Donanım Haber Forum
Ana Sayfa | Kayıt ol | Profilim | Gelen Kutusu | DH Hız Aşırtma VT | Adres Defteri | Email'le üyeliklerim | Benim forumlarım | Fotoğraf Albümleri
Favorileriniz | Üyeler | Arama | SSS | Şikayet listesi | Uyarı listesi | Nick işlemleri
Baskı devre yalıtkan kaplaması nasıl yapılır?

İlgili konuları bak: (bu forumda | tüm forumlarda)

Bu isimle girdiniz: Guest
Bu konudaki kullanıcılar: hiç
  Basılabilir versiyon
Tüm forumlar >> [Donanım / Hardware] >> Elektronik >> Baskı devre yalıtkan kaplaması nasıl yapılır? Sayfa: [1]
Giriş
Mesaj << Daha eski konu   Daha yeni konu >>
tumra

17 Temmuz 2008; 16:08:22 
Bu mesajla ilgili şikayetinizi bu icon a tıklayarak yapabilirsiniz.

Selamlar,

Ütü ile baskı devre hazırlanmasını anlamış ve başarıyla uygulamış bulunuyorum. Gel gelelim, baskı devreyi yaptıktan sonra, açıkta kalan elemanları mekanik ve elektriksel etkilere karşı koruyan ve genellikle yeşil olan tabakayı nasıl kolay bir yoldan yapacağımı bulamadım.

Aramızda bunun da kolay bir yolunu bilen var mıdır?

Türkçe konuş. * *
ASİL01

Bu kullanıcının bu kategori altındaki blog mesajlarına git Bu kullanıcının DH Blog sayfasina git

17 Temmuz 2008; 19:36:39 

Yeşil tabaka dediğin lehim maskesidir onlar evde tek başına yapabileceğin kolay şeyler değilmiş bende başka yerde okudum lehim maskesi Tr de ve yurt dışında seri üretim fabrikalarında uygulanıyor ama bazı elektronikçiler yapabilir hazır kitler var hobi amaçlı onların çoğunda bulunur lehim maskesi uygulanmış şekilde

İzmir Karşıyaka E.M.L
Msn: hi-fi_asil@hotmail.com
tumra

17 Temmuz 2008; 19:42:09 

O kadar da zor olamaz, yapmayın canım...

Türkçe konuş. * *
uzman_as

18 Temmuz 2008; 1:08:42 

yeşil maske kaplama tekniklerinden bi tanesi de ipek baskı tekniğidir gelişmiş seri baskı tetkniklerinin yanında biraz daha geri kalmış bir teknoloji olsada geçerli bir yöntemdir işlem için öncelikle çizimin üzerindeki vialar ve ped ler kullanılan program üzerinde görünür hale getirilierek şeffaf asetat kağıdı veya aydınger kağıdı üzerine monocrom. pozitif çıktısı alnır elde edilen şablon tahta çerçeve üzerine gerili üzerine pozlandırma boyası sürülmüş özel baskı ipeği üzerine gerilir bir süre çok kuvvetli ışık altında bekletilen peğin üzerine şablondaki moktacıklar negatif olarak geçmiştir ipek üzerinde kalan kuru artık madde hafif tanzikli su veya kompresör yardımıyla temizlenir ipek baskıya hazırdır ipek baskı düzeneğine yerleştirilerek kalıp hazırlanır hazırlanan kalıp içine plaket yerleştirilerek baskı için bir miktar selegraf boyası ipek üzerine dökülür lastik bir spatula yardımıyla baskı üzerine sürüklenen boya plaketin üzerine geçer bir süre kurumaya bırakıldıktan sonra yeşil maske kaplanmış durumdadır yapması hayli zahmetli ve pahalı bir yöntem olduğundan bireysel projelerde pek tercih edilmez genellikle orta seviyeli seri üretim sistemlerinde sık tercih edilir ipek baskı tekniğiyle yeşil maske kaplama yaptırtmak isteyenler teknokit den bilgi alabilirler

mehmetas
tumra

18 Temmuz 2008; 1:27:53 

Pratik bir yol yok mu?

Türkçe konuş. * *
Shinning Star

Sisteme Gözat

18 Temmuz 2008; 1:44:43 

quote:

Orjinalden alıntı: yucelsag

hocam şeffaf ve yeşil olmak üzere iki renk olarak karaköyde abed handa bulabilirsin ama lehimleme işlemini yaptıktan sonra kaplayabilirsin sanırım hiç denemedim ama sprey olarak satılıyo...15-20 ytl gibide fiyatı vardı sanırım...

