Şimdi Ara

İlk Uçak Gemisini batıran Türkler..dahası var

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
47
Cevap
0
Favori
1.871
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Dünya denizcilik ve savaş tarihinde, ilk uçak gemisini batıranın bir “Türk” olduğunu biliyor muydunuz? Peki ya bu işi, bir “sahra topu” ile yaptığını söylesek? Bu inanılmaz işi, Topçu Mülazım Mustafa Ertuğrul’un bataryası başarmıştı…

    Sarı, sapsarı… Soğuktan ölmeden önce insan sapsarı bir rüya görürmüş… “Sarı Ölüm” der Halil Paşa… “Sarıkamış Fatihi” olmak için yeğeni Enver Paşa ile yarışan Halil Paşa, anılarında, soğuktan donarak ölen 30 bin askerin, o gece aynı rüyayı gördüğünü anlatır…

    Birinci Dünya Savaşı boyunca Türk askeri, tanrının soğuk cehennemi “zemheri”, sıtma, tifüs, sarı humma ve pellegra ile sık sık karşı karşıya geliyordu. Sadece Sarıkamış’ta değil, Galiçya’da, Yemen’de, Çanakkale’de… Türk askeri düşmandan çok iklime, hastalıklara ve yokluklara karşı bir savaş vermekteydi. Yokluklar, Türk askerinin kendisinden kat be kat üstün “yedi düvel”e karşı savaşında, bambaşka bir silah ile, “hayal gücü” ile savaşmasını sağladı.

    Nasıl sağlamasın ki? Tifüs, sıtma ve humma askerleri kemirirken ve koskoca imparatorluk içinde ordunun elinde sadece birkaç bozuk Alman yardımı uçak varken, düşman karşına bir “uçak gemisi” ile çıksın!

    1915’te üzerinde bir dizi uçağın durduğu bir uçak gemisini ilk gördüklerinde, Türk askerinin hissettiği, Kızılderililerin tüfek ile tanıştıklarında yaşadıklarına benzer bir duygu olsa gerek… Peki ama bununla nasıl savaşılır? Üstünde ölüm kusan uçakları, taretleri ve yanındaki iki kruvazörüyle, 120 metrelik bir çelik yığını nasıl yenilir?

    Şimdi okuyacağınız öykü, dört sahra topu ile dünyada bir uçak gemisini batıran ilk askerin, Topçu Mülazım (Teğmen) Mustafa Ertuğrul’un öyküsüdür…

    27 Aralık 1916. Saat: 13.00
    “Türk askeri cenge hazırlanıyordu. Biraz sonra kopacak kıyametin heyecanı ile benim de yüreğim çarparken; gözüm batarya dürbününün adesesinde, düşmanı seyrediyordum. Meis, güzel bir pazar gününün neşeli havası içinde tatilin zevkini sürüyordu… Bizim taraftaki harekât ve gürültü gittikçe sükûn buldu. Herkesin kulağı, bir ağızdan çıkacak keskin bir kumandayı bekliyor. Ateeeş… Nihayet saat 13.25’te aylardan beri karşısındaki yabancı çığlıklara dişini sıkıp susan dört ağız birden alev kusmaya başladı…”

    Dünya savaş tarihinde bir ilk olan, 7.7 inçlik dağ bataryasının bir uçak gemisini 36 dakikada sulara gömen komutu verişini böyle anlatıyor Topçu Mülazım Mustafa Ertuğrul. Batırdığı uçak gemisi ise, 120 metre boyunda, saatte 24,5 mil hız yapan ve altı uçak taşıyan İngiliz bandıralı Ben My Chree’dir!

    Birinci Dünya Savaşı’nı anlatan tarih kitaplarında, Ben My Chree, tek cümle ile yer alır: “Batırılan ilk uçak gemisi”

    Bu resim Türkiye’de ilk defa burada yayınlanıyor.
    Ben My Chree, Meis Limanı’nda isabet almış, yanıyor!

    Mustafa Ertuğrul ve komutasındaki topçu bataryası, o gün Meis Limanı’na demirli uçak gemisi Ben My Chree’nin dışında, 200’e yakın yelkenli gemi ve sandalı batırır.

