Donanım Haber Forum
Ana Sayfa | Kayıt ol | Profilim | Gelen Kutusu | DH Hız Aşırtma VT | Adres Defteri | Email'le üyeliklerim | Benim forumlarım | Fotoğraf Albümleri
Favorileriniz | Üyeler | Arama | SSS | Şikayet listesi | Uyarı listesi | Nick işlemleri
igbt yardım lütfen

İlgili konuları bak: (bu forumda | tüm forumlarda)

Bu isimle girdiniz: Guest
Bu konudaki kullanıcılar: hiç
  Basılabilir versiyon
Tüm forumlar >> [Donanım / Hardware] >> Elektronik >> igbt yardım lütfen Sayfa: [1]
Giriş
Mesaj << Daha eski konu   Daha yeni konu >>
quigon1977

8 Ekim 2008; 19:35:32 
Bu mesajla ilgili şikayetinizi bu icon a tıklayarak yapabilirsiniz.

arkadaşlar koşu bantı sürücüsünün çıkışı yandı (ixgx120n60b) bu aletin datasheet inde igbt olduğu yazıyor ama resimde görüldüğü gibi mosfet işareti var aynısı karaköyde yok yerine aldığım igbt motoru çalıştırdı fakat bantın üzerine birisi çıkınca motor duruyor yüke gelemiyor.Acaba mosfet mi almalıyım yardım lütfen yeni koşu bantı almak istemiyorum tamamen duygusal.

Ekteki dosya (1)

çaycı

9 Ekim 2008; 11:57:52 

malzeme bir igbt mosfet işaretinin ise kazara konduğunu düşünüyorum ama oldukça büyük akımlı bir malzeme olduğundan bulunması zor olabilir ayrıca onu süren devre de yanmış olabilir koşu bandı hakkında ayrıntılı bilgi verirseniz tahmin yürütmek kolaylaşır mesela sürücü devresinin entegreleri nelşer veya o transistörden başka var mı kaçtane var motor nasıl bir motor dc mi 3 fazlı falan mı sonuçta 200 amperlik bir igbt imiş bu muadil parça bulmak zor olabilir

quigon1977

9 Ekim 2008; 14:03:54 

dc motor kullanmışlar tek faz doğal olarak bu entegreden bir tane var 220 voltu alıp doğrultmuşlar ve bu transistöre vermişler motor sadece bunun tetiklenmesi ile çalışıyor bozulan parça kısa devre olmuştu ve bant son hızda dönüyordu 2 adet 75 amperlik igbt paralel bağladım ama nafile yüke gelemiyor, çok yüksek amperli igbt modüller var işimi görürmü sizce

electrolojix

9 Ekim 2008; 17:00:02 

arkadaşım datasheet te Ic 200A diyor sen 75 amperlik almışşın 200A lık al,motordan geçen akımı kaldıramaz 75A lık olan,ayrıca paralel bağlama olayını yapamazsın çünkü tetikleme devresini bozmuş olursun.
çaycı

9 Ekim 2008; 18:07:43 

tetiklem devrende de problem olduğunu düşünüyorum 200 amper o malzemenin sınır değeridir ve normalde motor akımı o değerin yanına bile yaklaşmaz yani 75 liklerin de orjinal gibi olmasa da sürmesi lazım ama karakteristiik farkı da çok olabilir . tabi görmeden etmeden yapılacak tespit anca bu kadar olur

technologist

9 Ekim 2008; 18:34:31 

Paralel İgbt bağlama sakat iş birine ilk 75 A üstü akım geldiğinde igbt uçar diğer paralel bağlananda ardından uçar verilen değerde igbt bulup bağlarsanız sorunun çözülür.. Saygılar.
quigon1977

9 Ekim 2008; 20:54:02 

yorum yapanlara teşekkür ediyorum bişeyler daha deneyeceğim hayırlısı :)

quigon1977

9 Ekim 2008; 21:01:23 

orjinal parçada Vce=2.1V yazıyor. Benim taktığımda ise 2.5V bunun etkisi olabilirmi sizce

