşlar. Opeth esir almış durumda beni ve inanın artık Opeth'in dışında her şarkı bana kalitesiz geliyor beni çekemiyor içine. Kopuyorum şarkıdan. Bir şeylerle oyalanırken dinlediğimde o şarkıya olan odağımı kaybediyorum. Fakat Opeth dinlerken bir şeylerle uğraşıyorsam, bir riff girdiğinde veya bir solo girdiğinde her ne yapıyorsam o işe olan odağımı kaybedip tüylerimin tamamı dikenleşmiş halde ağzım açık kitleniveriyorum şarkıya. Yani eğer müzikal orgazm diye bir şey varsa, bu odur.

    Ve Opeth'ten sonra büyük bir istekle "bunlar gibi başka gruplar olabilir, olmalı" şeklinde binbir türlü arayışlara girdim ve ilk olarak aynı diyarların bağrından kopup gelmiş in flames ve dark tranquillity albümlerine saldırdım büyük bir iştahla. En az Opeth kadar olacaklarından emindim. Hepsi melodic progressive metal idi ve Opeth gibi olmaları kesindi.

    Fakat olmadı. In Flames'in Jotun'u ve Dark Tranquillity'nin Lethe'si hariç hiçbiri beni bağlayamadı. Bu iki şarkı da "eh" dediğim şarkılardı üstelik Opeth'in yanında.

    Şimdi yalnış anlamayın bu grupların fanları vardır kesin. Gruplara bir ithamda bulunmuyorum sonuçta sırf aynı ülkeden çıktıkları için bile saygı duyulması gereken gruplardır. Fakat ben hissettiklerimi söylüyorum sadece.

    Dünya üzerinde yapılmış, J.S. Bach, Mozart vs. tarafından yapılmış olanlar da dahil hiçbir "melodi topluluğu" beni bu kadar etkilemiyor arkadaşlar. Sanki Mike Akerfeldt, cennete gidip bütün oraya özel notaları toplamış ve dünyaya getirip onları özelce birbirleriyle kenetleyip bir puzzle misali şarkıları yaratmış. Her şarkısını dinlerken bu düşünce geliyor aklıma benim. Nota denen şeylerin bu kadar güzel bir araya getirilip melodi halini alıp insanı bu kadar etkileyebileceğini şu hayatım boyunca hiç düşünmezdim.

    The Twilight Is My Robe (özellikle 07:49.. O nedir öyle arkadaşlar ya nedir o yani ne?), Nectar (özellikle 02:12.. i swear i'll always love you ve arkasında bulunan o tanımlayamadığım derecede "aşmış"tan daha yukarı derecede bir kelime olsa onu söyleyeceğim melodi), The Night and The Silent Water, In The Mist She Was Standing, Apostle In Triumph, Forest of October, Burden, To Bid You Farewell..

    bunlar "şarkı" dan çok daha fazlası gibi geliyor bana.

    Geceleri yatarken Morningrise albümünü açar oldum bütün gece boyunca o 5 adet Tanrısal yaratım tekrarlayıp duruyor, rüyalarımda o şarkılar oluyor hep.

    Evlendiğimde eşime dahi bu derece bağlanabilecek miyim diye düşünüyorum arada. Dışarı çıktığımda insanların bu melodilerden mahrum olduklarını düşünüp adlarına üzülüyorum. Hatta görev edindim hergün en az 1 kişiyi Opeth'le tanıştırıp onu bu gruba bağlamayı. Yani artık nasıl bir yer etmişse Opeth, dinlemeden veya düşünmeden geçen bir günüm olmuyor.

    Kulak denen organın, bende de bulunduğuna en çok sevindiğim an olmaya başladı Opeth dinlediğim anlar.

    Delirme derecesine gelmemişimdir umarım :D

    Ve şu an hala iştahla "bunlar gibi müzik yapabilen başkaları da olabilir ve olmalı" şeklinde düşünerek başka gruplara kaymaya çalışıyorum fakat olmuyor her başka grubun şarkısından sonra elim gidip bir Opeth şarkısı açıyor. Size de danışmak istiyorum var mı bu türde "melodilerinin artık dünyaya yakışmayacak derecede aşmış olduğu bir grup?"

