Giriş | |
|
|
|
31 Temmuz 2008; 11:57:36
|
|
|
Evet geçenlerde konuda belirttiğim üzere kendi kişisel sorunlarım yüzünden beklediğimden biraz daha geç olucak ama yavaş yavaş hazırlıyorum konuyu. Şu ana kadar hazırladığım kısmını yüklüyorum daha çok fazla soru ve cevap geleceğinden emin olabilirsiniz. Eleştirileri yaparken lütfen özellikle daha informal bir anlatım seçtiğimi göz önüne alınız. Mümkün olduğunca kendimin mac ile tanışmadan önce kafamdaki soruları sorup cevaplamaya çalışıyorum. Eklemeleriniz olursa memnuniyetle konuya ekleme yaparım. Lütfen yapıcı geri dönüşümler yapınız. Dediğim gibi çok yoğunum eylül ayının ilk haftasına kadar. Ozaman kadar yawaş yawaş eklemeler yapıcam. Teşekkürler. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ • Kimler MAC almalı? Bilgisayar kullanan herkes Mac lere kesinlikle göz atmalıdır. Bilgisayarlarında görsellik isteyenler zaten ilk olarak Mac ailesini değerlendirirler. Birinci sınıf işçiliği, kullanım kolaylığı ve (çoğu zaman) güvenlikle kusursuz birleşimi olarak yaratılan Mac ailesi aynı zamanda müzik, film ve fotoğrafçılık gibi endüstirilerde çalışan pro larında ilk tercihi olmaktadır. Evlerimizde, arabalarımızda dinlediğimiz tüm albümlerin kayıt, mix gibi işlemleri Mac bilgisayarlarda yapılmaktadır. Tabi filmler falanda böyledir. • Kimler MAC almamalı? Windowstan asla kopamayacağını düşünen, OSX in getirdiği değişiklikleri yadırgayıp bunları eksi olarak algılayacak; aynı zamanda çok falza oyun oynayan kişiler Mac ten kesinlikle uzak dursun. • MAC modelleri nelerdir? Hangisini seçmeliyim? MAC Mini Tahminimce dünyadaki en küçük masa üstü bilgisayar olabilir. Hatta bence ksin öyledir. Bu özelliği ve son donanım güncellemesiyle yenilenen işlemci seçenekleriyle (Core2Duo 1,83 ve 2,00) HTPC için tartışmasız en şık ve en küçük adaydır. Ayrıca ilk kez MAC sahibi olacaklar içinde nisbeten uygun fiyatıyla (ABD için konuşuyorum) düşünülmesi gereken bir seçenektir. Detaylı bilgi için… MAC Book Tartışmasız en yaygın MAC modelidir. Özellikle öğrenciler için biçilmiş kaftandır. Multimedia uygulamalarının çoğunu sorunsuz çalıştırabilmektedir. Siyah ve beyaz olmak üzere iki renk seçeneği bulunmaktadır. Çeşitli konfigürasyonlarda birkaç seçeneği vardır. Detaylı bilgi için… MAC Book Pro MAC ailesinin diz üzerindeki amiral gemisidir. MAC Book modeline göre donanımsal üstünlükleri vardır. Gri renk seçeneğiyle gelmektedir. Ülkemizdeki fahiş fiyatlandırma politikası nedeniyle pekte alınabilecek bir model değildir. Daha çok işlerini yanında taşımayı seven pro lar için uygundur. Dediğim gibi düz kullanıcı için fiyatı nedeniyle çokta uygun değildir (Tabi gene TR için konuşuyorum). Detaylı bilgi için… MAC Book Air Ailenin en yeni temsilcisidir. Dünyanın en ince bilgisayarlarından birisidir. Öyleki sunumu yapılırken zarf içinde getirilmiştir. Bu zarfın içinden bir MAC çıktığında alkış fırtınaları kopmuştur. Kendi kanaatim doğrultusunda, dış görünüş dışında pek bir şey sunmamaktadır. DVD okuyucusu bile bulunmamaktadır. Donanımsal olarak bazı MAC Book ların bile gerisinde kalmaktadır. Tekrar söylemek gerekirse bana göre, son derece gereksizdir. Detaylı bilgi için… iMAC Bence kusursuz desktop modeli budur. Monitör olarak gördüğümüz ekranda herşey mevcuttur. Monitör, Klavye ve mouse tan oluşan bir desktop düzeneğidir. İnanılmaz şıktır. 