Şimdi Ara

Hayatınızı kolaylaştırmak için mi? Sizi takip etmek için mi? RFID

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
2.516
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 11 Eylül 2001 tarihinde olan Dünya Ticaret Merkezi saldırılarından sonra Amerika, terorist faliyetler içerisinde olan kişilerin takip edilmesi, izlenmesi ve ulusal güvenliğin sağlanması için bir çok güvenlik önlemi almak zorunda kaldı. Bunlar genelde Amerikan asıllı olmayan kişilerin sıkı takipleri, güvenlik amaçlı ayrıntılı taranması veya ülkeye alınmamaları gibi uygulamalardı. Fakat şimdi gündemde olan ve oldukça tartışılan RFID ile Amerika direk kendi vatandaşlarını fişlemeye ve sıkı takibe almaya hazırlanıyor.

    RFID 1948 yılından bu yana geliştirilmekte olan ve farkında olsakta olmasakta hayatımızın bir çok bölümünde kullanmakta olduğumuz oldukça yararlı bir teknoloji. Şu an için ülkemizde otoyol ve köprülerde kullanılmakta olan OGS sistemi RFID teknolojisi kullanarak çalışmakta. OGS sistemlerinde bulunan bilgisayara bağlı okuyucular araçlarınızda kimlik numaralarınızın yüklü olduğu taşıyıcılara radyo frekansı yardımıyla ulaşarak size atanmış olan kimlik numarasını alıp bunu banka hesabınıza ulaşmak için kullanmakta. Kütüphanelerde de benzer sistemler kitapların kütüphane dışına çıkıp çıkmadığının takibi için RFID teknolojisinden yararlanılmaktadır.

    0.4 mm eninde 0.4 mm genişliğinde ve bir kağıttan daha ince yapılara sahip olabilen RFID bilgisi taşıyan cihazlar 10mm den 5 metreye kadar olan uzaklıklardan okunabilmekteler. Küçük yapıları neredeyse bu sistemi görünmez kılmakta. Ufak yapılı RFID cihazlar, ilk başlarda doğal hayatlarında canlıların takip edilmesi, fişlenmesi veya tişört, kitap gibi ürünlerin stok sayımı, satılırken fiyatlandırılması ve etiketlenmesi gibi sosyal hayatı kolaylaştıracak şekilde kullanım alanları bulsalarda yakında Amerika'da yurtdışına seyahat eden kişilerin bir nevi etiketlenmeleri içinde kullanılacaklar.

    Pasaportlara yerleştirilecek olan RFID taşıyıcılar kişilerin isimleri, resimleri ve sosyal güvenlik numaraları gibi bilgileri içlerinde barındıracaklar. Amerika'da oldukça büyük tepki ile karşılanan bu olayda, kişilerin tam olarak takip altına alınabilmeleri söz konusu öyle ki güvenlik güçleri tarayıcılarla hiç binaya girmeden aranan kişilerin binada olup olmadıklarını öğrenebilecekler. İşte bu noktada kişiler RFID ile sadece güvenlik güçlerinin değil kötü niyetli kişilerinde kendilerine ulaşabileceklerinden korkmaktalar ve takip altına alınabilir olmak pek hoşlarına gitmemekte. Gerçekten de insanın direk kolayca takip edilebileceğini bilmesi ve üzerinde bilgilerinin kayıtlı olduğu bir vericiyle dolaşması hiç hoş bir duygu olmasa gerek.

    Öyle ki herhangi bir kişiye ulaşmak için o kişinin güvenlik numarası bilmeniz ve sokakları veya caddeleri okucular ile gezerek numarayı taramanız en kısa yoldan aradığınız kişiye ulaşmanızı sağlayacaktır. Bu arama ve tarama kısmını her zaman güvenlik güçleri veya sizin iyiliğinizi isteyen insanların yapacağını ummak çokta akıllıca değil. Yada kötü niyetli kullanıcılar başka amaçlarla kişilerin haberi olmadan edindikleri bilgileri kullanabilirler. Güvenlik güçleri bilgilerin şifreli olacakları ve kırılmalarının zor olduğunu savunsalarda dijital ortamda, özellikle kablosuz haberleşmede güvenlik korumalarını aşmak oldukça kolay.