    İçimden geldiğince yazdım duygularımı. Opeth'i bir nebze anlatabilmişsem ve bir kaç kişiye dahi olsa Opeth dinleme isteği verdiysem ne mutlu. Gerçekten övgülerin en iyisini hakediyorlar.

    Benim topici açmamdaki amaç, Opeth kadar sevebileceğim başka "Opeth gibi veya ona yakın türleri olan (çünkü ben Opeth'i bir türe sıkıştıramıyorum)" bir grup olup olmadığını öğrenmek. Varsa da tavsiyelerinizi almaktı. Ama Opeth aşkım açığa çıktı yazdıkça, pardon

    Yeni başlayanlara, hele ki yeni metal dinlemeye başlayanlara Opeth ağır gelebilir. Halbuki hiç öyle bir şey yoktur şarkılarında. Brutal bölümlerde bile hüznün taştığını hissedersiniz şarkılarında. Ama yine de yeni dinleyecek olanlar için Burden'ı (ki duygunun ve hüznün kralını verebildiklerini anlamak için) ve ardından ilk iki albüm süsü verilmiş dünyanın 8. ve 9. harikalarını (Orchid ve Morningrise) dinlemelerini öneririm.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dante -- 14 Eylül 2009; 23:54:52 >







  • Death dinlemeni öneririm.. Bu yazıların üzerine bende Opeth dinlerim
  • opethle ilgili bütün sözlerinde haklısın.muhteşemler mikael ve saz arkadaşları.özellikle mikael.birde bundan önce dinlediğim gruplar yazmışsın.orda dream theater manyakları hariç gerisi fasa fiso.opeh muhteşem ama sen bizim metal topluluğunu okumaya başla daha ne manyak gruplar bulursun.birde dark tranquillity ve in flames melodic death metal in baba 2 grubundandır.dt ve if lethe ve jotundan ibaret değil.birde biliyosan opeth extreme progressive metal.bence sen progressive metal grupları dinlemeye başla.özellikle queensryche ve fates warning gruplarını dinlemeni öneriyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Madeofhate -- 26 Kasım 2008; 17:50:13 >
  • Metal dinlemememe rağmen bu yazdıklarından sonra Opeth'in tüm albümlerini alasım geldi. Amma övmüşsün be.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: PHI

    Metal dinlemememe rağmen bu yazdıklarından sonra Opeth'in tüm albümlerini alasım geldi. Amma övmüşsün be.

    +1
  • Bir yanlışın var,Dark Tranquillity ve özellikle özellikle Slaughter Of The Soul çakması In Flames progresif müzik yapmamışlardır.Ama Dark Tranquillity Melodic Death Metal'de progresif yana sahip bir gruptur,tek fark,özellikle Progressive Metal dememiz için uygun derecede progresiflik içermez.Opeth'de Death Metal yapan bir grup asla olmadı,bu yüzden IF ve DT ile benzeşmesi zaten olası değildir.

    Ama melodilerinin oldukça iyi olduğu konusuna bende katılırım.Opeth günümüzde en iyi melodileri yazan gruplardan birisidir.Kişisel olarakta fazlaca sevmişsin,tabii bu zevk meselesidir.Opeth benim en sevdiğim ilk beş gruba rahat girer ama ilk sıram her zaman Dream Theater ve Metallica'nındır.
  • Çok kral grup gerçekten Black rose immortal mı dersin demon of the fall mı dersin masters apprentices mi dersin çok kral müzik yapıolar gerçekten
    En sevdigim 3 gruptan birisi
  • Şu anda kendime küfrediyorum

    Enslaved'in tavsiyesiyle morningrise ı indirmiştim ama o anki ruh halim biraz bozuktu, black rose immortal a kadar dinlemiştim, black rose un 20 dk olduğunu görünce yok artık diyerek albümü kapatmıştım

    şimdi black rose immortal ı dinliyorum süper bir şey

    bir ara tekrar dinleyeyim şu albümü

    sonra gelsin diskografi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dragonborn -- 26 Kasım 2008; 18:20:32 >




  • Enslaved gibi benim de en sevdiğim ilk 5 gruba girer.Genelde herkes Mikael'in clean vokalini över ki haklıdırlarda ama brutal vokali de muhteşemdir Mikael'in(Bloodbath de daha iyi anlarız bunu)

