Şimdi Ara

Ehliyet alma rehberi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
215
Cevap
12
Favori
145.982
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Ehliyet almak isteyen herkes için yazdım bu makaleyi.

    (pdf formatıda bilgisayarınıza indirebilirsiniz:http://rapid share.com/files/136614962/Ehliyet_Alma_Rehberi.pdf)

    Ehliyet Alma Rehberi

    Arkadaşlar; sizlere, sürücü kursuna başvurmak ile başlayıp ehliyeti cebime koymakla sonuçlanan yaklaşık 2 aylık süreyi anlatacağım. Ben ehliyet almayı çok zor sanırdım. Nasıl başvurulur, hangi evraklar gerekir, sağlık raporu nasıl alınır, sınavları geçmek kolay mı.. diye uzayıp giden sorular zinciri vardı aklımda. Ancak hiç de zor olmadığını gördüm. Bu makaleyi yazmamdaki amacım; şu an ehliyet almak isteyip, aklında bu gibi sorular bulunan arkadaşlara yardımcı olmak.

    Öncelikle işyerinden birkaç arkadaşla sürücü kurslarının fiyat araştırmasını yaptık. Bazı yerler (özellikle acemi yerler) sanki müşteriye ihtiyaçları yokmuş gibi hiç fiyat indirmedi. Tanıdık bir sürücü kursundan fiyat aldık ve o fiyatın altında bir yer bulamadık. En son bir yere daha baktık. Sürücü kursundaki kişiyle aramızda geçen konuşma:

    - Fiyat araştırması yaptınız mı?
    - Evet, yaptık.
    - En ucuz ne kadara buldunuz?
    - X YTL.
    - Bende X – 35 YTL
    - Her şey dâhil mi? Cebimizden başka para çıkmayacak dimi?
    - Eğer tüm sınavları geçerseniz başka para ödemeyeceksiniz.
    - Tamam, biz diğer arkadaşlarla görüşüp size haber verelim.

    Diğer arkadaşlardan da daha ucuza bulan olmadı. Siz de mutlaka pazarlık yapın. Eğer fiyatı düşmezlerse başka yerlere bakın. Çünkü bir sürü sürücü kursu var piyasada. Sonuçta elbette fiyatı düşürecek olan birçok yer olacaktır.

    Kurs için gerekli evrakları tamamladık. Gerekli evraklar;

    1. 4 adet fotoğraf (renkli fotokopi de kabul ettiler)
    2. Diplomanın aslı (kurs bitene kadar saklıyorlar) ya da öğrenci belgesi
    3. Nüfus Cüzdanı fotokopisi
    4. İkametgâh
    5. Adli sicil kaydı

    Kayıt olduk. Ücreti 3 taksit olarak ödeyeceğimizi kararlaştırdık. Ders anlatım ve test kitabı olmak üzere 2 adet kitap verdiler. Ders günlerini ve saatleri söylediler. Ücreti anlaşırken kurs ücreti, sınav harcı, sağlık raporu, emniyet müdürlüğü vb. tüm giderleri dâhil ettik.

    Eğer kursun anlaştığı bir doktor varsa sağlık raporu için doktor kursa geliyor. Hastaneye falan gitmenize gerek kalmıyor yani.

    Derslere gitme zorunluluğu yok. Ben hiçbir derse katılmadım. Ama katılan arkadaşlarımdan duyduğum kadarıyla dersleri güzel anlatıyormuşlar. Belki sizlere yardımcı olabilir diye çalışma sistemimi anlatayım;

    Öncelikle en son yapılan sınavdan başlayarak son 2 yılın tüm sorularını çözdüm. Bana göre yapılaması gereken en önemli şey; testi çözdükten sonra cevapları kontrol ederek yanlış cevapladığınız soruların doğru cevaplarını öğrenmek. 2 yılın soruları bitince sürücü kursunun kitabından yalnızca motor dersini okudum. Zaten her konu 1’er 2’şer sayfa ve her konudan sonra 30’ar 40’ar tane test sorusu var. Motor dersinin tüm konularını bitirince son 1 yılın testlerini baştan sona doğru gelerek çözdüm. Yani ilk çözdüğüm test 1 yıl önce yapılan sınavın testiydi, son çözdüğüm test en son yapılan sınavın testi. Testleri çözerken şunu fark edeceksiniz; neredeyse her sınavda sorular aynı. Hatta bazı sınavlarda şıkların yerleri bile değişmiyor.

