Şimdi Ara

Core i7 serisi Intel işlemcilerin hız aşırtma özellikleri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
50
Cevap
0
Favori
6.333
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Intel'in Kasım ayında kullanıma sunmaya hazırlandığı Nehalem tabanlı Core i7 serisi işlemcilerin hız aşırtma (overclock) özellikleri hakkında yeni bilgiler gelmeye devam ediyor. Daha önceki haberlerimizde de paylaştığımız üzere, Intel ilk etapta Bloomfield çatısı altında üç yeni modelini kullanıma sunacak.


    Firmanın lanse edece 2.66GHz'lik Core i7 920, 2.93GHz'lik Core i7 940 ve 3.2GHz'lik Core i7 Extreme Edition 965 modelleri arasında özellikle hız aşırtma performansına etki edecek bazı farklar bulunuyor. Sizin de tahmin edebileceğiniz üzere Extreme kulübüne üye olan XE 965 bu konuda daha avantajlı olacak.


    Intel'in Extreme Edition çatısı altında kullanıma sunduğu daha önceki işlemciler gibi Core i7XE 965 modelinde de çarpan kilidi açık olarak gelecek. Yani işlemcinin çarpanı değiştirilerek daha yüksek hızlara çıkılması sağlanabilecek. Öte yandan bellek desteğiyle ilgili olarak herhangi bir limitleme içermeyen işlemci, Turbo Mode teknolojisini de destekleyecek.


    Turbo Mode teknolojisine yönelik detaylı bir yazımız yayınlanacak fakat çok kısaca değinmek gerekirkse yeni teknoloji ile kullanılan uygulama ve anlık ihtiyaçlara göre dinamik ve donanımsal olarak işlemci çekirdek hızı otomatik olarak arttırabilecek. Peki Extreme olmayan Core i7 modelleri neler vaat ediyor?


    Son kullanıcılar arasında yaygınlaşması beklenen Core i7 920 ve 940 modelleri için en dikkat çekici gelişme bellek sınırlamasına sahip olmamaları gösterilebilir. Zira bir süre öncesine kadar Intel'in Extreme harici işlemcilerde overclock'u önleyebilmek için bellek desteği noktasında limit getireceği iddia edilmişti.


    Kısacası Core i7 920 ve 940 modelleri standart bellek desteğinin üzerindeki yüksek frekanslı DDR3 belleklerle de kullanılabilecek. Fakat bu gelişmenin aksine tahmin edebileceğiniz üzere XE 965 modelinde yer alan Turbo Model ve çarpan kilidinin değiştirilebilmesi gibi önemli detaylar 920 ve 940 modellerinde ise olmayacak.


    Extreme Edition serisi 965 modeliyle standart i7 920 ve 940 modelleri arasında fiyat anlamında da ciddi farklılıklar olacak. Zira mevcut bilgilere göre, adetli alımlarda Core i7 Extreme Edition 965 modeli 999$'lık etiket fiyatı üzerinden kullanıma sunulması beklenirken i7 940 modeli yaklaşık 450$, i7 920 modeliyse yaklaşık 700$ daha ucuz olacak.









  • Intel sonunda Extreme'in ne anlama geldiğini anladı.
  • 940 ve 920 lerle yüksek frekans RAM kullanabilelim (1333, belki 1600 ), o şimdilik yeter ve mutlu eder beni..
  • extremde çok pahalı yavv
  • çarpan değişcek FSB hızı artmıcak. Bu demek oluyo yani.

    .45ACP ve CoolnQuiet ı bekliyorum merakla
  • extrem el yakıyor daha ne demeli
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ata21

    çarpan değişcek FSB hızı artmıcak. Bu demek oluyo yani.

    .45ACP ve CoolnQuiet ı bekliyorum merakla


    Nerden çıkardın böyle birşeyi.. FSB hızı artmayacak olsa adamlar neden QPI çarpanı koysunlar. FSB'yi arttırdıkça QPI'yı sınırlar içinde tutmak için koymuşlar. Bu işlemciler çok ciddi overclock potansiyeli ile geliyor.

