YUIN OK1 bugün elime geçti. Yaklaşık 1 hafta sürdü ulaşması. 2 gündür de şirketin posta kutusunda yatıyormuş :) Henüz yükseltici elime ulaşmadı. İlk olarak malzeme kalitesi ve yükselticisiz ses kalitesi hakkında detayları vererek başlıyorum...
TEKNİK VERİLER :
Tipi : Inner Magnetic Freakans aralığı : 20 Hz. - 24 Khz. (Bu rakamlara dikkat edin) Empedans : 150 -/+ 20 ohm (1 Khz. de) Çıkış gücü : 109 -/+ 2 dB (1 Khz. de) Gürültü oranı : <= 0.1 % Maksimum giriş voltajı : 1 Watt (Bu değere de dikkat lütfen) Bağlantı tipi : 3.5 mm. Standart stereo.
FİYAT :
Paypal üzerinden Türkiyeye 115 + 5 (Takip numaralı nakliye) = 120 BBP (Sterlin) = Yaklaşık 278 YTL.
TEST CİHAZI :
Creative Zen Vision:M 60 Gb. MP3 Player Creative Audigy 2 NX Usb Ses Kartı.
MALZEME KALİTESİ :
Sennheiser MX500' le kıyaslamak abuk olacak ama malzemeler çok kaliteli. Plastikler kaliteli, kulağa oturan lastikler yumuşak ve rahatsız etmiyor. Kulağınızda olduğunu hissetmiyorsunuz çoğu zaman. Standart kullanımda, MX500 deki kulakğa oturmama ve kayma gibi sorunlar YUIN' de kesinlikle yok. Tam oturuyor. En ince ucu çift çıkıntılı ve kalınlaşan yapıda olanlardan koymuşlar. Daha iyi oturduğunu düşünüyorum. Kayma vb. sorunlar yaşanmıyor.
Bir kere şu bir gerçek. Bu kulaklık kesinlikle bir Sennheiser taklidi değil. Sennheiser giderken, YUIN dönüyormuş diyeceksiniz elinize aldığınızda ve kulağınıza takıp müziği açtığınızda.
Kablo malzemesi bana biraz değişik geldi. Esnek ve yayvari bir yapıda. Lastik gibi kıvrılıyor. Kulaklıktan kablo kaynaklı herhangi bir 'hırş' sesi duymuyorsunuz. 1.5 metre uzunlukta ve bu beni oldukça rahatlattı. MX500 de çantaya koyduğum mp3 çalardan zar zor kulağıma erişiyordu. Onun yarısı kadar daha uzun ve çok rahat bir kullanımı var. İnce yapıda ve elastiki olduğundan, sert kablolara nazaran daha dayanıklı olacağını düşünüyorum. Gerçi MX500' ün kablosu da ne işkencelerime katlandı, en ufak bir sorun çıkarmadı. Esneği düşünün artık ...
SES İZELASYONU :
Ses yalıtımı kesinlikle düşük. Bu kulaklığı bir IEM olarak düşünmeyin derim. Kullanım rahatlığı olarak aynı nitelikte olsa da, ses yalıtımı olarak 20 db. kesinti gibi niteliği yok. Bir forumda kendi lastikleri yerine Sony' nin yumuşak lastiklerini takıp denemiş ve çok daha iyi izelasyon sağladıklarını yazmışlar ama henüz onu deneme şansım yok. Standart haliyle dışarıdan sesleri net bir şekilde duyuyorsunuz. Yükselticisiz testimde, kalabalık bir caddenin kenarında yürürken ya da benzeri gürültülü bir ortamdayken, dış sesler müziği duymanızı engelleyebiliyor. Ancak unutmayın bu kulaklık direkt kullanım için üretilmedi. Yükseltici ile kullanılmak üzere üretildi. Yükseltici devreye girdiğinde dış sesler rahatsız etmeyecektir. Ofisteki sesler ise kesinlikle duyulmuyor ve ses seviyesi o ortamda gayet tatminkar. Tabi yükseltici ile sürekli müzik dinlerken sesi çok fazla açmak, kulak sağlığı için pek hoş olmaz.
