Şimdi Ara

GEARS OF WAR FAN CLUB

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
174
Cevap
0
Favori
6.270
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Evet arkadaslar buraya butun geow fanatiklerini bekliyorum
    ISTE IMZAMIZ
    (IMZA ICIN Jr.MaD arkdasimiza tesekkur ederim)


    [center][image]https://store.donanimhaber.com/47/9a/a7/479aa752c444cf6408229cb6592b2bbd.jpg[/image] 
    [link=http://forum.donanimhaber.com/m_25315867/tm.htm][color=#CC0000][size=2][/size][font="Trebuchet MS"][/font][b]Gears Of War Fan Club[/b][/color][/link][/center]


    Dünyanın insan olmayan türde farklı canlılar tarafından işgal edileceği fikri uzun zamandır çeşitli filmlere ve kitaplara konu olmakta. Video oyun dünyasında da bu fikir birçok yapıma konu oldu. Ama maalesef bu güne kadar pek fazla oyun bu konuyu kullanarak bir klasiğe dönüşemedi. İnceleme içeriğimizi, bu konudan yola çıkarak kendi senaryosunu yaratan ve Xbox 360’ın ilk oyunlarından biri olan Gears of War (GeoW) oluştuyor. Belki bu oyunun raflardaki yerini almasının ardından uzun sayılabilecek bir zaman geçtiği halde GeoW’u incelediğimiz için şaşırabilirsiniz. Aslında sizinde bildiğiniz gibi sitemizde GeoW’un PC versiyonunun bir incelemesi bulunuyor. Ancak oyunun X360 versiyonu ile PC versiyonunun çıkışları arasında 1 sene gibi uzun sayılabilecek bir zaman dilimi olduğu için bir istisna yaparak GeoW’un X360 versiyonunu da incelemeyi uygun gördük. Ayrıca bu kararı almamızdaki diğer bir neden de oyunun ikincisinin resmi olarak duyurulması oldu.


    Oyunun yapımcısı Epic Games’i birçoğumuz her hâlde Unreal serisinden tanıyordur. Epic Games, sevilen Unreal serisine ara vererek bu sefer yeni bir oyun üzerinde çalışacağını açıkladığında bütün gözleri üstüne çekmişti. Oyunun Unreal Engine 3 grafik motorunu kullanacağı ve sadece X360’ın yeni nesil platformuna çıkacağı söylenmişti. GeoW’un raflardaki yerini almasının ardından neredeyse 2 sene geçti ve yapım PC’ye bile çıkarak sadece X360’da bulunma özelliğini bile kaybetti. Ancak hala oyuncuların ilgisini kaybetmiş durumda değil.

    Karakterimiz Marcus Fenix
    Oyunumuz Sera adlı bir gezegende geçiyor. Bu gezegenin savaşa pek yabancı olduğu söylenemez. Sera’da uzun zamandır süren Pendulum Savaşları, Coalition of Ordered Government’in (COG) son vermesi ile en sonunda biter. Ancak barışın sağlanmasının ardından çok geçmeden gezegen bu sefer yeraltından gelen Locust’ların saldırmasıyla yeniden bir savaşa tanıklık etmek zorunda kalır. İnsanlar ve Locust ırkı arasındaki bu amansız mücadele, Locust’ların yeraltından aniden saldırdıkları Emergence Günü ile başlar. Locust’ların tam olarak ne oldukları hakkında hiçbir insanoğlunun kesin bir bilgisi yok. Buna karşın pek çok bilim adamı Locust’ların insanların bir şekilde mutasyona uğramış hali olduğu teorisini ortaya atar. Onlarla yakından tanışma şansına erişen askerler ise Locust’ların cehennemden geldikleri teorisini daha mantıklı bulurlar.



    Emergence Günü ile başlayan savaşta birçok insan yaşamını kaybeder. Hatta insan ırkı yok olmamak için kendi gezegenlerinin bir kısmından vazgeçerek, yerin daha sert olduğu ve bu nedenden ötürü Locust’ların saldıramadığı bölgelere çekilme kararı almak zorunda kalır. Biz de oyuna Emergence Günü’nden tam 14 yıl sonrasında bir hapishanede başlıyoruz. Karakterimiz Marcus Fenix’in hücresi açılması gerektiğinden çok daha önce açılıyor ve Marcus karşısında eski bir dostunu buluyor…

    Oyunun senaryosu filmlere konu olacak kadar güzel hazırlanmış. Dahası oyunda ilerledikçe olaylar beklemediğiniz bir şekilde gelişiyor.


    Oyuna başladığınız gibi kontrollere kolayca alışacağınızı düşünüyoruz. Epic Games, GeoW’da daha önce benzerini Kill Switch’de gördüğümüz, siper alıp ateş etme özelliğini birkaç adım ileri götürmeyi başararak bunu çok iyi bir şekilde oyuna aktarmış. Oyunda neredeyse her cismin arkasına (A) tuşuna basarak sırtınızı kolayca dayayabiliyorsunuz. Siper aldığınız sırada ister nişan alarak isterseniz de nişan almayarak ateş edebiliyorsunuz. Nişan alarak ateş etmeye başladığınız anda karakteriniz vücudunun bir kısmını siper aldığı objeden çıkardığı için o sırada Locust’ların kurşunlarına maruz kalarak zarar görebiliyor. Ancak eğer nişan almadan ateş ederseniz de kurşunların istediğiniz yere isabet etme şansı düşüyor. Yine de Locust’ların size çok yaklaştıkları sıralarda bu özellik onları geri çekilmeye zorladığı için çok yararlı olabiliyor.

