arkadaşlar selam,size bir meramım olacaktı..şimdi bildiğimiz standart 300W bilg. PSU'su 12V'ta 10-15A arası bi enerji verir..şöyle bir düşüncem var..
ben gitar çalıyorum ve efektler için pedal(lar) kullanıyorum..bu pedalların çalışma voltajı 9V ve ortalama çektiği amper ise 50-100mA arası..5-6 tane pedalı aynı anda tek adaptörden çalıştırmak için illaki özel adaptör ve fişler yaptırıp kullanmak lasım,lakin dün benim evde eski ve yanık durumdaki PSU'ya bakarken şu fikir aklıma geldi.."madem bu alet 12V veriyor,bunu 9V'a düşürüp kullansam nasıl olur?"
evet,sizce de nasıl olur? olay sadece power kablolarına gelen 12V yi 9V ye düşürmeye bakıyor,ki zaten vereceği amper,belki 30-40 tane pedalı aynı anda çalıştırmaya yeter diye düşünüyorum,zira watt değeride gayet yüksek..bu iş için yapılmış adaptörler 4-5w arasında geziyor..e power kablolarının uçlarını söküp yerine 9V adaptör fişi bağlıycak kadar elektronik bilgimde var zaten
bu konuda fikirlerinizi alabilirmiyim,20ytl'lik bir PSU,elektronikçilerde ne kadar bir maliyetle 9V'a düşürülebilir?
ekleme: psu'yu bilgisayarsız nasıl çalıştıracaksın dersen, http://forums.vr-zone.com/showthread.php?t=130472 ahada buradaki yöntemle 20-pin'lik connector'un iki bacağını köprüleyince gayette çalışmaya başlıyor
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Slammer -- 20 Temmuz 2008; 10:13:23 >
Akım küçük olduğundan LM7809 entegresini kullanabilirsiniz. Aşağıdaki gibi bağlayacaksınız. Kapasitörlerin ikisi de 100 nF olsun yeter. Buradaki değerlere bakmayın yani. Bu şekilde 1 Amper'e kadar akım çekebilirsiniz ama akım yönünden sınırlarını zorlayacaksanız veya 12 Volt'tan daha büyük bir gerilim uygulayacak olursanız arkasına ufak bir soğutucu vidalamak gerekir.
yardım için teşekkürler..peki bu entegreleri her kabloya mı uygulayacağım yoksa psu'nun içinde ana devreye bir şekilde bağlasam olurmu ? birde 1 Ampere kadar çekebileceğim güç kablo başınamı yoksa toplammı ?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Slammer -- 20 Temmuz 2008; 12:54:54 >
1 yöntemde benden olsun olurmu bilmem ama denemende fayda var yanlız bu işlemde biraz dikkatli olman lazım yoksa çarpılma tehliken var psu ların bazılarında çıkış voltajını ayarlayabilmek için bir adet trimpot vardır bu trimpot ile çıkış voltajı arttırılabilir veya azaltıla bilir eğer elindeki psuda böyle bir ayrıntı varsa onu kullanabilirsin
yok bu iş bana zor dersen entegre transistörde kullanmamdersen 4 adet dyot al birbirine seri bağla bu seri diyotlarıda psu nun 12v çıkışına bağla çıkıştan 9v dc alacaksın buda bi yöntem
yok hocam bildiğin dandik 20ytl'lik bilg psu'su üzerinde çalışmayı düşünüyorum,7-8 uçlu 9V adaptör yaptırmaktan daha ucuza gelir en azından ve amperajı gayet yüksek onun için şu entegre olayını denerim ben..de dediğim gibi,kablo başına bir entegremi kullanıcam + birde 1 Ampere kadar çekebileceğim güç, kablo başınamı yoksa toplam amperajmı ?
1 Amper, bir entegreden geçmesi gereken en fazla akım. Yani bir adet +12 V hattını alıp bu entegreye girerseniz, ki zaten 12 Volt hatları paraleldir, çıkışa 100 mA çeken pedallardan 10 tane takabilirsiniz. Ama yok ben 100 tane pedal takacağım derseniz toplam akım 10 Amper olur, bu durumda yine herhangi bir +12V hattından 10 tane devreye 10 tane kablo çekmeniz gerekir.