DIŞA YAYDIĞI SES :
Dışarıdan sesler oldukça yüksek. Özünde IEM kulaklık olmadığından, toplu taşıma araçlarında bilhassa yükseltici ile dinlerken tepki almanız olası.
BURN-IN ÖNCESİ YÜKSELTİCİSİZ SES KALİTESİ :
100-500 saatlik bir Burn-In işlemi tavsiye edilmiş. Sonrasında seslerin oturacağı yazılı. EQ kapalıyken, mid ağırlıklı çalışıyor Vision:M bu kulaklıkta da. Bu nedenle EQ açacağım. BASS' lar şu anki haliyle biraz daha baskın. Bu nedenle EQ' daki ayarı şuna çektim :
80 Hz. : 12/12 250 Hz. : -6 / 12 1 Khz. : 0 4k : 9 13k : 12
Bass güçlendirici : Kapalı (İlk yorumumda açık unuttuğum için basslar baskındı, yazı revize edildi :)) Akıllı ses seviyesi : Kapalı (Normalizasyon sonrası gereksiz) Ses Seviyesi Kısıtla : Tabi ki Kapalı :)
Bu şekilde bass' a yakın midleri düşürüp, bass ve tiz' i yükselttim diyebiliriz. Burada belirtmek istediğim bir detay da şu; MX500 de EQ daki tüm frekansları full' e çektiğimde kulaklık sesi ciddi şekilde bozardı. YUIN' de en ufak bir bozulma olmuyor. Sesi ne kadar verirseniz, o kadar alıyor. Hiçbir bozulma yok.
Basslar son derece derin ve dolgun çıkıyor. Kof bir ses değil, tamamen oturaklı. Çok Baskın değiller. Mid ve high' lar şu an bile benim daha önce dinlemediğim kadar iyiler. Sanki yanınızda çalıyormuş hissine kapılıyorsunuz kaliteli mp3' lerde. Baslar vuruken, arka plandaki tüm mid ve high' lar son derece net, en ufak bir bozulma yok. Kulaklık son derece rahat çalışıyor. 25 mW çıkış gücüyle dalga geçer gibi bir hali var Enstrümanların sesleri oldukça net.
Burada kusur olarak şu an görünen, high' lar EQ' da full olmasına rağmen, hala biraz belirsizler. Zaten yükselticiyi de mid ve high' lar için özellikle tavsiye ediyorlar. Kulaklık ham haliyle, mid olarak yorumlanabilecek bir ses üretiyor. Tabi burada Vision:M' de devrede. Bu mp3 çalıcının mid' i daha baskın.
Mid ve high' lara kesinlikle mp3 çaların ses çıkışı yetmiyor. Muvo' ya da takıp denedim. Onda sonuç daha kısık ses idi. Vision:M' de ise çıkış empedansı 32 ohm olduğundan sesler daha yüksek çıkıyor.
Müzik dinlerken içindeki tüm sesleri duyabiliyorsunuz. Her bir enstrüman ayrı ayrı net ve ses dengesi çok iyi bir kulaklık. Bu haliyle bile, pek çok 'iyi' denilen kulaklıkla yarışabilecek halde. Hiçbir frekans aralığı kulağınızı 'kesinlikle' rahatsız etmiyor. Mid ve high' lar da orantılı ancak ses seviyesi olarak şu an yeterli değiller. Ses kalitesi olarak ham haline dahi çok iyi diyebilirim.
Mid kulaklığı olarak nitelemiştim hatırlarsanız. Ancak bu çok baskın olduğu şeklinde anlaşılmasın. Basslar ve middler daha kolay çıkıyor ham halde. Ancak boğulmuş bir ses değil bu. Her frekans ayrı ayrı net şekilde kulağınızda. Burn-In işlemi sonrası, yükseltici ile kullanımda gerçek performansını veren bir kulaklık için, şu hali bile inanılmaz derecede tatmin edici.