    Core i7 serisi Intel işlemcilerin hız aşırtma özellikleri




  • İşlemciyi almadan pek bişey söyleyemeyiz ama tahminim QPI sabit kalacak. Bu şekilde kontrol altında tutabilirler.
  • FSB diye birşeyi artık unutun. Önce bunu düzelteyim. FSB artık yok, tarih oldu Nehalem işlemcilerle. Artık QPI bus hızı var. Kısaca bus hızı diyelim. Yukarıdaki şemanın dediğide şu: Bellek veriyolu hızı ve bus hızı artırılabilecek extreme olmayan seride yani i7 920 ve 940'da. i7 xe 965 de ise bunlara ilave olarak çarpan değiştirilebilecek. İşlemci hızı da bus hızı x çarpana eşit olduğundan bus hızının tıkandığı yerde çarpanı artırarak devam ederek extreme serisinde daha ileriye gitmek mümkün olacak.

    Ayrıca i7 920'nin hava soğutmayla 4 GHz'i görebildiği haberini hatırlatıyorum. Eğer bu haber doğruysa bus hızı 200'e kadar yükseltilebiliyor demektir. Bu arada bahse girdiğimiz arkadaşlarla bahis mevzusu bus hızının 186-187 MHz'e yükseltilebilip yükseltilemeyeceği ile ilgiliydi. İlk haberlere bakılırsa, iddiayı ben kazanacağım gibi görünüyor.

    Son olarak, Turbo Mode, bütün işlemcilerde olacak. Mimarinin bir özelliği, sadece extreme serisine ait bir özellik değil. IDF'in yapıldığı günlerde hatta konunun birinde açıklamıştım bunu şekillerle destekleyerek. O konuyu bulabilirsiniz, tabii bulabilirseniz. :)




  • FSB bildiğimiz CISC mimarisi ile kalkmaz.

    QPI çarpanının açık olmasının nedeni. DDR3 standartlarında en çok 1600 olarak tanımlı.
    Ama yeni bir mimariye geçiş ile kullanıcı daha fazlasını talep edyor ve ram üreticileri bu değerleri çok daha ileriye taşıdı bile.
    Daha 1333Ramler stanart hale bile gelmeden, önde gelen üreticileri 1800 hatta 2000 Mhz'li ramleri ürettiler, ram paketi satan firmalar da bu ürünleri duyurdu.

    1600 çarpan kilitli bir ilemci ile 2000 ve daha fazla bir frekansta çalışan rami çalıştırabilmenin tek yolu FSB'i arttırarak sabit CPU böleninin daha yüksek değerler vermesini ve bu değerlerde stabil çalışmasını beklemekten öteye geçemez.

    AMD'in yıllardan beri uyguladığı sistem budur zaten.
    AMD64 X2'lerde çarpan kilidi var ve rami maksimum 800Mhz hızında çalıştırıyor. Ki zamanında 800Mhz üstü ramler de piyasada yok gibi idi.
    Hiçbir anakart AMD sistemde AMD64 X2 için DDR1066 desteği verdiğini iddia edemez.
    DDR2 ile çalışan Phenom işlemcilerde bir çarpan daha eklenerek 1066 desteği eklendi.

    Ama DDR3 için aynı sınırlamanın getirilmesi zor olacaktır.
    Önceden de dediğim gibi daha DDR3 1333 ramler anca üretime girmiş iken, OCZ, Corsair, Crusial vb. pek çok üst düzey ram peketleyivi 1800-2000Mhz ramlerini duyurdular ve bunların daha artması bekleniyor.

    Doğal olarak resmi standart ile piyasanın standardı arasında bir uçurum oluşuyor.




  • quote:

    Kısacası Core i7 920 ve 940 modelleri standart bellek desteğinin üzerindeki yüksek frekanslı DDR3 belleklerle de kullanılabilecek. Fakat bu gelişmenin aksine tahmin edebileceğiniz üzere XE 965 modelinde yer alan Turbo Model ve çarpan kilidinin değiştirilebilmesi gibi önemli detaylar 920 ve 940 modellerinde ise olmayacak.


    turbo modu da yokmus.

    quote:

    Eğer bu haber doğruysa bus hızı 200'e kadar yükseltilebiliyor demektir.


    hani nerede yaziyor hangi haberde 200 xe olmayanlar icin?kal bence 186'da cikma daha fazla.




