(kontrolkalemi.com dan ALINTIDIR) Değerli arkadaşlar, aşağıda yer alan sorular * " Cofaso 6.1 ( E-Plan 6.1 ) " * ile, programda seçeneği sunulmuş IEC normunda çizilecektir.
Birbirinin aynısı veya birbirinden esinlenerek çizim hazırlanmaması vede kopya çekmenin önünü almak için, hazırladığınız her cevabı konuya eklemeden önce, mutlaka winrar ile rar dosyası halinde *şifreleyerek* konuya gönderiniz. Şifreyi kimse ile paylaşmadan, konuya yazmadan bize * özel mesaj * ile göndermeniz gerekmektedir. Yarışma sonunda tüm cevaplar şifresi çözülmüş olarak konuya eklenecektir.
Yarışmanın biteceği ve cevapların yayınlanacağı tarih : 18 Kasım 2008
En fazla soru çözen arkadaşımıza * Elektrik Cep Kitabı * ücretsiz kargo ile adresine gönderilecektir.
Yarışma mesleki gelişim amacı ile düzenlenmektedir.
Devrede 10 adet buton olacak, 5 adet butona 73014 şeklinde basıldığı zaman kapı açılacak açılacak. Devrede 1 adet reset butonu kullanılacak, 5 adet butona 73014 harici yanlış sıralama ile basılırsa sistem başa dönecek ve alarm çalacak. 3 saniye içinde doğru şifre girilmezse işlem tekrar başa dönecek.
Üç adet asenkron motor bir adet start butonuyla aşağıdaki gibi çalıştırılacaktır. • Start butonuna 1. Kez bastığımızda M1 motoru çalışmaya başlayacak, elimizi butondan çektiğimizde çalışmaya devam edecek. • Start butonuna 2. Kez bastığımızda M2 motoru da çalışmaya başlayacaktır. • Start butonuna 3. Kez bastığımızda M3 motoru da çalışmaya başlayacaktır. • Start butonuna 4. Kez bastığımızda motorların hepsi duracaktır. • Start butonuna 5. Kez bastığımızda M1 motoru yeniden çalışmaya başlayacaktır. Bu çalışma periyodik olarak devam edecektir. Gerekli güç ve kumanda şemasını çiziniz.
• 3 fazlı bir asenkron motor iki adet start butonuna aynı anda basmakla çalışacak ve bir stop butonu ile durdurulacaktır. • Birinci start butonuna basılırsa veya birinci start butonuna basıldıktan sonra ikinci start butonuna 6 sn içinde basılırsa, motor çalışacak. • İkinci start butonuna 6. sn’den sonra basılırsa, motor 10 sn beklemeden sonra çalışmaya başlayacaktır.
Yukarıdaki şartları gerçekleştirecek şekilde kumanda ve güç devresini tasarlayınız.
Yan yana bulunan bay bayan WC’lerine ortak fan ile havalandırma sistemi kullanılacaktır. WC ‘ lerin aydınlatma lambaları adi anahtarlarla yapılacaktır, lambalardan biri veya ikisi yandığında fan çalışmaya başlayacak ve en son sönen lambadan 15 saniye bekledikten sonra fan çalışmayacaktır. Ayrıca elektrik kesintisi olura, elektrik geldiğinde fan, 5 dakika çalışıp duracaktır.
1-)Start butonuna bir defa basıldığında A motoru çalışacaktır. 2-)Start butonuna 2. kez basıldığında B motoru çalışacak.(A ve B çalışıyor) 3-)Start butonuna 3. kez basıldığında C motoru çalışacak.(A,B ve C çalışıyor) 4-)3 motor birlikte 1 dakika çalıştıktan sonra otomatik olarak duracaklar. 5-)Herhangi bir anda stop butonuna basıldığında çalışan motorlar duracaktır.
Yukarıdaki şartları gerçekleştirecek güç ve kumanda devresini çiziniz.
