|
Kazasker_ -> Cevap: Hastayım 9800gtx+ a (4 Ağustos 2008; 9:51:27)
|
@iktyas @annihilator son derece haklı. Bu tür konular, düşünce belirtmeli, "bence"li şeyler değil. Adam b.. atıyor kartlara, sizin "malzeme kalitesi" konusunda yaptığınız gibi. "Çoğu oyunda sorunlu, 10 kat hızlı olsa işe yaramaz" vs. Bunlar ne demek be? quote:
Orjinalden alıntı: ULYSES Vpu recoverynin tıpkı alt-tab sorunu gibi abartıldığını düşünüyorum. Ben hala bilmiyorum bu alt-tab'ın ne olduğunu, nvidia kullandığım halde... Bilmek istemeyen bilmez. Görmek istemeyen görmez. Bazılarıysa, baksa ve görmeye çalışsa da göremez (yani, yavaşlamalara rastlasa da bunun bir abukluk olduğunu idrak edemez, doğal, kartla-sürücüyle ilgisi bulunmayan bir yavaşlama sanar) (alınmak yok. Meclisin dışıyla ilgileniyoruz). Sizlerden istenen tek şey, "GeForce'de ezik bellek yönetimi var" diyenlere cevaben, "hayır yok", dememeniz. Hoş, sanırım siz öyle bir şey de demiyorsunuz. Tabii, forumdaki @865pe gibi tuhaf adamlar, sorunun(bazıları sorun, kelimesini kullanmıyor. Onlar da idare etsin) olduğunu belirten kişilere "sen kartların ikinci el değerini düşürmek istediğinden bunu dile getirip duruyorsun" diyebilmekte, üstüne "GTS 320'de bellekle ilgili bir abukluk yok"(oha!), düşüncesini ortaya atabilmekte. Evet, hatta sorun-yavaşlama var diyen kişilerden biri, sırf kartın genel ikinci el değerini düşürmek için elindeki GTS 320'yi ucuza vermiş: http://forum.donanimhaber.com/m_24972417/mpage_1/key_//tm.htm#24972417 Şerefsize bakın. Adam ikinci el değerini düşürme ülküsü uğruna, edeceği zararı büyüterek kartı ucuza veriyor. Ne ayıp. Ha bir de, göremeyenler için düz 8800 GTS 512 ile Oblivion'dan (1.2.0416 + Shivering Isles + onun 1.2.0416'sı kurulu) bir örnek verelim (Oblivion'da çok sorun çıkıyor vs. demek amacım yok. Zaten 4x AA ile oynarım kendisini ve o ayardayken, bahsedeceğim şeye sanırım nadir rastlanılır[gerçi, bir kere sistem belleğine giderse, kurtulması zor. Güvenmeyin dediğime]. Ama, Crysis muhabbeti baydığından ve olayın Crysis'e özgü olduğunu sananlar hâlâ bulunduğundan, değişiklik yapıyorum): 1280x1024, en yüksek oyun içi ayar, HDR açık, sürücüden 8xQ AA - 16x AF etkin, gerisi varsayılan sürücü ayarlarında (Oblivion'da alınan ekran görüntülerinde [print screen de yapsam, FRAPS'la da alsam], RivaTuner'in göstergeleri çıkmıyor. O yüzden kare/sn var sadece): Imperial City'nin yakınlarındaki bir düzlükte başlanılır(bazı başka yerlerde daha çok bellek kullanımı olmakta. Ben onlara göre daha az bellek kullanılan Imperial yakınında başladım, o kadar. Özel nedeni yok), çok az etrafta dolaşılır. 512 MB'yi doldurmak bile gerekmez Şöyle 450 gibi bir değer yeter. Turn Undead büyüsü seçilir (bu, örnek amaçlı). Sanırım büyü yaparken oluşan "görüntü karışıklığı efekti"nin etkisiyle, bellek kullanımında acayip tepkiler görünmekte. Zaten, "görünmez" NPC'lerle karşılaşılınca da benzer durumlar görünmekte. Fakat, Turn Undead'da o acayip efekt bittikten sonra, rakibe doğru ilerleyen o büyü göründüğü sürece bu bellek kullanımı abukluğunun etkileri devam etmekte. Yani, kare/sn süründüyse, o küçük büyü parçası(ne demekse bu da) yok olana kadar düzelemiyor, belli bellek kullanımından sonra. Neyse, lâfı uzatmayalım. Üstte belirttiğimiz şartlar oluştuktan sonra, oyunda ilk kez turn undead büyüsünü yapıyoruz: [simage]http://img529.imageshack.us/img529/4097/oblivion200808040821377wt8.jpg[/simage] 34 kare, ne düşük