Şimdi Ara

Nvidia GeForce 9700M ve 9800M serisi GPU'larıyla mobil oyunculara sesleniyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
4.332
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • AMD'nin Puma, Intel'in ise Centrino 2 platformlarını duyurmasına paralel olarak hız kazanan mobil pazarda performans çıtası yükselirken çeşitlilik te artacak gibi görünüyor. Yeni nesil mobil platformlara yataklık eden RS780M ve G45M gibi yonga setleriyle entegre grafik işlemcili dizüstü bilgisayarların 3B başarımları ve video oynatım yetenekleri arttırılırken grafik endüstrisinin lider isimlerinden Nvidia, en iyisini arzulayan yada masaüstü bilgisayarından elde ettiği performansı yanında taşıyacağı dizüstü bilgisayarında da görmek isteyen kullanıcılara yönelik olarak hazırladığı yeni grafik çözümlerini endüstrinin beğenisine sundu.

    Hem AMD'nin hemde Intel'in yeni nesil mobil platform çözümleri Hybrid yani melez grafik çözümlerini kullanılabilir kılıyor. Bu sayede kullanıcılar dizüstü bilgisayarlarını pil üzerinden çalıştırıken yada ofis - internet uygulamaları için kullanırken daha düşük güç tüketimine sahip olan entegre grafik işlemciyi, yüksek performans gerektiren uygulamalar ve oyunlar söz konusu olduğunda ise harici grafik işlemcisini devreye sokarak ekstra kullanım süresi yada daha fazla görsel deneyim elde edebiliyorlar. Nvidia'nın GeForce 9x00M (M: Mobile) serisi altında hazırladığı yeni grafik işlemcileri hem yüksek performans ve hemde enerji verimliliği hedef alınarak hazırlandı.

    Nvidia'nın GeForce 9700M ve 9800M serisi yeni mobil grafik çözümleri bir önceki seriye göre daha fazla performans ve daha uzun pil ömrü sunmayı hedefliyor. Toplam 5 yeni mobil grafik işlemcisini duyuran firmanın yeni ürünleri arasında GeForce 9700M GT, GeForce 9700M GTS, GeForce 9800M GT, GeForce 9800M GTS ve GeForce 9800M GTX yer alıyor. Kullandıkları grafik işlemci ve çalışma hızları ile birbirlerinde ayrılan yeni mobil grafik çözümleri teknik özellikleriyle masaüstü varyasyonlarını da aratmayacak gibi görünüyorlar. Peki yeni kartlar sistem üreticilerine ve kullanıcılara neler vaat ediyor ?

    Nvidia'nın dizüstü bilgisayarlar için kullanıma sunduğu GeForce 9800M GTX muhtemelen firmanın 2008 yılı içerisinde kullanıma sunduğu en güçlü mobil grafik çözümü olacak gibi görünüyor. G92 gpu'sunu esas alan GeForce 9800M GTX üzerinde 112 adet paralel işlem birimi yer alıyor. 256-bit bellek veri yolunu destekleyen ürünün çekirdek hızı 500MHz, paralel işlem birimlerinin hızı 1250MHz ve bellek çalışma frekansı ise 1600MHz olarak belirlenmiş. 420 Gigaflop'luk işlem gücüne sahip olan 9800M GTX, çift kartlı kullanıma yönelik olarak SLI (Scalable Link Interface) teknolojisine de destek veriyor.

    GeForce 9800M GTX'in hemen altına konumlandırılan iki numaralı model ise GeForce 9800M GT. Modelin teknik özelliklerine geçmeden önce yaşanması muhtemel bir sorunun altını çizmekte yarar görüyoruz. Nvidia'nın henüz çok taze olan yeni mobil grafik işlemcilerine baktığımızda özellikle iki model için takip edilen isimlendirme stratejisi sıkıntı yaratabilir. Zira teknik özellikleri içeren model tablolarında GeForce 9800M GT'nin, GeForce 9800M GTS'in üzerinde yer aldığı görülüyor fakat bilindiği üzere Nvidia'nın GTS olarak modellendirdiği ekran kartları (8600GT-GTS, 8800GT-GTS 512 gibi) GT uzantısına sahip kartlara göre daha yüksek performans sunuyorlar.

