Giriş | |
|
|
|
5 Ekim 2008; 20:51:22
|
|
|
Evet arkadaşlar, bir anlık gaza gelmem sonucunda yeni bir projeye başlamaya karar verdim. Projemin konusu Mini ITX boyutlarda, fazla pahalı olmayan ama bir çok oyunu oynatabilecek bir bilgisayar yapmak. İlk iş olarak anakartları araştırdım. Benim için en önemli unsur Dual channel bellek desteklemesi ve Pci Express 16 slotuna sahip olmasıydı. Bu tanıma uyan intelin 965, Q35 yongasetli anakartları mevcut. Bu anakartları genelde ismini pek duymadığımız taiwanlı üreticiler yapıyor. Ufak bir araştırmayla bu tarz anakartların yurtdışı fiyatlarının 200$'ı geçtiğini görünce, eski usül ebay'e yöneldim ve şöyle bir anakart buldum. ASUS M2N61-AR Mini ITX AMD/AM2/PCI-E16x/PCI/2DDR2-800 Anakart bu. Fiyatı 89$ gözüküyor. Best offer a rastgele 65$ yazdım ve adam kabul etti. Zaten bu işe de madem anakartı aldık, tamamını da getireyim diye başladım. Neyse anakartın 45$ kargosu var. Sıkıla pıkıla ödedim. Sıra geldi işlemciye. AMD sistem kurmayalı uzun zaman olmuştu. O yüzden eski günlerdeki heyecanımı tekrar yaşar gibi oldum. Bu sistemde güc kaynagı sorunu yaşayabileceğim için BE serisinden AMD Athlon X2 BE-2400 Brisbane 2.3GHz AM2 Dual-Core işlemciyi tercih ettim. Bu işlemcilerin TDP değeri 45W. Eğer sıcaklık problem oluşturmazsa biraz hızaşırtma da yapabilirim. İşlemciyi ebay'den kargo dahil 60$ a getirtmeyi başardım. Anakartda 2 adet genişleme yuvası bulunuyor. Bu yüzden normal mini itx anakartlardan 2cm daha uzun(17x19). Bende koyuldum uygun kasa aramaya. Amacım olabildiğince ufak bir kasa bulmaktı bu yüzden Pci slotunu feda edip, tek slotlu ve anakartın üzerine dogru genişleyen bir kasa bulmaya çalıştım. M300 diye bir kasa buldum ama ona anormal olan anakartım sıgmayacak gibi gözüktü... Hem sığsa bile pci slotunu feda etmek pek istediğim birşey değildi. Bende niye kendi kasamı yapmıyorum dedim kendi kendime. Güzel, iyi tasarlanmış ve plexiden bir kasa ile sistemin albenisinin 10 kat artacağından emindim ve kafamda genel olarak bir tasarım oluşturdum. Autocad ve 3dsMax'ın exesini çalıştırmak dışında birşey bilmediğimden, Google sketchup ile basit bir tasarım yaptım. http://www.uploading.com/files/I53Y1DMV/Untitled2.skp.html buradan çekebilirsiniz. Tasarım çok basit oldu ama genel hatlar konusunda bir fikir verecektir. İsteğim kasanın arkasındaki plexi komple delikli yapıp ön taraftaki birkac fan ile içeriye taze hava basıp arkadan cıkarmak. Ayrıca kasanın fazla yüksek olmasını istemediğimden(hedefim max 10cm ki bu bile çok) pci express riser aparatı ile ekran kartını yatay koymayı planlıyorum. Ekran kartı konusunda tercihim ise radeon HD4670 olacak gibi görünüyor. Kartın boyu oldukça ufak ve çok iyi bir performansı var. Yakında anasayfada videosunu da yayınlayacağız zaten. Diğer bir fikrim ise ekran kartını 2 adet ince plexinin içerisine almak. Böylece anakart ve ekran kartının birbirine fazla ısı vermesini engelleyebilirim belki. Ön taraftaki fandan gelen hava tasarımda da gözüktüğü gibi ekran kartını saran 2 katmanın arasından geçerek kartı soğutabilir diye düşünüyorum. Hatta performansı iyi olursa kartın üstündeki fanı bile söküp, tünel sistemiyle ekran kartını soğutabilirim. Diğer bir konu olan güç kaynağı olarak pico'nun 200W 'lık DC DC ürününü kullanmayı planlıyorum. Tabi iş böyle olunca bana bir de 200W'lık bir adaptör gerekecek. 160W 'lık adaptörlerin kargosuyla beraber 100$'a yakın tuttuğunu farkedince, bende bu konuya harika bir çözüm buldum. XBOX 360 Adaptörü!!! Bill Gates sağolsun, xbox 360lar leblebi gibi bozulduğundan ortalık xbox adaptörü kaynıyor. Yanılmıyorsam 40 lira gibi bir fiyata almak mümkün. Anakart ve işlemcim gelince projeyi kısa sürede bitirmeyi planlıyorum. Konu hakkında genel düşüncelerinizi, fikirlerinizi, tavsiyelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim. Burada tasarımın birkaç resmi mevcut. edit1: resimleri düzelttim.
< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
|
|
|
5 Ekim 2008; 21:09:20
|
|
|
Evyapımı bir oyun konsolu demek daha güzel olur gibi geliyor bana buna... Oldukça hoş bir proje olmuş. Özellikle benim 35cm yüksekliğindeki sıvı soğutmalı plexi kasa projemi de açınca sizinkinin yanında boyut olarak gerçeken çok çok başarılı buldum... Yapım aşamalarını merakla bekliyorum...
E8400 @3ghz Su soğutma, Gigabyte P35 DQ6, 2x1gb 800mhz Twinmos DDR2, ATI Rodeon X700Pro with AC Silencer, Seagate Barracuda 160GB + Seagate 32 cash 640gb NCQ sata2, Samsung LightScribe DVD, Recom Power engine 600W, Samsung 226NW 22", Creative Inspire 2+1. Home made aquacool plexi box kasa... OC denemeleri yakında...
|
|
|
|
|
5 Ekim 2008; 21:26:23
|
|
|
BASARILAR DILIYORUM GUZEL BIR PROJEYI HAYATA GECİRECEKSINIZ BAZI SORUNLAR ELBET KARSINIZA CIKACAKTIR AMA SONUC OLARAK SUPER BIR PC OLACAK BU KONU UZERINDE TAKIPTEYIM SIZE KOLAY GELSIN 
|
|
|
5 Ekim 2008; 21:36:43
|
|
|
iyi dilekleriniz için teşekkürler, anakart ve işlemci elime geçer geçmez köpükten ilk denemeleri yapmayı planlıyorum.
|
|
|
5 Ekim 2008; 21:40:39
|
|
|
Başarılar...Çok GÜzel Bİ Proje Olucağından EMinim:)
|
|
|
5 Ekim 2008; 23:35:27
|
|
|
çok benzer bir denemeyi ben de yapmayı planlıyorum. benim kullanacağım mini ixt board intel in atom işlemcili little falls olacak. bugün plexileri de kısmen hazırladım. işlemci , vga herşey o/b olduğu için işim biraz daha kolay olacak. eski bir yatay kasadan çıkma ince bir psu kullanmayı planlıyorum. şimdilik elimdeki malzemeler bunlar. yapım aşamasında sık sık karar değiştiriyorum. kasayı öncelikle yatay yapmayı planlıyordum ama sanırım dikey olacak. ebatlar 15 x 30 x 23 (en boy derinlik) şeklinde olacak. az enerji tüketen küçük bir ofis bilgisayarı ya da sürekli açık bırakılarak basit bir server olarak kullanılabilir sanırım. işlerden vakit ayırdıkça kasanın yapım aşamasını da çekmeye çalışacağım.başarılı olursa ayrı bir konu altında paylaşabilirim. bu aralar çok yoğun olduğumdan benimkinin bitmesi biraz zaman alacak. benden önce bitireceğiniz için eminim ki sizin yaptığınız kasa bana da ilham kaynağı olacaktır. şimdilik elimdekiler bunlar, size başarılar dilerim
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zafer666 -- 5 Ekim 2008; 23:33:56 >
|
|
|
5 Ekim 2008; 23:36:30
|
|
|
başarılar dilerim ayrıyetende kolay gelsin
|
|
|
6 Ekim 2008; 0:03:26
|
|
|
kolay gelsin. şu modculara ne kadar özeniyorum bilemezsiniz..
|
|
|
6 Ekim 2008; 0:09:03
|
|
|
Ben aslında cep telefonu boyutunda pc yapmak istiyodum. 1 gb RAMli falan ama para yok işte . Bu arada o pci express riser aparatını hayatımda ilk defa görüyorum. Onun RAM için olanıda varmıdır acaba
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi davutsad -- 6 Ekim 2008; 0:12:37 >
|
|
|
6 Ekim 2008; 15:36:21
|
|
|
quote:
Orjinalden alıntı: davutsad Ben aslında cep telefonu boyutunda pc yapmak istiyodum. 1 gb RAMli falan ama para yok işte . Bu arada o pci express riser aparatını hayatımda ilk defa görüyorum. Onun RAM için olanıda varmıdır acaba dostum o kadar küçük pcyi nası yapcaksın?
|
|
6 Ekim 2008; 16:29:16
|
|
|
Valla tasarımı Rami v.s bana kalsın ama anakartı VIA olacak iskambil kağıdı boyutunda ondan yapcam...
|
|
|
6 Ekim 2008; 19:54:38
|
|
|
kardes sen bide buna ufaktan bir5*25 cdyerine su arabalarda kullanilan lcd li televizyonlari koy olsun sana diz ustu :D hele plexi den olmasi cok hos basarilarin devamini diliyorum
|
|
11 Ekim 2008; 16:10:09
|
|
|
ekran kartını pek anlamadım şimdi yatay konumlandırılacak katmanın üzerine mi gelecek?
|
|
|
11 Ekim 2008; 23:04:42
|
|
|
üst katman konusunda emin değilim ama, anakart ve ekran kartı arasında ince bir kat plexi olacak, ekran kartı onun üstünde yatay çalışacak
|
|
|
12 Ekim 2008; 11:54:08
|
| | | |