Donanım Haber Forum
Ana Sayfa | Kayıt ol | Profilim | Gelen Kutusu | DH Hız Aşırtma VT | Adres Defteri | Email'le üyeliklerim | Benim forumlarım | Fotoğraf Albümleri
Favorileriniz | Üyeler | Arama | SSS | Şikayet listesi | Uyarı listesi | Nick işlemleri
El yapımı notebook soğutucusu son hali ve resimler

İlgili konuları bak: (bu forumda | tüm forumlarda)

Bu isimle girdiniz: Guest
Bu konudaki kullanıcılar: hiç
  Basılabilir versiyon
Tüm forumlar >> [Overclock, Soğutma ve Modifikasyon] >> Soğutma >> Hava Soğutma >> El yapımı notebook soğutucusu son hali ve resimler Sayfa: [1]
Giriş
Mesaj << Daha eski konu   Daha yeni konu >>
mercury07

10 Ağustos 2008; 20:09:04 
Bu mesajla ilgili şikayetinizi bu icon a tıklayarak yapabilirsiniz.

Yaz sıcaklarında çok ısınan dizüstü bilgisayarımı soğutmak için dizüstü soğutucusu satın almak yerne kendime 0,4 mm pleksiden yaptım. Ypatığım soğutucunun içinde 120 mm coolrmaster silentfan mevcut. 1,5 - 12 V arası gerilim uygulayan adaptör ile fan devri ayarlanabiliyor. Henüz tamamlamadım. Üst yüzeye alüminyum plaka yerleştiricem. Bu haliyle de yeterince soğutuyor aslında. Zaten asıl amacım masanın üzerinde değil bilgisayarı kucağımda kullanabilmekti. Uzandığım yerden film, internet vb için gibi.

Arka balkondaki imalathanem. Einhell marka mini taşlama makinesi ile çalıştım. Hızlıal.com'da 50 YTL civarı fiyatı var. Modifikasyoncular Dremel marka makine yerine bunu kullanalabilirler. Dremel uçlarına da uygun. 35.000 dev/dak çalışma devrine çıkabiliyor. oldukça da güçlü.

Soğutucunun ön ve arkasında hava akımı için boşluklar bıraktım. Bu boşlukları siyah ızgaralar ile kapatıcam. şu an elimde malzeme yok.

Adaptör girişi ve açma kapama düğmesi de ekledim.

Bence insanın kendi yapabileceği birşeye para harcamaması gerekiyor. Milli servet bi yerde... Üstelik çok da yararlı bir hobi.
Malzemeler: pleksi plaka (reklamcıdan) 15 YTL, adaptör 6 YTL. Fan vardı zaten. Ancak satın alacak olanlar 20 ytl idi galiba.Bana bu soğutucunun maliyeti 25 YTL civarı oldu.

Arkadaşların tavsiyeleri üzerine delikli hava girişini kestim. Yerine fan ızgarası yerleştirdim. Performans inanılmaz derecede arttı. Üst yüzeye alüminyum plaka döşedim. Tüm kesim vb işlemleri mini el taşlama cihazımla yaptım. Yuvarlak kesim biraz uğraştırdı doğrusu.

Alüminyum levhada kod numaraları vardı, kazımak zorunda kaldım biraz.

Fan coolermaster silentfan 120 mm. oldukça sessiz ve kuvvetli üfleyen bir kasa fanı. yaklaşık 1000 devirde dönüyor 12V'ta, yanlış hatırlamıyorsam.

Bu da son hali. Belki birkaç alev etiketi falan yapıştırırım yanlarına. Bir de ön ve arka deliklere ızgara yerleştiricem. Bir arkadaş pencere sinkeliği koymuş kasasına. oldukça hoşuma gitti bu fikir.

Dizüstü bilgisayarı düz, ahşap bir masa üzerinde çalıştırdım. Virüs taraması, firefox, aimp ve messenger gibi günlük uygulamaları çalıştırdım. Bir süre sonra aldığım sıcaklık verileri aşağıda:

Bilgisayarı soğutucunun üzerine alıp aynı uygulamalara devam etmeme rağmen çok kısa bir sürede sıcaklık ortalama 15 derece düştü. Demek ki emeklerim boşa gitmemiş.

Bu arada oda sıcaklığı 32 dereceydi. Bilgisayar da ilk açıldığında 55 derece civarında çalışıyor.

Yorumlarınızı bekliyorum..

Düzeltme: Yeni eklenen resimler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mercury07 -- 15 Ağustos 2008; 22:04:42 >

Nükleer Santrale EVET!!!