    NotebookItalia tarafından açıklanan detaylara göre, grafik işlemci olarak G94'ü temel alan GeForce 9800M GT, 256-bit bellek veri yolunu destekliyor ve 96 adet paralel işlem birimiyle birlikte geliyor. 360 Gigaflop'luk işlem gücü sunabilen GeForce 9800M GT'nin grafik işlemcisi 500MHz, paralel işlem birimleri 1200MHz, bellekleri ise 1600MHz'de görev yapıyor. GeForce 9800M GT'nin sahip olduğu paralel işlem birimlerinin sayısı GeForce 9800M GTX'in altında kalıyor olsa da aynı saat hızlarında çalışması ve daha uygun fiyat ile sunulacak olmasından ötürü daha kısa sürede yaygınlaşması beklenebilir.

    Nvidia'nın GeForce 9800M serisi altında lanse üçüncü model GeForce 9800M GTS oldu. GeForce 9800M GT ile benzer şekilde G94 gpu'sunu kullanan 9800M GTS, grafik işlemcisi ve paralel işlem birimleri için belirlenen daha yüksek çalışma hızlarıyla (600MHz/1500MHz) dikkat çekerken stream processors yani paralel işlem birimlerinin sayısı 64 olarak belirlenmiş. Aynı seri altında duyurulan diğer iki model gibi GeForce 9800M GTS de 256-bit bellek veri yolunu destekliyor ve 1600MHz olarak belirlenen bellek çalışma frekansıyla geliyor.

    Giriş modelleri geçtiğimiz Haziran ayının hemen başında anons edilen GeForce 9 serisinin mobil varyasyonları için Nvidia'nın hazırladığı bir diğer seri ise GeForce 9700 ailesi. Firma GeForce 9700M çatısı altında 9700M GT ve 9700M GTS olmak üzere iki yeni modelini duyuruyor. G94 gpu'sunu esas alan GeForce 9700M GTS modelinin grafik işlemcisi 530MHz'de görev yaparken sahip olduğu 48x paralel işlem birimi ise 1325MHz'de çalışıyor. 256-bit bellek veri yolu desteğiyle gelen GeForce 9700M GTS'in sahip olduğu işlem gücünün ise 190.8 gigaflop olduğu belirtiliyor.

    GeForce 9700M GTS'in aksine GeForce 9700M GT, G96 gpu'sunu kullanıyor. 128-Bit bellek veri yolu desteği ve 32 adet paralel işlem birimine sahip olan GeForce 9700M GT'nin grafik işlemcisi 625MHz, paralel işlem birimleri ise 1550MHz'de görev yapıyor. 148.8 gigaflop'luk hesaplama gücüne sahip olan yeni grafik işlemci aynı zamanda Nvidia tarafından duyurulan 5 yeni mobil grafik çözümü arasındaki en uygun fiyatlı model olacak gibi görünüyor. Peki firmanın yeni mobil çözümleri hangi teknolojileri desteklemekte ?

    Nvidia'nın GeForce 9700M ve 9800M serisi mobil grafik çözümleri Hybrid Power teknolojisini destekliyorlar ve bu sayede kullanım şekline göre hatırı sayılı ölçüde güç tasarrufu yapılabilmesine olanak tanınıyor. Ayrıca yeni grafik işlemcilerin CUDA teknolojisini desteklediği de belirtmekte fayda var. Bu sayede bahsi geçen mobil grafik işlemciler Nvidia'nın geliştirdiği CUDA proglama dili ile yazılan uygulamalarda gpu üzerinden hızlandırma sağlayabilecekler. CUDA teknolojisinin desteklenmesine ek olarak grafik işlemcilerin PhysX teknolojisiyle uyumlu oldukşarı da bildiriliyor.

    Hybrid Power teknolojisi ile entegre grafik işlemci ve harici ekran kartı arasında kullanılan uygulamaya göre geçiş yaparak yerine göre güç tasarrufu yerine göre de yüksek performans elde edilmesine olanak tanıyor. Öte yandan duyurusu yeni yapılan yeni mobil grafik çözümlerinin PowerMizer 8.0 teknolojisini desteklediği ve bu sayede kullanılan uygulamanın gereksinimlerine göre saat hızlarının otomatik olarak ayarlanarak güç tasarrufu sağlanabildiği bildiriliyor. Ayrıca GeForce 9700M ve 9800M serisi yeni mobil grafik çözümleri, PureVideo HD teknolojisi sayesinde HD videolarda donanımsal hızlandırma da yapabilmekte.