  • Şimdi biz kaybedersek 1 ay imza değiştirecez ama Cool n Quiet kaybederse kaç ay imzayı değiştirecek?

    n kişi * 1ay =1 kişi *n ay olması lazım bence, artık kaç kişi girdiyse iddiaya

    Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın diyorum, bakalım ne zaman çıkacak bu nehalemler
  • @ .45 ACP

    Yazdıklarımı iyi oku. Turbo modu bütün nehalemlerde olacak, haberde yazan o bilgi yanlış. Ayrıca i7 920'nin 4 GHz'de çalıştırılabildiği haberinden bihabersin anlaşılan.

    @ RCox

    Tabii ki 1 ay. :)
  • quote:

    Yazdıklarımı iyi oku. Turbo modu bütün nehalemlerde olacak, haberde yazan o bilgi yanlış.


    valla o fx57 ile arandaki mesele haber bu yorumum o.su extreme olmayan diye ozellikle yazilip ES islemci ile yapilan testten bahsediyorsan cahillik erdemdir ama baska bir test ise hani 200 fsb yaptiklari, linkini ativer bakalim.
  • Link bu:http://forum.donanimhaber.com/m_26563775/tm.htm

    Senin dediğin 2.93 lük i7 940. Ayrıca bu makaleyide oku:http://www.anandtech.com/cpuchipsets/intel/showdoc.aspx?i=3382 buradaki özelliklehttp://www.anandtech.com/cpuchipsets/intel/showdoc.aspx?i=3382&p=13 sayfasına dikkat. Bundan sonra youtube'da channel intel de son IDF'in videoları var orada Turbo mode la ilgili bir bölüm var orayı izle. Hatta bu makaleyi nehalem haberlerine yorum yazan tüm arkadaşlar okusun. O zaman saçma sapan yorumları görmez oluruz herhalde artık diye tahmin ediyorum.

    Ayrıca burada yazan her haberin çapraz çeklerini yapmıyor musun başka sitelerle. Haber kaynağın olarak sadece burayı kullanırsan bu şekilde tereddütte kalman normal.




  • quote:

    İfade edilen yeni bilgilere göre 2.66GHz'de çalışan Core i7 920, hava soğutma ile 4GHz gibi dört çekirdekli bir işlemci için dikkat çekici bir hıza ulaşabildiği iddia ediliyor.


    ben de boyle dusunmustum.ciksin gorelim strese gerek yok.ben haber sitesi takip etmiyorum buraya da haber alayim diye gelmiyorum haberler bana geliyor zaten ama 2 kurus ram bilgim varsa senin dedigin mumkun degil ddr3'le yani 22*186 hele ki 1.65v olayi dogruysa.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: CoolnQuiet

    @ RCox

    Tabii ki 1 ay. :)


    Çok uyanık gördüm seni, o zaman biz rüzgara giriyoruz iddiaya, siz takılın .45 ACP ile
  • quote:

    Orjinalden alıntı: WinteR

    Intel sonunda Extreme'in ne anlama geldiğini anladı.

    Anlama geldiğini anlamak değilde uygulamak diyelim
  • @CoolnQuiet

    FSB hızı kalkmıyor, unutmayada gerek yok. FSB hızı hala herşeyi bir arada tutan şey. Zaten bilgisayarın bütün parçalarının bir hıza senkronize olması gerekir kendi aralarında iletişim kurabilmek için. QPI hızı FSB hızının bir katına eşit olacaktır, DDR3 hızlarıda öyle. CPU hızıda aynı şekilde. FSB değiştirebildiğin tek hız olacak, QPI, Bellek ve işlemcinin çarpanlarını değiştireceksin. QPI çarpanı ve Bellek çarpanı ayrılar.

