Şimdi Ara

## Eski Intel Çalışanı Gizli Belgeleri Çalmakla Suçlanıyor ##

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
44
Cevap
0
Favori
3.052
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  ## Eski Intel Çalışanı Gizli Belgeleri Çalmakla Suçlanıyor ##


    Formula 1'e ilgili duyan okuyucularımız hatırlayacaklardır, geçtiğimiz sene içerisinde sıradan bir fotokopicinin fark etmesiyle büyük bir endüstriyel casusluk skandalı patlak vermiş ve McLaren Mercedes çalışanlarının Ferrari'ye ait araç tasarım bilgilerini ele geçirdikleri ortaya çıkmıştı. Yaşanan bu gelişmeler ışığında McLaren Mercedes takımı milyonlarca Avro'luk cezaya çarptırılmış ayrıca takım puanları da silinmiş ve bu sezon öncesinde McLaren F1 takımının 2008 aracı FIA tarafından detaylı bir incelemeye tabi tutulmuştu.

    Benzer bir durum Intel ve AMD arasında yaşanabilir mi? Hiç şüphe yok ki yüksek teknoloji firmaları için bilgi en değerli hazine. Ciddi yatırımlar ve ar-ge çalışmaları sonucu elde edilen veriler firmaların için oldukça önemli. Endüstriyel casusluk skandallarına geçit vermemek adına ciddi güvenlik önlemleri alan firmalar zaman zaman sıkıntı yaşayabiliyorlar. Bunun son örneğine Intel'de rastlandı ve firma eski çalışanlarından birinin Intel'e ait yüzlerce sayfalık "gizli" dökümanı çaldığı tespit edildi.

    Olayın kısa hikayesi şu; Intel'in Hudson tesislerinde çalışan Biswahoman Pani isimli eski Intel çalışanı amirine mutsuz olduğunu çünkü eşinin firmanın Kaliforniya tesislerinde iş bulduğunu belirtiyor. Devam eden süreçte Intel, bayan Pani'nin Hudson tesislerine transferini onaylıyor. Fakat sadece saatler sonra bay Pani istifa dilekçesini veriyor. İişin ilginç yanı ise burdan sonra başlıyor. Zira bay Pani, Intel ile ilişkilerini kesmeden önce AMD'de kendisine iş buluyor. Bunu fark eden Intel, Pani'nin firma ile yolları ayırmadan yani AMD'de iş bulduktan sonra da Intel'in kurumsal ağına bağlanmaya devam ettiğini fark ediyor ve fark etmesiyle birlikte FBI'ı devreye sokarak Pani'nin endüstriyel casusluk yapıp yapmadığını yani gizli Intel dökümanlarını AMD ile paylaşıp paylaşmadığının anlaşılması için araştırma yapılmasını istiyor.

    FBI özel ajanı Timothy Russell yaptığı açıklamasında, Pani'nin evinde yapılan aramada Intel'in gelecek nesil işlemcilerinin çizimlerini de içeren yüzlerce sayfalık dökümana ulaştıklarını ifade ederken suçlanan bay Pani ise dosyaların kendisinde olduğu kabul ediyor fakat kesinlikle AMD ile paylaşımda bulunmadığını, ilgili dökümanları Intel'in Hudson tesislerinde iş bulan karısının işe daha kolay adapte olabilmesi için aldığını belirtiyor. FBI ajanı Russell ayrıca Pani'nin dökümanları AMD ile paylaştığına dair herhangi bir kanıt bulunmadığını belirtirken AMD de FBI ile işbirliği yapmaya hazır olduğunu belirtti.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >







  • Karısı bu olaydan sonra işten atılmayacak mı? O da var. Yeni polemik konusu çıktı. Yalnız bu işin sonunda AMD'ye çamur atılmaya kalkışılırsa, altında farklı birşey ararım. Derin ve kirli ilişkileri göre göre en baba komplo teorisyenlerinden olacaz neredeyse. Şu kesin ki, AMD buna ihtiyaç duymaz ve cesaret edemez:

    1- Zira yeni yazılımlarla, endüstri hırsızlığı ciddi ölçüde kontrol altına alındı.

    2- AMD azmettiricisi olarak ispatlanırsa, perişan olur, bu yüzden cesaret edemez.

    3- AMD zaten mağdur olduğu için hakkını hukukta arıyor, ABD hariç kazanıyor da mahkemeleri, en önemli olan ABD mahkemesi de ileri tarihe ertelendi, kendisine gölge düşürmek istemez.

    1. maddeye geri dönersek;

    Ankara'dayken, Sheraton otelde Microsoft'un tanıtımına katılmıştım. Orada Windows Server ile entegre çalışan bir güvenlik yazılımını tanıttılar. Öyle özellikleri var ki, dersiniz bu kadar da mahreme inilir mi.

