Giriş | |
|
|
|
3 Ekim 2008; 17:02:43
|
|
|
Arkadaşlar merhaba, Nokia'nın yeni çıkan E71 modelini almayı düşünüyorum, telefonun özellikleri ve tasarımını oldukça iyi buluyorum, fakat aklıma takılan tek şey telefonun işletim sistemi olarak Symbian kullanması. Nokia dışındaki firmalar yavaş yavaş windows mobile'a doğru kayıyorlar ve bu da önümüzdeki yıllarda telefonlara yükleyeceğimiz ekstra yazılımların windows'ta daha çok olacağını gösteriyor. Sizce symbian işletim sistemli telefon almak mantıklı mı? Symbian'ın ve Windows Mobile'ın artıları ve eksileri nelerdir?
|
|
|
|
|
3 Ekim 2008; 17:18:29
|
|
|
Bana kalırsa sybian windows mobile den daha iyi. Ben senin düşündüklerinin tam tersini düşünüyorum. İlk başta bu telefonda niye windows mobile var sybian yok diye yazdığını zannettim.
|
|
|
3 Ekim 2008; 17:24:26
|
|
|
|
Sence Symbian'ın iyi olmasının sebebi nedir?
|
|
|
|
|
3 Ekim 2008; 17:29:10
|
|
|
Ben 2 ay önce WM'den Symbiana geçtim. Symbianın daha stabil ve hızlı olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca program ve geliştirme desteği de symbianda kesinlikle daha iyi. Tavsiye ederim .
|
|
|
3 Ekim 2008; 17:33:30
|
|
|
Eğer profesyonel olarak iş üzerinde çalışacaksan birçok firma windows mobile platformuna özel program bile çıkartıyor. Bundan farklı olarak wm'de her türlü program mevcut. Güzel oynlarda var gameloft'un da el atmasıyla oyun sayısı hızla artıyor. Hatta iyi bir alet alırsan emülatör ile neogeo, gameboy, ps1 oyunlarını oynamakta mümkün. Symbianda programları rahat olarak kullanamasanda nokia alırsan n-gage vs. ile oyun açısından pek fark olmuyor. Wm'nin en büyük eksiği bence telefon olayı, o yüzden bir pda alırsan nümerik tuş takımlı almanı öneririm aksi takdirde kullanmak zor olabiliyor. Sonuç olarak telefon alıp günlük işler için kullanırım diyorsan symbian, daha kompleks, çözülebilecek, ucu açık işletim sistemli bir telefon istiyorum diyorsan nümerik tuş takımlı bir pda öneririm.
|
|
|
3 Ekim 2008; 17:39:24
|
|
|
Aslında cihazı çok profesyonel olarak kullanmayacağım, oyun hiç oynamam,. Bunun dışında telefonun office, adobe,mail ve tüm web sitelerinde sorunsuz olarak çalışması benim için çok daha önemli. Ayrıca divx codec'leri ve bilgisayarda açabildiğimiz çeşitli dosyalarıda açbilmesini tercih ederim.
|
|
|
|
|
3 Ekim 2008; 17:47:01
|
|
|
office, adobe gibi işleri wmde sorunsuz açarsın. normal siteler sorunsuz görülür bankacılık işlemleri için ise her bankanın özel mobile siteleri var sorun olmaz. divx ise çok rahat. yüksek kalitedeki dosyaları conventerla küçültüp atabilirsin. onun dışında 640*480lik mp4 videoları direk atıyorum çalıştırıyor.
|
|
|
3 Ekim 2008; 21:19:17
|
|
|
symbian olmasaydı telefon kullanmazdım. o derece
|
|
|
4 Ekim 2008; 5:27:19
|
|
|
Windows Mobil daha profesyonel bir işletim sistemi fakat kullanımı symbian gibi pratik değil. Şu anda Windows Mobil 6.1 işletim sistemine sahip bir cihaz kullanıyorum. Dokunmatik ve büyük ekran olması internet açısından avantaj sağlıyor. Ekran dokunmatik olduğu için GPS programları daha kolay kullanılabiliyor. Windows mobil' de her zaman ekran kalemine muhtaçsınız; bu da kullanım açısından pek pratik olmuyor. Eğer Windows mobil' e özel olarak bir ihtiyacınız yoksa (sizin için gerekli olan programlar vb.) symbian' ı tercih edin derim.
|
|
|
4 Ekim 2008; 11:17:41
|
|
|
Ben anlamıyorum bu işlerden ama Symbian'a programlama bilen bir kullanıcı sanırım C++ biliyorsa kendi program yada oyun yazabilir. Bu yüzden symbianda yüklenecek ekstra yazılım olayı bence daha fazla olması gerekiyor.
