Şimdi Ara

Sonunda Intel platformuna SLI desteği geldi - nForce4 SLI Intel Edition

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
1.975
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Yıllardır, ürettiği işlemciler için kendi ürettiği çipsetleri yaymaya çalışarak anakart çipseti pazarını elinde tutmaya çalışan Intel' in yakın zamana kadar Via ile çipset sorunu yüzünden mahkemelik olduğunu muhtemelen hepiniz biliyorsunuzdur. Bir zamanların en çok işlemci satan ve bu işlemcilerinin platformlarını oluşturan anakartların çipsetlerinin de en iyilerini üreten Intel, aşağı yukarı kaybetmiş olduğu en çok işlemci satan marka ünvanını dolayısı ile anakart pazarında da kaybetti. AMD' nin muhteşem çıkışının yaklaşık olarak başlangıç tarihi olan 2-3 sene öncesinde, Intel' in tekelci politikası yüzünden sadece AMD işlemciler için platform çipseti üretmek zorunda kalmıştı nVidia. O zamanlar hakim olan genel düşünce, bir ekran kartı çipsteti üretici firmasının anakart çipseti pazarında Intel ve Via gibi firmalar varken fazla tutunamayacağı idi. Fakat ilk çıkan nForce çipset AMD işlemciler ile beraber muhteşem bir ikili oluşturup bir anda artık eskisi kadar sorunlu olmasa da AMD işlemciler için yeterli olamayan Via çipsetlerin önüne geçerek herkesi şaşırttı. Yakalanan başarının ardından hemen revizyona gidilerek çift kanal bellek destekleyen ve bir çok sorunu giderilmiş olan nForce2 çipseti çıktı. AMD dünyasında neredeyse efsane haline gelen bu çipset çok uzun bir süre kullanıcıların her türlü isteklerini karşıladı. Anakart firmaları bu çipset üzerine sayısızca model ürettiler. 4-5 farklı işlemci modeli bu anakart ile beraber kullanıldı ve sonrasında 64 Bit' lik AMD işlemciler ile beraber ömürlerini doldurdular. nForce 3,4 derken bugün nForce4 SLI' a(çift PCIe ekran kartı desteği) kadar gelişti. Bu arada AMD' nin işlemci pazarındaki muhteşem çıkışına ayak uyduramayan Intel, mobil teknolojilerle de ilgilenmenin verdiği dezavantaj ile oldukça geride kaldı. İşlemcilerini fazla geliştiremediği için anakartlarınında dolayısı ile fazla gelişmesine gerek kalmadı. Fakat geçte olsa uynan intel 2-3 sene önce burun kıvırdığı nVidia ile, Intel işlemcilere anakart çipseti üretmesi için nVidia' nın şartlarını kabul ederek anlaşmak zorunda kaldı.

    Birkaç aydır Intel için üretileceği bilinen yeni çipsetin nForce 5 olarak çıkması bekleniyordu fakat çipsetin adı "nForce4 SLI Intel Edition" oldu. Intel işlemciler ve AMD işlemciler yapısal olarak farklı olduğu için doğal olarak aynı çipset kullanılmadı ve bir çok değişiklik yapıldı. En büyük fark kendi hafıza kontrolcülerini üzerinde bulunduran AMD işlemcilerde tek köprü ile oluşturulan anakartlara, Intel işlemciler için çift kanal DDR-2 bellek kontrolcüsü içeren SPP( System Platform Processor) eklendi. 0.13 mikron ile işlenen yeni köprü PCI Express portlarına hükmediyor ve tam 31 milyon transistör taşıyor. Güney tarafında konumlanış olan diğer köprü MCP (Media & Communications Processor) klasik güney köprü görevini görüyor. 0.15 mikron teknoloji ile üretilmiş ve 21 milyon transistör içeriyor. İki yonga ile beraber AMD nForce4 platformunda sağlanan herşey Intel içinde sağlanıyor.

