Merhaba, Daha önce bu sorun için bir başlık açmıştım ama çözüm bulamamıştım. Şimdi haftalar sonra tekrar eski bilgisayarımda oluşan bu kilitlenme sorunu için daha ayrıntılı bir başlık açmayı istedim. Umarım bu sefer işi sizin yardımınızla halledebilirim.
Sorun: Bir gece önce download için açık bıraktığım bilgisayarıma sabah baktığımda takılmıştı. Monitör beklemeye geçmiş durumdaydı, mouseu kıpırdattım bişey değişmedi. Tuşa basıp reset attım, tekrar başladı, windows açıldıktan 5 dakika sonra takıldı. Ekranda görüntü var ama hiçbirşeye müdahele edemiyorum, klavye, mouse hiçbişey çalışmıyor. Kasadan gelen seslerde bir anormallik yok, görüntüde de bir anormallik yok, sadece takılma var. Bilgisayarı kapalı vaziyette bir süre beklettikten sonra tekrar çalıştırdığımda daha uzun süre takılmadan durabiliyor. Bu yüzden bir ısınma sorunu olabileceğini düşündüm. Ama hala emin değilim.
Bilinen Sorun: Kasanın 2 adet fanı var bildiğiniz gibi, benim ön alt tarafta bulunan fanım çok ses çıkarıyordu, arasına kağıt sıkıştırarak durdurdum. Biliyorum aptalca bir çözüm yöntemi. Sorun bundan kaynaklanabilirdi ancak bu şekilde 2 seneden fazla süredir kullanıyorum, tekleme bile yapmadı alet. Fazla ısınmasını gerektirecek bir durum olmadı herelde, sorun yaşamadım. Ayrıca Everest ile baktığımda ısı değerlerim de normal görünüyor.
Sırasyıla Voltaj: CPU Çekirdek, Soğutucu Fanlar: CPU, Sıcaklık: Ex-HDD, Sıcaklık: Int HDD, Sıcaklık: CPU, Sıcaklık: Anakart
Denediklerim:
# Bilgisayarı kapalı beklettikten sonra çalıştırdığımda daha uzun süre kilitlenmeden durduğu için ısı problemi olduğunu düşündüm. Sonra kasa fanlarının ikisinin de çalıştığından emin oldum. Bir değişiklik olmadı. # Fanı olan diğer parçalara yöneldim. Ekran kartının ısınabileceğini düşünerek başka bir ekran kartı denedim. Bir değişiklik olmadı. # Fanı olan diğer parça PSU'yu değiştirdim. Bir değişiklik olmadı, sorun aynı şekilde devam ediyor. # Daha sonradan aldığım 128*2 RDRAM'leri çıkartıp denedim, aynı sorun devam etti. Yeni aldığım RAM'lerde sorun olmadığını anlayınca diğer slotlarda bulunan eski RAM'lerimi çıkarttım. Yine birşey değişmedi. Yani RAM'lerde de sorun yok. # Buna biraz benzer başka bir sorunla karşılaşmıştım. Sorun yazılımsaldı, format atıp tekrar işletim sistemini yüklediğimde ortadan kalkmıştı. Ancak bunda durum farklı. Bios ekranında bilgisayarı beklettiğimde yine takılıyor. Yani sorun yazılım kaynaklı değil.
Anakart Yanması: Daha önce hiç anakart yakmadığım için bunun nasıl birşey olduğunu bilmiyorum. Anakartın yanıp yanmamış olduğunu nasıl anlayabilirim? Eğer yanmış olsa bilgisayarın hiç çalışamıyor olması gerekmez mi? Benim yaşadığım sorun bir anakart yanması belirtisi midir?
Sistemim: İşletim Sistemi: Windows XP Pro + SP2 Anakart: Asus 478 pin (modelini hatırlayamıyorum, sadece rdram destekliyor) İşlemci: Intel P4 1.7 Bellek: 2*256 + 2*128 RD RAM Ekran kartı: Radeon 9550
Yardımcı olmaya çalışacaklara şimdiden teşekkürler.