    Adam USB bellek taksa, kaydediyor, izliyor, screenshot alsa, hemen kopyalayıp servera atıyor, daha neler. Bunlar en basit önlemler.

    Ayrıca sıdkı ispatlanmamış çalışanın ulaşabileceği yere o kadar önemli belge koymak için, mal olmak lazım. Oradaki bilgiler, muhtemelen AMD'nin bir şekilde yine haberi olan bilgilerdir. Yani çok da gizli değillerdir. Aksi takdirde, şahsen düşünüyorum ki, güvenlik önlemini almadılarsa Intel'de bunun, oradaki bilişim ve veri güvenliği şefinin kelle gider. Ki böylesine bir hatayı Intel'den asla beklemem. Zaten FBI'a haber vermeleri de iki soruyu beraberinde getiriyor:

    1- Zaten biliyorlar demek ki, nereye götürüyor onu mu öğrenmek istediler?

    2- Yoksa amaçları, kolayca erişilebilen bu bilgiler üzerinden, AMD'ye karşı hukuki platformda koz kazanmak mı?




  • Vay be! CPU piyasası skandallarla dolu.İyicene yılan hikayesine döndü.
  • Kesin QPI ve dahili bellek kontrolcüsünün tasarımıyla ilgilidir.
    AMD ne de olsa böyle bir teknolojiyi kullanamayan geliştiremeyen bir firma.
    Ayak oyunları bunlar.
    Sadiakkas dediğin çıklardan 2. olanı daha akla yatkın geliyor.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: fx57

    Intel'e ait yüzlerce sayfalık "gizli" dökümanı çaldığı tespit edildi.

    Intel'in gelecek nesil işlemcilerinin çizimlerini de içeren yüzlerce sayfalık dökümana ulaştıklarını ifade ederken...


    Kusura bakmasınlar ama teknoloji devi bir şirket bu kadar saf olamaz. Orada milyar doların üzerinde işlem hacmi olan envanterler var, Intel'in şirket olarak geleceği var ve bu adam onları evde istifleyecek. Bu kadar serbest bırakıyorlarsa helal olsun ne diyeyim. Pek inandırıcı gelmedi bana. Sonuçta çok gizli tutulması gereken belgeler ve birilerinin dışarı sızdırmasının imkansız olması gerekir. Bence tabii...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AndryTR -- 12 Eylül 2008; 21:24:18 >
  • Ağ ve sunucu yapılandırmalarını da güvenliklerini sağlayan aynı kişi yapıyorsa, yakında duyarsınız, Rus ve Türk hackerlar, Intel'i soydu soğana çevirdi diye.
    Yani şu haber aynen şu dünya basınına yansıdığı şekliyle gerçekse, ben Intel idarecisi olsam, duyurmaya utanırım bunu.

    Çünkü duyan ne kadar sistem uzmanı varsa, güler. Sertifikalı olmayanların da gülme hakkı var.

    Bakalım gelen tepkilere göre Intel nasıl bir açıklama yapacak meseleyle ilgili, veya haberi ilk sağlayan kaynak.

    Hem adamın ifadesine göre hackleme de yok, basbaya açtım, kopyaladım, eve götürdüm diyor! Evlere şenlik

    Hani desen profesyönel hacker olsa, sistem açığı bulsa neyse.

    Cem Yılmaz'ın dediği gibi bu, "Ben ettim (kibarcası bu), tüyü nereye dikeyim" demek, bir de sıvaması var, onu da önümüzdeki günlerde görür müyüz bilmiyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi saidakkas -- 12 Eylül 2008; 21:33:29 >




  • Intel'in bu bilgileri daha iyi koruyacağını düşünüyorum, AndryTR'nin dediği gibi bu kadar saf olamaz intel.
  • Aşkda ve savaşta her yol mübahtır. (Yakalanlamadığın süreçe) :D
  • yukarda yazılanlar gibi amd çalmış olması yada intelin bunu amd ye koz kullanması gibi senaryolar imkansıza yakın şeyler bence ki muhtemelen öyle bu adam çalmış ve kendi çıkarları için kullanmaya kalkıcaktı ama yemedi...

    ayrıca birde forumdan isteğim olacak yani kullanıcı arkadaşlardan yine diğer topiklerdeki gibi amd-intel fanatizmine dönüştürmeden yorumlayalım daha ilk yorumda arkadaş amd taraflı ! saçma komplo teorileri üretmiş.lafın kısası elalemin derdi bizi germez.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: yekoo
    ayrıca birde forumdan isteğim olacak yani kullanıcı arkadaşlardan yine diğer topiklerdeki gibi amd-intel fanatizmine dönüştürmeden yorumlayalım daha ilk yorumda arkadaş amd taraflı ! saçma komplo teorileri üretmiş.lafın kısası elalemin derdi bizi germez.