    Yazılı sınava 1 hafta kalmıştı. Kursun 2. taksitini ödeyerek sınava giriş belgemi aldım. Sınavdan 1 saat 15 dakika önceden evden çıktım. Daha öncewww.maps.google.com adresinden okulumun yerini öğrenerek krokisini yazıcıdan çıktısını almıştım. Okulun yerini bulmak kolay oldu. Sınava kesinlikle cep telefonu almadılar. Yanında telefon getirenler okul girişindeki görevliye teslim ettiler telefonlarını. Derken sınav başladı. Sınav süresi 2,5 saat. 1 saatte tamamladım sınavımı. Sınavda 30 ilkyardım bilgisi, 50 trafik ve çevre bilgisi, 40 motor ve araç tekniği bilgisi olmak üzere toplam 120 soru soruluyor.

    Ertesi gün kursun direksiyon dersleri başladı. Ben çalıştığım için yalnızca hafta sonu gidebildim derslere. Benim sınava girdiğim dönemde yazılı sınav ile direksiyon sınavı arasında 3 hafta vardı. Yani yalnızca 2 hafta direksiyon dersi verebildiler. Ben yalnızca 1 kere Cumartesi bir kere de Pazar günü katılabildim derse. Kalabalık olduğu için 2.haftaya yer kalmamıştı. Bende arkadaşımın arabasıyla çalıştım.

    Direksiyon sınavına 5 gün kala yazılı sınavın sonuçları açıklandı. Sınav saat 15:00 civarında açıklandı. Kursa kayıt olan 7–8 kişi vardı. Hepimiz geçmiştik. Geçmek için 3 dersten de en az 70’er puan almak gerekiyor. Ben 98, 92 ve 87 aldım. Yani direksiyon sınavına girmeye hak kazandım. Sınavdan 2 gün önce kursun 3. taksitini ödeyerek direksiyon sınavına giriş belgemi aldım.

    Sınavdan yarım saat önce kursun önünden servis kaldırdılar. Servisle gittik sınav yerine. Direksiyon sınavı sürücü kursunun araçlarıyla yapılıyor. Aracın ön koltuğunda direksiyon kursunun hocası, arka koltuğunda Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2 adet komisyon üyesi oturuyordu. Sıra bana geldi. Araca bindim. Selam verdim. Kimliğime baktılar. Resimdeki kişi ben miyim diye arkaya dönmemi istediler. Sonra koltuğu biraz geriye alarak ayarlamış oldum. Dikiz aynasını düzelttim. Sağ ve sol aynalara baktım, normaldi. Emniyet kemeri takmayı unuttum. Tam kalkacakken baktım kalkmıyor. Vitese geçmedi galiba. Tekrar boşa alıp vitese geçirdim. Sola sinyal verip kalktım. 2. vitese aldım. Arkada oturanlardan biri “araba kullanıyor musun?” diye sordu. “Evet” dedim onlara bakmadan. Şuradan dön dedi. Vitesi 1’e alıp U dönüşü yaptım. Tekrar 2. vitese alp giderken sağda dur dediler. Sürücü kursunun hocası “kenarda duran otobüsle otomobil arasına park et bakalım edebilecek misin” dedi. Sağ sinyal verdim, tam yanaşacakken baktım otobüs gitti, sağda durdum, el frenini çekip indim. En fazla 30 saniye sürdü.

    Akşam sürücü kursuna gittim. Sınava giren 7–8 arkadaşımdan biri 50 alıp kalmış. Diğerleri geçmiş. En yüksek ben almışım: 90.

    Sınavdan 9 gün sonra sürücü kursundan dosyamı verdiler. Dosya için 5 YTL istediler ama bozuk para yok diye almadılar.

    Dosyanın içeriği:

    • Sürücü kursuna müracaat formu
    • Ehliyet kazananlar listesi
    • Motorlu taşıt sürücü sertifikası
    • Nüfus cüzdanı fotokopisi
    • Diploma ya da öğrenci belgesi
    • Adli sicil kaydı
    • Sağlık raporu

    Kurstan aldığım dosyaya 3 adet fotoğraf, kan grubu kartı fotokopisi ve şoförler odasından aldığım formu ekledim. Şoförler odasından alacağınız formu boş olarak almanızı tavsiye ederim. Doldurması basit zaten. Kimlik bilgileri, sertifika bilgileri gibi şeyler yazılıyor. Şoförler odasında doldurtursanız doldurma parası alıyorlar.

    Emniyet Müdürlüğüne akşamdan gidip listeye ismimi yazdım. Ertesi günün sabahında tekrar Emniyet Müdürlüğüne gittim. Akşamki isim listesine göre sırayla içeri aldılar. İçeride sıra numarası aldım. Ehliyet harcını Emniyet Müdürlüğünde bulunan Maliye Bakanlığı görevlisine ödedim. Sıram geldiği zaman polis memuruna dosyamı teslim ettim. Kart ücreti ödedim. Polis memuru “Haftaya gel, ehliyetini al” dedi.


    Ve mutlu son. 5 gün sonra gittim Emniyet Müdürlüğüne. Kimliğimi göstererek ehliyetimi teslim aldım sonunda. Sürücü kursuna kayıt olduktan 67 gün sonra ehliyeti cebime koymuş oldum.







  • quote:

    Orjinalden alıntı: Tasud0

    23 ağustos sonuçları bugun açıklandı :)
    motor 93
    trafik 86
    ilk yardım 90 şeklinde sınavı geçmişim...

    Direksiyon sınavı 20 eylül dedi kursu aradım... Niye bu kadar geç? (Ankara)

    Ayrıca direksiyon sınavından kaç gün sonra belgelerimi alıp ehliyeti almaya gitcem yardımcı olursanız sevinirim...



    tebrikler, kutlarım.
    sınav öncesi ve sonrası ile ilgili detaylı bilgi ilk mesajda mevcut


    quote:

    Orjinalden alıntı: LooK

    arkadaşlar ben şimdi aralıkta ki sınava gircem ehliyet kursuna ne zaman kayıt olmam gerekiyor ?


    3 ekimdeden itibaren kayıt olabilirsin:

    http://egitek.meb.gov.tr/Sinavlar/Duyurular/SinavTakvimi/MTSAS_UygulamaTakvimi.pdf




  • 2. MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜ KURSUNA KAYIT YAPTIRMA ŞARTLARI
    Sürücü belgesi almak isteyen ve gerekli belgeleri tamamlayan adaylar motorlu
    taşıtlar sürücü kurs müdürlüklerine kayıt yaptıracaktır. Kayıt şartları aşağıda
    belirtilmiştir.
    a. A1, A2, F ve H sınıfı sürücü kursları için 17 (on yedi) yaşını bitirmiş olmak.
    b. B ve G sınıfları için 18 (on sekiz) yaşını bitirmiş olmak.
    c. C, D ve E sınıfları için 22 (yirmi iki) yaşını bitirmiş olmak (sürücü eğitimi veren
    yüksek öğretim kurumlarından mezun olanlarda bu şart aranmaz).
    d. F, G ve H sınıfı için en az ilkokul mezunu olmak.
    e. A1, A2, B, C, D ve E sınıfı için ilkokul mezunu olmak. (30.06.2011 tarihine
    kadar en az ortaokulu veya 8 yıllık temel eğitimi (ilköğretim) bitirmiş olmak
    şartı aranmaz.)
    f. Resmi veya özel sağlık kuruluşlarından “Sürücü Olur Raporu” almış olmak.
    g. Adliyeden ”Sabıka Kaydı Yok Belgesi” almış olmak
    h. “Sürücü Olur Raporu” ve “Sabıka Kaydı Yok Belgesini” MTSAS uygulama
    takviminde belirtilen sınav ücreti yatırma süresi içinde MTSK Müdürlüğüne teslim
    etmek.
    i. Sürücü belgesi süresiz olarak geri alınmamış olmak.
    j. Son üç ay içinde cepheden çekilmiş dört adet vesikalık fotoğraf teslim etmek.
    k. Nüfus cüzdanı fotokopisini teslim etmek.

    kaynak:
    2008 MTSAS Kılavuzu
    http://egitek.meb.gov.tr/Sinavlar/Klavuz/2008/2008_MTSAS_KILAVUZ.pdf




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Johnny B. Goode

    Şimdi de otomatik vites ehliyeti gibi bir şey çıkmış, asparagas haber midir, nedir işin aslı astarı?

    http://lmgtfy.com/?q=b1+ehliyet
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Johnny B. Goode

    O zaman o konunun linkini verirsin bana, güzelce incelerim. Ben ehliyetimi alalı neredeyse 4 sene geçmiş, konu başlığından ötürü ilgimi çekmiyor olabilir, incelemek zorunda değilim. Haberdar edersin düzgünce okuyuveririm, bağırıp çağırmana gerek yok. Ehliyet sınavında sana başarılar genç arkadaşım.

    eyw

    http://forum.donanimhaber.com/m_53672244/mpage_17/key_/tm.htm
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ata

    Sınavı geçen bir kişinin B sınıfı ehliyeti almak için ne kadar ödemesi gerekiyor? İşlemler hakkında bilgi verebilir misiniz?

    2012 yılı ehliyet harcı bedeli 290.10 TL dir. Bu ücreti İş Bankasına yatırıyorsun. Yatırırken ehliyet harcı demen yeterli. Nadiren de olsa bazı memurlar bu miktarı bilmeyebilir. Siz söylersiniz miktarı. Dekontu aldıktan sonra https://e-randevu.iem.gov.tr/randevu/ adresinden online randevu alıyorsun. Randevu tarihi ve saatinde emniyet müdürlüğüne gidip evraklarını veriyorsun. Ayrıca emniyet müdürlüğünde de Ehliyet kart ücreti adı altında 87 TL ücret ödüyorsun.


