Şimdi Ara

AMD 45nm Phenom işlemcileriyle isimlendirmeyi değiştiriyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
0
Favori
4.759
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • AMD'nin uzunca bir süredir merakla beklenen Phenom işlemcileri için detaylar netleşmeye başlıyor. Intel'in aksine süreç hakkında ser verip sır vermeyen firmanın kapalı kapılar ardında çalışmalarına devam ettiği 45nm Phenom işlemcileri için model bilgileri gün ışığına çıkmaya başladı. Athlon64 X2 serisinden sonra başarısını aynı ölçüde devam ettiremeyen ve geçtiğimiz sene kullanıma sunduğu Phenom işlemcileriyle umduğunu bulamayan AMD, nanometrik gelişim sağladığı işlemci modelleriyle yeniden potaya girmek ve daha rekabetçi çözümler ile pazardaki pozisyonunu güçlendirmek için gayret gösterecek. Üretim teknolojisiyle birlikte işlemci modellendirme stratejisinde de değişikliğe gitmesi beklenen AMD'nin planlarını masaya yatırıyoruz.


    Geçtiğimiz sene Kasım ayında duyurduğu Core 2 Extreme QX9650 modeliyle 45nm üretim teknolojisine "merhaba" diyen Intel'den yaklaşık bir yıl sonra AMD de yeni üretim teknolojisine geçiş yapmaya hazırlanıyor. Bilindiği üzere üretim teknolojilerindeki gelişme ve paralelinde gelen nanometrik ilerleme firmalara üretimde maliyet avantajı sağlamakla birlikte daha yüksek saat hızlarında çalışabilen, daha fazla bellek-transistör ile donatılan, termal anlamda gelişmiş işlemcilere zemin hazırlarken son kullanıcılar da daha güçlü işlemcileri daha ucuza alabilme şansı yakalıyorlar. Yeni nesil üretim teknolojilerine geçiş konusunda IBM ile işbirliği içerisinde olan AMD, 45nm için hacimli üretim aşamasına adım adım yaklaşıyor.


    alt="AMD 45nm Phenom işlemcileriyle isimlendirmeyi değiştiriyor"


    AMD'nin 45nm Phenom işlemcileri için olması muhtemel isimlendirme stratejisine değinmeden önce firmanın hazırlıklarına ve gelinen noktaya göz atmakta da fayda var. AMD'nin resmi dökümanlarına göre, içinde bulunduğumuz günlerde DDR2 bellek desteği sunan soket AM3 formundaki Deneb kod adlı Phenom (125 watt) işlemcileri için mühendislik onay testini geçen (EVT) örneklerin tamamlanmış olması gerekiyor. 8 Ekim'de soket AM3 formundaki 95 watt'lık Propus kod adlı Phenom EVT örneklerinin, 8 Kasım'da ise DDR3 desteğine sahip olan Deneb kod adlı Phenom modelleri için EVT örneklerinin tamamlanması hedefleniyor.


    EVT safhasını takiben firma DVT yani tasarım onay testlerini geçen örneklere yoğunlaşacak. Bu noktada Ekim ve Aralık ayları AMD'nin yol haritasındaki önemli duraklar olarak göze çarpıyor. Zira soket AM2+ formundaki DDR2 destekli 45nm Phenom modellerinin 8 Ekim'de, soket AM3 formundaki DDR3 destekli Phenom modellerinin ise 8 Aralık'ta DVT aşamasını tamamlaması bekleniyor. Kısacası AMD muhtemelen Aralık ayı ile birlikte 45nm Phenom modelleri için lansmana hazır hale gelecek gibi görünüyor. Yine firmanın yol haritasına göre, lansman için Las Vegas'ta gerçekleştirilecek Tüketici Elektroniği Fuarı ve 8 Ocak tarihi ön plana çıkarken Nehalem'in durumuna göre AMD'nin "lansman" planlarında ufak değişiklikler yapması da söz konusu olabilir.


