Süreyya Ciliv "Vodafone ile 3G de işimiz zor" (Tüm Sürüm)

Tüm forumlar >> [Mobil Cihazlar] >> Mobil Operatörler >> Turkcell

s.volkan -> Süreyya Ciliv "Vodafone ile 3G de işimiz zor" (24 Temmuz 2008; 11:52:22)

[image]http://www.sqny.net/images/resimler/buyuk_SUREYYA-CILIV.jpg[/image]

Şirketin iki yıl önce göreve gelen genel müdürü Süreyya Ciliv abone sayısında yaşanan gerilemeye rağmen kârlılıktaki artışa dikkat çekiyor... Pazarın yüzde 56'sının sahip olmak kadar kârlılığı sürdürmenin önemine dikkat çeken Ciliv, 3. Nesil ihalesinin şirketin kârlılığını sürdürmesi için önemine ısrarla vurgu yapıyor. Son dönemde ceşitli anlaşmazlıklar yaşadığı Türk Telekom ile işbirliği yapmak gerektiğini söyleyen Ciliv, "Türkiye'nin iki büyük şirketi hem rekabet edip hem işbirliği yaparak sektörü ileri taşıyabiliriz" diyor. Süreyya Ciliv ile sektördeki rekabeti, Turkcell'in vizyonunu dünyada mobil operatörlerin geldiği noktayı ve yeni hizmetleri konuştuk:

* Göreve geldiğinizde Turkcell'in bir teknoloji şirketi olduğunu vurguluyordunuz. Son dönemde bu söylemden vazmı geçtiniz?

Kesinlikle yok. Ben 18 ay önce şunu dedim: "Turkcell sadece bir GSM şirketi değil Turkcell bir iletişim ve teknoloji şirketi ve ileride de iletişim teknolojisi konusunda dünya lideri olacak. Önümüze öyle bir hedef koyduk. Biz başından beri söylediğimiz iletişim ve teknoloji. Bugün dünya tamamen o yönde gelişiyor."

ÖNCELİĞİMİZ ELBETTE KÂRLILIK
* Turkcell'in abone sayısında bir düşüş yaşandı. Ancak kârı arttı. Önümüzdeki dönem stratejiniz pazar payı almak mı? Yoksa karlılığı artırmak mı?
En son açıkladığımz rakamlara göre kârlılıkta bir düşüş yok, kârlılık aynen devam ediyor, ancak abone sayısında bir düşüş oldu. Burada dengeli hareket etmek çok önemli. Bir şirketin gelirlerini, maliyetlerini kontrol edilmesi ve operasyonel kârlılık önemli. Operasyonel kârlılık olmazsa şirket elemanlarına bakamıyor, onlara eğitim veremiyor, yatırım yapamıyor. Geleceği tehlikeye düşüyor. O yüzden bizim için önemli olan bu operasyonel kârlılığı uzun dönemde büyütmek. Bu stratejiye abonelerin sayısını artırmanın katkısı oluyor. Ama aynı müşterilerden aldığımız gelirin daha yeni servisler yaratarak geliri artırmanın da çok büyük bir katkısı olabilir. Burada katma değerli servisler önemli. Büyümeye devam ediyoruz, işimizi büyütmüşüz, karlılığımızı devam ettirmişiz. Bu da güzel bir gelişme.

* Piyasada yaşanan durgunluk sizi nasıl etkiliyor?
Geçen seneki büyümemiz %22 civarındaydı. Bu sene %10 civarında oldu. Tabii ki bizi de etkiledi.

