Bildindiği üzere AMD/ATI HD 48XX serisi ekran kartları oldukça ısınan kartlar. Stok fanlarının yavaş çalışması nedeniyle kart idle durumdayken bile 80 derece civarlarında seyirediyor. Durum böyle olunca ya stok fanın hızını arttıracaksınız ki bu durumda da gözle görülür bir ses çıkıyor ya da soğutucusunu değiştireceksiniz. Bende yeni aldığım Powercolor HD 4870 ekran kartımın aşırı ısınmasından şikayetçi olduğum için fanını değiştirme kararı aldım ve elimdeki Thermalright HR-03 Plus soğutucusunu elimdeki karta takmaya karar verdim.
Burada ilk ve en büyük sorun elimdeki soğutucunun G80 ( 8800GTS 320 ve 640MB, 8800GTX ve 8800 Ultra) uyumlu olduğu için G92 ve HD3800, 4800 serisine takamıyordum. Şansıma biricik abicim AMFİBİ ağbim yardıma yetişti de elimdeki kartlara uygun takma aparatını yaptı ve Thermalright HR-03 Plus artık piyasadaki tüm güncel kartlara uyumlu hale geldi. Buradan AMFİBİ Ağbime tekrar teşekkür ediyorum.
Olayın hikaye kısmını geçtiğimize göre artık tornavidamızı elimize alabiliriz.
İlk olarak size ekran kartımızı göstermek istiyorum.
Referans tasarıma sahip olan ekran kartımızın üst yüzeyini kaplayan stok soğutucuyu çıkardığımızda ise kartımızın çıplak halini görüyoruz.
İşte Nvidia kartların korkulu rüyası, tam tamına 800SP'ye sahip HD 4870 GPU'su...
Sistemlerimize DDR3 bellek alamadan AMD/ATI bizi GDDR5 bellek ile tanıştırmayı başardı. Açıkçası 1 MHz arttırıp DDR bazında 4 MHz birden arttırılması oldukça hoşbirşey. Quimonda (İnfenion) yapımı GDDR5 belleklerimiz.
Bellekler ve güç transistörlerindeki macun izlerini temizledikten sonra ramsinklerimizi sırası ile yerlerine takıyoruz. Thermalright HR-03 Plus'ı üretirken sanki HD 4800 serisini düşünerek üretmiş gibi, herşey yerli yerine oturuyor.
Ramsinkleri taktıktan sonra sıra geldi soğutucumuzu takmaya. Burada biraz zorlandım çünkü AMFİBİ ağbicim soğutucu kartın alt tarafına takılacağını hesaplayarak aparat yapmış ama resimlerde göründüğü gibi ben kartın üst tarafına takacağım için takma sırasında sorun oluştu, ama neyseki bir zihni sinir projesi ile soğutucuyu monte etmeyi başardım. Takmada kullandığım alet ise somunlu vida oldu. :)
Montaj işlemimizi bitirdiğimize göre kartımızı kasamıza takalım artık.
Kablolar çok karışık biliyorum, bu konu hakkında konuşmayın lütfen sinirlerim bozuluyor. Gelelim bunca emeğin karşılığına... Idle olarak 80 derecelerde çalışan ama fan hızını %45 yaptığımızda 50 derece civarına inen ama fan gürültüsü kafa şişiren ekran kartımız artık 41 derecede ve sıfır fan sesi ile çalışıyor.
Peki load değerleri nasıl ekran kartının? Stok fan ile 90 dereceleri bulan ekran kartımız artık sadece 53 derecede çalışıyor, üstelik gene sıfır ses ile.
Soğutucuya fan olarak Silversone FM92 taktım ve testler sırasında minimum devirde çalışıyordu, bu nedenle sesi hiç duyulmuyor. Üstelik verdiği hava akımı oldukça yeterli, max devirde tam 80CFM hava üfleyebiliyor ama sesinin pek katlanabilir olduğunu söyleyemeyeceğim. Hız aşırtma sonuçları
Taktığım soğutucu sadece GPU'ya temas ettiği için sadece GPU'ya hız aşırtma yaptım. Vmod olmadan 850 MHz üzerisi stabil değil ne yazık ki...
