Selam arkadaşlar kasanın ön yüzüne cpu ve ekran kartı sıcaklıklarını gösteren termometre yapmak istiyorum. Sorun nasıl monte edeceğim;? Termokupl mu olacak ? yapan arkadaşlar var mı? cevaplarınızı bekliyorum. Saygılar.
anakartınız ve ekran kartınız destekliyorsa sıcaklık bilgilerini yazılımla alabilirsiniz. bunun haricinde; LM35 veya DS1820 gibi sıcaklık sensörleri (ve bir mikrokontrolcü) ile ölçebilirsiniz. sensörleri soğutucu bloğa temas edecek şekilde bağlayabilirsiniz. lcd ve sıcaklık ölçümü ile ilgili mesajlar forumda var. yeterli olmazsa ben de yardımcı olurum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi garfie -- 9 Eylül 2008; 21:17:20 >
harici cihazlar tam olarak gerçek değerleri yansıtmayabilir.. algılayıcının cpudan az bi miktar dışarda durması belki fanın hava akımına daha fazla maruz kalmasına ve daha düşük değer göstermesine sebep olabilir.. onun yerine pc ile haberleşen ufak lcdleri kullanmak daha güvenilir olabilir.. bu lcdler pcdeki yazılımlardan heran bilgi alarak güncel bi değer sunuyorlar..
slm dostum ben kasamda LCS firmasının termostatını(digital termometre+termostat)kullanıyorum.ısı algılayıcıları ölçümü yapacağım yüzeye ram ve ramsinkleri yapıştırmada kullandığımız yapıştırıcı bantla yapıştırıyorum. direkt fandan etkilenmiyecek bir yer seçersen, algılayıcının üzeri bantla kapatıldığındanfazla etkilenmiyor . 1derecelik sapma ihmal edilebilir diye düşünüyorum.termometreyi led displayli seçersen ısı her zaman gözünün önünde ve istersen benim gibi termostat özelliğinide ilaveten kullanabilirsin.fanlardan ve çevre faktörlerinden etkilenmeyecek başka ısı algılayıcılarda var ama fiyatı bizi aşar.bir sorun olursa anladığım kadarı ile yardımcı olurum. slm.
ben bu konuda daha erken davranmışım sanırım kasamda 2 tane musketeer LLC-U01 var fandan etkilenmeyecek şekilde sensörleri blogun altına işlemcinin yanına bantladım (biran fanlı sistem kullandığımı sandım ama fanda olsa fandan etkilenmezler) cpu da vga da gerçegine çok yakın değerleri gösteriyorlar
muskeeter değil musketeer türkçesi silahşör anlamına geliyor isminide sanırım kadranlarından alıyor özellikle vumetresi için böyle düşünmüş olmalılar günboyu sallayıp duruyo yaramaz şey çok güzel bir alet ama tek kötü özelliği kolay kolay bulunmuyor olması
hepsiburada.com da oldukça uygun fiyata dijital termometreler var ama dediğim gibi anakartın cpunun felan kendi sensörleri var o kadar kasmaya gerek yok.. şu tarz bişi bence çok daha hoş incelemeni tavsiye ederim. http://www.youtube.com/watch?v=su2JT4yuk50
hepsiburada.com da oldukça uygun fiyata dijital termometreler var ama dediğim gibi anakartın cpunun felan kendi sensörleri var o kadar kasmaya gerek yok.. şu tarz bişi bence çok daha hoş incelemeni tavsiye ederim. http://www.youtube.com/watch?v=su2JT4yuk50
bu bana şu 20 pinli lptden bağlanan zımbırtılardanmış gibi geldi onlardanmı acaba? (youtube erişemiyorum)