    Nişan aldığınızda kamera Resident Evil 4’te olduğu gibi karakterimizin omzunun arkasına geçiyor. Bu sayede ateş etmek istediğimiz yere kolayca nişan alabiliyoruz. Ayrıca siper aldığımız nesneden başka bir nesneye hızlıca geçiş yapabiliyorsunuz. Oyunda en çok kullanacağınız özelliklerden bir diğeri de (A) tuşuna basılı tuttuğunuzda karakterinizin başını eğerek kendisine gelebilecek olası kurşunlardan korunmaya çalışırken koşması olacaktır.
    Yerde duran silahları almak için (X) tuşuna basmanız gerekiyor. Oyunu oynadığınız süre boyunca birbirinden farklı silahları kullanma şansına erişeceksiniz. Aslında GeoW’daki silah yelpazesi daha geniş yapılabilirmiş gibi duruyor. Ancak oyunun oynanış süresinin birazcık kısa olduğunu düşünürsek, bunun çokta büyük bir eksi olduğunu söyleyemeyiz. Yanımızda maksimum biri tabanca olmak üzere üç silah ve el bombası taşıyabiliyoruz. Dijikent ekibi olarak oyunda kullanacağınız silahları, sizler için tek tek inceledik;

    Lancer Assault Rifle:



    Lancer Assault Rifle, oyun boyunca Marcus ve takım arkadaşlarının en çok elinde göreceğiniz silah olacaktır. Çünkü Lancer, COG askerlerin resmi silahı. Ayrıca bütün ara sinematiklerde Marcus’un elinde olan tek silah olma özelliğini de taşıyor.

    Lancer Assault Rifle’ı bu kadar önemli yapan diğer bir özellik ise aynı zamanda bir testere görevi görmesi. Bu silahta bulunan testere ile düşmanlarınıza kurtuluşu olmayan türde zararlar verebilirsiniz. Tek yapmanız gereken (B) butonuna basılı tutmak ve düşmanınızın üstüne doğru yürümek olacaktır.

    Lancer Assault Rifle maksimum 660 cephane alabiliyor. Uzaktan da yakında da bayağı etkili olan bu silahın doğru kullandığınız takdirde düşmanlarınızın korkulu rüyası haline dönüşeceğine ve size çok eğlenceli saatler geçirteceği fikrindeyiz.

    Hammerburst:



    Evet, belki bu silahın ucunda bir testere yok ancak ateş gücü Lancer Assault Rifle’dan daha güçlü. Ayrıca maksimum 780 cephane alabildiği için Lancer’dan daha fazla kurşun kapasitesi var.

    Oyunun tek kişilik bölümünde ilk elinize alacağınız silah Hammerburst olacak. Bu arada Locust’ların ellerinde en çok bu silahtan göreceğinizi ve bu yüzden kurşun sıkıntısı çekmeyeceğinize garanti verebiliriz.

    Hammerburst, genel olarak harika bir silah. Düşmanlarınızın yanlarına her zaman yaklaşamayacağınızı düşünürsek, bu silahı rahatlıkla Lancer’ın yerine tercih edebilirsiniz.

    Gnasher Shotgun:



    Gnasher Shotgun’ı kısaca GeoW’daki kısa mesafedeki en etkili silahlardan biri olarak tanımlayabiliriz. Eğer bir düşmanınızı bu silah ile öldürürseniz ekranınızın neredeyse her yeri kanla kaplanacaktır.

    Gnasher Shotgun ile kafaya isabet edilen her kurşun düşmanın ölümüyle sonuçlanıyor. Ayrıca Wretches gibi küçük Locust’ları bu silah ile kafalarına isabet ettirmeseniz bile tek atışta haklayabilirsiniz.

    Maksimum 39 kurşun alabilen Gnasher Shotgun, kısa mesafede gerçekten bayağı etkili olsa da uzak mesafede düşmana pek zarar veremiyor ve garip bir şekilde bu silah yakın dövüşte de bir hayli etkili. Eğer yakından düşmanlarınıza isabetli atışlar yapabilirseniz, bu silahın savaş alanında ne kadar yararlı olabildiğine kendi gözlerinizle şahit olabilirsiniz.

    Boomshot:

    Boomshot
    Boomshot’ı kısaca GeoW’un bazukası olarak tanımlayabiliriz. Bu silahı oyunun tek kişilik bölümünde, sadece Boomer’ları öldürerek elde edebilirsiniz.

    Boomshot ateş gücü çok etkili bir silah olsa da ateş ettiğimiz yere füzenin çok yavaş gitmesi gibi büyük bir dezavantajı var ve bu yüzden yolladığınız füze hedeflediğiniz yere varana kadar düşmanınız genellikle kaçmış oluyor. Ancak eğer bu silah ile isabet ettirebildiğiniz tek bir atışın düşmanın parçalara ayrılması ile sonlanacağını ve kullanım bakımından en eğlenceli silahlardan birisi olduğunu da belirtelim.

    Longshot Sniper Rifle:



    Longshot Sniper Rifle’ın uzak mesafedeki düşmanları haklamak için GeoW’da seçebileceğiniz en ideal silah olduğunu söyleyebiliriz. Silahın ateş gücü o kadar etkili ki, hedefe ne kadar uzakta olursanız olun -eğer bir Boss değilse- kafasına isabet ettirdiğiniz tek bir kurşun onu etkisiz hale getirecektir.

    Longshot Sniper Rifle gerçekten çok güçlü bir keskin nişancı tüfeği ancak siz uzaktaki düşmanlara ateş etmekle uğraşırken yanınıza yaklaşan bir düşman tarafından kolaylıkla saf dışı edilebiliyorsunuz. Ayrıca bu silahı yakın mesafelerde kullanmak maalesef gerçekten çok zor. Çünkü bir atış yapıldıktan sonra şarjörünüzü değiştirmek zorundasınız ve bu sırada dikkatli olmazsanız göz açıp kapayıncaya kadar vurulabiliyorsunuz. Bunlara ilaven silahı kullanırken nişan almak için gereğinden fazla zaman harcarsanız, avcıyken av olma hatasına düşebilirsiniz. Bu yüzden elinizden geldiğince hızlı hareket etmelisiniz.

    Longshot Sniper Rifle maalesef GeoW’daki tek keskin nişancı silahı olduğu için zaten size uzak mesafedeki düşmanları haklamak için başka bir silahı önerme gibi bir şansımız yok. Eğer iyi bir nişancıysanız bu silahı kesinlikle es geçmemelisiniz.

    Torque Bow:

    Torque Bow
    Torque Bow, dışarıdan bakıldığında bir yaylı tüfeği (Crossbow) andırsa da, bu silahın oku atıldıktan birkaç saniye sonra patlama özelliğine sahip. İşte okun bu özelliği sayesinde düşmanın vücuduna bir ok saplandıktan sonra yaşamak için pek fazla zamanı kalmıyor. Oyunun tek kişilik bölümünde bölüm sonu boss’ları ve Berserker’lar gibi istisnalar dışında, GeoW’daki tüm Locust’ları bu silahın yardımıyla tek bir ok ile yok edebilirsiniz.

    Torque Bow’u kullanırken, ne kadar ateş etme tuşuna basılı tutarsanız o kadar etkili bir atış yaparsınız. Eğer gereğinden fazla ateş etme tuşuna basarsanız ise ok elinizde patlamasın diye silah onu aniden fırlatacaktır. Bu silahı eğer imkanınız varsa yakın çatışmalarda kullanmanızı önermiyoruz çünkü aynı Longshot Sniper Rifle gibi bu silahın da bir kez ateş edildikten sonra doldurulması gerekiyor. Ayrıca ateş ederken bu silah ile nişan almak diğer silahlara göre biraz daha zor olduğu için kısa mesafede başarılı bir atış yapma şansınız çok düşük. Bu yüzden Torque Bow’u kullanırken yanınızda yakın mesafede işe yarayacak bir silah daha (Mesela Gnasher Shotgun) taşımanızı tavsiye ediyoruz.

    Her ne kadar bu silahı yakın mesafede önermesek de Torque Bow’un uçlarındaki bıçaklar sayesinde, yakın dövüşte de başarılı olabildiğinizi belirtmeliyiz. Yinede eğer iyi bir nişancı değilseniz başka silahlara yönelmeniz sizin yararınıza olacaktır. Çünkü bu silahı kullanırken iyi bir nişancı olmak aynı keskin nişancı tüfeğinde olduğu gibi büyük bir önem taşıyor.

    Hammer of Dawn:

    Kısaca oyundaki en güçlü silahın Hammer of Dawn olduğunu söyleyerek, bu silahın size ne kadar büyük bir güç sunduğunu özetleyebiliriz. Hatta bu silah o kadar güçlü ki Locust’ların en güçlülerinden olan Berseker’ları ancak bu silahın yardımıyla alt edebilirsiniz.

    Hammer of Dawn her ne kadar çok güçlü bir silah olsa da onu kullanmak için bazı şartlarını yerine getirmelisiniz. Öncelikle açık bir alanda olmalısınız. Ayrıca oyunun tek kişilik bölümünde açık olanda olsanız da size ateş edebileceğiniz bildirilmeden bu silahı kullanamıyorsunuz. Bunlara ilaven eğer ateş ettiğiniz yer size çok yakın ise, düşmanınızın olduğu kadar sizin de tehlikede olduğunuzu belirtelim.

    Oyunun çok oyunculu bölümünde bu silahı elinize aldığınızda, düşmanlarınıza soğuk terler döktüreceğinize emin olabilirsiniz. Eğer bu silahı kullanan bir düşmanınız ise size önerimiz; çabucak kapalı bir alana girmeniz veya olabildiğince düşmanınıza yaklaşmanız gerektiğidir. Aksi takdirde, düşmanınız iyi bir nişancı ise hayatta uzun süre kalamazsınız.

    Hammer of Dawn güçlü bir silah olduğu kadar kullanışı biraz zor bir silah da. Nişan aldığınız yere gökyüzünden ışının gelmesi birkaç saniye sürebiliyor ve bu kısa zamanda da düşmanınızı elinizden kaçırabiliyorsunuz. Ayrıca silahı bir kez kullandıktan sonra bir iki saniye daha beklemek zorundasınız.

    Bu silahın oyunun tek kişilik bölümünde kullanılabildiği kadar kullanılmasından yanayız çünkü gerçekten büyük yardımları dokunabiliyor. Ancak oyunun çok oyunculu bölümünde, karşınızda neler yapmasını bilen bir rakip varsa şansınızı pek fazla zorlamamanızı da önermiyor değiliz açıkçası. Çünkü unutmamalısınız ki oyunun çok oyunculu bölümünde karşınızda AI yerine taktik kurabilen gerçek oyuncular çıkıyor.

