Pazartesi günü EXA 'dan, sabahın erken vakitlerinde gidip aldım kartı. Gerçekten uzun bir aradan sonra yeni ekran kartı almak güzel oldu =) Hele hele 6600GT gibi bir karttan böyle bir karta terfi etmek baya fark etti. Tam olarak 290TL ödedim, nakit olarak. Eve gelir gelmez, işlemlere başladım. Öncelikle tanıtım amaçlı, kartın ve kutu içeriğinin resimlerini çektim.
Kutunun içerisindeki aksesuarlar şöyle:
- S-Video kablosu
- DVI - VGA dönüştürücü
- DVI - HDMI dönüştürücü
- CrossFire köprüsü
- 6-pin güç kablosu dönüştürücü
- Işıklı tornavida takımı
- Ufak bir kullanım kılavuzu
- Sürücü CD 'si
- HIS yapışkanı
- Steam üzerindeki ATI destekli bedava oyunlar konulu bir kart
Kartın resimlerine gelecek olursak:
Kutusu fazla büyük değik açıkcası. Şu an eski ekran kartımı saklamak için kullanıyorum
Kutu içeriği
Soğutmanın yapışkanında ufak bir sıyrık vardı, kıllandım biraz
%75 altında çalıştığında hiç rahatsız etmeyen bir fana sahip soğutması
Eski kartım ile yan yana gelince böyle ilginç ve komik bir resim oldu =)
Daha sonra kartı monte işlemine geçtim. Bahane ile kasa içinde biraz temizlik ve dağılmış kablolarda düzenleme yaptım. Kart hepinizin bildiği gibi iki slot kaplıyor. Eski kartımı kullanırken ses kartımı hemen bir alta takmıştım. 4850, çift slot kapladığı için ses kartının slotunu değiştirmek zorunda kaldım ve ayrıca bir de onu tekrar tanıtmam gerekti, ufak bir detay.
Taktıktan sonra kasa içinden bir görünüm
Kasanın arkasından bir görünüm
Ve kartımız ilk defa çalışırken. Açıkcası kasanın havası birden değişti ve aynı zamanda dünyam da değişti zira çalışıyor mu belli değil. Eski kart meğerse oldukça ses çıkarıyormuş, farkında değilmişim =)
Kartın tanıtım bölümünden sonra asıl bölüme gelecek olursak. Açıkcası performansı hakkında pek test yapmak istemedim çünkü pek gerek duymadım (evet üşendim

) Ayrıca bilgisayarımda birtek Mass Effect yüklüydü. O oyundan birkaç sahne görüntüsü koyacağım başlığın sonlarına doğru. Asıl değinmek istediğim nokta, belki de hepinizin merak ettiği sıcaklık değerleri. Zira, forumda rakibi olarak gözüken veya sık sık karşılaştırılan Sapphire Toxic modeli ile karşılaştırırken faydalı olacağını düşünüyorum, yeni kart alacaklarada aynı zamanda.
Geçenlerde benim GTX 260 sıcaklıkları nasıl diye sorduğumda, Tuğer, bunun ortamdan ortama değişeceğini söylemişti ve haklıydı da. Onun için, en başta belirtmek istiyorum, yukarıdaki resimlerde gözüktüğü üzere, kasamın genişliğini ve soğutmalarını da göz önünde bulundurmak lazım. Oda sıcaklığı ise yaklaşık 25C civarındaydı sanırım.
İlk olarak boşta sıcaklıklarını gösterelim. Dört farklı fan hızı ayarında test ettim. Fan hızını, yeni Rivatuner 2.10 ile ayarladım. Oldukça pratik, bunu da belirteyim.
%25 fan hızı ayarında sıcaklıklar görüldüğü üzere. Soğutmadan ses duyulmuyor.
%50 fan hızı ayarıda sıcaklıklar görüldüğü üzere. Soğutmadan bu sefer ufak bir ses artışı oluyor ama asla rahatsız etmez.
%75 fan hızı ayarında sıcaklıklar görüldüğü üzere, oldukça tatminkar. Fakat ses biraz daha artıyor doğal olarak ve müzik dinlemiyor veya oyun oynamıyorken rahatsız edebilir. Sonra olarak fanı %100 ayarına aldım ve öyle denedim. Ses gerçekten rahatsız etti, yalan söylemeyeceğim. Fakat sıcaklık seviyesi 39 - 40C gibi bir seviyeye indi.
Daha sonra yükte nasıl soğutuyor diye Rivatuner ile fan hızını %50 'ye sabitledim. Daha sonra arkadan HWMonitörü açık bıraktım ve yaklaşık 4-5 saat Mass Effect oynadım. Hangi ayarlarda oynadığımı aşağıda bulabilirsiniz. Sıcaklık değerleri masaüstüne döndüğümde şöyleydi;
Açıkcası oldukça mutlu etti. Zira uzun sayılabilecek bir süre oynadıktan sonra maksimum sıcaklıklığın sadece 72C 'ye ulaşmış olduğunu gördüm. Referans soğtumalı modeller ile karşılaştırdığımızda hiçte fena değil.
Mass Effect ile yukarıda da belirttiğim gibi sahne görüntüleri aldım ufak bir fikir oluşturması açısından. Kartın çalışma frekanslarına dokunmadım.
Sistemim panelimdeki gibi. Hız aşırtma yok. İşlemci 1.86GHz varsayılan hızında çalışıyor.
CCC ayarları şöyle:
Anti-Aliasing: Use application settings
Anisotropic Filtering: Use application settings
Catalyst A.I: Açık, Standart
Mipmap Detail Level: High Quality
Wait for vertical refresh: On, unless application specifies
Adaptive AA: Açık, Quality
İstisna sahneler dışında kare/sn genelde 50 ile 60 arasındaydı.
Umarım faydalı bir başlık olmuştur. Herkes bol oyunlu günler.