Şimdi Ara

SD veya CF hafıza kartlarınızı Harddisk olarak kullanın ; SD/CF to IDE adaptörleri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
3.061
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Hafıza kartları ister SD olsun ister CF herhangi bir mekanik bileşen içermedikleri ve bilgiyi enerji kesildikten sonra dahi saklayabilmeleri ile çalışma mantığı ve kullanım alanları açısından benzerlikler gösterirler. Hafıza kartları, taşınabilir sabitdisklere göre darbeye karşı daha dayanıklıdırlar ve sistemden daha az enerji çekerler. Anlık aktarılabilecek bilgi miktarı az olsada, bilgiye ulaşım süreleri oldukça azdır. Bilgiye ulaşım hızı neredeyse günümüz sabit diklerinden yüz (100) kat daha hızlıdır.

    Hafıza kartları, az enerji tüketmeleri, darbeye karşı dayanıklı olmaları ve bilgiye ulaşım hızları nedeniyle dijital fotograf makinaları çoğunlukta olmak üzere, cep telefonu, MP3 çalıcılar ve benzeri bir çok taşınabilir cihazda genişletilebilir hafıza birimi olarak kullanılmaktalar. Hafıza kartlarının dayanıklı yapılarından ve mekanik parça içermediklerinden dolayı sessizliklerinden masaüstü veya diz üstü bilgisayarımızda da yararlanabilmek oldukça güzel olurdu. Tamam, USB arabiriminden bağlanan kart okuyucular varlar. Fakat hangi kart okuyucu içerisine Microsoft Windows işletim sistemi kurulu bir SD veya CF karttan sistem başlatabilir?

    Özellikle otomasyon sistemlerinde kullanılan PC'ler veya VAN / Minibüs gibi geniş araçlar içerisine yerleştirilmiş bilgisayarlar aşırı sarsıntıya maruz kalabilirler ve bu dönen plakalara sahip ve okuma işlemini manyetik kafalarla sağlayan sabit diskiniz için oldukça kötü bir durum çünkü sabit diskler mekanik yapıları gereği sarsıntılara karşı hassastırlar ve bu gibi durumlarda bilginin saklandığı plakaları hasar görebilir. Bilgi kaybı endüstriyel ve ticari kullanımda en istenmeyen durumdur. Bu soruna en iyi çözüm SDtoIDE yada CFtoIDE gibi SD / CF hafıza kartlarını IDE arabirimi üzerinden bilgisayarınıza bağlamanıza yarayan ara adaptörler olacaktır.

    Ircube isimli Japonya bazlı bir firma tarafından üretilen IR-SDIDE02S (üstteki resim), SD kartlarınızı IDE birimi üzerinden bilgisayarınıza bağlamanıza ve sabit disk gibi kullanmanıza olanak vermekte. 2.5'' boyutlarında ve 44 Pin bağlantı yapısına sahip cihaz notebooklar için düşünülmüş olsada 15 YTL civarı satılan ve elektronikçilerde bulunan basit bir arabirim ile normal 40 Pin IDE, 4 Pin güç girişli bir halede dönüştürülebilir. Son zamanlarda hızla yaygınlaşan üst seviye yüksek hızlı SD kartlar ile 20MB/sn bilgi aktarım hızlarına destek veren adaptör bilgisayar ile ATA100 standartlarında haberleşmekte.

    IR-SDIDE02S modelinden farklı olarak aynı firmanın birde IR-SDIDE02D modeli bulunmakta. IR-SDIDE02D, çift SD kart girişli bir model ve kartlar, bilgisayar tarafından Slave ve Master olmak üzere iki (2) sabit disk gibi algılanmakta. Aktarım hızı çok düşük olsada sürekli küçük dosyalara erişim yapılan ve ufak bilgi parçacıklarının yazılması gerektiği durumlarda sistemin, sabit disklere göre oldukça yüksek performans sergilemesi olası. Genelde endüstriyel ve ticari programlarda da anlık veri aktarım hızından çok bilgiye ulaşım hızı ve küçük veri parçacıklarının hızlıca yazılıp okunması önem taşımakta. Dönüştürücü şu an için sadece Japonyadan temin edilenilmekte fakat yaygınlaşacağını tahmin etmek pekte zor değil. 85$ olan ürün bedeli belki çok yüksek gelebilir, fakat sistemin taşınabilir ve endüstiriyel PC pazarında oldukça büyük bir ihtiyacı karşılayabileceğini ve getirilerini unutmamak gerek.

    Şu an için piyasadan bulunabilecek en yüksek kapasiteli SD kart 2 GB depolama alanına sahip. 2 GB internetten indirdiğimiz film, Mp3 yada tek CD lik bir oyun için bile yetersiz olsada iş yerlerinde kullanılan yada özel amaca yönelik bilgisayarlarda kullanılna programların kapladıkları alan oldukça küçük buyüzden 2 GB kapasite zor durum yaratmayacaktır. En basiti CD üzerinden çalışabilen Linux işletim sistemlerinde sadece kullanıcı bilgileri ve internette gezilen alanların Cokie bilgileri için ufak bir kapasite gerekmektedir. 2 GB alan CD üzerinden çalıştırdığınız Linux için yeterli gelecektir.