Kısacası entegre başına düşen akım 1 Amper'den fazla olmamalı.
10 Adet pedalı çalıştıracak akım 1 Amper olmasına rağmen,12 Voltu 9 Volta düşürecek devrenin enaz 2 Amper verebilecek güçte olması gerekir.Jaklerın pedallara takılması sırasında anlık kısadevreler oluşabilir,78xx serisi malzeme bozulabilir.Transistörlü devre kullanmanızı öneririm.Geçmişte birkaç tane yaptım,tecrübeyi paylaşamak için yazdım.Selamlar.
tamam doğru anlamışım teşekkürler yardım için..birde son olarak, şemadaki 0 V -'ye bağlanıyor dimi
0v senin bildiğin - oluyor :D (tanımlamada yanlış kullanılıyor genelde - demek bu konumda yanlış olur :D) birde 300 w güç kaynağı tüm gücünü 12 volt hattına vermez tahminim en fazla 6 amper filan alırsın 12 v hattından da o da bir hayli işini görür birde kaç pedal bağlıyacaksın 7809 1 amper geçirir ama üzerinde 3 volt düşecek ve buda entegre üzerinde 3w eder birde bu entegreler çok lineer değil ısıya ve yüke göre voltajında biraz oynama olabilir buda senin efektlere bir wah wah efekti katabilir (bunun olacağını sanmıyorum adi pedallarda voltaj oynamasında bu etki olur) benim tavsiyem her pedalın yakınına bunlardan birer tane takman uzuc bir entegre senin sistem için c1 ve c2 te ihtiyaç yok aslında bana sorarsan bu entegreyede ihtiyaç yok çünkü pedalların içinde zaren buna benzer entegreler var ama tabi tehlikeyede atmamak lazım benim pedal bozulsa ben açar yaparım :D onun için rahatlıkla 12 V veririm istersen başta şunu dene senin tabirinle - ye turuncu + ya sarıyı bağla bu 8.7 v oluyor ve işini çok iyi görür ek birşey bağlamadan :D (aslında şu son cümleyi yazsam olurmuş gerisini ben şimdi okusam anlamam :D)
hocam "- ye turuncu + ya sarıyı bağla bu 8.7 v oluyor ve işini çok iyi görür ek birşey bağlamadan " demişsin,hangi sarı ve turuncudan bahsediyoruz 12V vermeyi bende bilirimde alet ısınır yanar falan bide malum türkiye burası elektrik oynamalarında 9V ye dayanır belki alet ama 12V ye dayanamazsa ne olur?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Slammer -- 21 Temmuz 2008; 18:04:23 >
her sarı ve turuncu olur renk her renk aynı gerilimdedir anakarta yeteri akım sağlamak için bir kaçtane birden gidiyor aynı renkten elinde ölçü aleti varsa ölçersen aynı renklerin kısa devre olduğunu görürsün bence sarıyı hdd ye cd ye bağlanan uçlardan birini al turuncuda sadece anakarta bağlanan yerde olur onuda oradan al seç beğen bir turuncu fark etmez :D nasıl 8.7 oluyor mantığını anlatıyım Siyah 0 v tur vediğer gerilimler bunu referans alır Sarı + 12 v Turuncu + 3.3 v Kırmızı + 5 v (buna gerek yok ama belirtiyim ) şimdi eğer turuncu ile sarıdan çıkış alırsan turuncuyu referans düşünerek sarının gerilimini belirlersin turuncuyu 0 alırsan yeni gerilimler şöyle olur Sarı + 8.7 siyah - 3.3 kırmızı 1.7
ben bir işim için kırmızı ve sarıdan çıkış aldım o da 7 volt ediyor rahatlıkla kulanabilirsin voltaj oynamalarında bu güç kaynakları anahtarlamalı güç kaynağı olduğu için 8.7 voltunda bir oynama yaptırmaz hatta normal adaptörlerden daha çok verim alırsın kolay gelsin