Merhaba arkadaşlar.. 2007'nin 10 Temmuz'unda Metro'nun o meşhuuur kampanyasından ben de yararlanmış ve bir Dell Inspiron 6400 CS11 almıştım. 2008 başında talihsiz bir kazaya uğrayıp ekranı çatlattım. Önümüzdeki hafta içinde tahminen ekranı değiştireceğim. Likidi akmadan iyi dayandırdık ama pikseller ölüyor.
Ancak bu kırık ekran bile ufak bir soruna dönüştü zira yanılmıyorsam eğer Nisan ayından itibaren makinayı çalıştırdıktan yaklaşık yarım saat -bilemedin 1 saat- sonra makinanın sağ tarafından belli ki işlemci kaynaklı (çünkü altta işlemcinin olduğu yer özellikle aşırı ısınıyor) inanılmaz bir ısınma var. Laptopu kesinlikle dizimin üstüne koyamıyorum. 3-4 santimlik kalın bir ahşap sehpanın üstüne koyduğumda sehpanın altına dokununca bile sıcaklığı net bi şekilde fark edebiliyorum. Elimi alt kısımda işlemcinin olduğu kısma koymamın imkanı bile yok zaten. Klavyenin de sağ tarafı ve civarı da haliyle ısınıyor. Pilden kaynaklı değil çünkü pili çıkarıp kontrol ettim. Sol taraftaki fan ise gayet iyi çalışıyor gibi görünüyor. Tabii sağ tarafta yer alan usb girişleri ve hafıza kartı okuyucularına taktığım donanımlarda fırından çıkmış gibi oluyor aletten çıkarttım mı.
İşim gereği Adobe Premiere, Avid, Sony Vegas, Ulead Video Studio gibi montaj programları kullanma zorunluluğum var. Bunlarda çok hata verir oldu. Tek bunlarda değil, Firefox'da dahi verebiliyor. Ek olarak alelade bir pencere, diyelim ki bi klasör, açması bile 2 dakika alabiliyor. Ufacık bir dosyayı geri dönüşüm kutusuna atması bile 1 dakikayı geçebiliyor. O derece yavaşladık. HDD 120 GB idi, toplam 10 GB civarı bir yerim kaldı şu an, External HDD'ye atacağım hayati, önemli belge ve dosyalarımı.
Ek olarak bu makinaya ne kadar ram takılabilir en fazla hali hazırdaki 1 GB ram'e ek olarak. Çünkü dediğim gibi Adobe Premiere, Avid, Sony Vegas gibi ağır montaj programları kullanma zorunluluğum var.
Servise gideceğiz gibi. Formatlar da fayda etmiyor çünkü. Ancak sizlerin aklına gelen çözümler nelerdir, ve Metro kampanyasından alınan Dell Inspiron 6400 CS11'lerin servis muhattabı kim söyleyebilirseniz sevinirim. 1 Yıl daha garantisi var. Kont ya da Koyuncu'ya gideceğim bildiğim kadarıyla. Ekranı ödeyeceğim, kullanım hatası diyerek garanti kapsamı dışına atıyorlar çünkü. :) Ekran dışında bir maddi yükü olmaz sanırım değil mi?
Bir de sorunu tamamen giderebilirler mi acaba?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vita es morte -- 24 Ağustos 2008; 23:11:18 >
Merhaba arkadaşlar.. 2007'nin 10 Temmuz'unda Metro'nun o meşhuuur kampanyasından ben de yararlanmış ve bir Dell Inspiron 6400 CS11 almıştım. 2008 başında talihsiz bir kazaya uğrayıp ekranı çatlattım. Önümüzdeki hafta içinde tahminen ekranı değiştireceğim. Likidi akmadan iyi dayandırdık ama pikseller ölüyor.
Ancak bu kırık ekran bile ufak bir soruna dönüştü zira yanılmıyorsam eğer Nisan ayından itibaren makinayı çalıştırdıktan yaklaşık yarım saat -bilemedin 1 saat- sonra makinanın sağ tarafından belli ki işlemci kaynaklı (çünkü altta işlemcinin olduğu yer özellikle aşırı ısınıyor) inanılmaz bir ısınma var. Laptopu kesinlikle dizimin üstüne koyamıyorum. 3-4 santimlik kalın bir ahşap sehpanın üstüne koyduğumda sehpanın altına dokununca bile sıcaklığı net bi şekilde fark edebiliyorum. Elimi alt kısımda işlemcinin olduğu kısma koymamın imkanı bile yok zaten. Klavyenin de sağ tarafı ve civarı da haliyle ısınıyor. Pilden kaynaklı değil çünkü pili çıkarıp kontrol ettim. Sol taraftaki fan ise gayet iyi çalışıyor gibi görünüyor. Tabii sağ tarafta yer alan usb girişleri ve hafıza kartı okuyucularına taktığım donanımlarda fırından çıkmış gibi oluyor aletten çıkarttım mı.