    nVidia, AMD platformundaki bütün özellikleri Intel platformuna taşımakla kalmamış. Bunların bazılarını da geliştirmiş. İlk olarak NVRAID teknolojisi artık 5 farklı raid dizisini destekliyor. MediaShield adını alan bu teknoloji sayesinde kullanıcılar RAID 0, RAID 1, RAID 0+1, JBOD, çapraz kontrollü RAID olmak üzere birbirinden bağımsız boot edilebilen tam 5 farklı raid dizisi oluşturabiliyor. Yazılım olarak çok güçlü bir firma olan nVidia, yeni raid kontrolcüsü için hazırladığı yazılım sayesinde grafik tabanlı sunumu yaparak, anakarta bağlı disklerde herhangi bir sorun olduğunda kullanıcının sorunun kaynağını daha rahatça anlayabilmesini sağlıyor. Ayrıca MCP köprüsününe yerleştirilen disk kontrolcüsünü performans olarak geliştirmek için çift kanallı kontrolcü olarak hazırlayarak birbirinden bağımsız iki kontrolcü ile yönetip sabit disklere iki kat fazla bant genişliği sunmuş. Dolayısı ile sabit diskler ile sistem belleği arasındaki yoğun veri trafiği durumunda darboğaz sorununu ortadan kaldırılmış. Ayrıca nVidia' nın MCP köprüsü SATA-2 ve NCQ komutlarını doğal destekleyen tek yonga. (Intel' in yeni duyurduğu ICH7 Güney köprüsü hariç)

    Bunlara ek olarak, nForce4' te bulunan gigabit ethernet kontrolcüsü, nVidia firewall ve active armor (akıllı network denetleme) gibi özellikler de aynen Intel versiyonuna taşınmış. nVidia system utility adı ile bilinen ve işletim sistemi üzerinden sistemin veri yolu hızı, voltaj ayarları bellek zamanlamaları gibi ayarları yapabildiğiniz uygulama bu çipset ile beraber "nTune performance application" olarak kullanıma hazır. MCP köprüsü ile beraber gelen Sound Strom ses yongası AC97 V2.3 sürümü ile beraber nVMixer adlı program sayesinde kontrol edilebiliyor.

    Performansa gelince, X-Box' u saymazsak Intel işlemciler için ilk defa yonga üreten nVidia, AMD' nin aksine hafıza kontrolcüsü içermeyen Intel işlemciler için DDR-2 destekli 128 bit yeni bir hafıza kontrolcüsü dizayn etti ve performasını üst seviyede tutmak için daha önceden kullandığı DASP teknolojisini daha da geliştirdi ve yeni QuickSync teknolojisini ekledi. Yapılan testlere baktığımız zaman nVidia' nın hafıza kontrolcüsün i925XE' den bir miktar daha iyi olduğunu açıkça gözleniyor. nVidia yine yapacağını yapıp güzel bir iş çıkarmış. Diğer yandan genel sistem performansına bakıldığında, günlük uygulamalarda kimi zaman i925XE kimi zaman nForce4 SLI sistem öne geçmiş. Yani kesin bir galip yok. nVidia yongası bir miktar daha önde diyebilriz ama sonuçta Intel işlemcilerin sınırına da dayanmış durumda anakartlar.

    Esas can alıcı nokta olan SLI performansı ile AMD nForce4 SLI ile karılaştırırsak, AMD işemcilerin oyunlardaki üstünlüğü ile paralel olarak AMD biraz daha önde. Ama bu nForce4 SLI Intel Editioun' un SLI performasını değerlendirmemiz için yeterli değil tabiki. SLI ile tek grafik kartı performansları karşılkaştırıldığında performans artış oranları aşağı yukarı aynı düzeyde. Yani Intel' in oyun performansının düşük olmasını bir yana bırakırsak nVidia SLI sistemi Intel platformuna aynı başarı ile taşımış gözüküyor.

    Sonuç olarak nForce4 Intel Edition ile nVidia çok iyi bir iş çıkarmış. Her ne kadar oyun performansı olarak AMD daha iyi olsada, çoğu masaüstü uygulamasında (video işleme, sıkıştırma vs vs) ve Hyper-Threading' in eşsiz çoklu uygulama performansı sayesinde Intel platformunu kullanmak zorunda kalan ekstrem kullanıcılar Intel' in oyun performansına mahkum kalıyorlardı. Hatta sırf oyun için ikinci sistem toplayan kullanıcıların sayısı hiç te az değil. nForce4 SLI Intel Edition sayesinde, Intel hitap ettiği kitle yelpazesini bir hayli genişletiyor. Daha 2-3 yıl öncesine kadar nVidia' dan, kendi sistemleri için çipset üretmesi durumunda her çipset başına para isteyen Intel, bugün nVidia' nın şartlarını kabul ederek kendi işlemcileri için çipset ürettiriyor ve tamamen nVidia patentli olan SLI teknolojisininin üretim iznini nVidia' dan alamıyor. nVidia' nın kısa sürede yakaladığı başarı göz önüne alındığıda, yaptığı iş ortada.


