Şimdi Ara

UNUTKANLIĞI ÖNLEMEK ve hafızayı güçlendirmek için neler yapmalı?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
2
Favori
24.065
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ölü ozan -- 13 Nisan 2005, 9:34:55 >



  • ciddi soruyorsan ciddi birşeyler yazayım ?
  • EVER GAYET CİDDİ...
    İLACA BAŞLAMAYI DÜŞÜNÜYOM DA.. DAHA BAŞKA YOLLARI VER MI YANİ DOĞAL...
  • Muhterem, unutkanlığın ilacı diye birşey yok (en azından benim bilgi dağarcığımda)
    nerden duyuyorsunuz bunları hangi doktor yazıyor o reçeteyi merak ediyorum.

    Parkinson hastalarının veya ihtiyar ilaçlarını mı kullanacaksınız? ne kullanacaksınız? Tıp o kadar gelişmedi ki unutkanlığı giderici ilaç olsun.

    Hafızanın en büyük düşmanı STRES'tir. yoğun stres altında beyin alarm verir, hayati tehlike varmış gibi çalışır. Bazı üniteleri kapatır, stres altında geniş düşünmeniz mümkün olmaz. Beyin alarm durumunda olduğu için hızlı, ani, keskin ve tabiki en doğru kararı almaya çalışır. Stres altında düşünmekten çok tam refleks demiyeyim ama ona yakın hareketler de söz konusudur. Yani yukarıdakiyle bağlantılı. Kapanan üniteler ve yerine üzerinde daha yoğun çalışılan hayati üniteler nedeniyle Beyin, alarm durumunda kritik olmadığına bazı şeyleri siler, bunları değerlendirmeye almaz, çünkü normal bir durum yok, alarm var..

    Diğeri düzensiz hayat.. vücudun doğal saatini yitirmesi, dengesiz uyku ve beslenme de, beynin yine alarm vermesine neden olur. Bu bozulan dengenin tekrar sağlanması veya sağlanacağı ana kadar hayatın en sağlıklı şekilde devamı için beyin yine anormal çalışacaktır. Bu gün neydi? kaç saat geçti? nerdeydim ben.. gibi kritik şeylerle uğraşmaktan hafızada silinmeye yüz tutmuş bilgiler arasındaki karmaşık bağlantıyı kurmaya vakit bulamayacaktır...

    Bunlardan sizde var mı bilmiyorum, varsa onlar çözülmeli, düzenli bir hayat hafızanın da açılmasına yardımcı olacaktır.

    Bir de beynin çalışma prensibi var. Beyin kavramları, aralarında bağlantılar kurarak hafızaya alır. Yani atıyorum bir klavye olgusunu, monitör, hafler, çet yapma, multimedya tuşları, dikdörgen prizma, plastik vs. ile bunlara ek olarak beyin yine tatlı bir oyun yapar tezat bağlantılar da kurarak kavramı iyice hafızada sağlamlaştırır.yani klavye ile zıt anlamlı, hiç alakası olmayacak kavramlara da link yapar..
    Beynin bu bağlantıları yapmasına ve kavramları hafızada sağlamlaştırmasına yardımcı olmak da hafızayı güçlendirecektir.

    cüz'i bilgilerim için artık özür dilerim eksik yanlış varsa.. En güzelini ihtisas yapmış bir nörolog söyler (uzman) da onu zor bulursunuz internette. hatta pekçok yerde de bulamazsınız..
  • hafıza da çok yer işgal eden bazı şeyleri yapmamanda fayda var...

    tamamen doğal ortamlarda stresini giderici işler ile uğraşman faydalı olur

    şunu da söyleme de fada var...

    yanlış anlama da, yapıyorsun diye de söylemiyorum ama müstehcen resimlere bakmak hafızayı köreltiyor aynı zaman da televizyon da...
  • Ben dalışı çok severim. 2.5 - 3 dk nefes tutabiliyorum ve bunu geliştirmek için çalışıyodum devamlı. Taa ki milli dalıcı bir ablamızla konuşana kadar. Bana bu işlere kendimi çok kaptırmamamı, nefes tutmanın vucuda ve beyne zararlı olduğunu anlattı. Beyine 3-4 dk boyunca oksijen gitmediği için her seferinde beyin hücrelerinin bi kısmının öldüğünü bununda hafızayı zayıflattığını, unutkanlık doğurduğunu, erken bunama gibi yan etkileri olduğunu anlattı. Benim de sözel derslerde hafızam çok iyi diildir zaten bide bunları konuşunca tırstım fazla kasmıyorum artık. Sözel derslerde insan isimleri hatırlamada fln zayıfım bunu geliştirmenin bi yolu varsa yazın ben de öğreniyim hakkaten. Bazen bi hoca gelio senenin ilk dersine 30 kişinin adını 2 kere söyleyip ezberlio hatta 2. 3. derste kafayı masadan kaldırmadan yoklama yazıo kendi kendine oha oluyorum yani.
  • tyrael;

