Eski bilgisayarı parçaladım bugünde.Dvd motorunu çıkardım.Pilden elektrik verdim kitlendi.Araştırdım netten step motormuş.Bunu çalıştırmanın bi yolu varmı elektrikkonusunda pek bilgim yok.
step motor olduguna eminmisiniz genelde bu motorlar hızlı dödükleri için bunlar BLDC neya brushless tip dc motor olurlar..step motorlardan yüksek devir almak zordur...her iki durumdada bu motorları sürmek için devreler vardı..step motorsa işiniz daha kolay olur gibi geliyor bana..brushless motorların sürücülerin deverleri nette pek bulunmuyor...onun içinde hazır oyuncak motorları için olan ESC denilen aletlerden kullanabilirsiniz..hazır step motor sürücüsü gittigidiyorda felan satılıyordu... kolay gelsin
"Brushless tip dc motor" diye bir tip yoktur... Kim uyduruyor böyle şeyleri yahu... O "brushless tip dc motor" dediğin motor, basit kontrol kartının üzerinde olduğu senkron motordur.
DVD motoru (CD motoru vs.) aslında bir senkron motordur. Yani "brushless tip dc motor" denilen motorların, kontrol kartının üzerine takılmamış hali... Tüm DVD motorlarını incelemedim, o yüzden emin olamıyorum ama eğer karşılıklı sargı çiftlerinden 3 tane varsa bunları 3 fazlı bir kontrol kartı ile sürebilirsiniz. 4 tane varsa 4 fazlı bir kontrol kartı ile sürebilirsiniz. Daha fazla varsa küfür edip terbiyenizi bozabilirsiniz, kimse yanlış anlamaz. (Ben anlamam yani)
hocam kim uyduruyor bilmem ama benim gördügüm hep bu adla anılıyor genelde sürücüsü ayrı oluyor ve brushless sürücü olarak anılıyor... özellikle oyuncak helikopter araba gibi ve orda sürücüsü esc adı ile anılıyor ve satılıyor..ben hiç senkron motor dendigini görmedim ve bilemiyorum belkide gerçek adı budur... kolay gelsin..
Hayır, "brushless tip dc motor" denildiğinde bence tek bir çeşidin anlaşılması gerekir. Örneğin senkron motor dendiğinde tek bir tip motor anlaşılır. Asenkron motor dendiğinde (rotor türünün belirtildiğinde) yine belli bir tip anlaşılır.
Fırçasız tip DA motor (brushless tip dc motor) dendiğinde akla tek bir tip gelmiyor. Yani ben asenkron motorun üzerine kontrol kartını takar, "Al sana fırçasız tip doğru akım motoru" derim. Yahut, benzer şekilde senkron motora öyle bir kontrol kartı takarım ki, belirli bir aralıkta verdiğin gerilim ile devir sayısı değişmez; ancak sen normal olarak değişmesini beklersin (normalde değişir). Dolayısıyla bu isim, tek bir türü ifade etmediği için, bana kalırsa, kullanılması yanlıştır.
Aşağıdaki linkte "BLDC!=Brushed DC Motor" motor (ve diğerleri ile farkları) hakkında açıklamalar ve nasıl kontrol edileceği hakkında bilgiler içeren bir pdf var.
Ben aşağıda tarif edildiği gibi bir motoru örnekleyen bir açıklama , hatta varsa bir resim , belge, ne olursa işte, rica ediyorum , pek kafam da canlanmadı da.
quote:
...asenkron motorun üzerine kontrol kartını takar, "Al sana fırçasız tip doğru akım motoru" ...