20 ve 24 inch olmak üzere iki farklı boyutta 3,06 ghz e kadar işlemci seçeneğiyle gelmektedir. Bu modelden sonra diğer markalarda yavaş yavaş bu tarz bilsayar modellerini tanıtmaya başladılar. Detaylı bilgi için… MAC Pro Fiyatı konfigürasyonuna göre 20.000 doların üzerine çıkabilen sayılı desktop bilgisayarlardan birisidir. 8 çekirdeğe kadar 3,2 Ghz hızındaki İntel Xeon işlemcileri desteklemektedir. Ayrıca 32gb ram (evet otuziki) ve 4 TB a kadar kadar hard disk alanı ve gene 4 ekran kartı takılabilecek şekilde genişlemesiyle sadece ve sadece pro ların tercihidir. İzlediğimiz filmler, dinlediğimiz şarkılar, baktığımız fotoğraflarda, mutlaka ve mutlaka bu bilgisayarlardan birisinin parmağı varıdr. Detaylı bilgi için… • OSX nedir? Apple firaması tarafından sadece MAC bilgisayarlar tarafından çalışması için programlanan işletim siteminin adıdır. MAC OS olarak geçen işeltim sisteminin sonundaki X versiyonunu simgeler. Şuanda 10 – X – Leopard işletim sistemi günceldir. • Windows ile OSX entegrasyonu nasıldır? Aynı networkte kullanılabilirler mi? Evet. Kendi deneyimlerime göre Tiger (MAC OS 9) daki windows entegrasyonu son derece başarılıyken Leopard (10) a geçişle birlikte bir takım sorunlar baş göstermiştir. Bunlar yazılımsal son derece basit konular olsada Apple şu anda kadar bu sounlara ciddiyetle eğilmediği için çözüm gelmemiştir. Ama kafaya koyduktan sonra, evet kesinlikle bu entegrasyon mümkündür. Örnek olarak ben şuanda, Windows Vista yüklü Pc mde Hard disk ve external disk üstünde bulunan dizi ve filmlerimi evdeki kablosuz ağ vasıtasyla salonda götürdüğüm MBP (MAC Book Pro) üzerinden Plazma ve ses sitemine bağlayarak Hd ve 5.1 sesli şekilde sorunsuz olarak yürütebilmekteyim. Tabi burda özellikle HD görüntülerde, çok bant genişliği gerektiği için sorunlar yaşayabilirsiniz. Bendeki modem wireless-n protokolünü desteklediği için çok daha hızlı görüntü aktarımı yapıyor, ve sonuçta sorunsuz izleyebiliyorum. Tabi aynı şeyler dosya paylaşımı içinde geçerli. MAC e program kurarken genelde network üzerinde PC mdeki yükle dosyaları seçip oradan kurulum yapıyorum.Ekleme: Hernekadar ileride dosya sistemleri konusunda anlatıcaksamda bunları şunu bilin, diyelim bir usb diskiniz var. NTFS şeklidne formatladınız ve bilgisaayrlarda kullaıyorsunuz. Evde işte okulda her yerde çalışıyor. Herhangi OSX yüklü bir mac e bu usb diskti takıp, içine mac bilgisayardan bir kaç dosya yüklemek istediğinzde bilgisayar size bunu yapamayacağını belirten bir uyarı verecektir. bu son derece normaldir. ve bununla ilgili yapılabilecek bir şey yoktur. zira, mac in dosya sitemi olan HFS veHFS+ ntfs dosya sistemini okuyabilir ama yazamaz. Tam tersi durumda windows bunu okumanıza bile izin vermez, o diski görmez bile. bunun gerçi windows ortamında yazılım vasıtasıyla aşabiliyorsunuz. bunuda sonradan anatıcam. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ GELECEK SORULAR (EKLEME YAPABİLİRSİNİZ) • OSX te hangi Office programları mevcuttur? • DMG nedir? • Windows ve MAC tabanlı sistemlerde, Dosya sistemi farklılıkları nasıldır? • MAC nerden alınır? (Türkiye / Avrupa / Amerika) • Yurt Dışından MAC alıp, Türkiye’de kullanmanın incelikleri nelerdir? • OSX te sık kullanılan yararlı (ücretli/ücretsiz) yazılımlar hangileridir? Bu yazılımlar nerelerlerden elde edilir? • Harici Mouse ve Klavyemi MAC imde kullanabilirmiyim? • MAC = OSX + Windows ? (Wmware / Parallels / Boot Camp Nedir?) • MAC im arıza yaptı nereye başvurmalıyım? • Tiger / Leopard nedir? • Leopard nasıl kurulur? • MACBook / MACBook Pro için Ram ve HDD Upgrade i yapılırmı? • iLife / iWork nedir? • OSX nekadar güvenlidir? • MAC bilgisayarlarda Multimedia uygulamaları. • Mail programında hotmail hesabımı kullanabilirmiyim? • OSX versiyonu olan güncel oyunlar nelerdir? ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Evet arkadaşlar, mac ile ilgili yanlız bizim forumda değil bir çok yerde merak duyan insanlarla karşılaşıyoruz. İşletim sistemine ve donanıma yabancı oldukları için kaygıyla yaklaşan çok sayıda insan oluyor. Forumda ve bana dışarda sorunlan sorunların hepsini derleyip bir araya getirme kararı alıp çalışmalarıma başladım. 2 3 gün içerisinde burayı güncelleyerek konuyu yayınlayacağım. Eksikleri benle paylaşırsanız hemen eklerim. Gözden kaçırdığım konuları hatırlatınız tabi aynı şekilde. Mac i merak eden, öğrenmek isteyen, satın almak isteyipte korkan tüm arkaaşlarımız için yararlı bir döküman hazırlayalım. Yardımlarınızı bekliyorum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Batuhan Bayazıt -- 16 Ağustos 2008; 20:34:38 >
XBOXLive : batubatubatu PSN : hololoy112 www.enisbatu.net Forumda hololoy112 olan nickim Batuhan Bayazıt olarak değişmiştir. BJK1903 / Sonunu düşünen playboy olamaz!! / Bana bi çip verin, size dünyayı veriym!! / Okul cehaleti alır, eşeklik baki kalır.
|
|
|
|
|
31 Temmuz 2008; 13:59:43
|
|
|
bence de burda açılması gerekn bir konu.Hergün aynı başlıklar acılıyor yurt dısından mac getırtmek,modeller hakkında soru hep aynı konular bugun macbook ile ilgili bir konu acılırsa yarın baska bırı gelıp aynı modelı sormak ıcın tekrar yenı konu acıyor bunlar tek bir başlık altında toparlanmalı artık
|
|
|
31 Temmuz 2008; 14:06:23
|
|
|
Bende tam olarak bu sebeplerden dolayı bu ihtiyacı hissettim arkadaşım. Desteğin için teşekkür ederim.
XBOXLive : batubatubatu PSN : hololoy112 www.enisbatu.net Forumda hololoy112 olan nickim Batuhan Bayazıt olarak değişmiştir. BJK1903 / Sonunu düşünen playboy olamaz!! / Bana bi çip verin, size dünyayı veriym!! / Okul cehaleti alır, eşeklik baki kalır.
|
|
|
|
|
31 Temmuz 2008; 15:21:55
|
|
|
Ben soru geldikçe cevap veriyordum elimden geldiğince zaten ama makale yazmakla hiç uğraşmadım... İyi olmuş bu konuyu açman aslında, derli toplu tek kaynaktan herkes öğrenmiş olur...