    Snub Pistol:

    Snub Pistol
    İncelemenin başlarında sizlere söylediğimiz gibi yanınızda maksimum bir tabanca taşıyabiliyorsunuz. GeoW’da toplam olarak iki tane tabanca var. Snub Pistol
    ise oyunun tek kişilik bölümünde elinize alacağınız ilk tabanca olacak. Ancak bu silahı diğer silahlarınızın kurşunları bitmeden kullanmanızı tavsiye etmiyoruz. Çünkü Snub Pistol maalesef GeoW’daki en güçsüz silah.


    Boltok Pistol:

    Boltok Pistol
    Bu silah birçok yönden gerçek hayattaki Revolver’a benziyor. Boltok Pistol, GeoW’da bulunan ikinci tabanca. Bu silahın ateş gücü Snub Pistol’dan daha etkili. Ancak Snub Pistol’dan daha yavaş ve 6 atıştan sonra şarjörünün değiştirilmesi gerekiyor. Zaten tabancaları sadece diğer silahlarınızın kurşunları bittiğinde kullanmanızın daha yararlı olduğunu düşünürsek, bu silahı Snub Pistol’un yerine tercih etmenizin iyi olacağını söyleyebiliriz.

    Granades:

    GeoW’daki el bombaları, kullanan kişi daha uzağa fırlatabilsin diye bir zincire bağlı durumda. Karakterimiz bir el bombasını eline aldığında zincirinden tutup hızlıca çevirmeye başlıyor ve bu sırada el bombanızı daha kolay kullanabilmeniz için önünüzde bir imleç beliriyor. Sizde bu şekilde bombayı atacağınız yeri kolayca belirleyebiliyorsunuz.

    Oyunun tek kişilik bölümünde, Locust’ların çıktıkları çukurlara, doğru zamanda bir el bombası atarsanız çukur kapanacak ve sizde çatışmaya girmeden hepsini haklamış olacaksınız. Ayrıca bir cismin arkasına saklanmış düşmanları avlamak için el bombalarının çoğu zaman büyük yardımları dokunabiliyor.

    Granade
    Bir Granede/El bombası ile yakından da ölümcül saldırılar yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken düşmanınıza yeterince yaklaşıp, (B) tuşuna basmak. Ancak bunu yaparken çok dikkatli olmalısınız çünkü eğer düşmanınız size yakın bir mesafedeyken patlarsa sizde zarar görebilir, hatta ölebilirsiniz. Eğer bu saldırıya siz uğradıysanız maalesef yapa bileğiniz pek fazla seçeneğiniz yok. Bir kere o sırada kurtulma şansınızın olmadığını ve isterseniz ölürken yanınızda düşmanınızı da götürebileceğinizi bilmelisiniz. Bunun için de bomba patlarken düşmanınıza yakın bir mesafede durmalısınız.

    Bunlara ilaven oyunun çok oyunculu bölümünde, tek kişilik bölümünde olmayan Smoke Granede var. Bu el bombası yer ile temas ettiğinde etrafa koyu bir duman yayıyor. Bu dumanın düşman üzerinde her hangi bir etkisi olmasa da, keskin nişancıların sizi belli bir süreliğine görememelerini sağladığı için avken av konumuna yükselmenize büyük katkı sağlıyor.

    GeoW’da işte bu silahları kullanacaksınız. Her birinin artıları ve eksileri var. Ancak eğer birinde ustalaşırsanız bu eksileri kolaylıkla kapatmasını öğrenebilirsiniz.

    Oyundaki silahlar ilgili söyleyebileceğimiz diğer bir şey ise şarjör değiştirme sistemidir. GeoW’un en beğendiğimiz ve ondan başka bir oyunu oynarken bazen özlemini bile çektiğimiz bu özellik, oyundaki başarınızı da bir hayli etkiliyor. Aslında sadece küçük bir mini oyundan ibaret olan bu silah doldurma sistemi, sizi çoğu zaman düştüğünüz zor durumlardan kurtarabiliyor. Bu mini oyun; cephaneniz bittiğinde sağ üst köşede beliren göstergenin, üstünde hareket eden çizgiyi doğru kısımda durdurmayı başarmaya çalışmanızla meydana geliyor. Eğer koyu beyaz kısımdaki ilk parçada çizgiyi durdurabilirsiniz karakteriniz silahını çabucak dolduracak ve silahınız %8 daha çok zarar vermeye başlayacak. Koyu beyaz kısımdaki ikinci parçanın üstündeyken çizgiyi durdurursanız ise, silahı normal hızda doldurabileceksiniz. Ancak eğer koyu beyaz kısmın dışında bir yerde çizgiyi durdurursanız, silahınız tutukluk yapacak ve karakteriniz silahı çalışır duruma getirmek için birkaç kez üstüne vurmak zorunda kalacak. Kısacası savaş alanında bu özelliği iyi kullanıp kullanamamanız bir bakıma sizin kaderinizi belirleyecektir. Hele oyunun çok oyunculu bölümünde eğer silahınız tutukluk yaptığı sırada bir düşmanınız sizi görürse çok zor durumlara düşebiliyorsunuz. Bu yüzden olabildiğince bu konuda ustalaşmanızı öneriyoruz.