    Komplo teorisinin saçması olmaz. Zaten psikopatça olmasından ötürü komplo teorisidir. Komplolar da akıl almazlar planlara ve altyapı çalışmasına sahiptir.

    Hem yazılanları iyi okusan, daha farklı bir tepkin olurdu. Ya da başkasına fanatik demeden önce, kendine de bir bakabilsen, acaba demeye hakkım var mı diye?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: yekoo
    yukarda yazılanlar gibi amd çalmış olması yada intelin bunu amd ye koz kullanması gibi senaryolar imkansıza yakın şeyler bence ki muhtemelen öyle bu adam çalmış ve kendi çıkarları için kullanmaya kalkıcaktı ama yemedi...


    Bir de şuna değineyim, madem teori üretecek kadar düşünüyorum, acaba bu ihtimal benim hiç mi aklıma gelmedi? Forumdan bir arkadaşla özelden konuştuk, ben de tereddüt ettim haberini yapma konusunda. Aklımıza gelen ilk ihtimallerden birisi buydu.


    Hem bak başında ne demişim:

    quote:

    Orjinalden alıntı: saidakkas
    Yalnız bu işin sonunda AMD'ye çamur atılmaya kalkışılırsa, altında farklı birşey ararım. Derin ve kirli ilişkileri göre göre en baba komplo teorisyenlerinden olacaz neredeyse. Şu kesin ki, AMD buna ihtiyaç duymaz ve cesaret


    Gereksiz yere ithamda bulunmayalım.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: yekoo

    yukarda yazılanlar gibi amd çalmış olması yada intelin bunu amd ye koz kullanması gibi senaryolar imkansıza yakın şeyler bence ki muhtemelen öyle bu adam çalmış ve kendi çıkarları için kullanmaya kalkıcaktı ama yemedi...

    ayrıca birde forumdan isteğim olacak yani kullanıcı arkadaşlardan yine diğer topiklerdeki gibi amd-intel fanatizmine dönüştürmeden yorumlayalım daha ilk yorumda arkadaş amd taraflı ! saçma komplo teorileri üretmiş.lafın kısası elalemin derdi bizi germez.


    Fanatizmi nereden çıkardınız anlamadım. Arkadaş orada Intel'i suçlamıyor ya da AMD'yi savunmuyor. Olası durumları yazmış. Bence de olabilmeleri söz konusu.

    Bakın şuna dikkat edin. Bahsini ettiğimiz firma Intel. Yani sıradan bir çip ya da parça üreticisi değil. Bu şirket şu anda teknolojinin tepe noktalarında. Teknoloji üretmekle kamıyor ona yön de veriyor. (Çok mu mübala oldu bilmiyorum ama böyle düşünüyorum) Bahsi edilen konuda Intel'in gelecek nesil işlemci çizimleri (ki burası gayet önemli) dahil yüzlerce döküman deniyor. Intel araştırmalarını gizli tutmakla yükümlüdür yoksa bugünlerine gelemezdi. Hiç bir şirket de gelemez. Intel'in bu araştırma sonuçlarını birisi kalkıp da evinde istifleyememli. (Genel manada dedim)

    Şahsî görüşüm budur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AndryTR -- 12 Eylül 2008; 22:37:46 >




  • amd ile paylaşıldığına dair bir kanıt bulunamamış. eğer intel amd yi kendi yaptığı bir oyunla suçlamaya çalışıyorsa bu mantıksız. çünkü zaten intel şu anda piyasanın hakimi gereği yok. öyle birşey olsa bile intel
    amd için yeteri kanıt bırakmadan hemen kendini şikayet etmez..

    burada bence para kazanmak ve meşhur olmak isteyen bir adam var...
  • tam film olmuş kapalı gişe oynat
  • quote:

    Orjinalden alıntı: saidakkas

    Karısı bu olaydan sonra işten atılmayacak mı? O da var. Yeni polemik konusu çıktı. Yalnız bu işin sonunda AMD'ye çamur atılmaya kalkışılırsa, altında farklı birşey ararım. Derin ve kirli ilişkileri göre göre en baba komplo teorisyenlerinden olacaz neredeyse. Şu kesin ki, AMD buna ihtiyaç duymaz ve cesaret edemez:

    3- AMD zaten mağdur olduğu için hakkını hukukta arıyor, ABD hariç kazanıyor da mahkemeleri, en önemli olan ABD mahkemesi de ileri tarihe ertelendi, kendisine gölge düşürmek istemez.

