Giriş | |
|
|
|
4 Ekim 2008; 11:18:10
|
|
|
Arkadaşlar elimde Monitörden çıkma IRF630A model MOSFET var Mosfet ile ilgili datasheet aşağıdadır isteyen kardeşler bakabilir IRF630A Şimdi arkadaşlar ölçüm tablosu aşağıdaki gibi yorumlarınızı bekliyorum Gate - Drain her iki yönde Yüksek Direnç Gate - Source Her iki yönde Yüksek Direnç Source - Drain bir yönde sapıyor diğer yönde sapmıyor Lakin sapmayan kısımda siyah probu Gate değdirdikten sonra DRAİN'e değdiriyorum sapma oluyor bunun nedeni nedir? Anlayamadım gitti ayrıca sağlamlık nasıl yapılıyor Mosfet konusunda tecrübesizim
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _KARDELEN_ -- 6 Ekim 2008; 9:50:51 >
|
|
|
6 Ekim 2008; 18:33:53
|
|
|
Yardım edecek yokmu?
|
|
|
6 Ekim 2008; 20:01:11
|
|
|
Ufak bir ip ucu : Elektronik ölçü aletlerinin içerisinde 9V pil olur, kapıyı ne yapar ?... Drain-source arasında bir diyot var (içeride-ters paralel)).
|
|
6 Ekim 2008; 20:26:52
|
|
|
mosfetin sağlam, bozuk olsaydı herhangi bir yönde veya bacakların tümünde kısa devre göstermesi gerekirdi edit:imla
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi audiocu -- 6 Ekim 2008; 20:24:03 >
|
|
|
6 Ekim 2008; 20:47:59
|
|
|
quote:
Orjinalden alıntı: audiocu mosfetin sağlam, bozuk olsaydı herhangi bir yönde veya bacakların tümünde kısa devre göstermesi gerekirdi edit:imla yanlış tamamen mosfetlerin kontrolü transistörler gibi yapılmaz şu şekilde mosfetlerin ayak sıralamaları %98 gds dir gate drain source d ye ölçü aletinin artısını dokundur . S ye de eksi probu dokundur sonra 1 saniyeden az bir süre içinde artı probu gate e dokundurup hemen draine e çek ölçü aleti omajı çok düşük gösterecektir 0 ohm gibi eğer bu şekilde bir sonuç çıkarsa mosfetin sağlam demektir.lakin mosfetlerde n kanal ve p kanal olmak üzere ikiye ayrılırlar elindeki mosfet p kanalsa probları tam ters tutman gerekecektir. şunuda söyleyeyim d ve s ye probları dokundurunca direk kısadevre görünüyorsa mosfet arızalı demektir . bu ölçümü mümkünse multimetrenin kısadevre kademesinde değilde en küçük ohm ölçüm skalasında test ediniz. tecrübe ile sabittir
|
|
|
6 Ekim 2008; 22:03:46
|
|
|
quote:
Orjinalden alıntı: sezerkıran quote:
Orjinalden alıntı: audiocu mosfetin sağlam, bozuk olsaydı herhangi bir yönde veya bacakların tümünde kısa devre göstermesi gerekirdi edit:imla yanlış tamamen mosfetlerin kontrolü transistörler gibi yapılmaz şu şekilde mosfetlerin ayak sıralamaları %98 gds dir gate drain source d ye ölçü aletinin artısını dokundur . S ye de eksi probu dokundur sonra 1 saniyeden az bir süre içinde artı probu gate e dokundurup hemen draine e çek ölçü aleti omajı çok düşük gösterecektir 0 ohm gibi eğer bu şekilde bir sonuç çıkarsa mosfetin sağlam demektir.lakin mosfetlerde n kanal ve p kanal olmak üzere ikiye ayrılırlar elindeki mosfet p kanalsa probları tam ters tutman gerekecektir. şunuda söyleyeyim d ve s ye probları dokundurunca direk kısadevre görünüyorsa mosfet arızalı demektir . bu ölçümü mümkünse multimetrenin kısadevre kademesinde değilde en küçük ohm ölçüm skalasında test ediniz. tecrübe ile sabittir Yarın laboratuarda denenecektir SAğlıcakla
|
|
|
6 Ekim 2008; 22:42:25
|
|
|
quote:
Orjinalden alıntı: sezerkıran quote:
Orjinalden alıntı: audiocu mosfetin sağlam, bozuk olsaydı herhangi bir yönde veya bacakların tümünde kısa devre göstermesi gerekirdi edit:imla yanlış tamamen mosfetlerin kontrolü transistörler gibi yapılmaz şu şekilde mosfetlerin ayak sıralamaları %98 gds dir gate drain source d ye ölçü aletinin artısını dokundur . S ye de eksi probu dokundur sonra 1 saniyeden az bir süre içinde artı probu gate e dokundurup hemen draine e çek ölçü aleti omajı çok düşük gösterecektir 0 ohm gibi eğer bu şekilde bir sonuç çıkarsa mosfetin sağlam demektir.lakin mosfetlerde n kanal ve p kanal olmak üzere ikiye ayrılırlar elindeki mosfet p kanalsa probları tam ters tutman gerekecektir. şunuda söyleyeyim d ve s ye probları dokundurunca direk kısadevre görünüyorsa mosfet arızalı demektir . bu ölçümü mümkünse multimetrenin kısadevre kademesinde değilde en küçük ohm ölçüm skalasında test ediniz. tecrübe ile sabittir söylediklerinde bir terslik var sanki mosfet tristör yada triyak gibi röle gibi davranmaz... dokundur çek iletimde kalmaz orta bacakla sağ bacak arası bir yönde direnç diger bütün ölçümlerde açık devre olmalı ... (mosfetlerde bacaklar arasında hızlı diyot olurmu bilmem onuda kataloğa bakmak lazım).. ölçümler x1 de yapılmalı..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kadircitak -- 6 Ekim 2008; 22:39:32 >
|
|
6 Ekim 2008; 23:08:08
|
|
|
elinize bir mosfet alıp neden ölçmüyorsunuz peki :) ben yıllardır bu şekilde testediyorum şimdiye kadar hiç bir terslikle karşılaşmadım
|
|
|
6 Ekim 2008; 23:45:26
|
|
|
igbt/mosfetler gate leri kondansatör gibi davranır iletime geçtiginde bu kondansatör boşalıncaya kadar iletimde kalır...bu sebeple igbt/mosfetleri kesime götürmek için sürücü devreler tasarlanır.. sezer hocamızın yaptıgıda budur bir an gate akım vererek bu kapasiteyi doldurup mosfeti iletime sokmaktır..gate le sourcu kısa devre ederseniz mosfetin kesime gittigini görürüsünüz...
|
|
|
7 Ekim 2008; 8:50:17
|
|
|
quote:
Orjinalden alıntı: sezerkıran elinize bir mosfet alıp neden ölçmüyorsunuz peki :) ben yıllardır bu şekilde testediyorum şimdiye kadar hiç bir terslikle karşılaşmadım dur hele kızma elimde ırfz44n var senin dediklerini yaptım iletime falan geçmiyor öyle sadece orta bacak sağ bacak arası tek yönde omaj var diğer durumlarda sonsuz...bu arada bendeki avo analog ve bende yıllardır aynı şekil ölçüm yaparım bu arada dijatallede denedim aynı...
|
|
7 Ekim 2008; 9:44:58
|
|
|
quote:
Orjinalden alıntı: kadircitak quote:
Orjinalden alıntı: sezerkıran elinize bir mosfet alıp neden ölçmüyorsunuz peki :) ben yıllardır bu şekilde testediyorum şimdiye kadar hiç bir terslikle karşılaşmadım dur hele kızma elimde ırfz44n var senin dediklerini yaptım iletime falan geçmiyor öyle sadece orta bacak sağ bacak arası tek yönde omaj var diğer durumlarda sonsuz...bu arada bendeki avo analog ve bende yıllardır aynı şekil ölçüm yaparım bu arada dijatallede denedim aynı... BEndede IRF630A var sezer abinin dediği gibi çıktı Bence doğru kardeş Teşekkürler
|
|
|
7 Ekim 2008; 11:01:12
|
|
|
neyse sen ölçüysen sorun yok.... her yiğidin yoğurt yiyişi farklı derler atalar...
|
|
7 Ekim 2008; 13:25:13
|
|
|
söyleki her multimetre ölçmeyebiliyor modfetin tetiklenmesi için belli bir voltaj gerekiyor mesela şu dandik ne alırsan 1m culardaki dijital ölçü aletleri kısadevre bölümünde mosfeti ölçebiliyor ama orta alt seviye olan ttechnic in ölçü aletler kısadevre bölümünde ölçemiyorlar
|
|
|
7 Ekim 2008; 14:11:49
|
|
|
quote:
Orjinalden alıntı: sezerkıran söyleki her multimetre ölçmeyebiliyor modfetin tetiklenmesi için belli bir voltaj gerekiyor mesela şu dandik ne alırsan 1m culardaki dijital ölçü aletleri kısadevre bölümünde mosfeti ölçebiliyor ama orta alt seviye olan ttechnic in ölçü aletler kısadevre bölümünde ölçemiyorlar walla bendekiler protec 505 ve hc 5050 ikisi ilede senin dediğin gibi olmadı.
|
|
7 Ekim 2008; 16:07:07
|
| | | |