    Oyunu oynarken de fark edeceğiniz gibi GeoW’da her hangi bir can göstergesi bulunmuyor. Ancak tabii ki de bu ölümsüz olduğunuz anlamına gelmiyor. Zarar görmeye başladığınız andan itibaren, ekranda bir kuru kafa sembolü olan Crimson Omen beliriyor. Crimson Omen, ekranınızda belirdiğinde acilen bir cismin arkasına geçip korunsanız iyi edersiniz. Çünkü eğer bu sembol ekranda tam olarak belirirse bu öldüğünüz anlamına gelir. Yani Crimson Omen ne kadar belirginleşirse, ölüme o kadar çok yaklaşacaksınız. Eğer kurşunlardan kurtulmayı başarırsanız, bu sembol yavaş yavaş ekranınızdan yok olacaktır.


    Oyunun çok oyunculu bölümünde de, az da olsa Crimson Omen sembolü ekranınızda belirdiğinde bir kurtulma şansınız var. O sırada (A) tuşuna sürekli bastıktan belli bir süre sonra, ayağa kalkabilirsiniz. Ancak bu süre içerisinde başka oyuncular tarafından hareket edemediğiniz için kolayca haklanabiliyorsunuz. Ayrıca oyunun hem tek hem de çok oyunculu bölümünde arkadaşlarınızı bu durumdayken (X) tuşuna basarak kurtarabilirsiniz.

    Bazen ateş etmek yerine size boş gözlerle baksalar da genel olarak Locust’ların yapay zekaları tatmin edici bir seviyede. Düşmanlar onlara ateş etmeye başladığınızda çabucak siperlerinin arkasına geçiyorlar. Bir Locust şarjörünü değiştirirken onu korumak için daha hırslı bir şekilde size ateş etmeye başlıyorlar. Locust’lar, sanki siper aldıkları objeye yapışmış gibi durmuyorlar. Sık sık yer değiştiriyorlar. Biz ateş etmeyi kestiğimiz sırada bize yaklaşmaya başlıyorlar. Siper aldıkları cismin arkasından ateş ederlerken de, her zaman arkasına saklandıkları cismin aynı kenarından başlarını çıkarıp ateş etmiyorlar. Ellerinde ne kadar el bombası varsa hepsini, bizi siper aldığımız objeden uzaklaştırmak için yakınımıza fırlatıyorlar. Yakın mesafedeyken de silahlarının kabzaları (veya testereleri) ile bizi bizleri saf dışı etmeye çalışıyorlar. Ancak bunlara rağmen bazen kendilerinden beklenmeyecek saçmalıkta davranışlar da sergiledikleri oluyor. Mesela bazen, bazı Locust’lar yanlarına yaklaştığınızda size ateş edecekleri yerde kaderlerine razı olmuşçasına boş gözlerle bakıyorlar. Tabii böyle durumlara her zaman rastlamıyorsunuz. Düşmanların yapay zekaları başta söylediğim gibi bir genelleme yaparsak bazı hatalara rağmen iyi durumda. Ancak oyunla uzun süre içli dışlı olunca haliyle bazı yapay zeka hataları ile karşılaştığınız anlar oluyor. Yine de bunlara rağmen Locust’ların yapay zekalarının yeterli bir seviyede olduğunu düşünüyoruz. Hele oyunun Insane zorluk seviyesinde kafanızı siper aldığınız yerden birkaç saniyeliğine çıkarmanız ölüm fermanınızı imzalamanız anlamına geliyor.

    GeoW’da genellikle 4 kişilik bir takım halinde dolaşıyorsunuz. Takım arkadaşlarınıza, oyunda belli bir yere geldikten sonra birkaç emir verebilmeye başlıyorsunuz. Onlara saldırmalarını, korunmalarını ve sizi takip etmelerini söyleyebileceksiniz. Ancak maalesef takım arkadaşlarımızın yapay zekaları çokta iyi değil. Hatta birçok kez sırf onların yüzünden öldüğünüz anlar olacaktır. Özellikle oyunun Insane seviyesinde, bazen size çok sinir bozucu anlar yaşatabiliyorlar. Arkadaşlarınız çatışma esnasında birçok kez yaralanacak. Bu sırada eğer durduğu yer güvenli değilse onu kurtarmaya gitmenizi pek tavsiye etmiyoruz. Çünkü yardım edeyim derken, siz kurşunların arasında kalabilirsiniz. Gerçi çatışma esnasında da bazen yararlı oldukları da oluyor. Takım arkadaşlarınız düşmanın dikkatini çekerken siz kolayca düşmanlara görünmeden arkalarına geçip onları haklayabiliyorsunuz. Aslında COG askerlerinin genel taktiği bu olsa da her zaman işe yaradığını söyleyemem.

    GeoW’un tek kişilik bölümünü oynarken çok eğlenceli bir vakit geçireceğinizi düşünüyoruz ancak, maalesef bu eğlenceniz biraz kısa sürecek. Çünkü oyun yaklaşık olarak sadece 6-8 saatte son buluyor. Gerçi bu günlerde her yeni nesil oyunun oynanış süresi GeoW gibi kısa ancak GeoW bu sürede size çok eğlenceli bir zaman geçirtebiliyor. Oyunu ilk açtığınızda Casual ve Harcore zorluk seviyelerinden birini seçip GeoW’a başlayabileceksiniz. Eğer GeoW’u birkez bitirirseniz ise, Insane zorluk seviyesi açılacak. Her ne kadar bazen Insane seviyesinde oynamak insanı çıldırtsa da es geçmemenizi öneririm. Ayrıca oyunun tek kişilik bölümünü bitirseniz bile ortada saatlerce sizi konsolunuza bağlayacak türde bir çok oyunculu bölümü var;

    GeoW’un çok oyunculu bölümünde maksimum 8 oyuncu ile birlikte oynayabiliyorsunuz. Oyunun çok oyunculu kısmında Player Match ve Ranked Match olmak üzere iki tane seçeneğiniz var.