    2- Yoksa amaçları, kolayca erişilebilen bu bilgiler üzerinden, AMD'ye karşı hukuki platformda koz kazanmak mı?


    alıntı yaptığım kısımlarda söylemek istediğim şey var yazımdada intel-amd çekişmesine dönmesin dedim ama fazlada bişi demicem zaten yazılanlar açık...benim yaptığım inteli savunmak değil şu forumda apaçık yapılan amd-ati reklamları yada sempatizanlığını protesto etmek lakin intel yada amd benim babamın değil...

    edit:tekrar cevap vermicem amacına aykırı oluyor...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yekoo -- 12 Eylül 2008; 23:13:17 >




  • İyi de koyu yerlerde idrak edemediğin nokta nedir, sor, anlatayım.

    Intel, daha önce AMD'ye çektirdiği çilelerden ötürü 1993 yılında hem para cezansı, hem de lisansın AMD'ye de verilmesi ile cezalandırıldı. Geçen sene patent ihlalinden Transmeta'ya 250 milyon USD ödemeye anlaştı, mahkemenin bitmesini bile beklemedi. Yurtdışındaki davaları, AMD kazandı.

    Sonuçta iddia değil, sabitleşmiş Intel'in yaptığı hukuk dışı uygulamalar.

    Burada böyle bir firmadan bahsediyoruz, hatırlatırım.

    Intel bunları yapmamış olsa, teorisini de düşünmezdik böyle.

    Konuşmadan önce lütfen bir kere daha düşünün, neden böyle yazdı acaba diye.
  • haber içeriğinde zaten amd nin ortak çalışmaya açık olduğu ve amd ile ilgili bulguya rastlanmadığı belirtilmiş kaldıki intel de öyle bir iddaa atmamış direk pani isimli kişiyi suçlamış.

    ilerde çıkıcak zaten kokusu ama yapılan yorumlarda direk suçlamalar yapmayınız.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: yekoo

    haber içeriğinde zaten amd nin ortak çalışmaya açık olduğu ve amd ile ilgili bulguya rastlanmadığı belirtilmiş kaldıki intel de öyle bir iddaa atmamış direk pani isimli kişiyi suçlamış.

    ilerde çıkıcak zaten kokusu ama yapılan yorumlarda direk suçlamalar yapmayınız.



    quote:

    Orjinalden alıntı: AndryTR
    Fanatizmi nereden çıkardınız anlamadım. Arkadaş orada Intel'i suçlamıyor ya da AMD'yi savunmuyor. Olası durumları yazmış.



    -----

    Hem;

    Güzel diyorsun da, bununla ilgili spekülasyonlar çıkmaya başladı bile. Ben haberini yapmayacaktım bunun fx57 koymasa, çünkü anlaşılmayacak, kavgalara sebebiyet verebilecek diye, ki genelde böyle bomba haberleri aktarırım.




  • ya durum kavga edilecek bir durum değil zaten ama şurayı takib ettiğimden beri ki üyelimden çok öncelere rast gelir bariz bir kavga ortamı var ve ağırlıklı olarak taraflı yorum yapılıyor.neyse saygılarımla....
  • Bak Inquirer nasıl manşet atmış:



    Trying to impress new bosses, said FBI
    FBI: "Yeni patronlarını etkilemeye çalışıyor."

    Yeni patron kim? AMD.


    Habere kaynaklık eden sitede deniyor ki:

    http://www.boston.com/business/articles/2008/09/12/ex_intel_worker_accused_in_theft/

    In a criminal complaint unsealed Tuesday, the FBI alleged that Biswahoman Pani of Worcester copied a host of confidential Intel documents, including 13 "top secret" company files containing highly sensitive design plans for future processor chips. In the complaint, filed in late August in US District Court in Boston, FBI Special Agent Timothy Russell of the bureau's Boston computer crime squad said in an affidavit that more than 100 pages of sensitive Intel documents, as well as 19 computer-aided-design drawings, were found in a search of Pani's house conducted on July 1.

    Salı günü açığa çıkan şikayete göre, FBI Worcesterlı Biswahoman Pani'nin Intel'in gizli dosyalarından çoğunu kopyaladığını düşünüyor, firmanın gelecek işlemci chipleri için olan yüksek hassasiyetteki çok gizli 13 gizli tasarım planı da dahil. Ağustos sonunda Boston'daki bölge mahkemesinde kayda giren dosyada, FBI özel ajanı, Boston bilgisayar suçları ekibi bürosundan Timothy Russel'ın yeminli ifadesinde dediğine göre, 100 den fazla hassas Intel dökümanı, 19 kadar CAD tasarımı, 1 Temmuz'da Pani'nin evinde yapılan aramada bulundu.

    ---

    Böyle atılan manşetler yüzünden, bakalım spekülasyonlar nereye varacak. Şu paragrafta anlatılana göre, ne kadar önemli bilgiler, ne kadar kolay erişilebilir haldeymiş!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi saidakkas -- 12 Eylül 2008; 23:51:04 >




  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.