    İngilizlerin hayaline bile gelmeyecek bir iş yapar Mustafa Ertuğrul. Meis Adası limanının tam karşısındaki buruna dört sahra topundan oluşan bataryasını, tam iki ay boyunca dağları aşırarak, gülleleri sırtlarında taşıyarak getirirler! Burunda, Ben My Chree’nin limana girmesini sessizce bekleyen 30 kadar Türk askeri, dünya savaş tarihine bir savaş gemisini batıran ilk birlik olarak geçerler. Hem de 7,7 inçlik, dört cılız “sahra topu”yla!

    İngiliz ve Fransız donanması raporları, Türk kıyılarındaki “çılgın bir Türk bataryası”ndan bahsetmektedir artık…

    13 Aralık 1917. Ağva Koyu
    Müttefik deniz kuvvetleri, Akdeniz’deki en önemli silahlarından birinden olduğu için öfkelidir. Türk kıyıları sürekli denetim altında tutulur; motorlar, kayıklar batırılır, yerleşim birimleri zaman zaman bombardıman edilir. Sabrı taşan Topçu Mülazım Mustafa Ertuğrul, yaptığı yeni bir planı 135. Alay komutanı Alman yarbayına kabul ettirmeye çalışır;

    “Müsaade ederseniz, bataryamla, bir gece ansızın Antalya’yı terk ederek meçhul bir istikamete gidiyormuş gibi yapıp, Ağva Koyu’na gideyim. Limana hâkim buruna bataryamı yerleştireyim. Emrime verilecek bir yelkenli ile bu gemiyi limana sokup avlamaya çalışayım.”

    Plan basittir. Bölgenin zorlu coğrafyası ve yol yokluğundan ötürü, Türklerin askerlere kumanyalarını yelkenli teknelerle dağıtmak zorunda olduğunu Fransızlar bilmektedirler. Fransız savaş gemileri, bu yelkenlileri sık sık yakalamakta ve kumanyaya el koyup Türk askerlerinin aç kalmalarına neden olmaktadır.

    Fransızlara kovalamaktan zevk duyacakları bir yelkenli gönderir Mustafa Ertuğrul. Faaliyet raporuna yeni bir “başarı” olarak geçecek bu basit avı, Fransız kruvazörü Paris II, Ağva Koyu’nun içine dek izler. Girmesiyle de, bir hafta önce koya egemen bir noktaya yerleşmiş olan Mustafa Ertuğrul’un bataryası “ateş” komutuyla saldırıya geçer!

    Paris II, sadece 18 dakikada denize gömülür. Düşman donanması içinde artık efsaneleşmeye başlayan Mustafa Ertuğrul bataryası, 145 atımdan 110’unu gemiye isabet ettirecek kadar ustadır.

    Kamikaze botu ile batırılan Alexandra!
    Paris II’yi kaybeden Fransızlar, Türk kıyılarında intikam fırtınası estirirler. Kıyıdaki yerleşim birimleri durmadan bombardıman edilir.

    Uçak gemisi Ben My Chree’nin ardından koskoca Paris II kruvazörünün de bir “dağ bataryası” ile batırılması, Müttefiklerin artık açıktan seyretmeye başlamasına neden olmuştur. Gemilerin topçu menzilinin dışından dolaşması Mustafa Ertuğrul’u durduracak değil ya! Dağ bataryası ile uçak gemisi batırılırsa, küçük bir balıkçı teknesiyle bir savaş gemisi haydi haydi batırılır!

    Topçu Mülazım Mustafa Ertuğrul, Paris II’yi batırdığı bombardıman sırasında elinden kaçırdığı Alexandra adlı savaş gemisi için dahiyane bir tuzak kurar:

    “Herhangi bir yelkenlinin kaburgasını kaplayan iç tahtaları sökülerek, mümkün mertebe fazla miktarda dinamit kaburga aralarına döşenecek, tam merkezine de bir top fünyesi yerleştirilecek. Fünye halkası bir telle portakal sandıklarından birisinin altına bağlanıp, kaburgalar tekrar çakılarak düzen hazırlanacaktı. Birbirine bağlı sandıklar mutlaka bir vinç yardımıyla kaldırılacaktı ki, fünye dinamiti ateşleyip geminin batırılmasını sağlayacaktık.”