    bu konuda bağdaştırma yapabilirsin

    mesela ahmet dersin kıvırcık saçıl sersin uzun boylu dersin

    bu tip özelliklerini tanıştığın zaman aklından bir kaç defa geçirisen unutmazsın
  • Baştan belirteyim, nörolog filan değilim Espiri bir yana şeker ve e vitamini beynin en çok gereksinimi olan unsurlar. Şeker beynin ihtiyacı olan tek gıda ve unutkanlık için bildiğim kadarı ile doktorlar e-vitamini veriyorlar. Bir de mega hafıza teknikleri diye sürekli reklamı yapılan kitap seti var, yanlız gerçek mi? şarlatanlık mı? bilgim yok.
  • B grubu vitaminlerinin çok faydası olduğunu biliyorum.
  • Şu mega hafıza ile ilgili bilgisi olan varmı. benim bildiğim fotografik hafıza tekniği. Mesela ingilizce bir kelimeyi o kelimeyi çağrıştıran resimlerle açıklamak. Mesela donkey yani türkçe eşşek. Bunu şu şekilde hatırlayabilirsiniz. Bir eşşek düşünün beyaz bir don giymiş yürüyor sırtında da "ki" isminde bir çinli oturuyor. Bunu kafanızda canlandırdığınızda eşşeğin ingilizcede donkey anlamına geldiğini hatırlarsınız. Bence bu egsersizler bile hafızayı geliştirici etkisi vardır.
  • B12 vatamini diye biliyorum,kirmizi ette bulunuyor,bi de fosfor,balikta
  • ingiltere de newcastle ünv de yapılan bir araştırmaya göre çay hafızanın en büyük ilacı...
    işin dini yönünü ele alırsak; büyük islam alimi şöyle diyor: harama bakmak unutkanlığın sebebidir...
  • arkadaşım eğer unutkanlık varsa önce fizyolojik mi onu değerlendirmek lazım. bir sağlık kuruluşunda Vitamin B12( Vit B12) ve Çinko(Zn) testlerine bir baktır.

    Eğer nasıl hafızamı kuvvetlendiririm diyorsan ; "işleyen demir ışıldar" beynimizde kaslarımız gibidir , çalıştıkca gelişir ve performansı artar. Özellikle herzaman oku, Hesap makinesi kullanmaya çalış, matematik problemleri çöz, zeka testleri yap, bol bol bulmaca çöz, birde hafıza geliştirmek için teknikler var onları deneyebilirsin. mesela fotografik hafıza teknikniği gibi

    kolay gelsin..
  • arkadaşlar çok saolun benimde ihtiyacım vardı.
    nickimdende belli unutkanım.
  • ayrıca bu topici açan yüzbaşıma teşekkürü bir borç biliyorum.
  • vücut yapısı tam bir kompelx mekanizma gibidir. br yerde işleyiş aksarsa tüm mekanızma etkilenir bundan. onun için düzenli beslenme uyku unutkanlığı engellemek için gerekli olan şeylerdir.
    bir topicte beyin bağlantılarıyla ilgili bişey yamıştım(bri arkadaşım bana pm atmıştı "biz bunu kendimiz geliştirebilir miyiz?" diye. evet geliştirebiliriz.(bu arada o arkadaştan özür diliyorum mailni yanlışlıkla sildim)
    1- tekrar(çünkü beynimiz yeni öğrendikleimizizin %30 unu 1 saat sonra,%10 unu 3 saat sonra ve % 3 ünü ancak 24 saat sonra aklında tutabiliyor)
    2- ilişkilendirerek öğrenmek(örnek:şarkıların kolay öğranilmesinin sebebi müzik ve sözün ilişkilendirilerek öğrenilmesi. şarkı söylerken unuttuğumuz sözü müzik vasıtasyla. unuttuğumuz müziğide söz vasıtasıyla hatırlamamız daha kolay olur. Ve ya bir komedyenin esprileri kolay kolay unutulmaz(eğer izlenerek öğrenilmişse)çünkü yaptığı hareketlerde söylediği espriler birbirini çağrıştırır insan beyninde).şimdi bunun insan beynindeki nöronların çaprazlamaşsıyla ilişkilendirirsek. yapılan espri ve komedyenin hareketleri farklı farklı nöronları biribiriyle yaptığı bağlantılar sayesinde aklımızda kalır. eğer biz bunu ilişkilendirirsek(ki beynimiz bunu bizim yerimize yapıyor) beyin bu bağlantıları çapraz yapıyor. ve böylece komedyenin esprisi aklımıza geldiği zaman hareketleride geliyor. buna daha bir ton örnek verebilirim.
  • kardeşler benim hafızam süperdir diycem dötüm kalkmış olacak...

    bende bir ara unutkandım(ki o unutkan olduğum zamanlar 5-6 yaşlarımdı)

    neysa ben şu iki şeyi aksatmam arkadaş....çikolata ve tonbalığı olaybudur ve kaçınılmamalıdır!
  • Beynin sol lobu sözel bilgiyi yani ezbere dayalı text bilgiyi, sağ lobu ise görsel 3 boyutlu bilgiyi kontrol ediyo. En iyi yöntem birşeyi öğrenirken bu 2 lobu aynı anda çalıştırabilmek olsa gerek. Yani ezbere dayalı i bilgi öğrenirken onunla alakalı 3 boyutlu bi cisim yada olay hayal etmek böylece hatırlarken şarkı-müzik olayı gibi bilginin eksik yanı görsellikle, görselliğin eksik yanı bilgiyle tamamlanmış olur. Çok ilginçtir ki insan tek bir kere duyduğu bir melodiyi aradan 10-20 yıl geçse bile tekrar duyduğunda hemen hatırlar
  • quote:

    Orjinalden alıntı: halilgulen

    ingiltere de newcastle ünv de yapılan bir araştırmaya göre çay hafızanın en büyük ilacı...
    işin dini yönünü ele alırsak; büyük islam alimi şöyle diyor: harama bakmak unutkanlığın sebebidir...

    benim gibi bir çay tiryakisini sevindirdin
    zaten günde iki demlik çay içiyorum,şimdi dörde mi çıkarsam acaba
  • Ne yazcaktım yav


  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.