Şimdi Ara

Nvidia SLI teknolojisi için son noktayı kodyu; Intel platformunda doğal SLI desteği

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
3.515
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Çok konuşulan ve üzerine aylarca tartışma yapılan SLI teknolojsinin Intel ile paylaşımı hususunda Nvidia son noktayı koydu ve NVISION '08 etklinliğinde gerekli açıklamayı yaptı. Hatırlanacağı üzere Nvidia, kendi yonga setlerinin satışı baltalanır endişesi ile SLI teknolojisinin kullanım haklarını Intel'in tüm ısrarına rağmen firma ile paylaşmamıştı. Fakat yüksek performans meraklıları Intel'in yeni nesil Core i7 serisi işlemcileriyle SLI teknolojisini kullanabilecekler. Hatırlanacağı üzere firma geçtiğimiz ay yaptığı resmi açıklama ile Intel'in X58 yonga setli anakartlarında kendi üretimi olan NF200 yongasına yer verilmesiyle SLI teknolojisinin kullanılabileceği açıklayarak SLI yani çoklu ekran kartı teknolojisinin Intel'in Bloomfield platformunda olacağının ilk işaretlerini vermişti.

    Anakart üreticilerinin tercihine göre Intel platformunda iki farklı yol ile SLI desteği sunmak mümkün olacak

    Nvidia'nın SLI kullanımı noktasında yaptığı açıklama olumlu karşılanmış fakat NF200 yongasına yönelik kullanım gerekliliği bazı soru işaretlerini de beraberinde getirmişti. Zira Nvidia'nın açıklama yaptığı zaman dilimi içerisinde X58 yonga setli anakartlar için PCB tasarımı bitmiş, dolayısıyla SLI teknolojisine anakartlarında yer vermek isteyen üreticilerin yeni bir tasarım yapması gerekiyordu. Ayrıca NF200 yongasının 30$'lık fiyatı anakart üreticileri için ekstra maliyet anlamına da geliyordu. Fakat Nvidia NVISON '08'de yaptığı sürpriz bir açıklama ile SLI tkenolojisinin kullanımı için farklı bir yol takip edeceğini açıklayarak X58 yonga setli anakartlarda SLI teknolojisi için doğal desteğin de sağlanacağını belirtti. Peki ama bu nasıl gerçekleşecek?

    NF200 yongasından bağımsız doğal SLI desteği için anakart üreticilerinin Nvdia'nın sertifikalandırma programına dahil olması gerekiyor

    Yapılan açıklamaya göre, Nvidia'nın çoklu gpu kullanımına olanak tanıyan SLI tkenolojisi X58 yonga setli anakartlarda NF200 yongası olmadan da kullanılabilecek. Muhtemelen Intel'in LGA1366 formundaki dört çekirdekli Core i7 serisi işlemcileri için yonga seti hazırlamayacak olan Nvidia, varlığını SLI teknolojisi ile hissettirmeyi planlanıyor. Fazladan silikon (NF200) ile SLI teknolojisini sunmanın, teknolojinin kullanım alanını sadece high-end yani yüksek performanslı/yüksek maliyetli anakartlar ile sınırlayacağını düşünen Nvidia, belli şartlar altında X58 yonga setli anakartlar için doğal SLI desteği sağlayacak. Özellikle anakart üreticilerini ilgilendiren bu şartlar çerçevesinde SLI teknolojisine çözümlerinde yer vermek isteyen üreticilerin Nvidia ile yakın ilişki kurması gerekecek.

    Nvidia'nın açıklamalarına bakılırsa X58 yonga setli anakartında doğal SLI desteği sunmak isteyen herhangi bir üretici hazırladığı anakartını Nvidia'nın Santa Clara'da bulunan sertifikalandırma merkezine yollaması gerekiyor. İlgili merkezde yapılacak olan testleri (fonksiyonellik ve slot yerleşimi gibi) geçebilen anakartlar SLI teknolojisinin kullanımı için sertifikalandırılacak fakat ilgili sertifikalndırma belli bir ücrete tabi olacak ve üreticiler kendilerine sunulan belli lisans opsiyonlarından birini seçecekler. Ayrıca üreticiler SLI teknolojisinin kullanımı için sertifikalandırılan anakartlarının başta kutusu olmak üzere tüm pazarlama materyallerinde "SLI Certified" logosuna yer vermekle de yükümlü olacaklar.