    Bu arada bir şey farkettim Enslaved ile müzik zevkimiz çok benziyor. Benim de 1 numara DT'dir tek fark Maiden'le birliktedirler
  • Öyle super anlatmışsın ki grubu ancak bu kadar guzel anlatılır. Kesinlikle tüm söylediklerine katılıyorum. Opeth çok farklı bir grup. Şu an dğnya üzerinde müzik yapan en iyi en kaliteli grup benim için. İşin piyasasında olmayan sırf müzik için müzik yapan bir grup. Zaten sözleri aşmış şarkıların. Melodiler desen adamın içine işer. To bid You Farewellde aldıım zevkı baska hıcbı sarkıdan almamısımdır. Mikael Akerfeldtin sesi zaten Tanrısal bişey.

    Bi arkadaşımdan Novembre diye bir grup öğrendim geçenlerde o da çok iyi grup. Tarzları aynı Opeth gibi. Çok güzel şarkıları var onu da dinlemeni öneririm. Opeth kadar iyi değiller ama genede güzel.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lokomatif Portakal -- 26 Kasım 2008; 19:37:12 >
  • Opeth'e birebir benzer bir grup olmasa da Opeth'in müziğinden etkiler taşıyan gruplar var.Enslaved Black Metal'in Opeth'idir misal,Nahemah'ın The Second Philosophy albümü de Opeth'in müziğinden etkilenmiş bir albümdür.Ihsahn'ın solo projesi de aynı şekilde...
  • Tavsiyeleriniz için teşekkürler deneyeceğim önerilerinizi.

    İçimden geldiğince yazdım duygularımı. Opeth'i bir nebze anlatabilmişsem ve bir kaç kişiye dahi olsa Opeth dinleme isteği verdiysem ne mutlu. Gerçekten övgülerin en iyisini hakediyorlar.

    Benim topici açmamdaki amaç, Opeth kadar sevebileceğim başka "Opeth gibi veya ona yakın türleri olan (çünkü ben Opeth'i bir türe sıkıştıramıyorum)" bir grup olup olmadığını öğrenmek. Varsa da tavsiyelerinizi almaktı. Ama Opeth aşkım açığa çıktı yazdıkça, pardon

    Yeni başlayanlara, hele ki yeni metal dinlemeye başlayanlara Opeth ağır gelebilir. Halbuki hiç öyle bir şey yoktur şarkılarında. Brutal bölümlerde bile hüznün taştığını hissedersiniz şarkılarında. Ama yine de yeni dinleyecek olanlar için Burden'ı (ki duygunun ve hüznün kralını verebildiklerini anlamak için) ve ardından ilk iki albüm süsü verilmiş dünyanın 8. ve 9. harikalarını (Orchid ve Morningrise) dinlemelerini öneririm.




  • Opeth pek dinlemişliğim yoktur, 5-6 şarkısını bilirim ancak. Sen bu şekilde anlattıktan sonra arşivime Opeth'i de ekliyim dedim ve indiriyorum hadi hayırlısı
    Bunun yanı sıra Agalloch da bende bu tarz duygular uyandırır, bazıları basit der ama buna rağmen melodileri müthiştir kanımca. Sen bir dene derim bakarsın beğenirsin



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi JCB -- 26 Kasım 2008; 21:01:03 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Dante
    Ama yine de yeni dinleyecek olanlar için Burden'ı (ki duygunun ve hüznün kralını verebildiklerini anlamak için) ve ardından ilk iki albüm süsü verilmiş dünyanın 8. ve 9. harikalarını (Orchid ve Morningrise) dinlemelerini öneririm.

    Coştukça coşuyorsun.

    Neyse burden'ı bi dinleyelim.
  • Opeth bambaşkadır! Şuana kadar yazılanlar bence Opeth'i anlatmaya yetmez. Herkes Opeth dinleyemez, o zevki alamaz. Opeth benim için öyle bi' grup ki, şu şarkı en güzeli diye çıkarıp söyleyemiyorum; her şarkı ayrı güzel, her şarkı farklı hisler uyandırıyor. Sadece müzikten çok daha fazlası...
  • Evlendiğimde eşime dahi bu derece bağlanabilecek miyim diye düşünüyorum arada. Dışarı çıktığımda insanların bu melodilerden mahrum olduklarını düşünüp adlarına üzülüyorum. Hatta görev edindim hergün en az 1 kişiyi Opeth'le tanıştırıp onu bu gruba bağlamayı. Yani artık nasıl bir yer etmişse Opeth, dinlemeden veya düşünmeden geçen bir günüm olmuyor.

