arkadaşlar şu anda fuji finepix s5800 kullanıyorum. canon eos 450d ve sony alfa gibi makinelerde ön plana çıkarılan live view özelliği hakkında kafama takılan sorular var. 1) canon 350d,400d gibi makinelerde ki lcd ekran sadece çekilen fotoğrafları mı görünlülemektedirki 450d de live view özelliği yeni bir şey gibi lanse edilmektedir? kaldıki en ucuz kompakt makinede bile standart vardır bu özellik.(yada ben tam olarak bu işlevi anlamadım.) 2) makinede seçtiğimiz ayarlarla çekilecek resmin küçük bir lcd ekranda birebir yansıtılması neye yarar acaba? ilginize şimdiden teşekkürler.
Pentax K100D D-SLR / Tamron AF SP 28-75mm f/2.8 XR Di LD Aspherical IF Macro / 67 mm B+W UV NC filtre / Pentax SMC DA 18-55 mm f/3.5-5.6 AL / 52 mm Hama UV filtre / Pentax AF-360FGZ TTL Flaş / 2 GB SanDisk Extreme III SD kart / Lowepro Nova II AW / Samsung Digimax S500
SLR sistemde yeni yeni kullanılmaya başlandı ve halen kompakt\slr-like'lardaki gibi işlememekte. Bunun sebebini SLR sistemin işleyişini öğrenerek anlayabilirsin
hocam anladığım kadarıyla lcd ekranın elle yapılan netlemedeki hassasiyeti gösterebilecek kalitede olması lazım. makro çekimlerde, tripodla zor açılarda live view işe yarıyor.(muş:))
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi disco_boy -- 30 Temmuz 2008; 23:57:11 >
live view i nerde kullanıyorum.. tripoduma makinamı kurduktan sonra, çekmek istediğim uzak noktadaki bir cismi gece uğraşa uğraşa netleyemiyorum en sonunda live view i açıp yakınlaştırmaya basarak çekmek istediğim yeri 10X yakınlaştırıyorum.. bakın kare değişmiyor, yalnızca çekmek istediğim yere bakmak için yapıyorum bunu.. yani 5x 10x te olsa aynı yeri çekiyorum sadece fotonun o bölümünü zoomluyor, bilgisayardaki zoom gibi düşünün.. daha sonra manuel focus ile istediğim netliğe gelince deklanşörü 2sn ye kurup basıyorum ve alın size foto..
bakın örneğin bu kareyi çekerken, insan gözüyle görülen tek yer sağdan 1.apartmanın altında patlayan beyaz ışıktı.. life view ile onu dediğim yöntemi kullanarak çekim yaptım..
tekrar ediyorum.. çekim yaptığım yer zifiri karanlık, insan gözü hiçbirşey görmüyor.. 30" lik pozlama ile çektim fotoyu..
Düşük ışık koşullarında gerçekten vazgeçilmez bir özellik. Yeri geldiğinde oldukça kullanışlı ama maalesf DSLR'lerdeki LiveView özelliği SLR-Like ve kompakt makinalardaki LCD ekrandan fotoğraf çekimiyle anılıyor genelde. Ayrıca gözünüzü vizöre dayayamadığınız anlarda da tek yardımcınız olabiliyor. Örneğin bir konserde onca kalabalığın üzerinden ellerinizle havaya kaldırıp çekim yapacağınızda veya bir şantiye vincinin tepesinden aşağıdaki şantiyenin fotoğrafını öekeceğiniz zaman eşsiz bir özellik.