    1# Player Match

    Oyunun çok oyunculu bölümünde bu seçeneği seçerek oynarsanız maalesef yaptığınız maçlardaki skorlarınız, ne kadar kişiyi hangi silahlarla öldürdüğünüz gibi istatistikleri gösteren Leaderboards’a dahil olmayacak. Ancak Ranked Match’ın aksine Player Match’da oynarken aynı konsol üzerinden oyuna iki kişi katılabilirsiniz. Ayrıca Player Match’da oynadığınızda eğer Friendly Fire açıksa takım arkadaşlarınıza da ateş edebilirsiniz. Hatta onları öldürebilirsiniz de.

    2# Ranked Match

    GeoW’un çok oyunculu bölümünde bu seçeneği seçip oynarsanız ise maçlarda yaptığınız skorlar, Leaderboards’a kayıt edilecek ve kendi istatistikleriniz ile arkadaşlarınızınkileri karşılaştırabileceksiniz. Yani bir bakıma GeoW’un gerçek oyunculu bölümü için Ranked Match seçeneğinde oynamalısınız. Ayrıca hile yapılmasın diye bu seçenekte aynı konsol üzerinden iki kişi oynamanız ve Friendly Fire’ı açmanıza izin verilmiyor.

    GeoW’un çok oyunculu bölümünde seçebileceğiniz toplam 4 mod var;

    1# Warzone:

    Bu mod’da her iki takım da birbirini yok etmeye çalışıyor ve maçın sonunda ise ayakta kalmayı başaran takım kazanıyor. Yani Warzone’u, GeoW’un Team Deatmatch’ı olarak tanımlarsak çok da yanılmış olmayız.

    2# Execution:

    Exucation ile Warzone arasında aslında sadece tek bir fark var. O da Exucation’da karşı takım oyuncularını haklamak için onları yakın mesafeden öldürmenizin gerekmesidir. Aksi takdirde düşmanınız sadece yaralanıp yere düşecek ve arkadaşlarının onu iyileştirmesiyle maç devam edecek. Kısacası kazanmak için düşmanlarınızı tamamı ile yok etmeniz gerekmekte.

    3# Assassination:

    Bu mod’da ise her iki takım da karşı takımın liderini öldürmek zorunda. Bunu ilk başaran takım maçı kazanıyor ve gelecek maçta lideri öldüren kişi kendi takımının lideri olma şansını yakalıyor. Ancak bunun için bazı şartları yerine getirmelisiniz. Öncelikle karşı takımın liderini aynı Execution’da olduğu gibi yere düştüğünde yakından öldürmelisiniz. İkinci olarak ise takım liderinizi korumayı ihmal etmemelisiniz. Çünkü takım liderinizin ölmesi maçı kaybettiğiniz anlamına geliyor.

    4# Annnex:

    Aslında bu mod konsolunuz internete bağlıyken indirebileceğiniz bir GeoW yaması ile birlikte geliyor. Yani oyunun orijinal versiyonun da bulunmuyor. Bu mod’un en güzel yanı indirmeniz için her hangi bir ücret ödemenizin gerekmemesidir açıkçası.

    Annex mod’unda haritadaki belirlenmiş bölgeleri ele geçirmeniz ve ardından savunmanız gerekiyor. Bölgeleri savunmanız sırasında takımınız puan kazanmaya başlıyor. Her bölgede belirli sayıda puan bulunuyor. Bir bölgenin puanları bittiğinde haritada otomatik olarak yeni bir bölge seçilecek. Belirlenen puana ilk hangi takım ulaşırsa, onlar kazanacak.

    Annex mod’unda diğer mod’lardan farklı olarak ölen kişiler maç sırasında oyuna tekrar geri gelebiliyorlar.

    İşte oyundaki mod’lar bunlardan ibaret. Ancak hepsinde çok zevki saatler geçireceğinizi düşünüyoruz. Oyunun çok oyunculu bölümünde başarılı olabilmek için incelememizdeki silahları tanıttığımız kısma bir kez daha bakmanızı öneririz. Ayrıca size önerebileceğimiz birkaç taktik de var;

    Öncelikle elinde Gnasher Shotgun bulunan birine yakından saldırmamaya dikkat etmelisiniz. Bu arada silahları tanıtırken Lancer Assault Rifle’ın testeresini her zaman kullanamadığımızdan yakınmıştık. Ancak bu oyunun çok oyunculu bölümü için geçerli değil. Çünkü bu silah oyunun çok oyunculu bölümünde işinize bir hayli yarayacaktır. Longshot Sniper Rifle kullanan bir düşman gördüğünüzde elinize direk bu silahı alın ve kurbanınızın arkasına geçmeye çalışın. Daha sonra testerenizi kullanıp işini bitirin. Bunu yapmak özellikle Sniper kullanan düşmanlarda çok işe yarıyor. Çünkü Sniper kullanan kişiler siz arkasından ona yaklaşırken, onlar genellikle silahlarının dürbünlerinden önlerine çıkacak olan avı arıyor oluyorlar. Bu arada oyunu oynarken tek bir silaha bağlı kalmanızı açıkçası pek önermiyoruz. O anki durumunuza göre kuşanmanızı tavsiye ederiz. Bu yüzden oyundaki her silahta ustalaşmaya çalışın. Oyundaki silahların avantajlarını ve dezavantajlarını öğrenip, onları öyle kullanın ve en önemlisi arkadaşlarınızla gerçek bir takım olamaya çalışın. Oyunu oynadığımız süre içerisinde yardımlaşarak ve birbirini koruyarak ilerleyen takımların çoğunlukla kazandığına şahit olduk. Bu yüzden olabildiğince arkadaşlarınızla bir takım halinde hareket etmenizi tavsiye ediyoruz.


