Şimdi Ara

CeBIT'den değişik soğutucular ...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
2.124
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Her yıl olduğu gibi bu yılda CeBIT fuarı birbirinden güzel ürünlere sahne oldu. Özellikle soğututucu cephesinde kıyasıya rekabet yaşandı. Birbirinden ünlü soğutucu firmaları yeni teknoloji ürünlerini ve akıl almaz tasarımlarını sergilerken ortaya çok hoş görüntüler çıktı.

    İlk olarak CoolerMaster'dan başlayalım. Stand da daha çok sıvı soğutma sistemleri ağırlıklı ürünler olsa da gözümüze takılan birkaç enteresan ürün vardı. Bunlardan en ilginci ısı borulu (heat pipe) küzey köprüsü soğutucu.

    Günümüzde yongaseti soğutucusu hala birçok kişiye pek birşey ifade etmese de, güncel anakartların yongasetlerini soğutmak için kullanılan ufak ve yüksek devirli fanlardan çıkan ses yeterince sinir bozucu olabiliyor. Üstelik yeni trend de sessizlik ve hız kelimeleri beraber anıldığndan standart pasif soğutucular istediğinizi veremeyecektir. Eğer böyle bir durumda kalırsanız Coolermaster'ın bu yeni çözümü tam size göre. 2 ısı borusu ve bolca yerleştirilmiş ısı dağıtıcı yaprakları sayesinde piyasadaki en iyi "pasif" yongaseti soğutucu olacağa benziyor.

     

    Bunun yanısıra daha önce adını faz değişimi prensibine dayalı soğutucularıyla duyurmuş olan Asatek firmasının yeni bir ürünü var. Yüksek performanslı Vapochill serisinin yeni üyesi Vapochill micro, isminden beklenilenden biraz daha farklı olsa da, 130W lık soğutma kapasitesi ile görenlere "vay be" dedirtiyor.

    (40$ a Vapochill mi? Hani nerde?? :P )

    Dışarıdan su soğutma radyatörüne benzese de o da safkan bir Vapochill. İçinde bulundurduğu özel bir sıvı sayesinde standart ısı borularından çok daha yüksek verim elde ediliyor. Ayrıca 360 derece dönebilmesi sayesinde çok yüklü olmayan bir sistemde fansız bile kullanmak mümkün olabilir, tabi egzost fanı kullanmak şartıyla. Ürünün şu an çok yeni olmasından dolayı henüz bir incelemesi olmasada Vapochill ismine layık olacağı kesin gözüküyor ...

     

    Farklı bir tasarım da Titan'dan gelmiş. Kuşkusuz günümüzün en popüler soğutma sistemleri olan sıvı soğutma sistemleri için enteresan bir çözüm üreten Titan, bilgisayar kasalarının en kullanışsız bölümü olan kapak kısmına soğutma radyatörünü ve pompayı ekleyerek, bu ünitelerin kasa içinde gereksiz yer kaplamasını engellemei amaçlamış.

     

    Yan kapağın büyük bir bölümüne yayılan radyatörü soğutmak için 2 adet fan kapağın iç tarafına yerleştirilmiş. Fanların üstünde de sistemin pompası bulunmakta. Ayrıca eklenen akışkan kontrolcüsü sayesinde sıvı akışında bir problem olup olmadığı rahatca anlaşılabiliyor. Ne diyelim hoş olmuş :)

     

    Fuarda fantezinin boyunutu biraz fazla kaçıran firma ise bizce Scythe olmuş. Tamamen fansız bir sistem kuran firmanin ekran kartı olarak 6800 Ultra seçmesi bayağı şaşırtıcı olmuş. Tabi ekran kartı 6800 Ultra olunca, soğutucu da biraz irileşmiş :)

    Resimde de görüldüğü üzere kasa taşan ve ufak(!) bir kalorifer peteğini andıran soğutucu ekran kartını soğutmakla görevli. Grafik kartının çekirdeği ile bu soğutma peteğinin arasında ısı transferini sağlayan bölümde ise "Heatline" adı verilen bir teknoloji kullanılmış. Bu teknolojide ısı transferi yapılmak istenen iki bölge arasında yüzlerce mikro kanalcıklar açılarak içleri özel sıvılar ile doludurulmakta. Bölece standart ısı borularından (heatpipe) daha yüksek verim elde ediliyor. Yine de aktif soğutma sistemiyle bile 80 °C'lere ulaşabilen 6800 Ultra'yı pasif soğutmak ne kadar verimli olacak göreceğiz ...


    Sayfanın Linki : http://www.madshrimps.be/?action=getarticle&articID=315








  • gerçekten harika ürünler


    türkiyedeki fuara gelsede incelesek
  • quote:

    Orjinalden alıntı: BuRaK555

    gerçekten harika ürünler


    türkiyedeki fuara gelsede incelesek


    +1 ama sadece incelesek
    bide bu faz değişimi sistemi neyin nesidir. peltier olayımı yoksa?
  • Cpu dan ziyade ekran kartları için Artic cooling ürünleri neden ülkemize gelmiyor anlamıyorum. Dijitalcenter da var sadece, çok kısıtlı ve çok pahalı...
  • bu peltier i gözüm pek tutmadı, çok ağır ve büyük boyularda, onun yerini su soğutmayı yeğlerim.
  • Yaw bendeki 6800ULTRA ya bunu taksammı acaba
    Gelsede alsak çok sesli çalışıyor bunun fanı
  • Olmasa da olur
  • TİTAN BAYAA İYİ GÖRÜNÜYOR.SU SOĞUTMA ZAMANI GELDİ GEÇİYOR BİE ALSAK ARTIK.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: inuyasha

    bu peltier i gözüm pek tutmadı, çok ağır ve büyük boyularda, onun yerini su soğutmayı yeğlerim.

    +1
  • faz değişim sistemleri bizim dolaplardaki ilke ile aynı.. Tabi dolaplardakinde sağlam bir pompa bol bol bar basınç ve akümülatör memesi gibi sağlam soğutma ögeleri var.. bunda ise kılcal dolaşım var..

    1999 dan beri kullanılageliyor bu.. Tabi ilk kullanım notebooklarda idi.. ThinkPad rulaaaas..
  • quote:

    Orjinalden alıntı: inuyasha

    bu peltier i gözüm pek tutmadı, çok ağır ve büyük boyularda, onun yerini su soğutmayı yeğlerim.


    quote:

    Orjinalden alıntı: akcay

    +1 ama sadece incelesek
    bide bu faz değişimi sistemi neyin nesidir. peltier olayımı yoksa?



    Yukardaki yazıyı defalarca okumama ragmen ne peltier nede faz degisimine ornek gosterilicek bisey gorebildim siz neyi ornek gosteriodunuz anlamadım?
  • Bu soğutuculara verilen paralar sadece birer gereksizlik abidesi olabilir kanımca ama tabii hobi olarak ilgilenenlere cazip geleceği kesin... Ama buna vereceğin parayı daha üst bir sistem için harcayabilirsin...
  • bunların içinden sadece Vapochill i gözüm tuttu
  • titanin su sogutma ilgimi cekmedi degil bi incelemek lazim....
  • valla kuzey köprüsü soutucusu ne canım çekti ama hee çok can canlı olur be onu takınca :D :D nese arakdaşlar yanlız şu var bunlara para harcıyoruz ama sistemi yükseltiiğimizde onuda yükseltmemiz yarıyorlar yani tek kullnaımlık deilki...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.