* Türk Telekom ile Turkcell Türkiye'nin iki büyük iletişim devi. Ancak sürekli aranızda rekabetten kaynaklanan bir sürtüşme varmış izlenimi doğuyor. Peki bu iki şirket hiç işbirliği yapma noktasına gelemez mi?
Bence çok kesin olarak biz bazı yerlerde rekabet edebiliriz. Ama birçok yerde de işbirliği yapmamız gerekiyor. Sonuçta Türk Telekom da Türkiye'nin çok değerli bir firması. Turkcell de çok değerli bir firma. Türkiye'nin bu iki firmaya da ihtiyacı var. Esasında bunların iş konuları tam üst üstte örtüşmüyor. Birbirlerini tamamlayıcı. Biz muhtemelen Türk Telekom'un en iyi müşterilerinden birisiyiz. Şahsen ben kişi olarak İngilizce de bir kelime var: "Competition." Bu rekabet ve işbirliği kelimelerinden bir araya geliyor. Biz teknoloji sektörünün lokomotifleriyiz. Açıkcası benim değerlendirmem bizim işbirliğine daha yakınız fakat Turk Telekom ordaki çalışanlar rekabete ne kadar alıştılar pek emin değilim. Ama bizim Türk Telekom'a ordaki çalışanlara Türkiye'ye yarattıkları hizmete büyük saygımız var. Ve kendileriyle işbirliğine açığız. Ve pozitif bir diyalog içinde bu teknoloji sektörünü büyütmeliyiz. Bazı konularda rekabet ederek müşteriye daha yeni servisler, daha uygun fiyatta gelicek. Bu nedenle rekabet iyi bir şey. Yani bu sektörün daha gidilebilecek yeri var.

7.4 milyar dolar yatırım yaptık

* Turkcell kurulduğu günde bugüne kadar ne kadar yatırım yaptı?
Bugüne dek 7.4 milyar dolar yatırım yaptık, bütün satış kanalında iş ortaklarımızla ticari ilişkilerimizde 50.000 istihdam görüyoruz. 5 milyara yakın vergi katkımız var. Bu bizim Erzurum'daki çağrı merkezimiz. Şu an orada 1000 kişi istihdam sağlıyoruz. Bu sadece binanın yatırımı. 4.5 milyon dolar. Bir de Diyarbakır'da yeni açacağımız çağrı merkezimiz var. İnsaatı devam ediyor. İş sıkıntılı bölgelere gidip oralara umut vermek, iş vermek istiyoruz. Erzurum'da bunu yaptık ve çok başarılı olduk. Biz gittikten sonra başka bankalarda oraya gitmeye başladı.

Turkcell Türkiye'yi buradan izliyor

Ciliv Turkcell'in Kartal'daki teknoloji merkezindeki kumanda odasında bütün Türkiye'deki baz istasyonlarının durumunu gözlemliyebiliyor. Bu merkezden arızalar, elektrik kesintisi anında tespit edilip müdahale ediliyor.

3'üncü nesil ihalesinin kasım ayında yapılmasını bekliyoruz

* Hedefimiz dünyanın lider iletişim ve teknoloji şirketlerinden olmak. Türkiye'de biz bunun lideriyizdir. Ama bölgede, Avrupa'da, dünyada bizim iletişim ve teknoloji konusunda liderleri arasında olmamız lazım.

* Kasım 2008'de 3. nesil ihalesinin yapılmasını bekliyoruz. Ulaştırma Bakanı'mız kapsama alanı ile ilgili problemlerin giderilmesi istenmişti. Biz bu noktada kapsamada % 99'a ulaştık.

Vodafone ile 3N'de işimiz zor

* Uzun süre piyasaya giren dünya lideri rakibiniz ve Turkcell'in konumu konuşuldu. Vadofone ile rekabeti nasıl buldunuz? Onlardan birşeyler öğrendiniz mi? Yoksa öğrettiniz mi?

Devamlı öğreniyoruz. Vodafone çok iyi pazarlama yapan bir firma. Markası olsun, pazarlama teknikleri olsun o konuda dünyanın en iyilerinden. Başarı hiçbir zaman tesadüf ile olmuyor. O yüzden de Vodafone mobil ortamda lider. Bize karşı çok ciddi dünya şirketi oldukları için avantajları var. Bu konuda da bizim daha çok çalışmamız gerekiyor. Dünyadan belli şeyleri alıp getirmek konusunda mesela. 3. nesil Türkiye'de yok ama gelecek. 3G'den sonra da işimiz zor. Vadafone'un dünyanın birçok ülkesinde 3.nesil deneyimi var. 20 tane ülkede reklam yapıyorlar ve görüyorlar ki hangi reklam daha iyi çalışıyor. Onu getirebiliyor. Ancak ben son iki senedir beklenen başarıyı göstermediklerini düşünüyorum.

