Benim PC me Bulaşan Virüs Ağımdaki Diğer PC lerede Bulaşır mı? Geçen gün pc im lanet olası bi virüs tarafından ele geçirildi ve çöktü diyebilirim.Format attım,düzeldi ama kafama takılan asıl soru bu. Neti 2 kişi kullanıyoruz ve benim pc me giren virüs ağ yoluyla arkadaşımın bilgasayarınada bulaşmış olabilir mi? Virüs bulaştıktan 1-1,30 dk sonra net kablosunu çektim hemen
1 dakika malware'ın ağda yayılması için gayet yeterli. Bu yayılma ağ paylaşımında basit şifre kullanılması veya hiç şifre kullanılmamasından dolayı gerçekleşebileceği gibi ağdaki makinelerin güvenlik açıkları kullanılarak da gerçekleşebilir. Ayrıca yazılımın yerleştiği makinenin ağda ne derece yetki sahibi olduğu da önemlidir. Tabii her malware ağda kendiliğinden yayılır diye bir kural yok.
Emin olmak için, elinizde sizin PC'ye yerleşen yazılımı tanıyan bir antivirüs programı varsa diğer bilgisayarı da bu programla taratmanız iyi olur.
1 dakika malware'ın ağda yayılması için gayet yeterli. Bu yayılma ağ paylaşımında basit şifre kullanılması veya hiç şifre kullanılmamasından dolayı gerçekleşebileceği gibi ağdaki makinelerin güvenlik açıkları kullanılarak da gerçekleşebilir. Ayrıca yazılımın yerleştiği makinenin ağda ne derece yetki sahibi olduğu da önemlidir. Tabii her malware ağda kendiliğinden yayılır diye bir kural yok.
Emin olmak için, elinizde sizin PC'ye yerleşen yazılımı tanıyan bir antivirüs programı varsa diğer bilgisayarı da bu programla taratmanız iyi olur.
ama benim pc me virüs bulaştığı zaman ağımdaki diğer pc kapalıydı.Virüs bana bulaştı ve ben yönetici değilim.Dosya ve yazıcı paylaşımıda kapalı. Yinede bulaşmış olabilir mi
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ysfbkrcn -- 22 Temmuz 2008; 2:14:54 >
Bu durumda da virüsün tam olarak ne zaman etkin hale geldiğini bilmek gerek. Eğer virüsün varlığından antivirüs yazılımı sayesinde haberdar olduysanız, örneğin virüs yeni bir kod olabilir ve birkaç gündür bilgisayarınızda bulunabilir. Fakat siz antivirüs'ü bu gün güncellersiniz, o da virüsü tespit eder ama virüs çoktan yayılmıştır. Ayrıca bu durum zararlı yazılımın ne tür bir davranış gösterdiğine göre de değişebilir.
Yani kısacası dediğim gibi emin olmak için o virüsü tespit eden bir program varsa onunla diğer PC'yi de taratmakta fayda var.
Ekleme: Yazılımın diğer bilgisayara geçebilmesi için illa ki dosya veya yazıcı paylaşımı olması gerekmez.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PHaLaNX. -- 22 Temmuz 2008; 2:47:25 >
Bu durumda da virüsün tam olarak ne zaman etkin hale geldiğini bilmek gerek. Eğer virüsün varlığından antivirüs yazılımı sayesinde haberdar olduysanız, örneğin virüs yeni bir kod olabilir ve birkaç gündür bilgisayarınızda bulunabilir. Fakat siz antivirüs'ü bu gün güncellersiniz, o da virüsü tespit eder ama virüs çoktan yayılmıştır. Ayrıca bu durum zararlı yazılımın ne tür bir davranış gösterdiğine göre de değişebilir.
Yani kısacası dediğim gibi emin olmak için o virüsü tespit eden bir program varsa onunla diğer PC'yi de taratmakta fayda var.
olay tam olarak şöyle; bi dönüştürme programı indirdim.Setup dosyasını çalıştırdım ama hiç bi pencere karşıma çıkmadı.Yaklaşık 1 dk sonra virüs prog.(nod32) uyarı verdi ve virüslü dosyayı sildi.Ama bi işe yaramadı.Başlat menüm ve yereldisklerim kayboldu,saatin yanında VİRÜS ALERT yazdı.Tüm programlar devre dışı kaldı.Hemen net kablosunu çektim ve reset attım.Açıldığında durum yine aynıydı ve hatalar veriyordu ve kendi kendine nete girmeye çalışıyordu.Bende format attım. (Ama sadece C ye. D de film ve programlarım var.)
Diğer PC de büyük ihtimalle kapalıydı.Çünkü genelde evde olmazlar.
Bu durumda virüs o setup dosyasıyla gelmiş gibi gözüküyor, dolayısıyla da yayılmış olma ihtimali hayli düşük. Ama "benim PC'me bulaşan virüs ağımdaki diğer PC'lere de bulaşır mı?" sorusunun cevabı kesinlikle evet. Yani o anda diğer PC'ye geçmemiş olması bundan sonra da geçmeyeceği anlamına gelmez. Özellikle o bahsettiğiniz D bölümüne dikkat edin ve taratın derim.
Bu durumda virüs o setup dosyasıyla gelmiş gibi gözüküyor, dolayısıyla da yayılmış olma ihtimali hayli düşük. Ama "benim PC'me bulaşan virüs ağımdaki diğer PC'lere de bulaşır mı?" sorusunun cevabı kesinlikle evet. Yani o anda diğer PC'ye geçmemiş olması bundan sonra da geçmeyeceği anlamına gelmez. Özellikle o bahsettiğiniz D bölümüne dikkat edin ve taratın derim.
C yi şimdi tarattım ve temiz.Hemen D yi taratıyorum.Ben NOD32 kullanıyorum.Daha sıkı güvenlik için başka önerileriniz var mı?
şimdi indirip deniyorum,teşekkürler ZoneAlarm Pro nun ayarlarını yapamadım.Programı çalıştırdığım zaman nete bağlanamıyorum.Bide bunu deneyelim