Kahrolacak PKK!
tsk

Sisteme Gözat

10 Ağustos 2008; 23:03:25 

eline sağlık, güzel olmuş.
En fazla biraz rötuşa ihtiyacı var,dremelin zımpara ucu vardır.Düzensiz yerleri zımparalasan çok iyi bir şey çıkar ortaya

PeGaSuS@01

Bu kullanıcının bu kategori altındaki blog mesajlarına git Bu kullanıcının DH Blog sayfasina git

10 Ağustos 2008; 23:16:39 

biraz daha para verseydin zaten hazırını satın alırdın en azından taşıma şansın olurdu

Q6600 3.5ghz 1.4v(SIVI SOĞUTMA)/gigabyte X38ds4/2x1gb ocz reaper 934mhz 5-4-4-12@2.35v/his hd3870 ICEQ turbo 870mhz-2500mhz/seagate sata2 250 gb/lc power 550wat/tehermaltake SHARK/BENQ 22''
/SIVI SOĞUTMA BİLEŞENLERİ MC-Block-CPU/MAGICOOL Extreme I - 120mm Radyatör/ATMAN F202 POMPA//
ALPHACOOL Alphacola - 1L UV-Yeşil SIVI/
-ouzzz-

10 Ağustos 2008; 23:55:40 

Gerçekten güzel olmuş. Ama keşke hava çıkan yeri delikli değilde komple açsaydın. Daha iyi hava akımı olmazmıydı?

mercury07

11 Ağustos 2008; 10:29:30 

quote:

Orjinalden alıntı: PeGaSuS@01

biraz daha para verseydin zaten hazırını satın alırdın en azından taşıma şansın olurdu

Yapabileceğim hiçbirşeyi satın almıyorum. Bu tür şeyleri yapmak hobi benim için. zaten taşıma gibi bir derdim de yok. Üstelik hazırıyla arasındaki fiyat farkıyla kendime mini taşlama makinesi almış oldum. Onu da sürekli kullanıcam. İlgine çok teşekkür ederim.

quote:

Orjinalden alıntı: -ouzzz-

Gerçekten güzel olmuş. Ama keşke hava çıkan yeri delikli değilde komple açsaydın. Daha iyi hava akımı olmazmıydı?

Haklısın, yüzeye delik yerine pencere açsaydım daha fazla hava kımı sağlrdım. Ancak fanı korumasız bırakmış olurdum. Bulabilseydim tel ızgara kullanmak isterdim ancak bulamıyorum. (Denizli). İnternette de çok pahalı.

Alüminyum ile kaplama sırasında sıradan fan koruyucu ekleyebilirim.

Nükleer Santrale EVET!!!

Kahrolacak PKK!
aliş06

11 Ağustos 2008; 12:06:26 

Gerçekten çok güzel gözüküyo,zaten herşey para demek değil,insanın uğraşıp emek vererek yarattığı bişeyin para ile ölçülmemesi gerektiği düşüncesindeyim

mercury07

13 Ağustos 2008; 19:34:44 

quote:

Orjinalden alıntı: aliş06

Gerçekten çok güzel gözüküyo,zaten herşey para demek değil,insanın uğraşıp emek vererek yarattığı bişeyin para ile ölçülmemesi gerektiği düşüncesindeyim

Yorumlarınıza çok teşekkür ediyorum. Tavsiyeleriniz üzerine değişiklikleri yaptım ve şükür bitirdim. Belki bir iki ufak ekleme falan yaparım. Yeni resimleri yukarı koydum.

Tavsiye ve yorumlarınıza her zaman açığım. Teşekkürler...

Nükleer Santrale EVET!!!

Kahrolacak PKK!
mercury07

14 Ağustos 2008; 2:41:33 

Evet arkadaşlar, soğutucu bitti ve çalışıyor. Üstelik işe yarıyor. Yeni resimleri ve sonuçları da ekledim. Herkese tavsiyelerinden dolayı teşekkür ederim. Tavsiye ve yorumlarınıza açığım.

Nükleer Santrale EVET!!!

Kahrolacak PKK!
filmarket

Bu kullanıcının bu kategori altındaki blog mesajlarına git Bu kullanıcının DH Blog sayfasina git

Sisteme Gözat

17 Ağustos 2008; 10:49:12 

GUZEL DUSUNCE KARDES

MSI K9A2 Platinum\SAPPHIRE HD4870 \AMD Athlon X2 6000+ AM2 3.0\NZXT 8E-SSN02-UGB Tempest Kasa\OCZ Vendetta2\OCZ DDR2 1066 4096MB Reaper HPC\ RECOM Power Engine 600W PSU\SAMSUNG 500 GB HDD SATA II NCQ 16 MB\SAMSUNG 932N+ 19" LCD\LOGITECH X-540 5+1\LG 22X GH22NP20 (Siyah)
weehwet

23 Ağustos 2008; 16:32:00 

quote:

Orjinalden alıntı: filmarket

GUZEL DUSUNCE KARDES

olum seni bu forumda barındırmayacam. sen beni mahvettin lan.

Aaabii

23 Ağustos 2008; 17:08:12 

Her ne kadar laptop denilen şeyin özelliğinin "taşınabilmek" olduğunu ve malesef soğutucularının bunu engellediğini-zorlaştırdığını düşünsemde , hobi olarak "işe yarar" bişe yapmakta hiç bir zarar görmüyorum.
Tebrikler..Güle güle kullan..

Sayfa:   [1]
Tüm forumlar >> [Overclock, Soğutma ve Modifikasyon] >> Soğutma >> Hava Soğutma >> El yapımı notebook soğutucusu son hali ve resimler Sayfa: [1]
Buraya git: