Şimdi Ara

## Nvidia CUDA Teknolojisine Odaklandı CPU Gündemde Değil ##

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
5.413
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  ## Nvidia CUDA Teknolojisine Odaklandı CPU Gündemde Değil ##


    SLI teknolojisinin kullanımı noktasında Intel ile girilen kriz sonucu sektörel kaynaklar sık sık Nvidia'nın işlemci pazarına girebileceğini bunu da VIA'yı satın alarak gerçekleştirebileceğini dile getiriyor VIA'nın satın alınmasının arkasında yatan neden olarakta hem Intel'in hemde mevcut lisansörlerin x86 lisansının daha fazla firmaya paylaştırılmasını istememeleri gösteriliyordu.

    Nvidia beklenenin aksine VIA'yı satın almadı fakat firma ile yakın iş birliği çerçevesinde ortak platform hazırlamak (devam eden süreçte Atom platformuna giriş için Nvidia'nın VIA ile yolları ayırıp Intel'e kayabileceği de iddia edilmişti) üzere kolları sıvamıştı. Tüm bu gelişmelere ek olarak Nvidia'nın yonga seti operasyonlarını sonlandıracağına yönelik iddialar da gündeme bomba gibi düşmüştü.

    NVISION '08 başlamadan bir süre önce The Inquirer ortaya oldukça spekülatif bir iddia atmış ve Nvidia'nın NVISION'da x86 tabanlı CPU duyurabileceğini iddia etmişti. Başlayan etkinlik çerçevesinde gelmeye başlayan bilgiler ise bunun aksine söylüyor. Zira Nvidia'nın doğrudan bir CPU planı olmamakla birlikte farklı alterantifler üzerinde çalıştıığı bildiriliyor.

    Nvidia'nın geleceğe yönelik öncelikli birkaç projesinin tepesinde kuşkusuz CUDA teknolojisi yatıyor. Bilindiği üzere firma grafik işlem birimleri için hazırladığı C tabanlı programlama diliyle GPU'ları grafik hesaplamalarının yanında farklı alanlarda da kullanmayı hedefliyor. Peki Nvidia'nın amacı nedir, CUDA ile neyi hedefliyor ?

    Gelen bilgilere bakılırsa Nvidia, CUDA teknolojisi ile GPU'larının yüksek hesaplama yeteneğini, zamanın önemli olduğu, yüksek kar marjı elde edilebilecek sahalarda kullanmayı hedeflyor ki bunlar arasında HPC'ler, video endüstrisi ve diğer bazı alanlar gelmekte. GeFforce 8, 9 ve GTX serileri ile CUDA teknolojisini yaygın anlamda kullandırmak isteyen firma CUDA 2.1 ile teknolojinin kullanım alanlarına CPU'ları da eklemeyi planlıyor.

    Nvidia ile benzer şekilde bazı AMD yetkilileri de gelişim süreci açısından birkaç sene daha GPU'ların, CPU'lara göre daha heyecan verici olacağını ve bu alanda ciddi yol alınabileceğini düşünüyor. Şu an için Nvidia cephesinden gelen bilgiler bu şekilde olsa da firmanın VIA'yı satın alma opsiyonu da henüz gündemden düşmüş değil.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >










  • Yürü be Nvidia kim tutar seni.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: DsgnrYgt




    Yürü be Nvidia kim tutar seni.


