Şimdi Ara

AMD'nin 45nm Shanghai işlemcileri 65nm Barcelona modellerinden %35'e varan oranda daha hızlı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
2.172
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj

  • Intel'den yaklaşık bir yıl sonra AMD de 45nm üretim teknolojisine geçiş yapmaya hazırlanıyor. Önümüzdeki günlerde resmi olarak lanse edilmesi beklenen Shangai kod adlı 45nm Opteron işlemcilerini duyuracak olan firma, Intel'in benzer işlemcileri karşısında iddialı olmayı hedefliyor.


    Firmanın yeni işlemcileri mimari anlamında satılmakta olan Barcelona kod adlı 65nm Opteron modellerine göre radikal farklılıklar içeriyor olmasalar da kapasitesi arttırılarak 6MB'a çıkartılan seviye 3 bellek, aşağı çekilen güç tüketimi ve Hypertransport 3 güncellemesi dikkatlerden kaçmıyor.


    Masaüstü bilgisayarlar için hazırlanana Deneb kod adlı 45nm Phenom işlemcilerinden önce pazara giriş yapacak Shangai ailesinin bu sene için en yüksek hıza sahip temsilcisinin 2.7GHz'de çalışacağı, daha yüksek frekansa sahip modellerin gelecek sene duyurulacağı ifade ediliyor.


    Deneb ailesinin sahip olduğu platform avantajı Shangai için de geçerli. Zira 45nm Opteron işlemcileri, Barcelona yani 65nm Opteron işlemcili mevcut sunucularda da kullanılabilecek fakat Intel cephesinde Nehalem tabanlı sunucu işlemcileri için ciddi güncellemeler gerekecek.


    Peki performans noktasında durum nedir. Kimi kaynaklar 45nm Opteron ile 65nm Opteron modelleri arasında %35'e varan performansı farkını işaret etse de benzer bir sıçramının 45nm Deneb ile mevcut Phenom işlemcilerine karşı yapılabilmesi şu an için pek mümkün görünmüyor.


    Peki ama neden? AMD'nin 45nm Shangai işlemcileriyle Hypertransport 3.0'a geçiş yapması, bahsi geçen olası performans kazanımının arkasındaki en önemli etkenlerden biri olacak gibi görünüyor fakat benzer bir adım 45nm Denebler için geçerli olmayabileceği üzerinde duruluyor.


    Çünkü mevcut Phenom işlemcileri de zaten HT3 desteği sunmakta. Performans artışının yanında 45nm Opteron işlemcilerinin satılmakta olan 65nm Opteron modellerine göre %30'a varan oranda daha düşük güç tüketim seviyesine sahip olacağı da bir diğer iddia.








  • kaydi yürü AMD kurtar bizi INTEL tekelinden.
  • 45nm teknolojisiyle AMD çok iyi iş yapacağa benziyor
  • inşallah... benimde temeniğim o yönde... güzel bi periyod yakalasın hemen bi AMD sistem kurcam...
  • hadi inşallah iyi bir şey cıkarırda piyasada gerçekten bir rekabet olur
  • haber keşke ilerde doğru olarak önümüze gelse
  • Amd işlemcilere karşı bir sempatim var,seviyorum amd işlemcileri intel kullanmama ramen değişiklik olsun diye amd ye terfi edebilirim.45 nm olmasıda ayrı bir güzellik.Hayd AMD mühendisleri verin çoşkuyu işlemcilere...
  • x2 devrinin zayıfladığı şu günlerde 45nm phenom lar AMD kullanıcılarına yeni bir güç getirir ama alıştığımız fiyat aralığı olan 90-110usd yerine 200usd ve üstünde olacak gibi


    bu nedenle eskisi kadar rahat ve zevkle AMd cpu ve mobo sahibi olamayacağız gibi duruyor
  • Deneb lerde Agena lara göre %20 lik bir artış performans artışı olursa aynı hızdaki Q serisi ile başedeblir duruma gelecektir.
    Nahalem her nekadar daha yüksek maliyetli olsa da, bu değerler frekansa göre performansta AMD nin daha yol alması gerektiğinin göstergesi olacaktır.
  • AMD 'nin Deneb ile Q serisini rahatlıkla geride bırakacağına inanıyorum.

    Eğer fiyat olarak da 200$ 'ın altında kalır ve Türkiye fiyatı da çok uçmazsa, Nehalem anakart + Nehalem işlemci almaktan çok daha mantıklı olabilir.
    Merakla bekliyoruz.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Confusion

    x2 devrinin zayıfladığı şu günlerde 45nm phenom lar AMD kullanıcılarına yeni bir güç getirir ama alıştığımız fiyat aralığı olan 90-110usd yerine 200usd ve üstünde olacak gibi


    bu nedenle eskisi kadar rahat ve zevkle AMd cpu ve mobo sahibi olamayacağız gibi duruyor


    bekelentimiz 200$ altında olması
  • keşke sadece amd ile sınırlı kalmasa. 90 larda cyrix diye bir işlemci vardı.bi kaç tane daha işlemci üreticisi olsada rekabet olsa.ne kadar rekabet olursa tüketici için o kadar iyi olur. amd den daha f/p ürünler bekliyoruz. ki intelde pahalıya satamasın.
  • Yeni nesil işlemciler. Bence kesin 200$ üzerinde olacak. Bakınız ilk Phenom serisi hangi fiyattan geldi. Sonra düşer mi bilemem tabii. Öte yandan HT3 zaten desteklendiği için masaüstü sistemlerde sanki çok ciddi bir başarım gelmeyecek diye de düşünmeden edemiyorum. Tabii yanılıyor da olabilirim. Umarım sağlam bir seri olur da piyasa hareketlenir. Ucuz ucuz alırız...
  • İnandırıcı değil.
  • Barcelona K10 işlemciler 65 nm ile üretilirken bile 45 nm intellerden güç tüketimi konusunda daha iyiydi. Şimdi Shangai ile AMD server işlemcilerinin güç tüketimi düşecek, Intel tarafında ise Nehalem ile güç tüketimi artacak. Shangai ile başarım %35 artarsa, AMD server piyasasında nehalem ile rekabet edebilir.
    Masaüstünde kullanılacak Deneblerde en fazla %20 performans artışı sağlanacak diyolardı. Server için olan Shangai lar ile karıştırmamak lazım. Haberde de bu konu vurgulanmış. Shangai'lar server için geldiğine göre 200$ civarı bir fiyatla gelmesi imkansız.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: goldstun_me

    keşke sadece amd ile sınırlı kalmasa. 90 larda cyrix diye bir işlemci vardı.bi kaç tane daha işlemci üreticisi olsada rekabet olsa.ne kadar rekabet olursa tüketici için o kadar iyi olur. amd den daha f/p ürünler bekliyoruz. ki intelde pahalıya satamasın.



    o şimdi via çatısı altında x86 via c3 işelmcileri bu sayede üretiliyor
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.