Şimdi Ara

SIFIR MPV/SUV ARAÇ MUKAYESESİ (EN GÜNCEL FİYATLARLA - TABLOLU)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
63
Cevap
1
Favori
39.517
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Kullandığım Fiat Marea aracı değiştirme zamanının geldiğini düşünerek, yeni alacağım araba için hedefimi şöyle belirledim:
    - Yüksek, ama özellikle şöför koltuğu yüksek (iri birisi olduğum için, alçak arabalarda yıllardır gömülerek oturmaktan sıkılmıştım)
    - Otomatik vites (eşim düz vites kullanamıyor, zaman zaman gerekiyor)
    - Güncel bir kaç konfor özelliği (yol bilgisayarı, hız sabitleyici, soğutucu torpido gibi)

Mümkün olduğu kadar marka önyargısı etkisi olmaması için, yukarıdaki 3 kritere uygun araçlar belirlemeye çalıştım ve kendimce önemli kriterleri listeledim. Benim için olmazsa olmaz detaylar klima ve kumandalı anahtar, tüm araçlarda standart olduğu için bu 2 kriteri değerlendirme dışı bıraktım. Fiyat konusunda ise kendime hiç bir sınır koymadım, buna karşılık zamanım uygun olmadığı için mevcut aracımı kendim satmak yerine takas yöntemini seçtim ve takas fiyatını da bir kriter olarak tabloya girdim.

Yaklaşık 1 hafta boyunca internet üzerinden model araştırdım, kriterlerime uyanları da tabloya özetledim. Sonunda, tabloda ağırlık MPV araçlardan oluştu. Buna karşılık, yüksek araçlar olması nedeni ile düşük fiyatlı SUV araçlardan bir kaç tanesi ile binek olarak kullanılmaya uygun yeni model bir kaç Hafif Ticari Kombi’yi de listeye dahil ettim. Bu listedeki tek istisna Peugeot 207 Outdoor oldu, onu da belirlediğim kriterlerde bir araca karar veremez de seçeneksiz kalır ve yine alçak bir araç almaya yönelmek zorunda kalırsam B PLANI olsun diye listeye aldım.

Tabloda kırmızı işaretler olumsuz özellikleri, yeşil renkler benim için olumlu yönde önemli fark yaratan özellikleri, sarı renkler ise soru işaretine/belirsizliğe yol açan/bir alt seviyedeki detayları gösteriyor.

Uzun yazı sıkıcı olur düşüncesi ile devamını bir başka yazı ile anlatacağım.

• Toplam 3 bölümlük yazının 2.kısmı:

Lütfen karşılaştırma tablosuna eleştirel gözle bakıp, olumsuz yorumlar yapmayın. Sonuçta, mükemmel bir tablo olduğunu iddia etmiyorum. Aksine, pek çok eksik var. Tabloyu oluşturmaya başladığımda, internet üzerinden algılayabildiğim özelliklere göre ön elemeler yapıp, kendimce kriterlerime uymayanları tabloya girmemiştim. Ancak, hem araştırdıkça, hem de yerinde fiili görüp, daha sağlıklı değerlendirme imkanı oldukça, aslında listede bazı modellerin daha farklı modellerinin yer almasının daha doğru olacağını farkettim. Ancak sonuçta, kendim için hazırladığım bir tablo olduğu için, çok fazla revizyon yapmadım. Bazı bilgileri elimdeki kataloglara, bazı bilgileri de tablonun kenarına not alarak değerlendirmemi tamamladım. Bu yüzden, örneğin; son anlarda üzerinde çok düşündüğüm Opel Meriva 1.3 Dizel aracın düz vites versiyonu listede satır olarak yer almazken, inceler incelemez elediğim Nissan Note’un visia versiyonu listede kaldı. Özetle bu bir profesyonel çalışma değil, sadece birlerinin işine yarayabilir diye kendim için aldığım notların sizlerle paylaşımı.

