Donanımhaber in ana sayfasında NAS destekli harici kutu QNAP TS-409 Pro incelemesini okudum.Formun bu bölümümde de var.Bu tür NAS destekli harici kutuların ve bilgisayar kapalıyken de çalışan ADSL modemleri inceledim.Ancak hiçbirisi torrent sitelerinden download yapmak için yeterince iyi değil.Tabi bu tür NAS destekli harici kutuların esas kullanım amaçları daha farklı.Ben sadece download yaparken kullanacağım bir harici kutu veya ADSL modem arıyorum.Ancak bilgisayarımda download yaparken kullandığım şekilde verimli olmasını istiyorum. Şuan için buna uygun bir ürün bulamadım. Benim de aklıma sadece downlaod için kullanılacak düşük özellikli ve en önemlisi de çalışırken az enerji çekecek bir bilgisyar nasıl ouşturulur sorusu geldi. Burdaki arkadaşların da görüşlerini alarak düşük maliyetli ve az enerji harcayacak örneğin torrent sitelerinden download yaparken sürekli açık kalacak bir bilgisayar oluşturlabilineceğini düşünüyorum Katkıda bulunacak arkadaşlara teşekkür ederim.
2.el malzeme satan sitelerde bulabileceğin celeron 400 ve biraz üzeri işlemci veya Pentium III 700 ve altı işlemci, Onboard VGA ve Ethernete sahip bir anakart (Fakat ethernet onboard olan eski anakart bulamayabilirsin. Yoksa ayrıca bir ethernet kartı), 128 veya 256 Mb ram, Yeterli disk alanına sahip hdd (Eğer 2-3 günde bir inenleri bilgisayara atarım diyorsan hdd kapasitesi az da olsa yeter) Bunları çalıştırmaya yetecek 200Watt civarı bir PSU.
Yukarıda söylediğim sistem hem çok az elektrik yakacaktır hem de işini görecektir. Bu bilgisayara Radmin veya buna benzer bir program kurarak da asıl kullandığın bilgisayardan kontrol edebilirsin..
Sessizlik denilmiş eski işlemciler biraz büyük bir heatsink takarsanız fansız çalışabilir. Bu durumda tek ses kaynağı PSU'nun fanı olacaktır.. O da çok ses yapmaz diye tahmin ediyorum.
Yaklaşık 1,5 yıldır download yapmak ve ftp server olarak kullandığım bir PC var. Celeron 400 işlemci ve 128mb ram ile gayet güzel çalışıyor ve sessiz..
Yukarıda arkadaş yazmış , olmadı kendiniz hazır bir bilgisayar alabilirsiniz.Şöyleki ; GG yi , Sahibiden.com 'u bir araştırın.HP nin bilgisayarları güzel bir seçim.Ben geçen sene 50 YTL ye yukarıda arkadaşın yazdığı gibi bir bilgisayar aldım.Oldukça sessiz zira cpu da fan yok.230 W güç kaynağı var ,kasa ufak sayılır.On board ethernet var birde TEAC Slim CDRom Bu iş için biçilmiş kaftan.Emule Torrent vs. bütün gün açık ,gece bile rahatsız etmiyor.
HP Netserver LH3 : 2X550Mhz+1Gb+6X9.1SCSI/Raid+2X350W RPS (FreeBSD 6.2) HP Vectra il8 : Mikrotik / HP E-PC : NAS Server Cisco : 2X1900/2X2501/1005/Firewall Cel 800 : Radius Server - Asus S-Presso HTPC
Bilgiler için teşekkür ederim.Ne kadar çok fikir gelirse paylaşım için yararlı olur. Nas destekli kutuları incelediğimde bunlardaki güç lullanıının oldukça düşük olduğunu gördüm.Örneğin QNAP in ev tip modelleri tam yükte 60 W güç tüketimi var. bde arkadaşın verdiği (ki bugünün pc lerin e göre oldukça düşük sayılır) 230 W güç kaynağı bile QNAP ın tükettiği 60 W yanında oldukça fazla. Ama dah düşük güç kaynağında da işlemci çalışmayabilir sanırım.Acaba kaç W kadar düşmek mümkün olur, böyle bir bilgi bulabilir miyiz?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ring -- 11 Eylül 2008; 17:21:04 >
Size şöyle başka bir tavsiye vereyim.Yine HP nin bir makinesi var ; Hp E-PC.
Google dan fotolarına bakabilirsiniz.Bu makine bir kitap gibi olup laptop adaptörüyle çalışıyor Ben 130 yt ye almıştım 1,5 sene önce.O zaman GG de sebil gibiydi.Ama şu an bulmak çok zor, bir bakın yinede.Üstünde onboard LAN var.Ben ürünü 120 Gb IDE sabit diskle NAS sürücü olarak kullanırken sık sık donmaya başladı.Malesef anakart üzerinde kondansator şişme yapmış.Bakalım müsait oldumu İstanbul'da yaptırıcam.