    Fiyatları hakkında henüz net bir bilginin bulunmadığı GeForce 9700M ve 9800M serisi yeni mobil grafik çözümlerinin 65nm üretim teknolojisi ile üretilebileceği konuşulurken firmanın önümüzdeki günlerde mobil grafik çözümlerini de 55nm üretim sürecine dahil etmeyi planladığı belirtiliyor. Rakip AMD-ATi ise Radeon HD 4800 serisinin mobil varyasyonları üzerinde çalışıyor. Hatta geçtiğimiz günlerde yayınladığımız bir haberimizde ATi'nin Mobility Radeon HD 4800 için PCI-SIG'den onay aldığını da ifade etmiştik. Masaüstünden sonra dizüstü arenası da kızışıyor, artan rekabette ipi kimin göğüsleyeceğini zaman gösterecek.


    Sayfanın Linki : http://notebookitalia.it/nvidia-geforce-9800m-gtx-e-le-altre-schede-video-per-enthusiast-gamers.html








  • Şundan eminimki, asla mobil bir oyuncu olmayacağım, inşallah severleri memnun kalır



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ayves -- 22 Temmuz 2008; 8:12:45 >
  • Laptopda Crysis devri başlıyor anlaşılan..
  • Bir oyun satar olarak bunların olması beni uzun vadede sevindirdi açıkçası herkese her oyunu veremiyorduk
  • Laptopculara hayırlı haber ama tabii enerji ve ısı sorunları içinde adım atılması gerek
  • FX57, ağzını öpeyim !!! Ne de güzel söylemişsin, anca "SESLENİR" nVidia...




  • quote:

    Orjinalden alıntı: scaniaperest

    FX57, ağzını öpeyim !!! Ne de güzel söylemişsin, anca "SESLENİR" nVidia...

    yavaşşşş




  • quote:

    Orjinalden alıntı: scaniaperest

    FX57, ağzını öpeyim !!! Ne de güzel söylemişsin, anca "SESLENİR" nVidia...


    Bu kadar da insafsız olmayın hocam. nvidia bu kartlarla dizüstünde iş yapar.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: Bulut_Taciri


    quote:

    Orjinalden alıntı: scaniaperest

    FX57, ağzını öpeyim !!! Ne de güzel söylemişsin, anca "SESLENİR" nVidia...


    Bu kadar da insafsız olmayın hocam. nvidia bu kartlarla dizüstünde iş yapar.



    Bana da 4800 serisinin hareket edebilir (mobility) sürümleri iş yapar gibime geliyor...




  • dizüstünde lider zaten nvidia..

    ole havadan karadan atmayın..
  • quote:

    Orjinalden alıntı: max975

    Laptopculara hayırlı haber ama tabii enerji ve ısı sorunları içinde adım atılması gerek


    Evet. Bu çok ısınır, çok enerji çeker, bayarya biter.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: realcem

    Bir oyun satar olarak bunların olması beni uzun vadede sevindirdi açıkçası herkese her oyunu veremiyorduk

    hadi bakalım
  • ATI yi takip ediyor Nvdia bakalım sonuç ne olacak. Ama ATI 4800 serisi için mobile çıkarıyor. onlar daha iyi olacak gibi.
  • Ya şu ekran kartları satılsada alııp notebook larımıza taksak. 8400G M yetmiyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MrPerFormance -- 22 Temmuz 2008; 17:04:07 >
  • bu yeni yeni grafik cpu ları çıkıyoda,bunların laptoplara gelmesi,satışı,yaygınlaşması 3-5 yıl bulur.tabi fiyatlarıda göz önüne alırsak,fiyatlara olacağı kesinde.

    edit:imla



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cankayac -- 22 Temmuz 2008; 15:09:50 >
  • gayet güzel haberler ...Ati de mobility radeon 4000 serisiyle girerse güzel şeyler ortaya çıkabilir....
  • okurken beynim döndü nvidia isimlemdirme işini biraz düzeltse iyi olacak karıştı gittiiyi iş çıkarabilir ama 55nm olanlarını görmek lazım

    edit:imla



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mustafa_550 -- 22 Temmuz 2008; 22:03:04 >
  • edit yazışın bile imla hatalı



    quote:


    adit:imla
  • valla ne kadar gelişirse gelissin kendi adıma ben laptopta oyun oynayamam, özellikle online oyun sever olarak hızlı karşılaşmalarda laptopun ne kadar iğren bir alet olduğunu anlarsınız
  • quote:

    Orjinalden alıntı: CoreXXX

    valla ne kadar gelişirse gelissin kendi adıma ben laptopta oyun oynayamam, özellikle online oyun sever olarak hızlı karşılaşmalarda laptopun ne kadar iğren bir alet olduğunu anlarsınız

    zaten amacına uygun değil taşınabilir pcler office uygulamalarına yönelik buluşlardır.ama sağolsun teknoloji ole bi geliştiki masa üstüne kafa tutar hale geldiler.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.