    Kulak denen organın, bende de bulunduğuna en çok sevindiğim an olmaya başladı Opeth dinlediğim anlar.

    Delirme derecesine gelmemişimdir umarım :D



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dante -- 26 Kasım 2008; 21:35:03 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Dante

    Evlendiğimde eşime dahi bu derece bağlanabilecek miyim diye düşünüyorum arada. Dışarı çıktığımda insanların bu melodilerden mahrum olduklarını düşünüp adlarına üzülüyorum. Hatta görev edindim hergün en az 1 kişiyi Opeth'le tanıştırıp onu bu gruba bağlamayı. Yani artık nasıl bir yer etmişse Opeth, dinlemeden veya düşünmeden geçen bir günüm olmuyor.

    Kulak denen organın, bende de bulunduğuna en çok sevindiğim an olmaya başladı Opeth dinlediğim anlar.

    Delirme derecesine gelmemişimdir umarım :D

    Manyaklık derecesinde bağlılık bu olsa gerek.
  • Evet şarkı tavsiyeleri bekliyoruz, konuyu dağıtmak gibi olmasın
  • Arkadaşım ben de seninle aynı durumdayım. Ancak tek fark, opeth değil de Blind Guardian a sarmış olmam. Melodik Progressive Metal değil, evet. Ancak bir opeth kadar güzel melodileri olan şarkıları da yok değil bu Power Metal grubunun. Özellikle solisti Hansi Kürsch, tartışmasız bir biçimde dünyadaki en iyi metal solisti. Grubun hiçbir şarkısında başka bir ses kullanılmamış, adamın kendi sesleri bilgisayarda birleştirilerekten muhteşem şarkılara imza atılmış. Back vokal kavramından yoksun olmaları da, albüm şarkıları ile konserdeki performans arasındaki farkı yaratıyor ki, aksiyon katıyor işin içine.

    Gitar çalan herkesin en azından bir kere duyduğu The Bard's Song ve konserlerinde The Bard's Song ile beraber söylenmezse kan çıkan A Past And Future Secret şarkıları gerçekten insanı gitar çalmaya özendiriyor. (Sırf bu 2 parçayı çalabilmek için ben başladım gitara) Hani Power Metal in verdiği mistik etki ile söylenen Nightfall da insanı alıp götürmüyor değil. Şarkıyı dinlerken anlayabilirseniz, verin lan kılıcı kalkanı ben de gidiyom savaşa tarzı modlara girebiliyorsunuz. Ha hazır söylemişken, şarkıları anlamak da gerekli, yoksa sesi muhteşem bir adam ve çok güzel ezgilerden ileriye gidemiyor dinlediğiniz müzik. Hemen her şarkısını ezberden söyleyebildiğim bu gruba dikkat etmenizi tavsiye ederim. Türkiye konserlerini kaçırdığım için kendime ne kadar kızgınım tahmin edemezsiniz..




  • quote:

    Orjinalden alıntı: AppendiX

    Evet şarkı tavsiyeleri bekliyoruz, konuyu dağıtmak gibi olmasın


    Hiçbir şekilde "en" diyemiyorum hiçbir şarkılarına. Tüm diskografisini baştan aşağı öneriyorum şiddetle.

    Ama vurucu melodilerini ilk defa dinleyen birinin rahatlıkla anlayacağı şarkıları örneğin Nectar, A Fair Judgement, To Bid You Farewell, The Twilight Is My Robe, Burden, Apostle In Triumph, In The Mist She Was Standing...

    Bunlarla başlayın ve gerçekten kendinizi şarkıya vererek dinleyin ilk dinleyişinizde. Yani o şarkıyı dinlemekten başka hiçbir şey yapmayın. Zaten merak etmeyin ilk dinledikten sonraki şarkılardan isteseniz de kopmanız zor olacak.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dante -- 26 Kasım 2008; 22:23:56 >




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.