Elime Yaklasık Olarak 5 tane Q6600 Geçti VID değeri Düşük Olanları 3.5 ghz da Calıstırdık Fakat 1.45 V vermemize Rağmen Full Orthosda 82 Dereceye Ulaştı,Bir Tanesi 3.5 Ghz ı 1.375 İle Yaptı Onun Vid Değeri Daha Düşüktü Ama Bu Sefer 85 Dereceye Yaklaştı Isı Değerleri.Aralarından VID Değeri 1.325 Olana 1.568 V verdik 3.6 Ghzda Calıstırdık Sıcaklık Full Orthosda 85 Dereceyi Geçmedi bu Olayı Bilen Varmı Yoksa Benmi bir yanlış Yağtım Hepsi Aynı Anakart Ve Soğutucuda Denendi Tekrar Tekrar Termal Macun Sürüldü.
Bu konu çok öenmli bencede.Bende bazı yerlerde düşük olanın daha az ısındığını duydum.Bu konuda daha tecrübeli arkdaşların fikirlerinide almak gerek ama düşük olanların daha az ısındığı kanısı yükek.
Bunu tek bir konuya bağlamamız ciddi anlamda yanlış olur arkadaşlar.
Bazı işlemciler de ona bakılırsa 1.6v da açmazken bazıları açabiliyor. Bu kıyası 1.3v da çalışırken ısısı daha düşük olan 1.6 v da açıyor diye yorumlayamıyoruz.
İşlemci içersinde 1 tür ve 1 adet donanım bulunmadığından işlemcinin voltajlara ve overcloklara göre patlama durumları farklı oluyor. Yani patlama derken sınıra gelme durumu diyelim.
Bir işlemci 1.3 vda çalışırken 50 derecede ve 1.6v da iken 100 derece oluyor ise atıyorum tabiki 1.3 v da çalışırken 40 derece olan işlemci 1.6v da 120 derec olabilir. Bunun sebebi gayet basit.
İletkenler ısındıkça dirençleri artar. Bİr işlemcinin sınırını belirleyen donanımı 2 tür diyelim gayet basite indirgeyelim. Yani işlemcimizde 2 tarzda parça var diyelim. Sallıyorum birisi voltaj ayarlayıcı diğeri transistör.
her işlemcide de bu parçalar aynı kalitede değil hepsi birbirinden farklı düzeyde kusurlu.
Birisinde voltaj ayarlayıcı daha kusurlu diğerinde transistör daha kusurlu.
HADİ VERECEĞİMİZ ÖRNEKTE BU PARÇALAR AYNI KRİTERDE OLSUN YANİ VOLTAJ AYARLAYICILAR KENDİ ARALARINDA AYNI VE TRANSISTORLER BİRBİRİYLE AYNIBİREBİR.
Diyelim ki Voltaj ayarlayıcı 110 dereceye kadar kusursuz çalışabiliyor ama transistörler 80 dereceye kadar.
İşlemcinin dışına vuran sıcaklığın sebebi transistör mü voltaj ayarlayan kısımmı belli olmuyor doğal olarak.
şimdi diyelim birisinde Voltaj ayarlayıcı 100 derece oldu 1.6 v da ve transistör 70 derece. Ve işlemci açıyor.
Diğerinde 1.6v da transistör 85 derec oldu ve voltaj ayarlayıcıda 70. Ama işlemci açmıyor. Çünkü transistörler 80 e kadar dayanıyordu.
Halbuki 1. işlemcinin dışarı vurduğu sıcaklık ortalama 90 derece ve 2. işlemcinin dışarı vurduğu sıcaklık ortalama 75 derece.
Ona rağmen 90 derece olan işlemci çatır çatır açıyor ama 75 derece olan işlemci takoz çıktı
Ki biz yukarıda transistörleri ve voltaj ayarlayıcıları kendi aralarında birebir aynı dedik. Bunlarda değişken olabilir. Belki birinde transistör 80 dereceye kadar dayanır diğerinde 60. Voltaj ayarlayıcılarda öyle...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Menow -- 17 Ağustos 2008; 7:03:22 >