    AMD'nin 45nm Phenom işlemcileriyle birlikte isimlendirme noktasında da değişikliğe gideceği iddia ediliyor. Uzakdoğulu bazı kaynaklara göre firma, işlemci tanımlamasında 5 basamaklı isimlendirmeye geçecek. Yayınlanan bilgilere göre, firmanın 45nm üretim teknolojisiyle hazırlanan işlemcilerinden oluşacak yeni ürün gamında Phenom X3 12x00, X3 14x00, Phenom X4 16x00, X4 20x00, X4 20350 ve X4 20550 modelleri olacak. Yayınlanan tabloya ve eldeki verilere göre, AMD'nin kullanıma sunacağı ilk modeller 3GHz'de görev yapan Phenom X4 20550 ve 2.8GHz'de çalışan Phenom X4 20350 olacak. DDR2 bellek desteği ile gelecek her iki modelin de ısıl güç tasarımı 125 watt olacak. Ayrıca Hypertransport hızları 4GHz olarak belirlenen işlemciler 2MB L2 ve çekirdekler arası ortak kullanıma açık 6MB L3 bellek ile gelecek.


    alt="AMD 45nm Phenom işlemcileriyle isimlendirmeyi değiştiriyor"


    Yol haritasına göre önümüzdeki yılın ilk ayı AMD için oldukça önemli zira firma pek çok yeni modelini Ocak-Şubat-Mart (soket AM3 modelleri için muhtemelen Mart) döneminde duyurması bekleniyor. Masaüstü için hazırlanan 45nm Phenom ailesinin en düşük modeli 2.6GHz'de çalışan Phenom X4 16x00 olacak gibi görünüyor. İşin ilginç yanı ise DDR3 bellek kullanımına rakibi Intel'den 1,5 yıl sonra geçecek olan AMD'nin yeni işlemcileri 1333MHz'lik DDR3 bellek desteğiyle gelecek. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz günlerde Nehalem tabanlı Core i7 serisi işlemcilerin 1066MHz'e kadar "resmi" DDR3 desteği sunacağı ifade edilmişti. Gün ışığına çıkan bilgilere göre AMD, Propus kod adıyla geliştirdiği 6MB'lık L3 bellek birimi bulunmayan ekonomik Phenom modellerini de X4 16x00 serisi dahilinde pazara sunacak gibi görünüyor.


    45nm üretim teknolojisinin sağladığı avantajlar ile AMD üç çekirdekli Phenom X3 serisinde de saat hızlarını yükseltecek. Firma üç çekirdekli işlemci ailesi için de L3 bellek birimine sahip olmayan alternatif modeller hazırlayacak. Rana kod adıyla çalışmaları devam eden bu işlemcilerin ilk etapta saat hızları 2.8GHz'e kadar çıkacak. Öte taraftan L3 bellek birimine sahip olan Heka kod adlı üç çekirdekli 45nm Phenom modellerinde ise şimdilik sadece 2.6GHz'lik modelden bahsediliyor. Ayrıca AMD önümüzdeki yıl içerisinde soket AM2+ formundan soket AM3'e geçecek. Yaşanacak bu değişimin en önemli etkisi bellek desteğinde görülecek zira soket AM3 ile birlikte AMD cephesinde de DDR3 dönemi başlamış olacak. Tüm bu gelişmelere ek olarak firma, soket AM3 formundaki işlemcileri için RD890 ve RS880D yonga setlerini de geliştirmeye devam ediyor.