    Oyunun tek kişilik bölümünü isterseniz ayrıca XBOX LIVE üzerinden veya tek bir konsoldan iki kişi oynayabilirsiniz. Bunu en azından bir kez olsun denemenizi öneririz. Çünkü yapay zeka yerine gerçek bir insan ile birlikte oynamak oyunu çok daha zevkli bir hale getiriyor. Hatta karşınızda sohbet edebileceğiniz türde biri varsa zamanın nasıl geçtiğini anlayamıyorsunuz. Oyunu oynarken biriniz Marcus Fenix’i, diğeriniz ise onun en iyi dostu Dominic Santiago’yu kontrol edecek. Aranızdan biri yaralandığında, diğeriniz onu kurtarmak zorunda olacak. Oyunun tek kişilik bölümünde siz, arkadaşlarınız yaralandığında onları kurtarabiliyorken sizi kimse kurtarmıyordu. Ancak oyunu Co-op oynadığınızda sizde kurtarılabildiğiniz için oyun biraz daha kolay hale geliyor. Oyunu bu şekilde oynarken tek başınıza oynarken aldığınız zevkin neredeyse iki katını alacağınızı düşünüyoruz.

    GeoW’un grafikleri incelemenin başında da dediğimiz gibi Unreal Engine 3 grafik motorunun nimetlerini kullanarak yapılmış. GeoW neredeyse iki sene önce piyasaya çıkmış bir oyun olmasına rağmen hala bu güne kadar çıkmış en iyi grafikli oyunlar arasında yer alabilecek türde bir oyun. Oyundaki kaplamalar ve karakter modellemeleri harika gözüküyor. Oyunu oynarken birçok kez bu grafikler karşısında hayranlığımızı gizleyemedik. Ancak buna rağmen bazı sorunlarla da karşılaştığımız oldu. Oyunun bazen birkaç saniyeliğine yavaşlaması ve kaplamaların ara sıra ekrana geç gelmesi gibi sorunlarla karşılaştık. Özellikle oyunun ara videolarında yavaşlama sorunu ile karşılaşıyorsunuz. Yeni bir bölüme başladığınız da ise kaplamaların ekrana geç gelme sorunu meydana geliyor. Yine de bu sorunlar oyun sırasında sizi çok da rahatsız edecek seviyelerde değil. En fazla 2-3 saniyeliğine baş gösteriyorlar. Açıkçası oyunun grafikleri o kadar güzel ki bu sorunları size çabucak unutturuyor. Oyunun ara videolarını izlerken kaliteli bir savaş filmi izliyormuş havasını yaşadığınız birçok an oluyor.


    GeoW’un fizikleri ise ne bu güne kadar görülenlerin en iyisi ne de en kötüsü. Oyundaki bazı cisimler parçalanabilirken bazıları parçalanamıyor. Ancak özellikle Berserker’lar la karşılaştığınız bölümlerde oyunun fizikleri hünerlerini sergiliyor. Çünkü Berserker’lar duvarları kırıp birçok şeyi yerle bir edebiliyor. Ancak karakterimiz öldüğünde –eğer parçalara ayrılmazsa- sanki eklemleri yokmuş gibi yere komik şekillerde düşebiliyor. Ayrıca oyundaki cesetlerin maalesef hiçbir ağırlığı yok. Öldürdüğümüz koca bir Boomer’ın bile cesedinin üstüne yürüdüğümüzde sanki tüyden yapılmış gibi oradan buraya savruluyor. Belki bunu cesetlerin içinden geçilmesini önlemek için yapmış olabilirler ama maalesef hiç hoş durmuyor.

    Oyun müzikleri sadece birkaç parçadan oluşuyor. Ancak bu parçalar sizin oyuna kendinizi kaptırmanızı sağlayacak kadar güzel yapılmış. Sesler ise oyunun en az grafikleri kadar ustaca yapılmış. Oyunu oynarken kendinizi gerçek bir savaş alanındaymış gibi hissediyorsunuz. Silahların ateş ederken çıkardıkları sesler birbirinden o kadar farklı ki düşmanınızı görmeseniz bile silahını ateşlemesiyle ne taşıdığını anlayabiliyorsunuz. Oyunun çok oyunculu bölümünde bu biraz da sizi paranoyak hale bile getirebiliyor. Yani arkanızdan bir testere sesi duyduğunuz da, ister istemez tüyleriniz diken diken oluyor.

    GeoW, piyasaya çıkmasının ardından uzun sayılabilecek bir zaman geçmesine rağmen hala başında saatler geçirilmeyi sonuna kadar hak eden bir yapım. Her oyun gibi onun da eksileri bulunuyor. Ancak GeoW bu eksileri kolaylıkla kapatabilecek onlarca artıya sahip. Eğer sizde hala bu oyunu oynamamışsanız, GeoW 2'nin çıkış arifesine yaklaştığımız şu dönemde halen geç kalmış sayılmazsınız.