    Sayfanın Linki : http://www.nvidia.com/page/nforce4_sli.html








  • SLI sistem kuran birinin temel amacı nedir? ===> daha hizli oyun oynamak

    e peki daha hizli oyun oynatan işlemci nedir? ===>3DNow! lı A64 ler..

    N-Vidia ve Intel ... adları bile yanyana yakışmıyor bence...çok geç kaldı "N-force 4 Intel Edition" ve SLI cilerin ve Benchmark cıların tercihi yine N-Force 4 SLI olacak ...(AMD Edition )
  • YAŞA AMD&NFORCE
  • nvidia çipset şavaşlarına bir girdi pir girdi.intel gerçekten zor durumda.
  • Bu olay nvidia'nın tekelliğine doğru gidiyor.Ama adamlar ne yapıyorsa hep en iyisini yapıyorlar.
    Bence bu chipset İntele olumlu anlamda etki edecektir(işlemci satışı bazında).Hele bir intel64'ler iyice yaygınlaşsın bir görelim hünerlerini.sonra AMD mi İNTEL mi herkes yapar yorumunu.
    Ama her ne olursa olsun fiyat-performans olarak İntelin AMD'nin yanına bile yaklaşamayacağını düşünüyorum.
    Yani yine AMD tek geçilir...
  • Intel haala geçemedi amd'yi .....
  • nforce = AMD :) .. Intel herşeyden çıkmasa artık :)
  • OLay budur ama artık amd ye geçmekten başka güzel ne olabilir
  • abi bu forumdaki intel düşmanlıgı nedir.
    nedemek intel herşeyden çıkmasa arık. herşeyden çıksın tabi. tamam intel pahalı işlemcileri AMD yokken sattı ve birçok kullanıcı amd nin ucuz işlemcilerini gorunce intele bir kufredesi geldi ama şimdi oh oh intel batsın oh oh amd intele fark atsın filan demek yanlış. unutmayın intel neden zamanında pahalı cpu sattı tekel oldugu için. ee şimdide amd tekel olunca sanıyormusunuz ki ucuza satacak cpuları.
    bence ikiside yollarına güçlü güçlü devam etsin. isteyen iştedigini alsın
  • quote:

    Orjinalden alıntı: TEKnaKILLAH

    abi bu forumdaki intel düşmanlıgı nedir.
    nedemek intel herşeyden çıkmasa arık. herşeyden çıksın tabi. tamam intel pahalı işlemcileri AMD yokken sattı ve birçok kullanıcı amd nin ucuz işlemcilerini gorunce intele bir kufredesi geldi ama şimdi oh oh intel batsın oh oh amd intele fark atsın filan demek yanlış. unutmayın intel neden zamanında pahalı cpu sattı tekel oldugu için. ee şimdide amd tekel olunca sanıyormusunuz ki ucuza satacak cpuları.
    bence ikiside yollarına güçlü güçlü devam etsin. isteyen iştedigini alsın

    +1
    Rekabet olmazsa nasıl düşsün ki fiyatlar?
    Keşke bir tane daha firma masaüstü için yüksek performanslı işlemci çıkarıp deli gibi reklam yapsa, ve gerçekten en azından inteller kadar hızlı olsa fiyatlar ne kadar uygun olurdu




  • quote:

    Orjinalden alıntı: HandSome


    quote:

    Orjinalden alıntı: TEKnaKILLAH

    abi bu forumdaki intel düşmanlıgı nedir.
    nedemek intel herşeyden çıkmasa arık. herşeyden çıksın tabi. tamam intel pahalı işlemcileri AMD yokken sattı ve birçok kullanıcı amd nin ucuz işlemcilerini gorunce intele bir kufredesi geldi ama şimdi oh oh intel batsın oh oh amd intele fark atsın filan demek yanlış. unutmayın intel neden zamanında pahalı cpu sattı tekel oldugu için. ee şimdide amd tekel olunca sanıyormusunuz ki ucuza satacak cpuları.
    bence ikiside yollarına güçlü güçlü devam etsin. isteyen iştedigini alsın

    +1
    Rekabet olmazsa nasıl düşsün ki fiyatlar?
    Keşke bir tane daha firma masaüstü için yüksek performanslı işlemci çıkarıp deli gibi reklam yapsa, ve gerçekten en azından inteller kadar hızlı olsa fiyatlar ne kadar uygun olurdu


    ben de katılıyorum.Bu arada Rus bir firma Elbarus isimli bir cpu üretmiş.
    İşte kaynak : Elbarus Cpu
    Haberin tarihine bakmayı unutmayın!