Hiç araç incelemeden, teorik verileri girdiğim ilk haftadan sonra, 2 hafta sonunda tablodaki hemen hemen tüm araçları inceledim. Bir kısım araç tam düşündüğüm gibi olmadığı için, ne listede eksik olan bilgileri düzeltmek, ne de pazarlık yapıp, son fiyatı öğrenmek için bir çaba içine girmedim. Örneğin, Izmir’deki Toyota satışçılarının dehşet indirimler yaptıklarını bilmeme rağmen, versoyu hayal ettiğim gibi bulmadığım için, hiç fiyat üzerinde durmadım veya Skoda Roomster’ı , o özellikler ve tiple pahalı bulduğum için takas fiyatı bile almadım, listede önceden yaptığım kabül değerleri kaldı.

Kendimce tespit ettiğim bazı deneyimleri de paylaşmak istiyorum:
    - Markasına göre fiyat stratejisi değişiyor. Örneğin aynı donanımdaki bir aracın benzinli ile dizel modeli arasında sadece 1.000 YTL civarında fark varken, bir başka markada 3.500 YTL fark var. Dolayısı ile benzinli mi dizel mi kararı, genel kriterlerle veya sadece kullanım kilometresi gibi parametrelerle karar verilecek bir şey değil. Her marka için ayrı değerlendirilmeli. Aynı şekilde bir markada otomatik vites farkı çok azken, diğer markada çok yüksek.

- Bazı firmalar, düşük fiyat belirledikleri baz modellerle müşteriyi tavladıktan sonra, çeşitli bahanelerle sadece belirli bir kaç modelin satışını yapmaya çalışıyor. Zira, aslında çoğunlukla ellerinde her çeşit araç olmuyor. Daha kötüsü de metalik boya farkından başlayarak pek çok detayı opsiyon olarak sunup, aracı gösterdiğinden daha yüksek maliyete satmaya çalışıyor (benim gözlemim Opel, Peugeot ve biraz da Renault böyle)

- Bazı firmalarda ise, tam tersini gözledim. İlan ettikleri fiyatlar daha yüksek iken, bayiye gittiğinizde daha düşük fiyatlarla karşııyorsunuz, ki bu hoş ve olumlu bir sürpriz oluyor (benim gözlemim Fiat, Hyundai ve biraz da Toyota böyle)

- Koltuğa gömülmeden, adeta bir otobüs kullanır gibi, dik oturmaya uygun, yüksek şöför koltuğu konusunda neredeyse tüm modeller hayal kırıklığına uğrattı. Sadece Scenic ve Matrix’de belirgin fark gözledim. Koltuk yükseklik ayarı farkı, pek çok model için, klasik sedan araçlarından farklı değildi.

- Daihatsu ve Chevrolette, benzinli modelleri LPG’li, kendi şirket garantileri kapsamında ve ruhsata işlenmiş olarak teslim etme hizmetine başlamış durumdalar. Bana göre bu uygulama çok yayılacak. Bu hizmet hem ekonomik, hem de çok güvenilir geldi bana.

- Bayinin kendi 2.el bölümü varsa, takasa verilen arabaya daha yüksek bir fiyat belirliyor. Kendisi değerlendiremiyorsa, o zaman bir galericiden fiyat alıyor. Bu durumda da galerici kendi karını düşünerek 1-2 milyar ucuz fiyat verdiği için takas fiyatları arasında önemli farklar var.

- Listedeki fiyatların hepsi başlangıçta internetteki liste fiyatı idi. Ancak her zaman belirtildiği gibi, fiyatlar çeşitli masraflara bağlı olarak şehre göre bir miktar değişiklik gösteriyor. Bu yüzden bazı fiyatlar bir miktar farklı gelirse şaşrımayın. Bazı fiyatları ise üzerinde durmadığım için az bir fark için revize etmedim, internetteki hali ile kaldı, ama bunlar zaten çok küçük farklar.

Uzun yazı sıkıcı olur düşüncesi ile devamını bir başka yazı ile anlatacağım.