Güzel çalışma olmuş ve harika soğutucu. Şimdi kartın tek ihtiyacı biraz voltaj bence. Ondan sonra ver elini 850-900mhz... :))
Kart şu anda da 850 MHz GPU hızına çıkabiliyor ve belleklerde 1150 MHz yapabiliyor ama pek stabil olduğu söylenemez. Vmod sonrası hedefim 900/1200 MHz.
Core2QUAD Q6600 2.40@4060 MHz with Water Cooling / Asus CommandO / Team Xtreem 2x1GB DDR2 800@1200 MHz 5.5.5.15 2.3V / Powercolor HD 4870 + Thermalright HR-03 Plus + FM92 / 200GB Samsung SATA2 + 80GB Seagate SATA2 / SB Audigy / Asus 2014L1T / AG NEOVO - H-W22 / Tagan 2 Force 800W/ G15 + Copperhead / CM Stacker... Su soğutmam: EK Supreme Acetal | Alphacool NexXxoS Pro III - Rev.2 | Laing DDC-T Pompa - 420L/h | Alphacool Rezervuar
gercekten guzel çalışma ellerine saglık ati kullanıcıları gpu ısısı konusunda cok sıkıntı cekiyorlardı onlar için acıklayıcı ve yol gösterici olmus saolasın.
\\\ Asus P5K-E WİFİ/AP Edition _ Intel Core 2 Quad Q6600 2.4 GHz _ Kingston Hyper-X 2x1024 DDR2 800 MHz _ 320 GB WD S-ATA II _ Asus TA-250 _ Enermax Infınıtı 720W PSU _ Samsung LightScribe Multi DVD 12x DVD-RW ///
yav Mustafa abi de superman gibi yav. herkese yardıma koşuyor. öncelikle Mustafa abimize bizlere her zaman destek verdiği için teşekkürler, sonra da @AnacoN arkadaşımıza çalışmasını kutlar detaylarını merakla bekleriz
Intel Core2Duo Q6600 2.4GHz || Thermalright Ultra 120 Extreme with 2 Xilence 120mm Blue Led Fan || Abit IX38-Quad GT || 4Gb (2*2Gb) Team Xtreem DDR2-1066MHz Ram || Sapphire 512Mb GDDR5 HD4870 || HP w2207 22" LCD Monitor || Enermax Infiniti 720Watt DXX PSU || Thermaltake VH6000BWS Armor+ Case || Creative X-Fi Platinum Fatal1ty Champion Series Sound Card || Logitech Z-5400 310Watt 5.1 THX Surround Sound System || Asus DRW-1814BLT LightScribe DVD-RW || 2*500Gb Seagate Barracuda 7200.11 32mb Cache Haddisk @ Raid-0 || 1Tb Maxtor 32mb Cache || 750Gb Samsung HD751LJ || 1Tb Seagate FreeAgent Pro External HardDisk || Logitech G15 v2 Gaming Keyboard || Logitech G9 Gaming Mouse || Nova Killer Gamer Mousepad || Akasa AK-FC-03 Fan Controller Pro || Sunbeam Rheobus Extreme Fan Controller
yav Mustafa abi de superman gibi yav. herkese yardıma koşuyor. öncelikle Mustafa abimize bizlere her zaman destek verdiği için teşekkürler, sonra da @AnacoN arkadaşımıza çalışmasını kutlar detaylarını merakla bekleriz
Hah işte şöyle yazın, cigerimi yiyin walla.
Core2QUAD Q6600 2.40@4060 MHz with Water Cooling / Asus CommandO / Team Xtreem 2x1GB DDR2 800@1200 MHz 5.5.5.15 2.3V / Powercolor HD 4870 + Thermalright HR-03 Plus + FM92 / 200GB Samsung SATA2 + 80GB Seagate SATA2 / SB Audigy / Asus 2014L1T / AG NEOVO - H-W22 / Tagan 2 Force 800W/ G15 + Copperhead / CM Stacker... Su soğutmam: EK Supreme Acetal | Alphacool NexXxoS Pro III - Rev.2 | Laing DDC-T Pompa - 420L/h | Alphacool Rezervuar