Pil doluluk oranını nasıl ölçeriz. Amper ölçme konumuna alıyorum. Sonra dokunduruyorum. 0,75 ile 2.50 arası bişeyler çıkıyor. Sanırım doğru ölçüyorum ama kaç amperlik pil ne kadar doludur?
x-x arası fotoğraf mak. çalıştırır. x-x arası mp3 player x-x arası tv kumandası x-x arası çalar saat için uygundur gibi bir örnek verebilir misiniz? Teşekkürler....
anladığım kadarıyla pilleri kısa devre ediyosun en basit voltajını ölçerek dolu/boş mukayesesi yapabilirsin dolu bir küçük pil için üzerinde yazan voltajdan tahminen 0.1 0.2 civarı fazla olması lazım ölçtüğünde
anladığım kadarıyla pilleri kısa devre ediyosun en basit voltajını ölçerek dolu/boş mukayesesi yapabilirsin dolu bir küçük pil için üzerinde yazan voltajdan tahminen 0.1 0.2 civarı fazla olması lazım ölçtüğünde
Saol ama volt değeri gördüğüm kadarı ile pek değişmiyor. Tamamen boş değilse 1.5 volt oluyor piller... Ne kadar dolulukta olduğunu anlamak için kaç mAh olduğunu ölçmek gerekmez mi?
avometre ile pil ölçülmez sadece E.M.K. SINI görürsünüz
Amper değerleri doluluk hakkında bilgi vermez mi?
Bu kanıya şarjlı pillerden varıyorum... 1300 mAh bir pil 2 gün dayanıyorsa 2600 mAH bir pil 4 gün dayanıyor. Bi de şarj aletlerinde 400 mAH/saat doldurur gibi şeyler yazıyor. Bu gördüklerimi birleştirince sanki "mAH" değeri bana pilin doluluğunu gösterir gibi geliyor...
Amper değerini ölçmek için; avometrenin artısını pilin artısına eksisini pilin eksisine şeklinde paralel bağlarsanız yanlış bir ölçüm yapmış olursunuz. Akım seri ölçülür ayrıca akım ölçmek için bir yüke ihtiyacınız var bu bir direnç olabilir. avometrenin kırmızı probunu bilin + kutbuna siyah probunuda direnç üzerinden - kutbuna verin bu şekilde direnç üzerinden geçen akımı öğrenebilirsiniz
"mAH" pilin akım değerini doluluk oranını göstermez bir saatte nekadar akım çekilebileceğini gösterir. mesela 2400maH bir pil bir saatte 2400 mA yani 2.4 amper akım verebilir
ekleme
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mr.fusion -- 16 Temmuz 2008; 1:00:34 >
Amper değerini ölçmek için; avometrenin artısını pilin artısına eksisini pilin eksisine şeklinde paralel bağlarsanız yanlış bir ölçüm yapmış olursunuz. Akım seri ölçülür ayrıca akım ölçmek için bir yüke ihtiyacınız var bu bir direnç olabilir. avometrenin kırmızı probunu bilin + kutbuna siyah probunuda direnç üzerinden - kutbuna verin bu şekilde direnç üzerinden geçen akımı öğrenebilirsiniz
"mAH" pilin akım değerini doluluk oranını göstermez bir saatte nekadar akım çekilebileceğini gösterir. mesela 2400maH bir pil bir saatte 2400 mA yani 2.4 amper akım verebilir
ekleme
Teşekkürler...
Yani bu aletlerle pil doluluk oranı öğrenemiyoruz... tüh... Ne hayallerim vardı avometre alırken.... :))
pilin tipine göre değişir. normal pillerin voltajı kullanımına bağlı olarak beli oranlarda düşer. alkalin piller ise bitinceye kadar(yada yaklaşıncaya) normal gerilim seviyesini korur.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dergul -- 16 Temmuz 2008; 1:55:49 >
evet doğrudur fakat boşta çoğu dolu görünür pil test aletleri var analog avometre ye benziyor. normal dcv konumunda bu iş olmuor. ben mesela vu metre ibresi ile yapmıştım vu metreye paralel bir direnç takıp (20-30 ohm civarı ) pilin gerçek durumu nu gösterir önemli olan yük altındaki voltajdır
evet doğrudur fakat boşta çoğu dolu görünür pil test aletleri var analog avometre ye benziyor. normal dcv konumunda bu iş olmuor. ben mesela vu metre ibresi ile yapmıştım vu metreye paralel bir direnç takıp (20-30 ohm civarı ) pilin gerçek durumu nu gösterir önemli olan yük altındaki voltajdır
Şöyle mi? Vu metreye paralel direnç bağladık. Sonra da direncin bacaklarından birini pilin +sına birini -sine bağladık. Ve vumetrenin çıkacağı konum ile pili ölçtük. Yani avometre kullanmadan... Gayet ucuz bi şey. Böyle ölçebiliyosak yapayım bi tane pilmetre... :)
Hazır konu açıkken ben de yeni konu açıp kirletmeyeyim ortalığı.
Voltmetre ve ampermetre almayı düşünüyordum. Bu aleti yakınımızın çalıştığı bir mağazada gördüm. Yani alma imkanım var. Fakat aklımı kurcalayan bazı noktalar var.