|
|
|
4 Ekim 2008; 13:03:58
|
|
|
Bence smybian lı telefon almalısın , en basit şekliyle bakarsan windows mobile da adam gibi bir alarm programı bile yok. Symbian kullananlar Handy Alarm programının nasıl kullanışlı olduğunu iyi bilirler. Bunu şunun için söylüyorum ilk akıllı telefonum symbian lıydı sonra windows mobile kullandım ve aradaki farkı anladıktan sonra bir daha symbian a döndüm. Windows mobile da abartıldığı kadar program desteği yok en azından symbian'ı geçecek süper programlar yok.Ayrıca symbian kesinlikle daha stabil.Küçük donmalarda bile windows mobile telefonu yeniden başlatman gerekirken ,symbianda sadece işlem yapılan bölüm donuyor diğer ayarları yine kullanmaya devam ediyorsun ve istersen donan işlemi kapatabiliyorsun .Ayrıca kullanım kolaylığı ,kullanıcı dostu menüler ve özelleştirme symbian'da çok daha fazla. Peki Symbianın eksiği yok mudur ? Var ! Daha fazla özelleştirme, kullanıcı arayüzün iyileştirilmesi konusunda Nokia bitarafını devirip yattı.Şimdi ise Google Android çıktığından beri, dışarıya belli etmesede Nokia'nın tutuştuğunu söyleyebilirim. Bir sonraki akıllı telefonum kesinlikle Android li olacak. Bunu Google fanatikliğinden dolayı gözü kapalı olarak söylemiyorum , beni en az yoracak ,verimliliğimi ve hızımı arttıracak bir işletim sistemi istediğim için söylüyorum.Sadece telefonda işletim sistemlerinde de değil diğer tüm servislerde de bu bakış açısını izlerim.Sizede bu şekilde bakmanızı tavsiye ederim.Aradaki farkları çok daha iyi anlıyorsunuz.
|
|
|
4 Ekim 2008; 20:47:37
|
|
|
Yardımlar için teşekkürler, symbian konusundaki tereddütlerim yavaş yavaş ortadan kalkıyor. Bakalım biraz fiyatı düşsün çok beğendiğim E71 modelini 1-2 ay içinde almayı düşünüyorum.
|
|
4 Ekim 2008; 21:34:05
|
|
|
Windows Mobile'da kullandım (HP İPAQ), Symbian'da kullandım (bugüne kadar kullandığım nokiaları sayamicam S40, S60, S60 9.x v.s) bence Symbian
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TechZone -- 4 Ekim 2008; 21:31:30 >
|
|
4 Ekim 2008; 21:37:55
|
|
|
bu symbian son seri için yazılım konusu sorun olmasa bir de sertifika mı ne gerekiyormuş ya
|
|
|
4 Ekim 2008; 21:42:45
|
|
|
quote:
Orjinalden alıntı: omarr35 bu symbian son seri için yazılım konusu sorun olmasa bir de sertifika mı ne gerekiyormuş ya sertifika olayı gerçekten saçma.. bunun önüne geçmenin yolları belli.. ancak Symbian'ın bu sertifika olayının komple önüne geçmesi şart.. aksi takdirde insanı bayıyor... heleki symbiansigned.com ücretli olmuşken!!
|
|
5 Ekim 2008; 13:23:36
|
|
|
Symbian ve WM çekişmesi hiç bitmez ve şunu açıkyüreklilikle söyleyebilirim; kişi ilk hangi işletim sistemini kullanmışsa onu her zaman çok seviyor. Ben ilk mpx200 ile başladım. Sonrasında 2 adet WM PPC, Palm Treo 650 ve Symbianlı E50 kullandım. Ancak E50 yi sadece telefon olarak kullandım. Symbian'a bir türlü alışamadım. Symbian WM ye nazaran daha pratik ancak işletim sistemine ve telefonun donanımına WM kadar çok müdahale ettirmiyor. scqo; alarm programı bile yok adam gibi demiş ancak bence WM konusunda çok bilgili değil, ya da aradığını bulamamış. WM de de program çeşitliliği boldur ve hatta symbian da yapamadığınız çok şeyi WM de yapabilirsiniz, ancak bu yaptıklarınız sizin ne kadar işinize yarar şeylerdir bilemem. Kısacası iki platformda da uygulama yükleme konusunda bir sıkıntı çekmezsiniz ancak Symbian daha kolay kullanımlı bir işletim sistemidir. WM daha karmaşık ancak bir nevi bilgisayarvari işletim sistemidir diyebiliriz.
| | | |