    Bir “kamikaze botu” haline getirilen yelkenli, kıyıdan açılır. Açık denizde Fransız savaş gemisini gören “önceden tembihli” askerler, suya atlayıp kıyıya doğru yüzmeye başlarlar. Fransızlar portakal sandıkları ile dolu bir tekneyi ele geçirdikleri için mutludurlar, ama ya bu da o “Çılgın Türk”ün bir tuzağıysa?

    Sandalın üzerine önce bir Fransız bahriye eri çıkartılır. Görünürde bir tuzak yoktur. Ama ya Türkler portakalları zehirlemişse? Sandalın uzağında duran savaş gemisi Alexandra’nın güvertesindeki gemi doktoruna birkaç portakal götürülür. Portakallar zehirsizdir! Derin bir oh çekilir… Sandal savaş gemisine yanaştırılır ve birbirine bağlı portakal sandıklarını gemi güvertesine çıkartmak için vinç çalıştırılır. Buuumm!..

    Kurulan tuzağa düşen Alexandra, gövdesinde açılan birkaç metrelik delik yüzünden göz açıp kapayıncaya kadar denizin dibini boylar. Savaş tarihine, belki de “Akdeniz’de Türklerle Müttefikler arasındaki deniz savaşları” adıyla geçmesi gereken, ama aslında sadece 23 yaşındaki bir Türk subayının akıl almaz başarısının özeti böyle…

    Kamaları sökülmeyen tek batarya
    Dünya Savaşı bittiğinde, Mondros Mütarekesi gereğince, işgal edilen Anadolu topraklarında, tüm silah ve cephaneye el konuldu. Topların kamaları söküldü. O tarihlerde Aydın bölgesindeki birlikleri denetlemekle görevlendirilen Ben My Chree’nin eski komutanı Charles R. Samson; “Gösterdiği kahramanlıktan dolayı bu batarya toplarının kamalarını sökmek askeri şerefe aykırıdır” diyerek, Mustafa Ertuğrul’un bataryasına dokunmaz!

    Birinci Dünya Savaşı sonrasında kamaları sökülmeyen bu dört sahra topundan oluşan batarya, Kurtuluş Savaşı’na katılan ilk topçu birliğidir…







  • İlk uçak gemisini batırmak Türk olması bize gurur sağlasa da!Uzaya ,veya aya mekik gönderemekte bir o kadar keder sağlasa gerek!Keşke bir Türk olarak insanlığın önünü açan düşüncelere sebep olabilsek.Burada ifade edildiği gibi bilinen veya bilinegelen insanoğlu icatlarına karşı ; ben yok ettim, ben yendim !! söylemleri olmasa!Yok etmek yenmek kolay!Önemli olan icat etmek.Örneğin Uçak gemisi:)Neyle övüneceğimizi bilemiyoruz.YAnlışla övünmekse eğer övünmek ; sürüsüyle mevcut dünya da!:)

    Üzücü olan ; niye aya ilk mekik biz göndermedik diye hayıflanmamamızdır.Siz Uçak gemisi imha edip kendinize pay çıkarırken; biliminsanı tüm insanlık için çalışıyor!


    Saygılarımla,



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Massaimassai -- 21 Ağustos 2008; 2:03:51 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Massaimassai

    İlk uçak gemisini batırmak Türk olması bize gurur sağlasa da!Uzaya ,veya aya mekik gönderemekte bir o kadar keder sağlasa gerek!Keşke bir Türk olarak insanlığın önünü açan düşüncelere sebep olabilsek.Burada ifade edildiği gibi bilinen veya bilinegelen insanoğlu icatlarına karşı ; ben yok ettim, ben yendim !! söylemleri olmasa!Yok etmek yenmek kolay!Önemli olan icat etmek.Örneğin Uçak gemisi:)Neyle övüneceğimizi bilemiyoruz.YAnlışla övünmekse eğer övünmek ; sürüsüyle mevcut dünya da!:)

    Üzücü olan ; niye aya ilk mekik biz göndermedik diye hayıflanmamamızdır.Siz Uçak gemisi imha edip kendinize pay çıkarırken; biliminsanı tüm insanlık için çalışıyor!