    FILM
    Gears Of War filmi ile ilgili Twilight firmasının yapımcısı Wyck


    Godfrey dünyaca ünlü video oyunun filmi ile ilgili açıklamalara bulundu.

    Godfrey "Filmin senaryosu yazılıyor ve yönetmenimizi belirlemek üzereyiz. Önümüzdeki sene erkenden yapım aşamasına geçip filmi en geç 2010 yazında sinemaseverlerin beğenisine sunmak istiyoruz.” dedi.

    Gears Of War’un film olacağı ilk olarak Warner Bros’un bir kolu olan New Line Cinema tarafından Mart 2007’de resmen duyurulmuştu. Stüdyo oyunun film haklarını Epic Games’den aldığını açıklamıştı.

    Gears Of War oyunu yayınlandığı Kasım 2006’dan bu yana bir çok oyun otoritesi tarafından o dönemin en iyi oyunu seçilmiş dergiler, internet siteleri ve oyunlara yönelik yapılan TV programlarından bir çok ödül almıştı. Gears Of War, Microsoft Xbox360 konsoluna çıktığı ilk günden bu yana dünya çapında ilk 3 milyonu çıktığı ilk 10 haftada satılmış olmak üzere toplam 4.5 milyon adet kopya satıldı.

    Oyunun baş tasarımcısı Cliff Bleszinski’nin film projesinde de aktif bir rol aldığı oyundaki Gears Of War dünyasının aynen filme de aktarılması için çalıştığı ifade edildi

    Uyeler
    1.marcus151(onur uyesi )
    2.RIDANES
    3.Jr.MaD (onur uyemiz o olmasaydi bu konu biraz zor acilirdi )
    4.SİNEQ
    5.zucchero
    6.atsuma
    7.bbaattuu
    8.atalay_cankaya
    9.cell1987
    10.witchunter
    11.Anar
    12.timurkhan
    13.BlaXiD
    14.Arsenic
    15.Quatronics
    16.Marcus Fenix(onur uyesi adina bakan anlar zaten)
    17.dark-knight
    18.protherm
    19.Ygal
    20.Duygusuz İfade



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LilxE07 -- 16 Şubat 2009; 20:40:17 >







  • Bu yazının hepsini okumamızı beklemiyorsun dimi?
    Resmen içim sıkıldı
  • Benide ekle!!!! Forever Gears of War!!!!!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Doom -- 3 Ağustos 2008; 20:55:50 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Mickey~

    Bu yazının hepsini okumamızı beklemiyorsun dimi?
    Resmen içim sıkıldı


    aynen

    kardeş benide ekle.
  • Xbox ta böyle bir fan club yokmuydu ?

    yoksa yerinde bir club olmuş...
  • Beni de ekleAma Bir İmza şart
  • benide ekle
  • arkadaslar eklenmek isteyenleri ekledim
  • quote:

    Orjinalden alıntı: SİNEQ

    Beni de ekleAma Bir İmza şart

    İmza var zaten ilk parafta.
    Tabi pek etkili bir imza değil ama,inşallah imzayı geliştirirsin Anar.=)
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Mickey~


    quote:

    Orjinalden alıntı: SİNEQ

    Beni de ekleAma Bir İmza şart

    İmza var zaten ilk parafta.
    Tabi pek etkili bir imza değil ama,inşallah imzayı geliştirirsin Anar.=)

    ok su an bakiyorum veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
    buldum ve degistirdim
    bide internettte gezinirken bunu buldum
     GEARS OF WAR FAN CLUB



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LilxE07 -- 3 Ağustos 2008; 23:21:11 >




  • böyle imza mı olur altına konunun linkini koyman lazım.

    Gears Of War Fun Club

    bu olabilir mesela.altına bunu ekle

    abi onun altına bunu ekle



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jr.MaD -- 3 Ağustos 2008; 23:39:05 >
  • tartışmasız en iyi oyunlarından biri , böyle bir oyunun fan club'ına üye olmayacağımda hangisine olacağım
  • simdi nasil
  • Seni kırmak istemem ama birşey değişmedi.
  • o zaman arkadaslar biriniz bana pmden falan gondersin ben nasil yapilacagini bilmiyorum
  • Heh şimdi oldu,bir de linkini koysan altına Jr.MaD'ın dediği gibi...
    Keyfine göre düzenle işte,fontu falan.
    Kolay gelsin sana ben yatıyorum
    İyi geceler size...
  • [center][image]https://store.donanimhaber.com/47/9a/a7/479aa752c444cf6408229cb6592b2bbd.jpg[/image] 
    [link=http://forum.donanimhaber.com/m_25315867/tm.htm][color=#CC0000][size=2][/size][font="Trebuchet MS"][/font][b]Gears Of War Fun Club[/b][/color][/link][/center]



    böyle kalsın.yazıya tıklayan direk fun club topicine gelecek zaten



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jr.MaD -- 3 Ağustos 2008; 23:55:40 >
  • altina neyin linkini koyayyim?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Jr.MaD




    böyle kalsın.yazıya tıklayan direk fun club topicine gelecek zaten

    öyle de olmamış zaten hiç de çekici olmaz birisi yapar şimdi bende yapardım ama metallica lisbon konseri var hiç bırakamıyıcam




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.