      

    RFID üzerinde bu kadar durulmasının ve hemen kullanıma geçirilmesinin bir kaç ana nedeni var. Bunlardan ilki ve teknolojinin yayılabilmesin de en önemli etken maliyet unsuru. Şu an RFID bilgisi taşıyabilecek ufak devreler 0.50$ civarında maliyetle üretilmekteler fakat 2007'ye kadar bu maliyetin 0.05$'a kadar düşürülmesi planlanmakta. Bu düşük fiyat sayesinde RFID devreleri aklımıza gelebilen her noktada kullanıma geçirilebilecekler giydiğimiz tişört, mont veya ayakkabıda bu devrelerden olabilecek. Bu aslına bakarsanız ileride insanların özlük haklarına tamamen girilebilmesi ve kontrol altında tutulabilmesi anlamı taşıyor zira üstünüzdeki giysilerin RFID bilgilerini sokaklara yerleştirilmiş alıcılar sayesinde hem takip ederek sizin izlediğiniz yolu, bulunduğunuz mekanı ve o sırada yanınızda olanların bilgisine anında ulaşılabilecek. Zira bu RFID bilgisini taşıyan giysilerde sadece sizde olmayacak arkadaşlarınız ve çevrenizdeki herkes bunlarla çevresi sarılı bir şekilde yaşamaya mahkum olacaklar.

    RFID, çok uzun zamandır bilinen ve geliştirilen bir teknoloji fakat günümüzde RFID bilgilerini taşıyan cihazların boyutlarının aşırı küçültülebilmeleri ve üretim maliyetlerinin düşmesi ile çok hızlı bir yayılma süreci yaşıyor. Bu süreç ileride kişilerin özel yaşantılarının gözler önünde olması ve takip altında tutulabilmenin kolaylaştırılması gibi istenmeyen durumlarıda beraberinde getireceğe benziyor. Her ne kadar bizlere olağan dışı gelsede şu sıralar Amerika ilk adımları atmış durumda ve insanlar etiketlerdeki RFID bilgilerinden tutunda her türlü uyglamaya olabildiğince karşı koysada bu uygulama her geçen gün yayılıyor.

     








  • Ülkesindeki suçluları bulmak için,dünyayı güzelleştirmek için bunlarla uğraşacaklarına ortadaki suçluları temizlesinler önce..Dünyayı her açıdan tehdit eden(ki kendisi bence Hitler kadar tehlikelidir) bir adamı 2.kez başa geçiriyolar,sonra araba hırsızlarını yakalayıp kendilerini tatmin edecekler...Gülerim ben buna bi de ban gelsin
    En tehlikeli kişileri zaten sadece Cia,Fbi değil tüm ülke bilir,her ülkede bu böyledir..Örn:Çakıcı,Mehmet Ağar,Tatlıses vs..Hepsinin ne mal olduğu ortada ama hepsi de kral gibi yaşıyor..Ağar'ı genel başkan yaptılar ya..Önce ortadakileri temizlesinler,sonra ''fareleri deliklerinden çıkarmak için iyi bir yöntem'' diyelim..




  • bence büyük kardeşin son halkası bu uygulama ama bence suçlulara değilde bizlere işler her zaman olduğu gibi baktılar bir muhalefet ortaya çıkacak hemen ortadan kaldırırlar bu işler hep böyle oldu hep te olacak gücü elegeçiren kendinde kalmasını ister kural budur




  • hl2 deki şehirin bir benzeri olacak desenize
    bende gordon freeman olurum ma8uhauha
  • bence son derece mantıklı bir teknoloji bunlar gelecekte kimliklerimiz yerine geçecek desenize...Hem nasıl kimliğimizi kaybedersek belli risklere girersek bunda da önemli olacak kişisel bilgiler.Ama Dediğim gibi son derece yararlı bir sistem.
  • farkında olmadan hepimize tasma takıyorlar. sen nereye gidersen git, ipi elinde tutan senin ne yaptığını bilyor. teknoloji hem özgürlük, hem de esaret sağlıyor. en basitinden kredi kartları bile devlete senin nerede ne yapıyor olduğun hakkında bilgi veriyor.