    Ayrıca belleklerin ayrı bir voltaj hattı kullanabilecekleri, intelin referans tasarımının aynı hattı kullandığı ortayada çıktı. FSB 200'ü rahatlıkla geçebilecek. Ama geçmesi neyi değiştirecek. FSB'yi yap 300 .. işlemci çarpanını düşür, QPI çarpanını düşür, bellek çarpanını düşür.. Hızlanan ne? .. Sadece işlemci ile kuzey köprüsü arasındaki bağlantı.. Bunun 200 olamayacağını iddia etmek çok saçma, heleki kuzey köprüsünün üzerinden artık bellek yükü kalkmışken. Bu yapılan overclock testleri hava civa, şöyle sağlam bir overclockçunun eline düşünce göreceğiz asıl ne yapıp ne yapmayacağını.. Bu adamlar bu hızları yapıyorsa orasını burasını kurcalayıp xtremesystemsa problemleri yazıp asus ve gigabyte gibi firmaların çok daha sağlam bioslar ile gelmelerini sağlayacak hardcore overclockçuların neler yapar kimbilir..




  • Yeni yapıya göre artık Kuzeyköprüsü yok. Eskiden işlemci FSB ile kuzey köprüye,kuzey koprü de DMI ile güzey köpruye bağlıydı. Ram,Ekran Kartı kuzey köprüye bağlı ide. Intel in FSB si çalıştığının 4 katı band geniğe sahiptir aynı ddr2 gibi. 800Mhz dedilen aslında 200mhz. Ram ler kuzeyköprüsü fsb ile belirli bi oranla çarparak bulununan hızla bağlıydı. Hani biosdaki 2/3 diye falan seçiliyordu. DDR 2 çalıştığı frekasın 4 katı DDR 3 8 katı band genişliğinde çalışır. 200mzh hız DDR2 800 DDR3-1600 eder. Yeni sistemde DDR kontrolu kuzey kopründen işlemcini içine alınınca ram frakansı bağımsız olmuştur. QPI HyperTransportun aynısı. Kuzey köprüsü kalkınca işlemci güney köprüsü ile QPI yada eski kuzey güney bağlantısı olan DMI ile bağlanacak. Ilk Nahelemler mimarisini önculeri Bloomfield lar QPI ile çıkacak. Ama Daha sonra alt modeller olan Lynfield ve Havendale de QPI olmayacak. DMI ile guneye bağlanacak birde içlerinde PCI-E kontrolcusu olacak. QPI zaten ikinokta arasında çalışan 6.4 ghz çift yön haberleşme bağlantısıdır. Bus değildir. İki noktayı birleştir. Daha sonra çıkacak olan Becktoni Gainsown ve Westmare de 2 e adet QIP kullanılacak. Bu sayede 1 den fazla işlmeciler seri şekilde birbirlerine bağlanabilecek. Ramlerini paylaşabilecekler, zaten bu mantığa NUMA deniliyor. Çok soketli serverlarda ramler direkt işlemciye bağlı olduğundan. Böylece 2 işlmeci ramlerini paylaşabilecek. Boyle 2liye de Node deniyor. QPI de 4.6 5.64 ve 6.4 ghz gibi sabit hızlarına çalışır. İşlemci ramleri ile haberleşmek için kullanamaz. Yalnzca güney köprüsde bulunan Disk, PCI-E, PCI network tüm giriş çıkış haberleşmesi için kullanır. QPI olmayan modellerde PCI-E de direct işlemciye bağlanacak. QPI çarpanı pek bişey değil aslında. İşlemci çarpanıda ram frekansına bağlarsa arada bi oran yapmazlar ise ramlerin overclock kapasitesi ile işlemcinin eşit olması gerekecek. Ram hızı artarsa işlemcide artacak. Böylece Inteller AMD nin karşı yıllar önce sahip olduğu band genişili avantajını kapatmış olacak. Ramlere eskiden FSB oradan kuzey koprüsü ordan ram diye ulaşmadan direk ulaşacak. Bu sayede ramler hem hızlı hemde işlmeci öncelikli kullanılacak.




  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.