çaycı

9 Ekim 2008; 21:42:49 

hocam o bölgeye tabii ki orjinal igbt yi takman lazım ancak benim anlatmak istediğim şey tetikleme devresinde veya başka bir yerlerde de bir sorun olmasa idi paralel bağlamadan tek bir 75 lik igbt nin de o motoru sürebileceği idi (elbette tam verimle değil) tabi bunu derken iki transistörün çalışma frekanslarını falan yakın olarak düşünüyorum

vce değeri eleman iletimde iken üstünde düşen gerilimi gösterir bu da ısı kaybını vs.. etkiler

mümkünse tetikleme devresinin ve motorun bir fotosunu çekip gönderebilirmisin ? hem yorum yapmak kolaylaşır hem de nasıl bişey olduğunu görür öğreniriz teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi çaycı -- 9 Ekim 2008; 21:39:36 >

leeon

10 Ekim 2008; 0:17:59 

Ptransistör=vce*I
=2,1*100A=210 waat

=2,5*100=250 waat

bu ısı ve yük olarak geri dönecektir senin bağladıgın transistörün buna dayanması lazım ama o tansistörde boşuna yanmamıştır digerleri gibi devrende bir problem olması muhtemel orjinal transistörü bulsan bile yine yanması kaçınılmaz olabilir

Sorun kuyunun derinliği değil hedefe ulaştırmayan ipin kısalığıdır
quigon1977

10 Ekim 2008; 1:10:42 

ok. fotyu çekip yollarım

quigon1977

13 Ekim 2008; 10:42:54 

Buraya resim ekleyemiyorum hata veriyor; çaycı bana mail adresini verirsen resimleri oraya yollarım.

sezerkıran

13 Ekim 2008; 12:53:41 

ıgbt nin bütün ayakları kısadevre oldu ise kesinlikle ıgbt yi süren elemanlar uffolmuştur neden derseniz gate ucundan sürücüye 150-300v aradı bir voltaj gitmiştir ıgbt nin gate ucunda bir direnç vardır o direnci bir ölç ardından o direncin nereye girriğini söylermisin bir pals trafosundan mı çıkıyor yoksa bir entegreden mi entegre ise entegrenin adını istiyorum

sezerkiran@hotmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz...

sağlıcakla kalın
quigon1977

15 Ekim 2008; 13:05:29 

beyler siz resim ekleyebiliyormusunuz 1 haftadır uğraşıyorum hata veriyor ekleyemedim devrenin resimlerini bu arada çaycı ve sezerkıran arkadaşların maillerine yolladım bakarlarsa sevinirim

yanlızefe

23 Ekim 2008; 19:36:30 

ıgbt yeni taktığınızda ısınmadanmı yanıyor?
CE uçlarına bağlı sunubber dirençleri varmı?
bakır yollar bozulmuş siz bu yollar devre alsın diye tekrar lehim lediyseniz yeterince kalınmı?
ıgbt yi takmadan tetikleme devresi gerilimini ölçtüyseniz bu değer g tetikleme değerinden büyükmü?
bunların hepsi normal ise tetikleme devresinde sorun vaedır

quigon1977

10 Kasım 2008; 2:53:14 

ne yapsam olmuyor sürücü entegreyi yenisiyle değiştirdim, devredeki tranistörleri diyotları dirençleri ölçtüm hepsi sağlam ama aynı sorun devam. Bu arada voltajları ölçtüm sabit düşük bir hızda çalışırken 45v civarı gösteriyor ama motora yük bindiğinde 15 volta kadar düşüyor ; sanırım yüke göre frekansı arttırması lazım ama yapmıyor.

leeon

11 Kasım 2008; 0:18:30 

şu devrenin bi resmini koysaydında görseydik
bu arada devrye 220 bağlı demişsin
o zaman o elemanın yarine mosfet bağlaman bence daha mantıklı olacak
ama elimdekini kullanmak istiyorum diyosan beyzleri kuvetlendirmen lazım yoksa devren transistörü süremedigi için voltaj düşer ve hata çok rahat transistörün yanar
yükte 15 vol diyorsun
o zaman transistörün üzerine düşen yük
220-15=205 volt
205 V x 10 Amper =2050W güç yaparki buna transistör mıransistör dayanmaz ki bu 10 A için daha pazlasında rakamlar ne olur sen hesapla

Sorun kuyunun derinliği değil hedefe ulaştırmayan ipin kısalığıdır
OVERCLOCK19

11 Kasım 2008; 0:23:39