26. Üç fazlı bir asenkron motor periyodik olarak ileri ve geri yönde aşağıdaki esaslara göre çalıştırılacaktır. Start butonuna basıldığında motor ileri yönde çalıştırılacaktır. 60 sn sonra motor otomatik olarak duracaktır. 16 sn bekledikten sonra geri yönde çalışacaktır. 60 sn geri yönde çalıştıktan sonra motor otomatik duracaktır. 15 sn bekledikten sonra ileri yönde çalışacaktır. İşlem periyodik olarak stop butonuna basıncaya kadar devam edecektir. Devir yönü değiştirmede elektriksel kilitleme uygulanacaktır.
Bir Fabrikada üretilen ürünün üzerine bandrol yapıştırılma istenmektedir. Bu işlem için aşağıdaki şartlara uyarak gerekli sistemin kumanda ve güç devresini çiziniz.
- - Start butonuna basılınca bantı çalıştıran motor devreye girecek - - Kullanılan sensör cismi gördüğünde bandrol vuracak motoru, 3 saniye sonra çalıştıracak. - - Bandrol işlemi tamamlanınca 2. Motorun enerjisi kesilecek. - - Tekrar sensör cisim algıladığında 2. motor tekrar devreye girecektir - - 1. Motor stop butonuna basılıncaya kadar çalışacaktır.
2 adet Y/Ü yol verilen motor vardır. 2 adette band vardır (monofaze)
1) Y/Ü motorlar sırayla 1.motor 10dk. 2 motor 10dk çalışacaktır. İki motorun çalışma zamanları arasında 1. band çalışacak ve karıştırma sistemine ham madde ilavesi yapacak ve 2 numaralı Y/Ü motor çalışacaktır.
2) Karıştırma işlemi bittikten sonra boşaltma valfi açılacak ve karışan malzeme 2.banda boşalacaktır. Boşaltma işlemi 5 dk sürecektir 2.band 5dk çalışacaktır.
Bariyer kapı (Tek butonla aç-kapa, araç girerse açıl)
İstenen şartlar:
• Bir kapıya 3 fazlı asenkron motor ve sınır anahtarları ile açma kapama işlemi yaptıracaktır. • Açma kapama işlemi tek butondan (Açma-Kapama butonu) yapılacaktır. • Aç-Kapa butonuna basıldığında kapı kapalı ise açılacak açık ise kapanacaktır. • Kapı açılırken veya kapanırken herhangi bir anda stop butonuna basıldığında kapı duracak sonra Aç-Kapa butonuna tekrar basıldığında kapı açılacaktır. • Kapı kapanırken araya araç girerse kapı açılmaya başlayacak ve tam açılıp duracak, araç geçtikten sonra kapı kapanacaktır.
Yukarıdaki şartları gerçekleştirecek şekilde kumanda ve güç devresini tasarlayınız.
• Bir kapıya 3 fazlı asenkron motor ve sınır anahtarları ile açma kapama işlemi yaptırılacaktır • Açma kapama işlemi tek butondan yapılacaktır • Aç kapa butonuna basıldığında kapı kapalı ise açılacak açık ise kapanacaktır. • Kapı açılırken veya kapanırken herhangi bir anda stop butonuna basıldığında kapı duracak sonra aç kapa butonuna basıldığında kapı açılacaktır.
Yukarıdaki şartları gerçekleştirecek şekilde kumanda ve güç devresini tasarlayınız.
• Devrede iki start bir stop butonu bulunacak • Birinci start butonuna (aç butonu) basıldığında kapı açılacak • İkinci start butonuna (kapa butonu) basılınca kapı kapanacak • Kapı açılırken kapa butonuna basılsa bile kapı açılmaya devam edecek • Kapı kapanırken aç butonuna basılsa bile kapı kapanmaya devam edecek • Kapı açılırken veya kapanırken herhangi bir anda stop butonuna basıldığında kapı duracak sonra aç veya kapa butonlarından hangine basılırsa o yönde hareket edecektir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi elektronikyazilim -- 9 Ekim 2008; 21:47:42 >