'Vergiler yüksek kalırsa konuşma internete kayar'

* İletişim üzeriden alınan vergilerin düşürülmesi yönünde bir sinyal alabiliyor musunuz?

Senede 5 milyar YTL'lik vergi katkımız var. Yani dünyada böyle bir şey olabilir mi? Bir tane şirketin üzerine toplam bilmem kaç vergi koyup bir firmadan toplamak gibi bir şey. İki sene önce Sayın Başbakanımız vergilerin düşürüleceğini açıklamıştı. Fakat 2007 bir seçim yılıydı. Ve işler sıkıştı. Türkiye'de fiyatların düşmesiyle birlikte konuşma sürelerinin hemen arttığını görüyoruz. Vergi oranı düşerse gelirler artar. Eğer bu vergi yüksek kalmaya devam ederse kullanıcılar internetten ücretsiz konuşma gibi başka yerlere de kayabiliyor.

Cepten evinizin kapısını açacak teknoloji geliyor
Yeni uygulamalar geliyor. Kale Kilit ile cepten çalışan anahtar yaptık..

* Cep telefonları komplike aletlere dönüştü. Önümüzdeki yıllarda sizin gözünüzden nasıl uygulamalar göreceğiz. Mobilite mi yüksek hızlı internet mi?
Burada da mobilitenin geleceği durum önemli. İlk önceleri sadece ses ve mesaj taşınıyordu. Şimdi elinizde tuttuğunuz cihazla yakınsama dedikleri olay var. Bu cihaz hem bir bilgisayar, hem bir telefon, hem bir televizyon, hem bir oyun aleti. Turkcell'in vizyonu ne? Biz mobilitenin, internetin ve bu yakınsamanın birleşiminin momentum kazanarak devam ettiğini görüyoruz ve kendimizi buna hazırlıyoruz. Örneğin ben eski bir Microsoft'lu olarak laptopumu çok az yanımda taşıyorum. 3-5 seneye kadar herkes işlerini cep telefonlarından yapıyor olacak hem de bütün bilgilerini alabilecekler. Şu anda cepte 7. 2 MB çok rahat görebiliyoruz. Bir kaç ay içinde 14 de çıkacak ve 28 de laboratuarda çalışılıyor. O da gelişecek. ADSL 1,5-2.0 alabiliyorsun. Ama onlar sabit hatta daha hızlı, biz daha geriden takip ediyoruz. O yüzden sabit hat şirketleri müşterilerini kaybetmeyecek, yani devam edecekler. Şu anda biz de birçok uygulama üzerinde çalışıyoruz. Örneğin Kale Kilit'le cepten çalışan anahtar yaptık. Türkiye'de evinizdeki Kale Kilit'i Turkcell logolu imza kullanarak nereden olursa açabiliyorsunuz.

Sabah

velideli -> Cevap: Süreyya Ciliv "Vodafone ile 3G de işimiz zor" (24 Temmuz 2008; 12:24:24)

telekazıkla işbirliği yaptığı gün benim için turkcell biter dumanla haberleşirim yinede turkcell kullanmam eskiden telsiz kullanırdık yine kullanırım haberleşmem gereken iki üç kişide olsa yeter vodafonu kullanırım turkcell telekazıkla işbirliğine giderse kendi ayağına kurşun sıkmış olur

piri.reis -> Cevap: Süreyya Ciliv "Vodafone ile 3G de işimiz zor" (24 Temmuz 2008; 14:31:05)

quote:

Orjinalden alıntı: s.volkan

[image]http://www.sqny.net/images/resimler/buyuk_SUREYYA-CILIV.jpg[/image]

ALNINDAN ÖPÜYORUM SENİ SÜREYYA ABEY

SKELETER -> Cevap: Süreyya Ciliv "Vodafone ile 3G de işimiz zor" (24 Temmuz 2008; 14:52:40)

[8D] Tamam da bu tavuğun velisi kim [;)]

Sayfa: [1]

Valid CSS!

Forum Software powered by ASP Playground Advanced Edition 2.3
Copyright © 2000 - 2006 ASPPlayground.NET
0.375