İşim gereği Adobe Premiere, Avid, Sony Vegas, Ulead Video Studio gibi montaj programları kullanma zorunluluğum var. Bunlarda çok hata verir oldu. Tek bunlarda değil, Firefox'da dahi verebiliyor. Ek olarak alelade bir pencere, diyelim ki bi klasör, açması bile 2 dakika alabiliyor. Ufacık bir dosyayı geri dönüşüm kutusuna atması bile 1 dakikayı geçebiliyor. O derece yavaşladık. HDD 120 GB idi, toplam 10 GB civarı bir yerim kaldı şu an, External HDD'ye atacağım hayati, önemli belge ve dosyalarımı.
Ek olarak bu makinaya ne kadar ram takılabilir en fazla hali hazırdaki 1 GB ram'e ek olarak. Çünkü dediğim gibi Adobe Premiere, Avid, Sony Vegas gibi ağır montaj programları kullanma zorunluluğum var.
Servise gideceğiz gibi. Formatlar da fayda etmiyor çünkü. Ancak sizlerin aklına gelen çözümler nelerdir, ve Metro kampanyasından alınan Dell Inspiron 6400 CS11'lerin servis muhattabı kim söyleyebilirseniz sevinirim. 1 Yıl daha garantisi var. Kont ya da Koyuncu'ya gideceğim bildiğim kadarıyla. Ekranı ödeyeceğim, kullanım hatası diyerek garanti kapsamı dışına atıyorlar çünkü. :) Ekran dışında bir maddi yükü olmaz sanırım değil mi?
Bir de sorunu tamamen giderebilirler mi acaba?
Post'u güncelledim, tekrar bakarsanız çok sevinirim. Isınan yerleri işaretleyebileceğim 2 adet foto var, atmama gerek yoktur sanırım. Açıkça anlatabilmişimdir galiba problem(lerim)i.
Cihazın 2gb ram destekler.
120gb kalan 10gb yine sistemi yavaşlamasına neden olur. Kullandğın programlar temp klasörünüde doldurmuş olabilir.
Tavsiye;
1- Cihazın altındaki fanın dönüyor olduğuna dikkat et. 2- Rami enaz 2gb yap. 3- HDD biraz boşalt. 4- Yeniden sistem kur. 5- Cihazını 30derecenin altınki ortamlarda çalıştır.
Bence biraz sakin ol. P.Bell almak acer almak demek artık biliyosun. Yeni cihaz alacaksan gene sana DELL studio al derim. Zaten kullandığın prgoramlar gerçen işlemci ve rami çok kullanan cinsten.
aslında pek yeni cihaz alasım yok.. ancak dell studiolara bakacağım. bunu serviste adam edebilirlerse biraz iyi olur :D
edit: dell'in ve kont'un sitesine baktım, dell'de gördüğüm kadarıyla konfigrasyonlar muhteşem, çok tuzlular kesinlikle, belli.. kont'da ise dell ürün grubunda studio kelimesi geçmiyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vita es morte -- 25 Ağustos 2008; 3:21:50 >
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi okanbozkurts -- 7 Eylül 2008; 11:46:59 >
Arkadaşlar ekran değişmeye gideceği sırada hem Ram taktıracağım hem de temizliğini, bakımını yaptıracağım.
Ram hakkında şöyle bir fikrim var, yanılmıyorsam bu makinanın anakartının 2 tane ram soketi var. birinde halihazırda 1GB ram takılı. Markasını bilmiyorm ama yanılmıyorsam 667 Mhz'di. Ona dokunmayıp ek olarak boştakine bir 2GB 667 Mhz Kingston Ram taktırmayı düşünüyorum. Sorun olur mu?
Ha eğer o halihazırda takılı olan 1GB rami verip üstüne az bir de fark verip bir tane daha 2GB ram alıp toplam 2GBx2 667 Mhz Kingston Ram taktırabilirim. Herhangi bir sorun çıkar mı?
ya bir de minimum 250 GB kapasiteli 2.5" veya 3.5" farketmez maksimum 180 YTL'ye patlayıp çökmesinin pek beklenmediği bir marka kısaca sağlam bir external HDD önerebilir misiniz?? Dahili HDD'm acayip dolu. External HDD alıp aktarmam gerekecek.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vita es morte -- 31 Ağustos 2008; 21:08:19 >
pixel adında bir arkadaş var onda sorunsuz orjinal 6400 ten çıkma LCD var. daha dün ondan panelini aldım. anlaşabilirsen ona hem temizliğini hem ramini hemde ekranını değiştir. fazla tutmaz da. kolay gelsin.
benim bildiğim kadarıyla senin laptop en fazla 2 gb destekler. cpu sıcaklığına bir programla bakın kaç derece? normal olarak 70 dereceye kadar cpu makul bir sıcaklıktadır. sonrası fazla sıcak olur.
bu cihaz maksimum 2gb destekliyor. makinenin üstündeki ramlar 512mb 667mhz samsung x2 . en fazla 1gb+1gb şeklinde yapabilirsin. ben öyle yaptım. bencede sıcaklığı bir ölç.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WhiTeRaVeN -- 22 Eylül 2008; 23:54:40 >