• Toplam 3 bölümlük yazının 3.kısmı:

En başta da belirttiğim gibi kendime fiyat limiti koymamıştım. Ne kadar ön yargılarımdan arındırılmış karar vermeye gayret ettiysem de, tabloyu ilk hazırladığımda kararımın Renault Scenic ile sonuçlanacağını düşünüyordum.

Bu arada çalışmaya ilk başladığımda Matrix modellerin artık üretilmediğini öğrenince listeden çıkardım ve listedeki en uygun fiyatlı seçenek Nissan Note da ilgi alanıma girmeye başladı.

Uzun bir süre Fiorino seçeneğini düşündükten sonra Grand Modus’a karar verdim. Hem de Dizel – otomatik versiyonu. Geçen hafta son hamlemi yapmıştım ki, 75 Hp motor ve yaptığım test sürüşü vazgeçmeme neden oldu.

Haftasonu fiyat/performans bazında en iyi seçimin Fiat Sedici olacağına karar vermiştim. Ancak önce SX4 ile arasındaki fiyat farkı, ardından da hiç bir bayide test sürüşü imkanı olmaması, en sonunda da satılmaya çalışılan aracın 2009 değil, 2007 model olduğunu son dakika öğrenince, Sedici’den de vazgeçtim.

Çok araştırınca, bazı detayların/aksesuarların çok da önemli olmadığını, bazı özelliklerin, ne kadar iyi olursa olsun, fiyatların abartılmasına neden olduğunu düşünmeye başlamıştım ki, Hyundai’nin yeni Matrix’i satışa sunduğunu forum DH sayesinde öğrendim. 1998’de de Hyundai almıştım ve memnun kalmıştım. Hız sabitleyici, soğutuculu torpido gibi özellikleri bir kenara bırakıp, ciddi ucuz bir araç olan Matrix’i (1.6 Select Otomatik) tercih ettim. Bende 2 otomobil olduğu için araç başına yıllık ortalama 10-12 bin km’yi geçmeyen bir kullanımım olduğunu da belirtmeliyim.

Kusura bakmayın biraz uzun ve dizi film gibi oldu, ancak sonuçta insanlar burayı, deneyimleri öğrenmek için de geliyor ve umuyorum, bir kaç kişi de olsa merak ettiği bir kaç bilgiyi bulur. Bu yüzden detaylı yorumlarda bulundum.

Sonuçta 3-4 hafta süren bir araştırmanın ardından Hyundai Matrix almaya karar verdim ve bugün anlaşmayı yaptık. Resmi işlemler tamamlandıktan sonra haftaya Çarşamba aracı teslim alacağım.

Not: Listede toplam 34 araç var (25 MPV, 6 SUV, 2 Hafif Ticari Kombi, 1 SW) Kriterler ve değerlendirmeler tamamen subjektif, yani bana göre. Kusura bakmayın, tablo aslında excel formatında idi, ama nasıl yükleneceğini bilemediğim için fotoğraf olarak yükledim.

• Tablo belirsiz.
  • Dosyanın orjinali excel. Fotoğrafa dönüştürüp yüklemekten başka yöntem bulamadım. Yol gösteren olursa, excel tablosu olarak yüklemeye çalışırım.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Devr68

Dosyanın orjinali excel. Fotoğrafa dönüştürüp yüklemekten başka yöntem bulamadım. Yol gösteren olursa, excel tablosu olarak yüklemeye çalışırım.

sana yardımcı olacak bir olsa da bizde bundan yararlansak.zira benim de senle aynı kararsızlıkta kaldım.bu tür tabloya ihtiyacım olacak.DOSYAYI BENİM MAİL ADRESİME GÖNDERİRSEN SEVNİRİM.www.aliserpil2005@hotmail.com

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aliserpil2006 -- 29 Ağustos 2008; 18:23:18 >
  • Dosyayı adresinize gönderdim.