Ben de hatırlıyorum sprey halinde satılıyor olması lazım, elektronik malzeme satan yerlere sor.

nihat35nihat

Bu kullanıcının bu kategori altındaki blog mesajlarına git Bu kullanıcının DH Blog sayfasina git

18 Temmuz 2008; 3:07:14 

Yukarıda arkadaş serigrafi tekniğiyle baskılı devre üzerine boya kaplamayı anlatmış. Zamanında çokça yapmıştım, bir seri imalat yöntemidir. Hobi olarak uğraşırken genellikle bu iş için oje kullanırım. Şeffaf olanları tercih ederim, kullanımı ve temini çok kolaydır ve pratik olur. Benim hatunda eski ojelerini vermeye çok hevesli zaten kalanları karıştırıp üzerine aseton (STD-100 Sparegum) basıp, kullanıyorum. Yani tavsiye ederim deneyin.

Dost bulmanın yolu da dost olmaktan, Dost olmanın yolu "insan" olmaktan geçer....
tedmiller

18 Temmuz 2008; 5:17:04 

Ben de devre bittikten sonra bir kat vernik atarım aynı işi görüyor

musallim

18 Temmuz 2008; 7:22:45 

quote:

Orjinalden alıntı: tedmiller
... bir kat vernik atarım aynı işi görüyor

Parça söküp takacak olursan ne yapacaksın ?

Lehim maskesi ile boya badana vernik aynı mesleğin deyimleri değildir.

tumra

18 Temmuz 2008; 12:39:14 

quote:

Orjinalden alıntı: yucelsag

hocam daha önce yazdım ama okumadınız sanırım sprey olarak satılıyo... lehimleme işlemini tamamladıktan sonra spreyle plaketi kaplarsınız olur biter... sprey karaköy abed handa mevcut...

Tamam, onu anladım, sprey olarak satılıyor ama; nasıl kullanılacağını tahmin ettiğimde serigrafiden pek de farklı olmadığını düşündüm.

Baskı devre bittikten sonra devre kartını tamamen sprey maske ile kaplarsak, lehim yapılacak noktaları nasıl açıkta bırakacağız?

Eğer devre elemanlarını yerleştirdikten sonra spreyi kullanıyorsak, aynen diğer arkadaşın dediği gibi, eleman sökmek istediğimizde nasıl sökeceğiz?

Benim bildiğim sprey mantığı, Pozitif20'deki gibi olandır. Yani spreyi sıkarsın, kurutursun, açıkta kalacak elemanların (veya tam tersinin) işaretlendiği asetat kağıdını üzerine koyarsın, ışık altında tutarsın, ışıkla tepkimeye giren malzeme asite karşı dirençli (ya da dirençsiz) hale gelir; sonra bunu asite atarsın.

Bahsettiğin işlem bu tür bir işlem mi?

Türkçe konuş. * *
tumra

18 Temmuz 2008; 12:44:40 

quote:

Orjinalden alıntı: nihat35nihat

Yukarıda arkadaş serigrafi tekniğiyle baskılı devre üzerine boya kaplamayı anlatmış. Zamanında çokça yapmıştım, bir seri imalat yöntemidir. Hobi olarak uğraşırken genellikle bu iş için oje kullanırım. Şeffaf olanları tercih ederim, kullanımı ve temini çok kolaydır ve pratik olur. Benim hatunda eski ojelerini vermeye çok hevesli zaten kalanları karıştırıp üzerine aseton (STD-100 Sparegum) basıp, kullanıyorum. Yani tavsiye ederim deneyin.

Oje çok pratik görünüyor aslında. Gider bir tane yeşilinden alırız (var mı yeşil? Hiç görmedim de...). Yalnız "üzerine aseton basıp kullanma" kısmını tam anlayamadım. Ojeyi inceltmek için mi aseton kullanıyorsun?

Ayrıca devre elamanlarının lehimleneceği yüzeyleri nasıl açıkta bırakıyoruz? Oraları boyamayarak mı, yoksa oralara kağıt bant vs. yapıştırarak mı? Ya da oralara lehim mi yapmak lazım oje sürmeden önce???

Türkçe konuş. * *
tedmiller

18 Temmuz 2008; 13:12:36 

quote:

Orjinalden alıntı: musallim

quote:

ojeye karşı çıkmamışsınız oje bizim mesleğin "deyim" lerindin mi yoksa ? Vernik benim işimi görüyor parça değiştirirken de hiç sıkıntı yaşamadım şimdiye kadar. Nihayetinde bir öneri...

tumra

18 Temmuz 2008; 13:28:15 

quote:

quote:

Orjinalden alıntı: musallim

quote:

ojeye karşı çıkmamışsınız oje bizim mesleğin "deyim" lerindin mi yoksa ? Vernik benim işimi görüyor parça değiştirirken de hiç sıkıntı yaşamadım şimdiye kadar. Nihayetinde bir öneri...

Delikten geçen elemanlarla mı çalışıyorsunuz, yoksa yüzey montaj elemanlarla mı?

Türkçe konuş. * *
ASİL01

18 Temmuz 2008; 13:29:42 

Ben dedim pek kolay iş değildir diye

İzmir Karşıya