    9) SAYILI TARİFE
    Trafik Harçları :

    I- Tescil harçları:

    (4760 sayılı Kanunun 18/2 nci maddesi ile yürürlükten kaldırılmıştır. Yürürlük:1.8.2002)

    II- 2012 belgesi harçları:

    (5281 sayılı Kanunun 11 inci maddesi ile değişen bent. Yürürlük:1/1/2005) Karayolları Trafik Kanunu ve Yönetmeliğine göre verilecek sürücü belgelerinden bir defaya mahsus olmak üzere,

    a) A sınıfı sürücü belgelerinden (A1 ve A2 dahil) 96,35

    b) B sınıfı sürücü belgesinden 290,10

    c) F ve H sınıfı sürücü belgelerinden 96,35

    d) Uluslararası sürücü belgelerinden 193,40

    e) Diğer sürücü belgelerinden 483,80




  • Haydi bakalım umarım yazdıklarım birisinin işine yarar.Bende daha bugün başvurdum ehliyete.Hangi belgeleri nerden nasıl ne kadara temin ettiğimi anlatiyim.

    Sicil Kaydı;
    Çoğu yerde karakoldan alındığı söyleniyor ancak adliyeden alınıyor gidiyorsunuz 1 TL karşılığında size bir dilekçe veriyorlar onu dolduruyorsunuz işte kimlik no ana baba adı vs. Sonra onu ilgili yere veriyorsunuz kuyruk yoksa 2 dakika içinde veriyorlar sicil kaydını.

    Sağlık raporu;
    Bunun için özel hastaneye falan gitmeye gerek yok. BURDAN aile hekiminizi sorgulayın.Onun olduğu sağlık ocağına gidin ve ücretsiz olarak sağlık raporunuzu alın.

    Kan Grubu Kartı;
    Buna gerek yok diyorlar bazı yerlerde de gerek olduğu söyleniyor.Eğer gerek olur ise özel hastaneye gidip yaptırabilirsiniz yoğunluğa göre teslim saati değişebilir.Ben çarşamba sabahı gittim boş sayılırdı 30 dakika içerisinde aldım.Ücreti: 10 TL

    Geriye vesikalık fotoğraf, öğrenci belgesi veya diploma birde nüfus cüzdanı fotokopisi kalıyor.

    Yani bu 3 şey dışında (foto,diploma,kimlik fotokopisi) toplam 11 TL'ye geliyor.Sağlık ocaklarında para alması söz konusu değil diye tahmin ediyorum ama kan grubu testinde ücret değişebilir tabi.

    Ehliyet almaya çalışan tüm arkadaşlara kolay gelsin




  • quote:

    Orijinalden alıntı: pspfreak

    Haydi bakalım umarım yazdıklarım birisinin işine yarar.Bende daha bugün başvurdum ehliyete.Hangi belgeleri nerden nasıl ne kadara temin ettiğimi anlatiyim.

    Sicil Kaydı;
    Çoğu yerde karakoldan alındığı söyleniyor ancak adliyeden alınıyor gidiyorsunuz 1 TL karşılığında size bir dilekçe veriyorlar onu dolduruyorsunuz işte kimlik no ana baba adı vs. Sonra onu ilgili yere veriyorsunuz kuyruk yoksa 2 dakika içinde veriyorlar sicil kaydını.

    Sağlık raporu;
    Bunun için özel hastaneye falan gitmeye gerek yok. BURDAN aile hekiminizi sorgulayın.Onun olduğu sağlık ocağına gidin ve ücretsiz olarak sağlık raporunuzu alın.

    Kan Grubu Kartı;
    Buna gerek yok diyorlar bazı yerlerde de gerek olduğu söyleniyor.Eğer gerek olur ise özel hastaneye gidip yaptırabilirsiniz yoğunluğa göre teslim saati değişebilir.Ben çarşamba sabahı gittim boş sayılırdı 30 dakika içerisinde aldım.Ücreti: 10 TL

    Geriye vesikalık fotoğraf, öğrenci belgesi veya diploma birde nüfus cüzdanı fotokopisi kalıyor.

    Yani bu 3 şey dışında (foto,diploma,kimlik fotokopisi) toplam 11 TL'ye geliyor.Sağlık ocaklarında para alması söz konusu değil diye tahmin ediyorum ama kan grubu testinde ücret değişebilir tabi.

    Ehliyet almaya çalışan tüm arkadaşlara kolay gelsin

    Teşekkürler bilgilendirme için




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.