    Saygılarımla,



    Buyrun geçin mi deseydik , Inca , Aztek medeniyetleri gibi gelenleri ,ellerindeki o zamanki şartlara göre teknolojik aletlleri görüpte yaptıkları gibi önlerinde elpençe divan mı dursaydık?

    Bir şeyi yapmak icad etmek tabiki ulvi bir olay fakat yapılan şey kendine kullanıldıgında kendini korumasını bilmek ,bilmediğinbir şeye karşı koyabilmek te ulvi bir olaybenim açımdan.

    Yukardaki tarihi anektodu okumak ,okuyunca sevinmek ,okuduklarınla böbürlenmek yanlış bir şeymi ?

    Geçmişimizi unutarak mı ileriye yol alacağız ?

    Bunları yapmaktan vaz geçince mi yeni dünya ya ayakuydurabileceğiz ?

    Saygılarımla ,,,




  • quote:

    Orjinalden alıntı: Simon Adebisi


    quote:

    Orjinalden alıntı: Massaimassai

    İlk uçak gemisini batırmak Türk olması bize gurur sağlasa da!Uzaya ,veya aya mekik gönderemekte bir o kadar keder sağlasa gerek!Keşke bir Türk olarak insanlığın önünü açan düşüncelere sebep olabilsek.Burada ifade edildiği gibi bilinen veya bilinegelen insanoğlu icatlarına karşı ; ben yok ettim, ben yendim !! söylemleri olmasa!Yok etmek yenmek kolay!Önemli olan icat etmek.Örneğin Uçak gemisi:)Neyle övüneceğimizi bilemiyoruz.YAnlışla övünmekse eğer övünmek ; sürüsüyle mevcut dünya da!:)

    Üzücü olan ; niye aya ilk mekik biz göndermedik diye hayıflanmamamızdır.Siz Uçak gemisi imha edip kendinize pay çıkarırken; biliminsanı tüm insanlık için çalışıyor!


    Saygılarımla,



    Buyrun geçin mi deseydik , Inca , Aztek medeniyetleri gibi gelenleri ,ellerindeki o zamanki şartlara göre teknolojik aletlleri görüpte yaptıkları gibi önlerinde elpençe divan mı dursaydık?

    Bir şeyi yapmak icad etmek tabiki ulvi bir olay fakat yapılan şey kendine kullanıldıgında kendini korumasını bilmek ,bilmediğinbir şeye karşı koyabilmek te ulvi bir olaybenim açımdan.

    Yukardaki tarihi anektodu okumak ,okuyunca sevinmek ,okuduklarınla böbürlenmek yanlış bir şeymi ?

    Geçmişimizi unutarak mı ileriye yol alacağız ?

    Bunları yapmaktan vaz geçince mi yeni dünya ya ayakuydurabileceğiz ?

    Saygılarımla ,,,


    Yunanlılar da Helen geçmişiyle övünüyor!Varın sizde övünmeye devam edin.Atı olan Üsküdarı geçti!Elin oğlu aya gider ,siz yaya!Geçmişle övünmek yerine ,şimdiyle veya gelecekle övünebilsek keşke!


    Saygılarımla,




  • Söyleminin 2. kısmına ben dekatılıyorum.Beni anlamaman, veya kendimi ifade edememem beni üzmekte.

    Gelecekle övünmenin yolu disiplinli,azimli,istekli çalışmadan mı geçiyor yoksa geçmişle övünmeyi bırakmaktan mı?