[Şu ana kadar dinlediğim müziklerde en iyi sonucu enstrümental müzikte aldım. ] Bu kısım da sadece Vision:M için. Audigy NX ile ya da başka bir tabirle amfi ile her türe gidiyor. Eminem Realshady dinledim. Resmen müzik ziyafeti sunuyor. Ne dinlerseniz, kulaklık o oluyor. Son derece dengeli, kaliteli ve esnek bir ses çıkışı var. İstediğiniz kadar bass, istediğiniz kadar high, istediğiniz kadar mid. Ne isterseniz !
Söz gelimi gitar sesi gerçeğini dinleseniz bu kadar net olabilir. Naturel ses konusunda kesinlikle mükemmel. Diğerlerinde kötü diye algılanmasın. Söz gelimi Nirvana Like Of Fire' ı dinlerken MX500' le ne dinlemişim ben diye düşündürdü. İnanılmaz berrak ve güçlü bir ses kulağınızı tırmalamadan beyin hücrelerinizde
CREATIVE AUDIGY2 NX SES KARTI İLE :
İNANILMAZ !!!!!!!!!! Ses yükselticisi devrede !!! Flat ses ! Full Volume ! En ufak bir bozulma yok ! EQ açık, iyi bir ayarla + BASS Boost açık = Mükemmel bir ses. Full Volume en ufak bir bozulma yok !! Bu kadarı anca kulak üstü iyi bir kulaklıkla alınır.....
Amfi ile olağanüstü bir ses. Ne isterseniz o oluveriyor ses. Bozulmasız, kulağınız dayandığı kadar ve net ! Hep düşünürdüm. Kolon seti kadar kaliteli ve doyurucu ses veren bir kulağım olsa diye. Artık var.
BURN-IN SÜRECİ İZLENİMLERİM :
Bir kere şu bir gerçek, benim kulak yapıma en uygunu standart lastikleri oldu. Kanal içi değil, kulak içi kullanım standart lastikleri. Cuma günü, kalabalık yolun kenarında yürürken trafiği duyamadığım kulaklık, yaklaşık 12 saatlik burn-in süreci sonrası standart lastikle bu sabah E-5 kenarında beklerken E-5' in gürültüsünü duymamı engelledi. Araçları duymadım
Öte yandan Sony 25 YTL lik kulaklığıyla ses gücü ve bass seviyesi olarak oldukça yakın bir izlenim bıraktı. Ses rengi daha oturaklı olsa da, henüz açılmadığına yormak istiyorum Arkadaşlar da beni kızdırmak için aynı falan dediler o ayrı ama, gerçekten oldukça yakınlar. Ses gücü arttıkça kalite fark da açılıyor ancak standart kullanımda çok yakınlar.
BURN-IN SÜRECİ :
http://www.burninwave.com/ sitesindeki wav dosyalarını indirerek başlattığım burn-in süreci günde 6 saatlik süreçler halinde devam ediyor.
8. gün : (Yaklaşık 50 saat).
Burn-In için tavsiye edilen alt süre olan 100 saatin yarısına yaklaştı. Aralıklı bir burn-in işlemi yaptığımdan, bu süre daha da fazla olacaktır. Ancak kısa aralar vermek de tavsiye ediliyor çoğu kişi tarafından. Ben bu wav dosyalarına ilave olarak Nirvana - Milk It' i de sona koydum. 1 saatlik bekleme wav' ını kaldırıp, sadece 5 dakikalık bir bekleme süreci koydum her bir tur arasına. Tüm frekansları kullanarak gerçekten oldukça etkili bir burn-in işlemi yapmanızı sağlıyor bu wav dosyaları.
50 saatin sonunda mid ve high' lar oldukça iyileşti. Basslara yeni ağırlık verdiğimden, onun gelişimi biraz daha geriden geliyor. Ancak onda da iyileşme hissedilir seviyede. Burn-In' in psikolojik olduğuna katılmıyorum. Olaylara mesleğim gereği analitik yaklaşan bir insanım ve objektif gözlemle yazıyorum; kulaklık kesinlikle performansını göstermeye başlıyor.
Basslar yani düşük frekanslar boğuk halden ön plana çıkmaya başladılar. Bu da 400 saate yaklaştığında nasıl olacağı konusunda ciddi bir güvence veriyor insana. Ses oldukça açık olduğundan gece uyurken sese umursamadan uyumanız biraz zor oluyor. O nedenle başka bir odada ve mümkünse çekmecede vb. sesi az iletecek bir yerde yapmanızı öneririm. Küçük bir hoporlör kadar ses veriyor YUIN amfi ile çalışırken.