Arkadaşlar, DH yöneticilerinden Mewluth, excel dosyasını kendi sitesine ekledi. İncelemek isteyenler alağıdaki linkten inceleyebilir. Bu vesile ile yardımı için Mewluth'e de teşekkür ederim.

www.mewluth.com/arac_mukayese-4.xls
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • kaliteli bi paylaşım olmuş, emeğinize sağlık
  • Çok ayrıntılı bir mukayese yapmadım, ancak pek çok aracın fiyatları son 1-2 yılda önemli artış göstermemiş görünüyor. Bunda, piyasada ithal araçların çok olması ve son yıllarda dövizin YTL karşısında değer kaybetmesinin de çok büyük etkisi olduğunu düşünüyorum. Ancak son 6 ayda dünyada ve dolayısı ile Türkiye'de önemli gelişmeler oldu. Başta otomotiv dünyasında kullanılan vasıflı çelik malzemeler olmak üzere, sac ve plastik hammadde fiyatlarında ciddi artış oldu. Vasıfı çelik/döküm/dövme hammaddesinde sene başından beri ortalama fiyat artışı % 40'a yaklaştı. Aynı şekilde, plastik hammaddeleri ile ilgili de ciddi artışlar var. İç piyasaya özel olarak elektrik zamları da, boya, kaplama, ısıl işlem gibi, otomobili ilgilendiren pek çok gideri artırdı. Bu zam dalgası, sene başında hammadde üreticilerinden başladı, geçtiğimiz aylarda otomotiv yan sanayilerine sıçradı, yani araçların pek çok aksamının gerçek üreticilerine. Maliyet artışları bugünlerde montaj hattında otomobil üretenlere yansımaya başladı. Çok yakında da maliyet/satış/pazarlama aşamalarını geçip, nihai satış fiyatlarına yansıyacaktır. Özetle, tüm araç fiyatlarında, önümüzeki 3-4 aylık dönemde % 10'lar civarında bir fiyat artışı bekliyorum. Elbette bu tamamen kişisel bir teori. Bu listedeki fiyatlar Ağustos sonu itibariyle durumu göstermek için bir belge. Aynı araçların fiyatlarına bir de Aralık'ta bakmak gerek.

Bu arada, dövizin düşük seyretmesi, artışın sınırlı kalması için bir şans olacaktır, ama yerli üreticiler oldukça zorlanacak.

• Yeni Touran, Yeni Zafira veya Scenic iyi bir seçim olurdu.
  • emeğine sağlık arkadaşım.

mitsubishinin mpv sini unutmuşsunuz onuda ben ekleyeyim.

diğerlerine göre biraz pahalı ve smax ten belki biraz büyük bir araç ama mpv mpv dir.:)

mitsubishi grandis. 78460 ytl.

senin verdiğin kriterlere göre yazayım;listeye rahat ekleyebilesin.

motor 2.0 D.İ.D

vites 6 ileri düz.

valf: 16

hp: 136

fren: ön arka 16" disk.

yakıt : dizel

tüketim ortalama: 6.6

ABS-EBD-ASR-ESP-EBAC (MOTOR FRENİ KONTROL SİSTEMİ) -8 HAVAYASTIĞI-

Cruise control var

ön sis arka sis var.

yol bilgisayarı var.

http://www.temsa.com.tr/otomotiv/urunler.aspx?LNG=TR&uid=141&udt=Donanım

• Katkı için teşekkür ederim. Grandis'in elbette farkındayım. Tabloyu forum için değil de kendim için hazırlamıştım, işim bittikten sonra, başkalarına da faydalı olur diye paylaşmayı düşündüm. Her ne kadar kendime fiyat limiti koymadım desem de 60 Bin TL'yi geçmeyi düşünmemiştim. Daha önemlisi 2.0 motor hiç düşünmedim onun için tabloda yok. Başlangıçta bilinçli olarak segment seçimi yapmadım, ancak tablonun son halini inceldikten sonra görüyorum ki, bu tabloya ağırlıklı olarak 4 çeşit araç girmiş;
    B4
    C4
    C7
    Hafif Ticari Kombo

Grandis ise çok uzakta, E segmentinde bir araç. Bana göre Mitsubishi, Colt ile Garndis'i toplayıp ikiye bölse, çok tutulur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Devr68 -- 31 Ağustos 2008; 12:26:41 >
  • emeğine saygı duymak lazım iyi bir hazırlık yapmışsın
  • listede olması gerekn bir araç bence ford c-max. bu sınıfta en çok tutulan araç olduğu kesin.
  • Listede Ford C-Max de var.

