Şimdi Ara

Phenom II işlemci ailesi ve Dragon platformunun performansına ışık tutan yeni ipuçları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
3.458
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • AMD'nin 8 Ocak'ta duyurmaya hazırlandığı Deneb kod adlı 45nm Phenom II işlemcilerinin nasıl bir performans tablosu çizeceği merak konusu. Intel'in Nehalem tabanlı Core i7 serisi işlemcilerinin "gezegenin en hızlı çözümleri" olarak duyurmasından sonra AMD tarafından firmanın Phenom II işlemcileriyle sergileyeceği performansı işlemci/platform terfisi yapmayı planlayan son kullanıcılar tarafından heyecanla bekleniyor.


    Bilindiği üzere AMD, Phenom II işlemcilerinde mevcut Phenom modellerinde de kullanılan K10 kod adlı mikroişlemci mimarisinin kullanmaya devam edecek tabii mimari yeni üretim teknolojisine yönelik güncellemeler ve performans arttırıcı iyileştirmeler de içerecek. Üretim teknolojisinin sağladığı nanometrik avantaj ile L3 bellek kapasitesini 3 kat arttırarak 2MB'dan 6MB'a çıkartan AMD, saat hızlarında da gaza basacak gibi görünüyor.


    AMD'nin kullanıma sunacağı Phenom II X4 işlemci ailesinin ilk temsilcisi 3GHz gibi oldukça yüksek bir hızda çalışan ve ısıl güç tasarımı 125 watt olan Black Edition serisi 940 modeli olacak. Çarpan kilidi açık olarak gelecek işlemcinin bellek kontrolcüsü DDR2-1066MHz bellek desteği sunmaya devam edecek. AMD'nin hava soğutma ile 4GHz'in üzerine çıkabileceğini iddia ettiği belirtilen işlemci, Dragon platformunda kullanılacak.


    Phenom işlemcilerini geçtiğimiz sene Kasım ayında Spider platformu dahilinde 7 serisi yeni yonga setleri ve Radeon HD 3800 serisi ekran kartlarıyla birlikte lanse eden AMD, Phenom II işlemcilerini ise Dragon isimli yeni platform ekseninde lanse edecek. Dragon platformu ile Spider platormunun ortak noktası yonga setleri olacak zira Dragon platformu ilk etapta 7 serisi çipsetler ile lanse edilecek daha sonra 8 serisi gelecek.


    Yeni platform işlemci ve ekran kartlarıyla Spider platformundan ayrılacak. Zira Phenom II işlemcilerinin güç vereceği Dragon platformunun grafik alt yapısını ise yüksek satış başarısı elde ederek AMD-ATi'nin yüzünü güldüren Radeon HD 4800 serisi üstlenecek. Peki Phenom II işlemci ailesinin ve Dragon platformun neler vaat ediyor? Gün ışığına çıkan yeni bir AMD dökümanı önemli ipuçları vermekte.


    AMD'nin Dragon platformu için hazırladığı performans tablosu hem platform hem de işlemci bazında AMD'nin Phenom II ailesi ve Dragon platformunun performansına ışık tutuyor. AMD'nin açıklamasına göre Dragon platformu yüksek çözünürlükte oynanacak oyunlarda %40+, çoklu ortam ve ofis uygulamalarında ise %20+'a varan ortalama performansı artışı vaat ediyor. Peki bu tablo nasıl değerlendirilmeli?


    Yüksek çözünürlükte oynanacak oyunlarda vaat edilen performans artışının önemli bir bölümünün Radeon HD 3800 serisinden Radeon HD 4800 serisine geçişten kaynaklacağı malum. Spesifik rakamlar henüz açıklanmadığı için oyun performansındaki artışın ne kadarı Phenom II işlemci ailesine ait olduğunu kestirebilmek şimdilik zor fakat tabloya göre genel oyun performansında %140'a varan muazzam bir performans artışı olduğunu söyleyebilmek te mümkün. İşlemcinin performansa katkısını anlayabilmek için tablo dahilinde ofis ve çoklu ortam uygulamalarına bakılabilir.


    Yapılan karşılatırmada Dragon platformuna 3GHz'de görev yapan Phenom II X4 940, Spider platformuna ise 2.6GHz'de çalışan Phenom 9950 modeli güç veriyor. Ofis uygulamalarında iki platform arasındaki performans farkının %20'nin biraz üzerine çıktığı, çoklu ortam uygulamalarında ise farkın %40'ı bulduğu belirtiliyor. Tabii platformlarda kullanılan işlemciler arasında 400MHz'lik hız farkı olduğunu da unutmamak gerek.


    Tablo sonrası merak edilen belkide en önemli detay aynı saat hızında Phenom ve Phenom II işlemcileri arasındaki performans farkı. Lansmanına iki aydan daha az bir süre kalan Phenom II işlemci ailesi için önümüzdeki günler yeni gelişmelere gebe gibi görünüyor.