değil mi? Küçücük bir büyü parçası ve gerisi boş gökyüzü. Bakalım, büyü parçacığı[uzakta olduğu için, nokta gibi görünüyor] yok olduktan sonra ne oluyor kare/sn: [simage]http://img386.imageshack.us/img386/640/oblivion200808040821476an7.jpg[/simage] (Tabii, alt - tab sonrası artış gibi bakmayın[aynı şartlar yok]. Sonuçta, bellek sorunu olmasa da, o turn undead büyüsünün efekti kare/sn'yi az bir şey düşürecekti) (Bir de, sahne örnek. Bunu görmek için göküyüzüne bakmak gerekmiyor, onu da anlayın. Bellek o şekilde olduğu sürece oyunun her yerinde saçmalıyor. Oranı değişir sadece. Meselâ, başka bir yerde 22 - 43 gibi bir fark oldu.) 161 kare... Voov. Neden acaba? Oyunun, Turn Undead büyüsünün verilerini ekran kartının değil, sistemin(daha doğrusu, merkezî işlemcinin) belleğine atmasına yol açacak kadar çok GeForce bellek kullanımı sonucu, o büyü efekti varken sistemin/kartın saçmalamaya başlaması, nedeniyle. (Kamerayı hareket ettirmedim. Bulutların hareketi yüzünden farklı, görüntü.) Evet, Radeon HD 3870 512 MB'de, aynı sistem üzerindeyken böyle bir aptallık söz konusu değil(elimde bir de 3870[4] bulunuyor da). Herhâlde bunu belirtmeme gerek yoktu, ana konumuz zira. 3870 ile AA yokken abukluk yok, 4x - 4x AA varken abukluk yok, 8x - 8x AA varken abukluk yok, 8x - 24x AA varken abukluk yok. Yok, yok. 1600x1200'de bunları denesem gene "yok, yok" diyeceğim. Neden yok? Hımm... Aslında ilginç bir konu. Doğrudan verileri paylaşayım: HD 3870 512'de Oblivion'un bir sahnesinde, AA yokken Rivatuner'de görünen kullanım 105 MB. 4x - 4x AA varken 105 MB. 8x - 24x AA varken 105 MB. Hayli tuhaf. GeForce (88 GTS 512) ileyse, 4x AA'da 250 küsür MB, 8xQ'de 300 seviyesinin üstünde(330 gibi bir şey ya da onun üstü, sanırım) görünüyor, kullanım. Radeon'da AA açınca RivaTuner göstergesinde kullanımın artmıyor göründüğü başka oyunlar da var. UT3 meselâ. Veya Warcraft 3(evet, bunu denedim:) Ama örneğin Crysis'te AA açınca kullanım artıyor, Radeon'da da (Crysis'te AA'yı oyun içinden açıyoruz. Diğerlerinde sürücüden. Tesadüf mü acaba?). Bu ne kadar doğru bir gösterim bilinmez. Fakat, kesin olan şey, en azından 8 - 9 serisi GeForce'de grafik belleği kullanımının Radeon'dakinden çok daha fazla olduğu(Crysis'te de öyle. Hani, AA açınca Radeon'da da kullanım artıyor görünüyor, demiştim. Ona rağmen), bunun ve belki başka etkenlerin de etkisiyle, GeForce'nin grafik belleği konusunda çok daha çabuk pes ettiği. UT3'ün grafik - sistem belleği canavarı bir özel kullanıcı yapımı haritasında, 8800 GTS 512 - 9600 GT 512 ile son ayar - 4x AA - 1280x1024'te, haritada kamerayı oynatınca görüntü karışıyor, hatta kamerayı hızlı hareket ettirir veya haritada biraz ilerleyip hele bot falan katarsam görüntü alamıyorum. Tamamen gidiyor görüntü. Hatta sürücü hata veriyor, sonunda. Çözüm için AA'yı kapamam gerekiyor (2x AA'da ne olduğuna bakmadım yalnız. Belki düzelir onda). 3870 512'de ise, 4x - 4x AA ile sorunsuz görüntü alıyorum. Grafik belleği kullanımı çok daha düşük çünkü. Ha onda da 512 MB dolup fazlasıyla sistem belleğine yazma meydana geliyor; bunun sonucunda(tabii, AA'nın da açık olması nedeniyle muhtemelen. AA, grafik belleği dolduğunda büyük sorunlara yol açabilen bir özellik. Sadece kullanım fazlalığı yetmeyebilir yani) oyun tekliyor, kare/sn düşüyor, saçmalıyor vs. Ama eksiksiz görüntü veriyor bana. 8x ile de, fazlasında da sorunsuz görüntü verebilir, o Radeon. Denemedim. Bunun