Bilgisayarım ile ilgili son birkaç haftadır sorun yaşıyorum.. Sorunum, bilgisayarın kendi kendini yeniden başlatması.. Özellikle oyun oynarken bu sorunla çok karşılaşıyorum..
Sistemim :
AMD FX 64 3800+ CPU Abit AN8 SLI Anakart 3GB Kingston DDR 400 Ram Zotac 9600GT Ekran Kartı 550 Watt CoolerMaster Power Supply AC'97 Onboard Ses Kartı Windows XP Service Pack 3 TR DirectX 9.0c Haziran 2008 Yüklü
Daha önceden 350 Watt Power Supply ve Sparkle 7800GT Ekran Kartı kullanıyordum.. Böyle bir sorun hiç bir zaman yaşamamıştım.. Birkaç hafta önceleri Zotac 9600GT Ekran Kartı ve beraberinde ekran kartının biraz daha enerjiye ihtiyaç duyabileceğini düşünerek, 550 Watt CoolerMaster Power Supply aldım.. İlk zamanlar herşey güzeldi.. Ama ne olduğunu anlamadan, artık hangi oyunu açarsam açayım, belli bir süre sonra (yarım saat veya bazen 1 saat) önce monitor gidiyor (ekran siyah oluyor) birkaç saniye sonrada pc yeniden başlatılıyor.. Forumda bu konu ile ilgili araştırmalar yaptım.. Birçok arkadaş da bu gibi sorunlar yaşamışlar.. Ama verilen cevapların genellikle ısınma, veya Ram ile ilgili olduğunu gördüm.. Birçok program kullanarak ve aynı zamanda bios üzerinden CPU sıcaklığına baktığımda sıcaklığın genellikle 35-45 derecelerde olduğunu gözlemledim. Yani masaüstünde çalışırken sıcaklık genelde 35-38-39 değerlerinde gidip geliyor.. Herhangi bir oyun açıp biraz vakit geçirip tekrar bu sıcaklıklara baktığımda sıcaklık 45-48 dereceyi geçmiyor.. Ekran Kartı sıcaklığı da normalde 40 derecelerde geziniyor.. Oyun oynarken 55 e kadar çıkıyor.. Ekran kartının el kitabında zaten maksimum 65 hatta 70 derecelere kadar herhangi bir sorunun olmayacağı (ısınmadan dolayı) belirtilmiş.. Bios ta pc koruması için kapanma sıcaklığı 60-70 derecelere otomatik olarak ayarlanmış durumda.. Kasayı açtım, temiz olmasına rağmen herşeyi söküp bir güzel tekrar temizledim, sorun belki ramler de olabilir diye hepsini tek tek denedim.. Hatta MemTest programıyla Ramlerimin kontrolunü de yaptım.. Pc de ne varsa herşeyi update ettim (bios dahil) Kasanın içinde toplam 4 tane fan var hepsi çalışıyor.. Hatta kasanın kapakları şuanda açık durumda ve yanına vantilatör bile koydum, vantilatorü en yüksek seviyeye ayarladım.. CPU sıcaklığı 4-5 derece düştü.. Ekran kartı fanını temizledim kontrol ettim, oda hep çalışıyor.. Bios tan hiçbir ayar çekmedim yani orjinal fabrika ayarlarında.. Yok olmadı.. Ne yaptıysam olmadı.. En son format attım iki gün önce sistemi sıfırdan kurdum.. 2 gündür sorun hep devam ediyor.. Ekran kartı için farklı sürücülerde denesemde sorun düzelmedi.. Ekran kartında sorun olabilirmi diye bilgisayarcıya gittim.. Yok ekran kartı canavar gibi çalışıyor.. Harddiskimi de kontrol ettim, onda da sorun görünmüyor.. Full tarama yaptım bad sektor falan hiç birşey çıkmadı.. Farklı programlarla pc full test ettirdim.. Sonuçlar güzel herhangi bir sorun yok.. Sadece oyun oynarken pc kendi kendini resetliyor.. Ne yaptımsa, ne ettimse düzelmedi.. Son çare, kökten çözüm olarak herhalde pc yi balkondan aşağıya atıcam ve kurtulucam.. Yok yani, başka çare kalmadı.. Herşeyi denemiş olmama rağmen sorunu çözemedim.. Ne olur arkadaşlar, bu konuda bilgisi olan üstadlarımız varsa, bizleride bilgilendirin.. Bizlerde kurtulalım, sizlerde...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rafe -- 16 Temmuz 2008; 1:26:11 >
cpu ve ekran kartı sıcaklıkların bana göre düşük bile. benim masaüstü değerlerim; cpu=48 , ekran kartı=66 şuanda.
(cpu soğutucu en düşük devirde + ekran kartı fansız model )
fakat saatlerce oyun oynayınca hiçbir sorun yaşamıyorum.
senin sorunun sıcaklık veya voltajdan olabileceğini düşünüyorum.
everest ultimate adında bir yazılım var onu indir. orada sistem kararlılık testi var araçlar kısmında. oradan cpu ve ram lere test uygula ayrı ayrı. sonradan hepsine bir arada uygula.
test esnasında voltages kısmından voltajları , temperatures kısmından sıcaklıkları incele.
yarım saat veya bazen 1 saat oyun oynarken bilgisayarım yeniden başlıyor diyorsan test dediğin gibi yarım saat, 1 saat açık kalmalı.
eğer sadece ram e test uygularken yeniden başlarsa sorun ram dir.
voltajlar gerekenin altına ise sorun psu dandır. eğer cpu sıcaklığı çok yükseliyor ise cpu fanını ve arasındaki macunu kontrol et. anakart sıcaklığınada bak normalde 40-50 arasındadır 90-100 gibi anormal sayılara ulaşırsa kasa içi hava sirkülasyonunu kontrol etmek gerekir, ki vantilatör koymuşsun bu sıcaklıklara çıkmamalı.
sorununu böylece bulabiliriz sanıyorum, sen bir dene bize geri dön
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PolyPhase -- 17 Temmuz 2008; 1:15:09 >