    istemesek bile fişleneceğiz.

    en iyisi alıp başını dağlara kaçmak
  • teknoloji açısından sevindirici bir gelişme..
    ne amaçla kullanılacağını bizler belirleyeceğiz..herkes secimlerde oyunu düzgün adaylara için kullanırsa ..niçin sorun olsun..
  • ne olursa olsun eminim ki herkes bu durumdan rahatsız olur.
    düşünsenize kim ister ki heran yerinizin bilinmesini, kendinizde bi tasma takili olmasini kesinlikle diourm.
  • kimseye zorla chip takamazlar..bu chipler öncelikle marketlerde kullanmak için tasarlanmış.. takip olayına gelince cep telefonu kullanmayın..bu chiplerden daha tehlikelidir...
  • Türkiye de de böyle bir şey olmasın da, özel hayat kalmaz valla
    eğer gerçekleşirse tam bir komplonun içinde yaşarız, her an takip altında falan...
  • selam birşey sormak istiyorum bu haberleri sitelerimizde kullanabiliyor muyuz kaynak belirterek
  • Haber; 0.4cm x 0.4cm demiyor......Farkinda misiniz?
    0.4mm x 0.4mm diyor....

    Bunun anlamı açık.
    Tartişmaya bile gerek yok.

    Süveterinizin üzerinde 0.4mm ye 0.4mm bir chip olsa,arayip bulabilir misiniz?
    Giysilerinizin dokularının içinde?

    Burada tartışılması gereken,bu tip bir çipin neden bu kadar küçültülmesi gerektiğidir.
    Akıllı medya için mi? Sadece akıllı medya için mi?
    Pek sanmıyorum.
    Ayrica,adamlar bu cihazlari 1948 den beri geliştiriyorlarmiş.O zamandan beri biliyorlar miydi bügün kopya cd lerin sorun olacagini?


    Çipin boyutunu bir kenara bırakıyorum.Bana sorarsanız böyle bir konu,ileri derecede önemli ve bir o kadar da hassas bir konudur.
    Uzerinde saatlerce,belki günlerce tartışılması gerektiği kanaatindeyim.

    Arkadaşlar!
    Modern ziraatte bunlardan daha az gelişmiş takip çipleri hayvanlara takılır.Hayvan yem durağındaki aliciya yaklaşınca,saatine göre,günlük verilecek yem miktarina göre,otomatik olarak önüne yem dökülür.Hayvan bir daha duraga gelirse,tekrar yem dökülmez.Chip kodlarının hayvana özel olması sayesinde,her hayvana ayri yemleme yapılabilir.Bilgisayarlar hayvanları tanır.Siz sadece oturur ve ayarları yapar,istatistikleri izlersiniz.Bir hayvan yem yemezse,anında gelir,müdahele edersiniz.Değişik noktalara koyacağınız alıcılar ile,hayvanların her hareketini takip edebilirsiniz.

    Bütün bunları niye mi anlatıyorum?
    Belki hayal gücünüzü canlandırmak için.
    Belki açıkça konuşursam,ağır olacağı icin.

    Buradan itibaren,gerisi size kalmış.Sadece düşünün arkadaşlar.Sadece bir düşünün.
    Yasalar ile mecbur kılındiktan sonra,herkes bu çipleri takmak ve sürekli taşımak zorunda kalabilir.Yasalar aynı zamanda bu çiplerin,kişi hakkında ne kadar bilgi içereceğine de karar verir.Çip alıcı ve vericilerinin nerelerde kullanılabileceğine de.Kimlerin çip okuyucu taşıyabileceklerine de.Çip takip bilgilerinin paylaşılıp,paylaşılamayacağına da.

    Hepinize saygılar sunuyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Storm Bringer -- 26 Eylül 2006; 1:27:09 >




  • ne o be işaretlenmiş gibi oluruz

    ama magazin habercileri bunu çok ister düşünsenizse ünlülerde bu cipten var
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.