Apple Macbook 2.4 ghz 2GB RAM 320GB HD 1 TB Seagate External HDD *** 1 TB WD External HDD *** Hitachi 160GB External HDD ***LOGITECH Z-5500 Watt 505 RMS*** "Unutma... Gökyüzü heryerde Mavi...." (Almõra)
|
|
|
|
|
31 Temmuz 2008; 15:46:36
|
|
|
Allah razı olsun hepinizden...
|
|
31 Temmuz 2008; 19:20:58
|
|
|
Düzenli şekilde hem özellikleri, hem programları anlatmak gerçekten iyi olacaktır. Hem ilk defa mac ile ilgilenenler için bilgi kaynağı hemde bizim içinde bilmediğimiz şeyleri öğrenme fırsatı olur.
|
|
|
31 Temmuz 2008; 22:00:32
|
|
|
Cok cok iyi olur.Bilmedigimiz puf noktalari ogreniriz;forumun bence en buyuk eksikligini(belkide tek) gidermis oluruz.Hatta ben baslayayim bir soru ile...macbook pro 17" kullaniyorum yanliz su ekranin ortam isigina gore otomatik olarak parlamasi ve solmasi nasil kapatiliyor?Bilgisi olan varmi??
|
|
|
1 Ağustos 2008; 1:11:33
|
|
|
quote:
Orjinalden alıntı: ciga75 Cok cok iyi olur.Bilmedigimiz puf noktalari ogreniriz;forumun bence en buyuk eksikligini(belkide tek) gidermis oluruz.Hatta ben baslayayim bir soru ile...macbook pro 17" kullaniyorum yanliz su ekranin ortam isigina gore otomatik olarak parlamasi ve solmasi nasil kapatiliyor?Bilgisi olan varmi?? Gerçi dükkanı daha açmadık ama cevap vereyim hemen. System Preferences>Displays Hemen en altta, Automatically adjust brightness as ambient light changes daki işareti kaldırınca hallolur.
|
|
|
|
|
1 Ağustos 2008; 8:42:49
|
|
|
Benimde bir sorunum var bir turlu cozemedim.winrarli dosyalari acamiyorum.nerede yanlis yapiyorum bilemiyorum ama winrar programini indirdim tikladim ve bir klasor halinde acildi icinde winrarla alakali 3 sey var onlara tikliyorum ama hic bisey olmuyor.muzikleri nasil masaustune cikaricam? Ayrica klavyede surekli ingilizce tuslari kullaniyorum turkceleri nasil kullanabilirim? Cok tesekkurler simdiden.
|
|
|
1 Ağustos 2008; 9:12:53
|
|
|
Mac OS X'de zaten .zip desteği kendiliğinden var ancak .rar için bazen ayrıca bir program kullanmak gerekebiliyor... StuffIt Expander adlı programı öneririm, ücretsizdir.Aşağıda linkini verdiğim siteden kayıt yaptırıp ücretsizce indirebilirsin... http://my.smithmicro.com/mac/stuffitexpander/index.html Klavye için Türkçe da System Preferences=> International=> Input Menu'den Turkish- QWERTY PC'yi seç... Ayrıca Internation kısmından diğer gördüğün Language ve Formats bölümlerinde gerekli kısmları da Turkish olarak işaretle... Bu kadar... Artık klavyen ingilice Q olsa bile Türkçe karakterleri kullanabilisin... Diğer ayarlar da Türkçe uyumlu olacaktır...
Apple Macbook 2.4 ghz 2GB RAM 320GB HD 1 TB Seagate External HDD *** 1 TB WD External HDD *** Hitachi 160GB External HDD ***LOGITECH Z-5500 Watt 505 RMS*** "Unutma... Gökyüzü heryerde Mavi...." (Almõra)
|
|
|
|
|
1 Ağustos 2008; 9:55:35
|
|
|
Hay allah razi olsun.Cok tesekkur ederim.
|
|
|
1 Ağustos 2008; 10:06:11
|
|
|
Reca...
|
|
|
|
|
1 Ağustos 2008; 11:16:19
|
| | | |