Ses kalitesi ve ayrışımı daha net hale gelmeye de başladı. Frekansları daha net verirken, ayrıştırması da (Her birini daha net duymanızı sağlaması) çok daha fazla müzikten haz almanızı sağlıyor. Açıkçası YUIN aldığım için son derece memnunum ve daha pahalı olan 2 driverlı kulaklıklardansa, bu kulaklığı düşünmenizi kesinlikle öneriyorum. Kalan parayla da benim gibi bir mini amfi alıp, daha kaliteli sese kavuşabilirsiniz.
Tahminim şu an kulaklık, verim olarak %50 ye yaklaştı. Burn-In devam ediyor ve haftalık olarak yazmaya devam edeceğim.
PA2V2 TAŞINABİLİR SES YÜKSELTİCİSİ :
Ses cihazınızın (MP3 player vb.) ses çıkışını %75' e getirip, içindeki sağ ve sol kanal ayar vidalarıyla gürültü kesilinceye kadar kısarak ayarladığınızda optimal kapasitesini kullanıyorsunuz.
Vision:M' in ses çıkış seviyesini yaklaşık %20-%25 daha arttırdı diyebilirim. Müzikalite olarak 25 mW x 2 ses çıkışının üstüne uygulandığında, Ses seviyesi bariz bir şekilde artıyor ve ses kalitesi pek etkilenmiyor. Az bir fark hissettiğimi söyleyebilirim. Göze batacak kadar çok değil. Çıkış gücü daha düşük cihazlardaki katma değerinin daha fazla olacağını düşünüyorum. Vision:M' in günlük kullanımına fazla bir katkısı olmadı şimdilik YUIN OK1 ile. Burn-In sonrası fark artabilir. Bunu da ileride incelemeye ekleyeceğim. Ses seviyesinden şikayet eden müzik dinleyicileri için tavsiye ederim. Oldukça küçük bir ürün. Taşıması zor değil.
İmal edip satan kişi Gary Ali. Kanada' dan. Her tür soruyu çok hızlı şekilde cevaplıyor. Bana para iadesi de teklif etti. Teşekkür ettim. Ürününün arkasında duran bir satıcı ve güvenilir.
İleride bu incelemeyi daha da derinleştireceğim. Şimdilik bu kadar Sorularınız olursa, cevaplamaya çalışırım. Ancak özel mesaj değil de, buradan yazarsanız diğer okuyucular da yararlanır diye düşünüyorum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Uzaykusu -- 28 Eylül 2008; 19:11:53 >
Bana pek tatmin edici gelmemiştir küçüklüğümden beri flat ses. Zaten Flat ses Vision:M de biraz boğuk çıkar. Ama deniyorum şimdi. Kulağım alışsın, sonucu eklerim inceleme yazıma. Öneri için teşekkür ederim.
Orjinalden alıntı: nurixY inşallah amfiyle harikalar yaratır. Amfi yuin mi yoksa fason mu
Çok teşekkür ederim. İnşallah güzel olacak. Amfi' yi Ebay üzerinden buldum. Kendisi üretip satan biri. Soyadı Ali olan, baba tarafı müslüman olan bir Kanadalı. Çok ilgili ve yardımcı olmayı seviyor. Baya yazıştık. Hala da yazışıyoruz. Ürün gelse, onu da test edip incelemeye ekleyeceğim. Linkini bir önceki mesaja ekledim. İnceleyebilirsiniz.
birde flat seste dene inan ki eq ludan daha iyi olur.
Audigy2 NX ile flat ses de, EQ lu ses de olağanüstü !
Nedeni de basit. Ses yükselticisi devrede. Kulaklığı rahat sürüyor. Gerçek verim için amfi kesinlikle şart. Artık iyice kanaat getirdim. Flat' ı bu haliyle gerçekten sevdim. Teşekkürler tekrar.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Uzaykusu -- 20 Eylül 2008; 20:13:48 >