gibi. Oyun oynarken arkada grafik belleği yiyen video, grafik belleği yiyen başka tür uygulamalar vs. açık bıraksanız, GeForce ile daha büyük sıkıntı altındasınız: daha çabuk sorun yaşarsınız, eğer bir sorun olacaksa. Ayrıca, sistem belleğine, GeForce varken daha çabuk başvurulacak, eğer başvurulacaksa. Sistem belleği zaten sınırda kullanılıyorsa, bu durum kıllık yaratabilir. Bu tür şeyleri site testlerinde de görüyoruz zaten. Yüksek ayarlarda belleği daha çabuk saçmalayan GeForce, testlerde başarısız oluyor ve "0", "fail" olarak daha önceki ayarlarda işaretleniyor. Radeon, daha sonraki ayarlarda "0" oluyor. Şu AMD'yi anlamıyorum. Kardeşim, salak salak 55nm, dx 10.1 demeyi biliyorsun da(tabii, pazarlama yöntemi onlar. Bahsedecek [55nm olayı hayli saçma gerçi]), neden sağlam bellek yönetimini de öne çıkarmıyorsun? Tabii, bildiğimiz test editörü yöntemleriyle kolay anlatılacak şey değil bu, ama bir bahset yahu. Bir şekilde çizelgelere yansıt şunu. Oblivion'u aç, oyna, oynarken FRAPS'la test uygulaması başlat ve komediyi göster, en basitinden. Resmî makamlar huzurunda test ettir ve göster. Millet, küçük bir fark gördü mü gaza geliyor zaten. Bir şekilde yükselir satışların. 3850 - 3870'in ezik kalan başarımı yüzünden belki mühim değildi bu mesele (88 GT 256, GTS 320/GS 384 gibi ucubeler hariç. 512 GeForce'ler için diyorum). Ama artık 4850 - 4870 var. Bu kartlar için önemli bir avantaj bu. Zaten hızlılar, bir de üstüne bu var, 512 MB rakiplere göre (9800 GTX+ 512 hastaları, inşallah bu hayranlığınız size de zarar vermez[8D]). Piyasa uzmanı vs. değilim, yani boyumdan büyük konuşmayayım; ama bu meselenin dile getirilmemesine gıcık kapıyorum. Yoksa, nVidia ürünlerine bu konuda düzen vermesin diye mi dile getirmiyor bunu, AMD-ATi[8D] Ya da danışıklı "dövüş"? Unutmadan, şu an kullandığım sistem ve şu an kullandığım hızları: - P45 tabanlı PCI-E 2.0 16x anakart (nForce 650i SLI - PCI-E 1 tabanlı anakart kullandım bundan önce. Benzer hikâyeler. Sisteme göre değişiyor, diyenlere duyurulur. Anakart bayağı önemli bir parça, o bakımdan. Üstelik, ekran kartı - kuzey köprüsü - sistem belleği bağlantısındaki band genişliğini arttıran PCI-E 2.0 farkı var.) - E6420@3.3 GHz (413x8) - 2x1 GB Geil Ultra DDR2 - 827(413) MHz 4-4-4-12, çift kanal - Win XP SP3 - 175.16 WHQL ekran kartı sürücüsü (sonraki sürücülerde de aynı hikâyeler. Zaten, en azından GTS G92 için, en azından XP'de en iyi sürücü 175.16. 175.19 ve 177 serisi iyi değil. CoD4 ve Crysis bench'te sonuçlar düşüyor o sürücüler varken.) Not: Elbette, 3870'i bu bellek hikâyesi yüzünden 8800 GT 512 gibi bir kartın yerine öneren, olayı çok abartıyordur ve dolayısıyla saçmalıyordur (ben 9600 GT yerine bile önermem 3870'i). Fakat, 4800 için bellek yönetiminden bahsedilmesi çok doğaldır. 4800 serisi iyi başarım sunuyor çünkü ve bellek yönetimi, kekin kreması durumunda. Hatta bazen doğrudan sebep. Not2: Gerçekte kim olduğumu biliyorsunuz. Esas ismi bir süre kapatmayı uygun buldum da(ha evet, ceza değil o. Ben kapattım. "Tatile çıkardım"). Yönetici abiler kızmaz inşallah, sahte isimle giriyoruz diye. Ek: 1280x1024 - 4x AA'da bir süre oynadıktan sonra düşmanın yaptığı Turn Undead harici bir büyüde bu olay başıma geldi. Kullanım 450 gibiydi gene, başıma gelmeden önce. Bir de şehirlerde falan dolanıp gezinince kullanım 500'ü geçebiliyor. 450'ye ulaşması sorun değil yani. Haha[8D] 9800 GTX hastalarına duyurulur.
|
|
|
|