  • buda dunyanın parası olur şimdi
  • quote:

    Orjinalden alıntı: SoulReaver



    ben de katılıyorum.Bu arada Rus bir firma Elbarus isimli bir cpu üretmiş.
    İşte kaynak : Elbarus Cpu
    Haberin tarihine bakmayı unutmayın!


    şakamı bu haber




  • rekabet değil bu taklitçilik .. bakınız bench lere nasıl toslamış intel .. öyle nforce a filan göz dikeceğine ucuz işlemci satsında millete yararı dokunsun...
  • bence fiyatına göre daha iyi performans veren firma daima kazanır yani şu anda AMD ama gerçekten bir kaç firma daha çıkarsa daha iyi olur bencede
  • amd karşısında kan kaybeden intelin kan bankası olarak nvidiayı gördüğü anlaşılıyor. ancak kuvvetlenmeye başlayan amdnin fiyatlarıda yükselttiğinide göze alırsak yakında intel yeniden yükselişe geçecektir. kimbilir belkide nforce zamanında amdyi kurtardığı gibi şimdide inteli kurtarır
  • quote:

    Orjinalden alıntı: TEKnaKILLAH


    quote:

    Orjinalden alıntı: SoulReaver



    ben de katılıyorum.Bu arada Rus bir firma Elbarus isimli bir cpu üretmiş.
    İşte kaynak : Elbarus Cpu
    Haberin tarihine bakmayı unutmayın!


    şakamı bu haber



    valla bilmiyorum, öyle mi duruyo?




  • hadi hayirlisi bir ruslar eksikti onlarda geldi tem oldu ama genede guzel oldu cunki yeni bir secenek daha dogdu anlamina geliyorki ruslar teknolojide biraz comert bir ulkedir
    bana kalirsa nf4 intelle calismasi cok iyi olduku yeni gelen islemcilerinide goz onunde bulundurursak amd nin basini cok agritacaha benziyor
  • amd nin pazar payını artıran en büyük etkendi nforce (nvidia)
    şimdi intel karşısında biraz daha ezilecek eğer intel 64bitleride bir an önce sokarsa piyasaya amd dibe vurrur zaten az olan pazar payının tamammını intele kaptırır ve sonuç olarak
    bizde min 200$ dan celeron cpu almaya başlarız

    AMD nin teknelojisi intele nazaran hep bir adım öndedir bakalım ne olacak amd buna hazırlıklıdır sağ gösterip sol vuracaktır

    birde şu bakış açısı var kaç kişi sli board alır veya kullanır sli pazarı cok küçük bir pazar hatta cok az kişide 200$ üstü ekran kartı olduğunu dahi öne sürebilirm .... bu açıdan kaç kiş sli board alır size soruyorum
  • quote:

    Orjinalden alıntı: TEKnaKILLAH

    abi bu forumdaki intel düşmanlıgı nedir.
    nedemek intel herşeyden çıkmasa arık. herşeyden çıksın tabi. tamam intel pahalı işlemcileri AMD yokken sattı ve birçok kullanıcı amd nin ucuz işlemcilerini gorunce intele bir kufredesi geldi ama şimdi oh oh intel batsın oh oh amd intele fark atsın filan demek yanlış. unutmayın intel neden zamanında pahalı cpu sattı tekel oldugu için. ee şimdide amd tekel olunca sanıyormusunuz ki ucuza satacak cpuları.
    bence ikiside yollarına güçlü güçlü devam etsin. isteyen iştedigini alsın


    harikasın teknakillah!
    ayrıca rekabet iyidir arkadaşlar. ortalık kızışıyor biz karlı çıkıyoruz. ayrıca intel bunca yıllık işlemci, emin olun ona bişi olmuycak. ama şu anda lider AMD




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.