    Saygılarımla ,,,
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Massaimassai

    İlk uçak gemisini batırmak Türk olması bize gurur sağlasa da!Uzaya ,veya aya mekik gönderemekte bir o kadar keder sağlasa gerek!Keşke bir Türk olarak insanlığın önünü açan düşüncelere sebep olabilsek.Burada ifade edildiği gibi bilinen veya bilinegelen insanoğlu icatlarına karşı ; ben yok ettim, ben yendim !! söylemleri olmasa!Yok etmek yenmek kolay!Önemli olan icat etmek.Örneğin Uçak gemisi:)Neyle övüneceğimizi bilemiyoruz.YAnlışla övünmekse eğer övünmek ; sürüsüyle mevcut dünya da!:)

    Üzücü olan ; niye aya ilk mekik biz göndermedik diye hayıflanmamamızdır.Siz Uçak gemisi imha edip kendinize pay çıkarırken; biliminsanı tüm insanlık için çalışıyor!


    Saygılarımla,

    arkadaşım adamlar bizi yok etmek için vatanımızı özgürlüğümüzü elimizden almak için var güçleriyle gelmişler

    şimdi niye tahrip ettiklerimizle övünüyoruz diyorsun
    barış için güç dengesini oluşturman gerekir yoksa ırakın durumuna düşersin gürcüstanın durumuna düşersin

    orda yaptığımız savaşla tabi övüneceğiz ki bunlar unutulmasın
    birdaha sana kastedenler aklından çıkarmasın
    senin evlatların unutmasın ki rakibin üstünlüğü onları yese düşürmesin pes ettirmesin

    güçlü olursan barışı sağlayabilirsin hümanizden dem vurabilirsin
    güçsüz olursan sömürge olursun 2 nesil sonrada bütün bir millet olarak köleliği kabul edersin




  • quote:

    Orjinalden alıntı: Simon Adebisi

    Söyleminin 2. kısmına ben dekatılıyorum.Beni anlamaman, veya kendimi ifade edememem beni üzmekte.

    Gelecekle övünmenin yolu disiplinli,azimli,istekli çalışmadan mı geçiyor yoksa geçmişle övünmeyi bırakmaktan mı?

    Saygılarımla ,,,


    Sizi anlamadığınızı düşünmenizi anlayabilirim,kendinizi ifade edememenizi de!Gerçekten de ben sizi anlamamış ta!olabilirim.Ama bu!bizim geçmişle övünmemeizi haklı çıkarmaz.

    Saygılarımla,
  • quote:

    Orjinalden alıntı: bahtiyar0011


    quote:

    Orjinalden alıntı: Massaimassai

    İlk uçak gemisini batırmak Türk olması bize gurur sağlasa da!Uzaya ,veya aya mekik gönderemekte bir o kadar keder sağlasa gerek!Keşke bir Türk olarak insanlığın önünü açan düşüncelere sebep olabilsek.Burada ifade edildiği gibi bilinen veya bilinegelen insanoğlu icatlarına karşı ; ben yok ettim, ben yendim !! söylemleri olmasa!Yok etmek yenmek kolay!Önemli olan icat etmek.Örneğin Uçak gemisi:)Neyle övüneceğimizi bilemiyoruz.YAnlışla övünmekse eğer övünmek ; sürüsüyle mevcut dünya da!:)

    Üzücü olan ; niye aya ilk mekik biz göndermedik diye hayıflanmamamızdır.Siz Uçak gemisi imha edip kendinize pay çıkarırken; biliminsanı tüm insanlık için çalışıyor!


    Saygılarımla,

    arkadaşım adamlar bizi yok etmek için vatanımızı özgürlüğümüzü elimizden almak için var güçleriyle gelmişler

    şimdi niye tahrip ettiklerimizle övünüyoruz diyorsun
    barış için güç dengesini oluşturman gerekir yoksa ırakın durumuna düşersin gürcüstanın durumuna düşersin

    orda yaptığımız savaşla tabi övüneceğiz ki bunlar unutulmasın
    birdaha sana kastedenler aklından çıkarmasın
    senin evlatların unutmasın ki rakibin üstünlüğü onları yese düşürmesin pes ettirmesin

    güçlü olursan barışı sağlayabilirsin hümanizden dem vurabilirsin
    güçsüz olursan sömürge olursun 2 nesil sonrada bütün bir millet olarak köleliği kabul edersin


    Sayın @bahtiyar0011 siz ne kadar muktedirsiniz ki!Irak veya Gürcistan ın durumuna düşmeyesiniz?Kullandığınız hangi silah sizin yapımınız?Arkanız da Amerika veya AB(Dolaylı olarak nato) olmasa! sizin muktedirliğiniz nedir?Eğer laf la peynir gemisi yürüse idi!Biz çok peynir gemisi yürütürdük.Dünya şartları gereği devlet ekabirimiz gereği neyse onu yapıyor.


    Eğer atamız Osmanlı gibi muktedir olsaydık, istediğimizi istediğimiz gibi yapardık.Ne yazık ki kırmızı çizgili 36 cı paralel i dahi dikte demiyoruz!Üstüne üstlük çuval olayı da akıllarımız da!Cahil cesareti gösterip Amerika ya saldırsaydık ya!Niye saldırmadık?Kim önledi?

    Eğer güçlü olursan ve eğer gerçekten hak ve adalet sahibiysen(görecli) , gerçekten barışı tahsis edebilirsin.Biz Osmanlı nın çöküşünden Cumhuriyetin ilanına dek, Cumhuriyetin belli yıllarından sonra hep sömürge olduk.Şuan köleden farkımız nedir?HAngi hakkımızı nerde nasıl savunduk?Kıbrısı kime kabul ettirdik.Övünmeye devam:)Boş övünme ise!Rusya da övünüyor!Yunan da!Biz de!

    Saygılarımla,




  • quote:

    Orjinalden alıntı: Massaimassai


    quote:

    Orjinalden alıntı: Simon Adebisi

    Söyleminin 2. kısmına ben dekatılıyorum.Beni anlamaman, veya kendimi ifade edememem beni üzmekte.

    Gelecekle övünmenin yolu disiplinli,azimli,istekli çalışmadan mı geçiyor yoksa geçmişle övünmeyi bırakmaktan mı?

    Saygılarımla ,,,


    Sizi anlamadığınızı düşünmenizi anlayabilirim,kendinizi ifade edememenizi de!Gerçekten de ben sizi anlamamış ta!olabilirim.Ama bu!bizim geçmişle övünmemeizi haklı çıkarmaz.

    Saygılarımla,




    Bu cevabınıza istinaden anladığım;

    Şu anki yozlaşmanın , geri kalmamızın ,ileriye yürüyememiizin ,çeşitli toplumsal olayların yaşanmasının sebebi , Geçmişle Övünmemiz.

    Fikrinize saygı gösterdiğimi bilmenizi ister ,sizinle dünya ya aynı pencereden bakmadığımızı dile getirmek isterim.

    Saygılarımla ,,,



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Simon Adebisi -- 21 Ağustos 2008; 2:55:15 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: Simon Adebisi

    quote:

    Orjinalden alıntı: Massaimassai


    quote:

    Orjinalden alıntı: Simon Adebisi

    Söyleminin 2. kısmına ben dekatılıyorum.Beni anlamaman, veya kendimi ifade edememem beni üzmekte.

    Gelecekle övünmenin yolu disiplinli,azimli,istekli çalışmadan mı geçiyor yoksa geçmişle övünmeyi bırakmaktan mı?

    Saygılarımla ,,,


    Sizi anlamadığınızı düşünmenizi anlayabilirim,kendinizi ifade edememenizi de!Gerçekten de ben sizi anlamamış ta!olabilirim.Ama bu!bizim geçmişle övünmemeizi haklı çıkarmaz.

    Saygılarımla,




    Bu cevabınıza istinaden anladığım;

    Şu anki yozlaşmanın , geri kalmamızın ,ileriye yürüyememiizin ,çeşitli toplumsal olayların yaşanmasının sebebi , Geçmişle Övünmemiz.

    Fikrinize saygı gösterdiğimi bilmenizi ister ,sizinle dünya ya aynı pencereden bakmadığımızı dile getirmek isterim.

    Saygılarımla ,,,


    Sebep geçmişle övünmemiz değil!Sebep ileri gidememeyişimize kılıf bulmak tır.Varsa muktedirliğiniz, ileri gidersiniz.atanızın yaptığı takdire şayan dır ama; sizin ileri gitmenizi sağlar mı?sizin göreviniz övünmek olmamalıdır.BAşkalrı sizi övsün !Eğer överse!Siz insanlık için bişey yaptıysanız, başkalarının veya kendinizin övmesine ihtiyacınız yoktur.İhtiyacınız olan tek şey , azim etmek ve başarmaktır.Gerisi kendiliğinden gelecektir.Kimse ye muhtaç olmanıza gerek te yoktur.

    Saygılarımla,




  • sn. Massaimassai

    devletler politikası hiç bitmeyen bir santraçtır
    güçlü olmak sadece en güçlü olmak demek değildir
    en güçlü devlet bile yanlış yaparsa sonucunu kötü öder
    güçlü olmak doğru hamleler yaparak sürekli mücadele etmektir

    kendi gücünü bilirsin ve sürekli doğru hamleler üzerine çalışırsın
    işte bunu yaparsan hala ayaktasındır hala güçlüsündür
  • quote:

    Orjinalden alıntı: bahtiyar0011

    sn. Massaimassai

    devletler politikası hiç bitmeyen bir santraçtır
    güçlü olmak sadece en güçlü olmak demek değildir
    en güçlü devlet bile yanlış yaparsa sonucunu kötü öder
    güçlü olmak doğru hamleler yaparak sürekli mücadele etmektir

    kendi gücünü bilirsin ve sürekli doğru hamleler üzerine çalışırsın
    işte bunu yaparsan hala ayaktasındır hala güçlüsündür


    Doğal hayatta yenen hep haklıdır.Şuan için Amerika ve AB dolaylı olarak Hristiyan dünyası haklı gibi görünüyor.Gelecekte ne olur?Bilemem.Ama geçmişten bildiğim, kimsenin payidar olamadığıdır.Güç veya güçsüzlük açısından!


    Bunu belirleyebicek olan, dönemi gereği gücü ele geçirendir.Bana göre gerçek güç insanoğlunu ileri götüren ve çağdaşlaştıran, hiç bir etnik veya dini kökene bağlı olmayan biliminsanlarıdır.

    Saygılarımla,



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Massaimassai -- 21 Ağustos 2008; 3:50:38 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: Massaimassai

    İlk uçak gemisini batırmak Türk olması bize gurur sağlasa da!Uzaya ,veya aya mekik gönderemekte bir o kadar keder sağlasa gerek!Keşke bir Türk olarak insanlığın önünü açan düşüncelere sebep olabilsek.Burada ifade edildiği gibi bilinen veya bilinegelen insanoğlu icatlarına karşı ; ben yok ettim, ben yendim !! söylemleri olmasa!Yok etmek yenmek kolay!Önemli olan icat etmek.Örneğin Uçak gemisi:)Neyle övüneceğimizi bilemiyoruz.YAnlışla övünmekse eğer övünmek ; sürüsüyle mevcut dünya da!:)

    Üzücü olan ; niye aya ilk mekik biz göndermedik diye hayıflanmamamızdır.Siz Uçak gemisi imha edip kendinize pay çıkarırken; biliminsanı tüm insanlık için çalışıyor!


    Saygılarımla,



    İlk uçak gemisini biz batırdık, ilk uzay gemisini de biz batıracağız ya da düşüreceğiz...




  • Her zaman geçmişi bırakın geleceğe bakın,geçmişle övünüp duracağınıza geleceği inşa edin deniyor.Ne geçmişi yok görüp nede geleceği boşveriyoruz.Günümüzde ülkemizin pek iyi bir yerde olmaması
    geçmişimizide silmemizi gerektirmez.
  • bu iyiydi..

    yok ya onun için geç kaldık amerika kendi uzay gemisini kendisi bir iki defa düşürdü..
    ama ilk uzaylıyı biz taşladık ona eminim..


    quote:

    Orjinalden alıntı: metalok


    quote:

    Orjinalden alıntı: Massaimassai

    İlk uçak gemisini batırmak Türk olması bize gurur sağlasa da!Uzaya ,veya aya mekik gönderemekte bir o kadar keder sağlasa gerek!Keşke bir Türk olarak insanlığın önünü açan düşüncelere sebep olabilsek.Burada ifade edildiği gibi bilinen veya bilinegelen insanoğlu icatlarına karşı ; ben yok ettim, ben yendim !! söylemleri olmasa!Yok etmek yenmek kolay!Önemli olan icat etmek.Örneğin Uçak gemisi:)Neyle övüneceğimizi bilemiyoruz.YAnlışla övünmekse eğer övünmek ; sürüsüyle mevcut dünya da!:)

    Üzücü olan ; niye aya ilk mekik biz göndermedik diye hayıflanmamamızdır.Siz Uçak gemisi imha edip kendinize pay çıkarırken; biliminsanı tüm insanlık için çalışıyor!


    Saygılarımla,



    İlk uçak gemisini biz batırdık, ilk uzay gemisini de biz batıracağız ya da düşüreceğiz...




  • millet uzaya gitti geldi, ses hızından daha hızlı uçan uçak yaptılar, skorsky 100 yıl once helikopteri icat etti bizimkiler hala 2010 da ilk helikopterimizi yapacaz diye seviniyolar. mustafa kemal atatürkten sonra devlet yönetimine kim gelmişse utanması lazım. hep başka devletlere muhtaç bırakmışlar bizi.
    BİR ÖRNEK: özal rahmetli olmadan önce "bakın arjantine özelleştirmeyi bitirdiler şuan düze çıktılar süper güç oalacaklar demiştir." sonra ne oldu: arjantinli ekonomistlerinde dediği gibi özelleştirmeler sonucu arjantin ekonomisi durdu ve battı. şuan yavaş yavaş tekrar devletçiliğe geçiyorlar krizleri bir nebze atlatmak için. türkiyede o günden beri özelleştirme yapıyor noldu 2000 yılında ekonomik kriz doğurdu bunlar. HİÇBİR GELİŞMİŞ ÜLKEDE ülkenin ağır sanayi fabrikaları, iletişim kurumları devlet yönetiminden çıkarılmaz. ya türkiyede, bunların hepsi yabancıya satıldı. gelişmiş ülkeler bu gibi işletmeleri zarar etseler bile çıkarmazlar ellerinden. eğer birileri bunları yabancıya sattıysa onlar şerefsizdir, adidir.




  • ilk uçak gemisini batıran olmak değilde ilk uçak gemisini yapan olmayı tercih ederdim.
  • quote:

    İlk uçak gemisini biz batırdık, ilk uzay gemisini de biz batıracağız ya da düşüreceğiz...


    konuyu saptırmak istemem ama aklıma gora'daki robot ve başına gelenler geldi
    quote:



    ilk uçak gemisini batıran olmak değilde ilk uçak gemisini yapan olmayı tercih ederdim.


    ilk uçak gemisini yapmayı bırakın şu an bile bir uçak gemimiz yok nükleer denizaltı ve uçak gemimizin olmayışı deniz kuvvetlerimiz açısından büyük eksik. üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkede yaşıyoruz üstelik...




  • quote:

    Orjinalden alıntı: .:c:E:E:E:m:.

    quote:

    İlk uçak gemisini biz batırdık, ilk uzay gemisini de biz batıracağız ya da düşüreceğiz...


    konuyu saptırmak istemem ama aklıma gora'daki robot ve başına gelenler geldi
    quote:



    ilk uçak gemisini batıran olmak değilde ilk uçak gemisini yapan olmayı tercih ederdim.


    ilk uçak gemisini yapmayı bırakın şu an bile bir uçak gemimiz yok nükleer denizaltı ve uçak gemimizin olmayışı deniz kuvvetlerimiz açısından büyük eksik. üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkede yaşıyoruz üstelik...

    belki yapilan uluslararasi anlasmalar buna izin vermiyordur.




  • Massaimassai katılıyorum. Elbette zorlu bir savaşta yaptığımız savunma ile övünmeliyiz ama" ilk uçak gemisini biz batırdık biliyor musunuz" demek övünülecek bir şey değil. Bence geçmişte ki hatalardan ders almalı geleceğe bakmalı nasıl daha ileri bir medeniyet oluruz onun üzerinde çalışmalıyız.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.