  • @fx57 hocam Nvidia nın opencl kutuphanesini de destekleyeceğini okumuştum bir yerlerde, opencl den bahsetmiş mi nvidia yetkilileri?
  • eger böyle programlama imkanı varsa artık c tabanlı bi işletim sistemiyle işlemcisi ekran kartı olan sistemler pek uzak durmaz. windows artık ekran kartları üzerinden işlenebilir hale gelebilir. dünyada bu iş üzerine yogunlaşacak hastalar mevcuttur.
  • vay be nvidia ne kadar bir bencillik bu bakalım neler yapacak eğer ekran kartındaki fiyat tasarım politikasını güderse çok zor günler bekler nvidiayı
  • adamlar bi rahat durmuyo
  • Nvidia coştu.
  • FX57 hocam, Nvidia' nın cuda çözümüne benzer bi atılım AMD-ATI' den de gelecek mi veya AMD-ATI de cuda' ya destek verecek mi? Bu konuda bir bilginiz var mı?
  • bunu otutturabilirse mukemmel olur
  • quote:

    Orjinalden alıntı: baycalh

    FX57 hocam, Nvidia' nın cuda çözümüne benzer bi atılım AMD-ATI' den de gelecek mi veya AMD-ATI de cuda' ya destek verecek mi? Bu konuda bir bilginiz var mı?


    AMD Stream computing diye bi şey var. AMD 2 farklı çözüm sunuyor, 1. si CAL, öğrenmesi zor ama yüksek performanslı uygulama yazmak için olanak sağlıyor, diğeri de brook+ derleyicisi. Açık kaynak olan brook derleyicisi sanırım 5 sene önce çıkmış, CUDA ve CAL öncesi opengl ve directx kütüphanelerini kullanarak gpu üzerinde işlem yapmayı sağlayan bir C derleyicisi.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: RCox


    quote:

    Orjinalden alıntı: baycalh

    FX57 hocam, Nvidia' nın cuda çözümüne benzer bi atılım AMD-ATI' den de gelecek mi veya AMD-ATI de cuda' ya destek verecek mi? Bu konuda bir bilginiz var mı?


    AMD Stream computing diye bi şey var. AMD 2 farklı çözüm sunuyor, 1. si CAL, öğrenmesi zor ama yüksek performanslı uygulama yazmak için olanak sağlıyor, diğeri de brook+ derleyicisi. Açık kaynak olan brook derleyicisi sanırım 5 sene önce çıkmış, CUDA ve CAL öncesi opengl ve directx kütüphanelerini kullanarak gpu üzerinde işlem yapmayı sağlayan bir C derleyicisi.

    Bilgilendirmen için teşekkürler RCox.




  • @baycalh
    rica ederim
  • Bas gaza nVidia bas gazaaa
  • çok iyi olur. GPU ların işlem gücü, CPU lardan çok daha fazla. bundan tam anlamıyla yararlanılırsa, alınan ekran kartları, işlemcinin görevini de yapacak. Bu sayede işlemcilere de çok fazla yatırım yapmak gerek kalmayacak...
  • quote:

    Şu an için Nvidia cephesinden gelen bilgiler bu şekilde olsa da firmanın VIA'yı satın alma opsiyonu da henüz gündemden düşmüş değil.


    bu sekilde bitmeseydi helal diyecektim ama nvidia'nin bu yaptigina istemem yan cebime koy denir.bunlar iki gun sonra uzanamadigi via'ya mundar da der.nvidia alabiliyor da intel alamiyor mu mesela bu via'yi sana yar edecegime hesabi?
  • Nvidia bu aralar hiç boş durmuyor. Ama hep böyle oluyor Nvidia çok çalışıp geliştiriyor kendini, ATI hiç ortalarda görünmüyor sonra bi kart çıkarıyor yıkıyor ortalığı..
  • merhaba arkadaşlar bende quadro fx3800 var bu cuda teknolojisini 3dsmax programında nasıl kullanabilirim yardımcı olurmusunuz.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: DH Misafiri

    merhaba arkadaşlar bende quadro fx3800 var bu cuda teknolojisini 3dsmax programında nasıl kullanabilirim yardımcı olurmusunuz.

    3dsmax (2011 son service packli hali ve sonraki versiyonlarda) da cuda gücünü iray render motorunda kullanırsın birde daha sonradan vraye de eklendi cuda rendering ama iray e göre zayıf. Google da iray diye aratırsan kapsamlı bilgiye ulaşabilirsin.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.