Soru gelmeden bir kaç ilave daha yapayım;

Kia Carens aracı da yine 2.0 motor olduğu için listeye almadım.

Citroen Xsara Picasso ise listeyi ilk oluşturduğumda listede idi. Ancak izmir bayisi aracın piyasada olmadığını söyleyince listeden çıkardım. Citroen demişken bir şeyi itiraf etmeliyim. Araçları incelerken, gördüklerim içinde beni en çok etkileyen 2 araç oldu:

Birisi listede olmayan Nissan Qashqai (kriterlerimin üstünde olduğu için)

Diğeri ise C4 Picasso idi. Her ikisinin de sıradışı tasarımları ve ince düşünülmüş pek çok ayrıntısı var. Mantığım ve hesapçı kişilğim ön planda olmasa şu an C4 Picasso kullanıyor olurdum. Sonuçta tercih ettiğimiz araçlar tüm fonksiyonel ihtiyaçlarımızı karşılayacak yeterlilikte ve benim tercihlerimi fonksiyonellik belirliyor. Ama bu durum, C4 Picasso ve Nissan Qashqai kullananlara gıpta etmeme engel değil, zira fiyat/performans mukayesesini bir kenara bırakırsanız, gerçekten güzel ve özellikli araçlar.

• Ellerine sağlık, gerçekten çok güzel bir çalışma olmuş. Ben de size yakın beklentilerle araba bakacağım yakında. Dikkatimi çekti Corolla Verso'yla pek ilgilenmemişsin. Oysa benim en çok dikkatimi çeken arabadır. Ayrıca Matrix piyasada pek tutulmayan bir araba gibi. Gerçi uzun süre binecekseniz problem değil ama ben olsam Verso veya Scenic düşünürdüm. Kararınız size hayırlı olsun. Ama Verso hakkındaki bu kadar geniş bir araştırma yapmışken son değerlendirmelerinizi merak ediyorum. Benim pozisyonumdaki arkadaşlara yardımcı olacaktır. Sonuçta herkes sizin gibi böyle geniş araştırma yapamayabiliyor. Tekrar hayırlı olsun...
  • Versonun dış görünüşünü çok beğeniyorum. Aracı görmek ve denemek için gittiğimde, showroomda olmadığı için otoparkta tozlu bir aracı gösterdikleri için midir bilmiyorum, ama içten 2 özelliği beğenmedim:

1- Ön konsol çok uzun tutulmuş. Aracın önünü görmeyi/hissettirmeyi azaltan ve pencerinin sağladığı görüş açısını daraltan bir etkisi var.

2- Arka cam çok yukarıda ve yeterince büyük değil gibi geldi bana.

Yukarıdaki her iki durum da aracın iç aydınlığına ve görüş açısına olumsuz etki yapmış gibi geldi. Koltuğu en üst seviyedeyken oturduğum için, özellikle geri vites konumdan arka pencerinin görüş açısının zayıf olduğunu hisstetim.

Ama en önemli faktör şu oldu. Kesinlikle otomatik vites versiyonu yok. Benim de otomatik vites şartım vardı. Listeye belki otomatik vites versiyonu vardır diye almıştım. Sadece düz vites opsiyonu olduğunu öğrenince de, B planım olarak tuttum.

• Sayın Devr68 ne oldu alabildinizmi arabayı.
  • C-max aldı galiba ...
  • Full+Full Logan MCV düşünmez misiniz?
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.