    Hazırladığı anakartı sertifikalandırılan üreticilere Nvidia, Cookie olarak tanımlanan ve sistem BIOS'una entegre edilmesi gereken bir anahtar verecek ve bu anahtar sayesinde Forceware sürücüsü üzerinden SLI kullanımı aktif edilecek. Öte yandan Nvidia sertifikalandırılmamış anakartlarda BIOS yada sürücü modifikasyonuyla SLI desteği sağlamayaca çalışacaklar için de belli tedbirler almışa benziyor. Zira firma yaptığı açıklamasında sertifikalandırılmayla ilgili sürecin son kullanıcıları bağlamadığını, doğrudan sistem ve anakart üreticilerini ilgilendirdiğini belirtiyor. Sözün özü, Nvidia attığı bu adım ile anakart üreticilerine NF200 yongalı yeni bir tasarım yapma derdinden kuratıyor ve SLI teknolojisinin kullanımı noktasında ikinci bir opsiyon tanımış oluyor.

    Nvidia, anakart üreticilerine X58 yonga setli anakartlar için farklı lisans opsiyonları sunacak

    İkinci diyoruz çünkü Nvidia X58 yonga setli anakartlar için NF200 yongası üzerinden SLI desteği sunmaya da devam edecek. Hatta firma cephesinden yapılan açıklamalar, maksimum bant genişliği için NF200 yongalı çözümleri işaret ediyor. Tüm bunlara ek olarak SLI teknolojisinin sadece X58 yonga seti için kullanılabilir olduğunun da altını çizelim. Yani Ibeax Peak gibi hazırlık çalışmaları devam eden Intel yonga setlerinde SLI teknolojisine muhtemelen yer verilemeyecek ki bunun en büyük nedenlerinden biri olarak Nvidia'nın gelecek yıl duyurulması beklenen LGA1160 formundaki Intel işlemcileri için yonga seti hazırlamak istemesi gösteriliyor. Kısacası Nvidia, SLI ekosistemini yeni bir alternatif ile geliştirdi, şimdi gözler anakart üreticilerinde.


    Sayfanın Linki : www.nvidia.com








  • Nihayet Nvidia aklın yolunu izleyip SLI için NF200'ü dayatmayı bıraktı. İyi de oldu.
  • özellikle physx için 2. bir kartı alacak birsürü adam varken bu teknolojinin yayılmasının engellemesi yapılacak en büyük salaklık olurdu
  • Nvidia ne kadar komplike yaptı bu sli işini
  • Budur
  • gereken birşeydi kullanıcılar için iyi oldu
  • Nvidianın yongaseti satışları bir süreliğinede olsa düşüş yaşıyacak gibi görünüyor..Çünki insanların Nvidia yongaseti anakartlara yönelmesinin tek sebebi sli desteğinden dolayı idi.Artık o destek Intel dede var.
  • sonunda şimdi çok daha iyi oldu bizim için
  • secılebılecek bır suru seydaha : 16x16x yada 16x8x, 8x8x hmm bi yandan ıyı secme sansı ancak fıyat ne olur
  • hem extra ekren kartina para doeyecegim hemde servet verip sli destekli anakrt alacagim yap amd gibi 100 dolara sli destekli anakart hepimiz alalim 8800gt lerde bu kadar dusmusken
  • bu olayda bu şekilde çözülmüş oldu...
    nvidia intel'e ancak bu kadar dayandırabilirdi...
  • saçma sapan şeylerele uğraştırmadan ATI gibi yapamıyor veya yapmıyor ordan alacağı paraya bakıyor ama ekran kartından kazanacağı parayı hesaplamıyor
  • Sonunda..
  • nvidianın eli mahkumdu biyeri gardiyan
  • Bayagı karıstırdılar ortamı nese bakalım hayırlısı
  • Hiç önemli değil benim için, hiç SLI ihtiyacım olmadı, bu gidişle olmazda.
  • Gereksiz yere bir dünya prosedür hazırlamışlar. Gerçi biz değil üreticiler düşünecek de muhtemelen fiyatı bize yansır. Aslında CF gibi hazırlasa daha çok yaygınlaşır ama galiba o zaman da nForce biter. Hayırlısı olsun. Intel için daha fazla platforma da gelir umarım...
  • CF desteği ne olacak peki bu durumda? Anakartına göre CF veya SLI desteği mi olacak? Model yağmuruna tutuluruz o zaman.
  • CF ile SLI bir arada çalışacakmı peki yani isteyen CF isteyen SLI sistem kurabilecekmi gerçi arkadaşta sormuş ama bende merak ettim doğrusu.
  • nihayet bitti
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.