HP Netserver LH3 : 2X550Mhz+1Gb+6X9.1SCSI/Raid+2X350W RPS (FreeBSD 6.2) HP Vectra il8 : Mikrotik / HP E-PC : NAS Server Cisco : 2X1900/2X2501/1005/Firewall Cel 800 : Radius Server - Asus S-Presso HTPC
Tabi oluşturulacak PC de fiyat önemli ama önemli olan bir konu da az elektrik çekmesi.Zaten ilk amacım elektrik faturasını düşürmekti. Bu konuda araştırma yaparken İntelin Atom 230 işlemcili anakartını buldum tam yükteyken güç sarfiyatı 50 w. Bu konuyu araştırıyorum.Bir gelişme olursa buraya da yazacağım.
Yeni nesil işlemcileri tercih edin bence yeni çıkan işlemcilerin tam sizin işinize gelecek modelleri var hem çok çok az enerji harcıyor hemde ucuz. Ayrıca pcdeki güç kaynaklarının üzerinde yazan 250w gibi bir değer devamlı 250w çektiğini göstermez şebekekeden. Siz bilgisayara hangi parçaları takarsanız onların istediği ölçüde güç çeker. Yani 30w isteyen bir işlemci için 30w + diğer sistem bileşenleri için 10w toplamda sadece 40w harcayan bir sistem bile kurabilirsiniz.
Bilgiler için teşekkür ederim.Ne kadar çok fikir gelirse paylaşım için yararlı olur. Nas destekli kutuları incelediğimde bunlardaki güç lullanıının oldukça düşük olduğunu gördüm.Örneğin QNAP in ev tip modelleri tam yükte 60 W güç tüketimi var. bde arkadaşın verdiği (ki bugünün pc lerin e göre oldukça düşük sayılır) 230 W güç kaynağı bile QNAP ın tükettiği 60 W yanında oldukça fazla. Ama dah düşük güç kaynağında da işlemci çalışmayabilir sanırım.Acaba kaç W kadar düşmek mümkün olur, böyle bir bilgi bulabilir miyiz?
ben bu iş için laptop kullanıyorum sanırım en temizi bu, fakat şöylede bir durum var celeron bi sistem kurup birde bunu neredeyse hiç zorlamadan sadece dl için kullandığınız zaman isterse güç kaynağı 500w olsun çektiği enerji okadar olmaz. zaten biçok bileşen olmayacağı için bu bilgisayarda güç tüketimi oldukça az olacaktır
Alacağınız orta seviye bir dizüstü bilgisayar download'a bırakılıp ekranı da kapatıldığında sizi fazlasıyla tatmin edecektir hem sessizlik hem de tüketim konusunda. Ayrıca istediğinizde normal işleriniz için de kullanabilirsiniz ve böylece aynı anda 2 bilgisayar da açmamış olursunuz.
Surekli calisir durumda kalacak bir kutu icin laptop kullanmanizi tavsiye etmiyorum, ses ve guc tuketimi acisindan iyi olsa da bir sure sonra bozulma ihtimali toplayacaginiz desktopa kiyasla daha fazla. Laptoplar uzun vadede server olmak icin uygun degil.
Sadece DL icin bir makinede sunlar aranmali bence:
* kucuk bir kasa * hersey onboard (ethernet, gfx) * intel veya amd'nin yeni ucuz, az enerji harcayan islemci serilerinden biri (TDP'ye bakilarak secilebilir) * fansiz buyuk bir heatsink * fansiz PSU * buyuk kapasiteli 5400 rpm ucuz bir harddisk, bu da "eko" serilerinden secilebilir
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DHArcadia -- 13 Eylül 2008; 12:15:57 >
DHArcadia, benim düşüncem de bu yöndeydi.Önerin için de teşekkür ederim.Yeni bir PC oluşturdum ve siparişini de verdim.
Anakart ve işlemci olarak :INTEL Little Falls 945GCLF (ATOM N230 entegre) ,kasa olarak da Asus 'un mini ATX kasasını aldım:ASUS TM220 300W MİKRO ATX (çok güzel bir kasa çok beğendim).Veritech 1GB ram aldım. Diğer bileşenler elimde mevcuttu. İşlemcinin yapılan testlerinde loaddayken güç tüketimi 43 W çıkmış, buna diğer pc bileşenlerinin de güç tüketimi dahilmiş http://www.****.com/forum/showthread.php?t=902
Tüm bileşenler elime geçip PC kurduğumda merak eden olursa performansını buraya yazabilirim.