  • oyunlarda ikiye katlamış performansı eğer öyleyse çok iyi.
  • Tabloda umut verici değerler olsada , AMD' nin ,yeni bir mimariye ve dolayısıyla da yeni soket yapısına geçmesi gerektiğini düşünüyorum.
  • Tampon bellek artışı çok farkedicek oyunlarda anlaşılan.Hala oyunlarda 4 çekirdek desteği gelmedi gerçi Bi gelirse 2çekirdekler öldü demektir.En çok merak ettiğim am2+ a tam destekle mi çıkacağı.
  • AMD'nin %40 + yüksek çözünürlüklü oyunlarda vaad ettiği performans gerçek değerler olabilir.Zaten AMD'nin yüksek çözünürlükte daha iyi performans verdiği testlerde de görülmüştür.

    Son kullanıcı testlerini ve fiyat politikasını merakla bekliyorum.
  • tablo farklarına dikkat edelim.. Ortalama işlemciler arası yüzde 20 fark var ekran kartlarında ise ucuk.. 4xxx in faydası büyük bu tabloda. saygılar
  • inşallah güzel bir işlemci olurda sadece nehalem e bakmak zorunda kalmayız. yoksa nehalem tek başına giderse fiyatı daha da uçar. göster kendini amd...
  • Yaw şu AMD nin testlerinden nefret ediyorum.


    Platform olarak niye test edip tüketiciyi yanıltıyorsun. HD4870 in o kdar daha iyi olduğunu herkes biliyor.

    Herkesin merak ettiği işlemci performansı. Sanki işlemci oyunlarda %60 başarı yaratacakmış gibi bir izlenim yaratıyor ama keramet HD4800 serisinde.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Naga Sadow -- 18 Kasım 2008; 20:43:35 >
  • hadi bakalım inşallah güzel işlemçiler cıkarda bende amd ye geçerim.
  • İşlemci bazında bakarsak, 2,6 ghz ile 3 ghz kıyaslanıyor ve %20 artış görünüyor, bunun %10 hız farkına sayılsa eşit hızlarda aralarında fark %10 gibi olabilir, pek tatmin edici değil bence, fiyat konusuda şu anki phenomlardan haliyle pahalı gelicek, tahminen 250-260$ olabilir.
  • 2.6-3 ghz ve 3800-4800 karsilastirmasinin bir anlami yok elbette ancak bu phenomlarin numarasi diyim hava sogutma ile 4 ghz ve uzeri hizlara cikabilecek olmasi.oyunlarda 4 cekirdek destegi filan hepsini bosverin 4 ghz gunluk kullanilabilen amd islemci yok piyasada.muhendislik ornegi islemcileri fsb ile 4 ghz yaptilar.carpan kilidi acik islemci alip 3 ghz kullanmayacagimizi dusunursek olaya 4 ghz kullanirsak ne degisir gozuyle bakmak gerekir.
  • inşallah bu tablo teoride değildir... temennim gerçek olması...
  • Spider platformu askıyamı alındı?
  • bir athlon dönemi daha yaşamak istiyoruz
  • son kullanıcı testlerinde hep beraber görüceğiz phenom 2 lerin gücünü
  • bi arkadaşın dedigi gibi amd acilen mimarisini değiştirmesi gerekiyor,yoksa hep ufak iyi iyileştirmeler gelecek gibi gözüküyor..........
  • quote:

    Orjinalden alıntı: sdurust

    Yaw şu AMD nin testlerinden nefret ediyorum.


    Platform olarak niye test edip tüketiciyi yanıltıyorsun. HD4870 in o kdar daha iyi olduğunu herkes biliyor.

    Herkesin merak ettiği işlemci performansı. Sanki işlemci oyunlarda %60 başarı yaratacakmış gibi bir izlenim yaratıyor ama keramet HD4800 serisinde.


    Nasıl test edilsin istiyorsun? AMD, platform olarak gündemde zaten,anakart+vga+cpu.. Ayrıca bunun yanıltma ile alakası yok.
  • amd zaten buldozerle uğraşmakta phenom ise buldozer zamanına kadar ki intel karşısına çıkacak işlemciler ki görünüşe göre fena değiller
  • %20 fark için ben Phenom 9750'yi değiştirmeyi düşünmem. Fiyat olarak ucuz girse bari Nehalemlerin de fiyatını kırsa biraz.
  • Daha çooook beklersiniz AMD'ciler. Phenom işlemcileri 2 sene bekletti bu mimariyide 2 sene atsa artık bulldozer de 5 seneye çıkar. Adamlar nahalem ile rekor üstüne rekorlar kırıyor. Yanına yaklaşamadığı Quad core mimarisini daha AMD geçemeden intel nahalem mimarisini çıkardı ve mükemmel işler çıkarıyor. Helal sana AMD bu kafayla devam



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi akkinooo -- 19 Kasım 2008; 16:02:11 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.