  • soket am2 için de gelecek yani bu modeller.
    böyle olursa gayet iyi olur. soket am2 nin ömrü gayet uzun olmuş olur. 939 da böyle olmadı.
  • Amd çok iyi işler yapmaya başladı.En iyi tarafı da bu işlemcilerin saat hızlarının yüksek olması olacak.Çünkü şimdiki phenomlar bana göre saat hızlarından biraz kayıp veriyordu.Ama şimdi daha iyi olacak.AM3 platformu ile DDR3 bellek kullanımı.Bence süper olur
    Haber için teşekkürler...
  • Eskiden zırt pırt soket değiştirir diye Intel'e laf atardık. Şimdi AMD işi abarttı. LGA775 varken AMD cephesinde AM2 AM2+ AM3 olacak sırasıyla. Vay anasını
  • isim değişikliliği pekde önemli değil bakalım işlemçiler nasıl olacak
  • amd den guzel haberler bekliyoruz
  • haber için teşekkürler.
  • AMD tarafından gayet hoş bir durum. Ne yalan söyleyeyim sevindim.

    Artan L2 miktarı, L3 bellek ve saat hızlarına rağmen 125W TDP sağlanmış. AMD görünüşe göre iyi işler yapacakmış gibi duruyor. Umarım öngörümü tersine çıkarır da gerçekten güzel işlemciler çıkartır.

    Ekleme:"Umarım fırtına öncesi sessizliktir" diyecektim metni yazarken unuttum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AndryTR -- 22 Eylül 2008; 11:32:42 >
  • hadi AMD sevindir bizi...
  • FOREVER AMD-ATI
  • AMD 45nm Phenom işlemcileriyle isimlendirmeyi değiştiriyor


    tablo boylese benim basindan beri dedigim cikacak yani 95w ddr2 x4 cikmayacak.125w'dan 95w'e dusme sebebi ddr3 o zaman.neyse vazgectim zaten bu 95w 770 anakarta deneb uydurmaya calismaktan.benim gibi 95w destekli am2+ anakart kullanicilari icin kotu bir haber.hem ddr2 hem ddr3 kontrolculu gelecek olayi da yok bu durumda.RD890+ddr3 mantikli o zaman madem bekliyoruz.
  • quote:

    AM3 formunda üretilecek olan işlemciler hem DDR3 hem de DDR2 destekli olacak.


    bunun mantigini bana anlatabilir misin?iki tane kontrolcu mu olacak?iki kontolcuyu yerlestirecek yeri nereden bulmuslar?iki ram tipini de destekleyen tek kontrolcu mu?hem ddr hem ddr2 anakartlar vardi mesela.birinin kontolcusunu anakarta mi koymuslar ne yapmislar onlara da akil sir erdirememistim.
  • ni hayet uzun bekleyişten sonra amd arenaya geri döndü inteli yerden yere vurması benisevindirir zaten e 8400 üm cız diye yandı amd ye geçmek için bahanemde var bu sevindirici haber için teşekkürler
  • am3
    ht 4000
    l1: 512 kb
    l2: 2048 kb
    l3: 6144 kb

    bakalım bu serı nehalem ı tahtından edebılecekmı.bızede amd ye gerı donmek ıcın bahane olur
  • Epirus faydalı olmuş eklenti sağol
  • quote:

    .45 ACP'nin anakartına uygun bir Deneb ayarlarsak herşey tamam olacak


    ben her sene yeni cipli amd anakart kampanyasina katilip 690 770'den sonra 890 anakart alsam bir daha da 95w mevzusunu acmasam?95w am2+ anakart sahiplerini satsam? nayir eylemlerim devam edecek 95w deneb cikacak ama x3 ama x4.
  • Şu am3 ler çıksın bakalım, am2+ ların fiyatı düşer bende alırım. 790gx ler çok pahalı.
  • memura zam istiyoruuz
  • yine alamıcaz
  • quote:

    Orjinalden alıntı: xceza94

    memura zam istiyoruuz




    Benim anakart 125 w ' işlemcilerde sorun çıkartıyor 95 w yapmadan çıkartmasınlar

    Haberde ve yorumlarda belirtildiği gibi çıkarsa ne anladım AM2'den 939 gibi tarih olucaz , hayırlısı olsun




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.