    ADCF-RIDE40 ve ADCF-5IDE4044, PSI isimli Amerika bazlı bir şirket tarafından üretilen ve CF hafıza kartlarını IDE birimi üzerinden bilgisayarınıza sabit disk olarka tanıtmanıza yarayacak kullanışlı adaptörler. Kullanım alanları olarak SD kartları IDE ya çeviren IR-SDIDE02S ve IR-SDIDE02D den hiçbir farkları yok. İki (2) adaptör arasındaki tek fark IR-SDIDE02S / IR-SDIDE02D SD kartları içinken ADCF-RIDE40 ve ADCF-5IDE4044 CF kartları için kullanılmakta. ADCF-RIDE40, resimden de görebileceğiniz gibi kasanızın PCI kart çıkış boşluklarına uyacak şekilde dizayn edilmiş ve kasanızı açmadan CF kart değişikliklerine izin vermekte. ADCF-RIDE40 ve ADCF-5IDE4044 2.5'' yapıda üretilmişler ve 45$ dan satılmaktalar. CF kartlar dört (4) GB kapasiteye kadar bulunabilmekteler. 4 GB kapasite işletim sistemi, ofis ve ticari programlarınız için yeterli olacaktır.

    Sonuç olarka her iki (2) adaptörde ister SD ister CF kullanılsın çok ufak, sessiz ve dayanıklı PC sistemlerinin önünü açmaktalar ve kullanıcılara özel amaçlara yönelik bilgisayarlar oluşturabilmelerinde yardımcı olmaktalar.








  • dediğin uygulamalar için yeterli olsada oyunlar,3d çizim gibi uygulamalar için hdd gerekli yinede.ayrıca hdd kullanınca uygulama ve işletim sistemi aynı yerde olmadığı için dahada yavaş çalışacaktır kanımca.
  • Birde sata versiyonu olsa tadından yenmezdi! Düşünsenize 8adet 8Gb CF kartlar(Sandisk Ultra-yüksek hızda erşim ve yazma için) ve bunlardan 4 adetini RAID0 yaptığımızı. Valla sistem çoşardı.
  • boş beleş işler
    madem bir iş yapacaklar ddrmramden ide dönüşüm yapsınlar 4 tane 256 ram takalım sistem uçsun
  • wandoga yapılır ama bilgisayarı kapattığında ne olacak, hani harici elektiriğe bağladın, elektirik kesildiğinde ne olacak, hani pile bağladın pil bittiğinde ne olacak.

    Flash tipli sabit diskler ilerde büyük yol kat edebilirler hele hele her sene aynı fiyata 2 kat kapasite alabildiğimize göre bayağı yapacak şey olabilir.
  • Bence ddr ramları yaparlarsa iyi olur kanısındayım.Elekrik kesintisinede bir şekilde hard diske imaj dosyası alınr ve bilgiler uctuğu zaman geri yüklenir.Ve cokta hızlı bir sistem olur.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: gizmo

    Bence ddr ramları yaparlarsa iyi olur kanısındayım.Elekrik kesintisinede bir şekilde hard diske imaj dosyası alınr ve bilgiler uctuğu zaman geri yüklenir.Ve cokta hızlı bir sistem olur.

    O dediğinden yapmışlardı.
  • İşte bu iyi haber!

    Bana lazım olan bir şeyi yapmışlar sonunda..

    SD hızı yetmez ama CF'ler hız konusunda iyiler.
  • Yannız bu tip memory medyalarının hepsinin belirli bir kullanım ömrü var bunu unutmayın. Herbir yazma ve silme operasyonu ömründen bir miktar götürüyor. Tabi aynı durum HDD'lerde de var ancak sanırım bu tip memory medyalarda bu sorun daha büyük; daha çabuk bozulabiliyorlar. Yabancı bir forumda birinin USB memory üzerinde günlük olarak Win98 kullandıgını ve 6 ay sonra bozuldugunu duymuştum.
  • Arkadaşlar bu ürünler daha çok mini-itx / nano-itx sistemler için oluyor. Mesela şu siteyi gezebilirsiniz.

    http://www.mini-box.com/

    Yalnız flash karta yazma konusunda bluebyte'a katılıyorum. Flash kartlara birkaç bin kez yazılabildiğinden eğer sadece okuma için kullanılmazsa ömrü kısa oluyor.

    Ayriyetten buyrun, Teba böyle bir anakarta gömülü linux kurup uzaktan yönetim vs olanakları veren bir FIRIN geliştirmişti. Sonra ABD'de bir firmaya sattılar diye duymuştum:

    http://seminer.linux.org.tr/seminer-notlari/senlik-2002/teba.sxi
    (OpenOffice.org formatında)

    Burada üzerinde 486 sınıfı işlemci olan daha basit bir anakart var. Ama seri, usb, ethernet var.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.