Arkadaşlar sizlere ülkemizde pek tanınmayan, Japonların ünlü kulaklık markası olan Audio-Technica’nın hi-fi sınıfındaki portatif kulaklığı olan ATH-ON3'ü tanıtmaya çalışacağım. Gerçekten ilk alırken oldukça kararsız kalmıştım. Koss KSC35 ve 75 kullanan birisi olarak, ses kalitesi çok iyiydi ama dışarı fazla ses veriyordu, HD202 ise çok büyük kaçıyordu yani ne takıp dışarı çıkılır, nede yanında taşınır. Ben daha çok kimseyi rahatsız etmeden müzik dinleyebileceğim, ama aynı zamanda da yanımda taşıyabileceğim bir kulaklık arıyordum. Bunun için tek bildiğim alternatif px200’dü boyutları itibariyle tabii ki. Ama px200 arkadaşımda vardı ve bolca dinleme fırsatım olduğu için açıkçası pek sevmiyordum sesini. Kapalı tip kulaklık her ne kadar almak istemesem de bir nevi zorunlu kaldım ihtiyaçlar gereği.
Gelelim kulaklığa… Kulaklık ilk geldiğinde sade ama şık bir ambalaj içinde geliyor ki gerçekten ilk görüş olarak takdir kazanıyor. Nedense benim bu ambalajlama işine karşı bir takıntım var her ne kadar gereksiz olsa da. Kulaklık hemen hemen px200 ile aynı boyutta, biraz daha kalınca ama çok daha şık. Dış kısmı piano black kaplama şeklinde tasarlanmış ve kafa bandı yerine ince bir tel kullanılması kulaklığı çok ufak boyutlarda gösteriyor.
Kulaklığı açtım ve cowon iaudio 7 ile denemeye başladım. Yalıtım olarak boyutları göze alındığında yeterli. Normal seste dışarıya ses vermiyor. Kulaklığı denemeye başlayınca ilk duyduğum ses gerçekten beni biraz ürküttü daha doğrusu korkuttu. Sesi tatmin etmemişti açıkçası. Hayal kırıklığı içinde dur bakalım bir burn-in olsun belki açılır diyerekten başladım burn-in’e.
98 sa. 24 dk.(Ki günde 5 defa saate bakıyordum kaç saat geçti diye) sonunda artık sıkılmıştım. Kulaklığı aldım ve kulağıma taktım. Olayın şekli bir anda değişti ki burn-in olayına karşıyımdır ve inanmayan birisi olarak söylüyorum bunu. Ses müthiş detaylı, boğukluk gitmiş, bir öncekine denemeye göre iron maiden (fear of the dark) gaza gelmişti sanki…. Ama mp3 dosya kalitesi olarak çok kalitesiz geldi. Alt fonda ne kadar cızırtı, ripleme sesi varsa duymaya başladım. Ki bunu px200 ile hissetmiyordum. Hemen internetten 320 kbps’lik bir mp3 indirdim. Olay o zaman çok daha zevkli hale geldi. Şu anda 1.5 ay oldu kullanmaya başlayalı. Sesin git gide oturduğunu hissedebiliyorum.
Px200 ile karşılaştırma...... Bass olarak daha geride gibi ilk bakışta ama kulaklığı kulağa tam oturtmak için gerekli ayarlamaları yapınca bass çok daha iyi hale geliyor. Kullanması ve alışması px200’e göre daha zor ama alışınca çok daha rahat olduğunu anlıyorsunuz. Ama yinede bass olarak daha geride px200'e göre. Ki ben bass sevmem pek. Ama detay olarak çok daha önde. Tüm arşivimi yeniden dinlemeye başladım meğerse adamlar arka fonda kendini yırtıyorlarmış çalarken haberim yokmuş. Ses, kaliteli bir mp3 ve mp3 çalar ile oldukça net ve px200’e göre daha canlı. En büyük avantajı da tel şeklinde tasarlanmış kafa bandı. Saçlarım kısa olmasına rağmen saçlarımın arasında kayboluyor. Sadece yanlarda hafif görünüyor ki, bizim burada px200 ile dışarı çıkınca uzaylı görmüş gibi bakıyorlar. Saçları 2 cm. daha uzatınca tam olacak, sanki clip-on kullanıyormuş havası verebileceğim.
Eğer kapalı tip ve portatif bir kulaklık arıyorsanız kesinlikle doğru tercihlerden birisi olacaktır şahsi fikrimce. Ha şunu söyleyeyim ben bu kulaklığı kendi sınıfı içerisinde değerlendiriyorum. Kullandığım Koss KSC serisine göre daha düşük seviyede bir kulaklık orası kesin, keza px100'e göre. Ama dediğim gibi kapalı tip, portatif, mümkün oldukça ufak boyutlarsa yalıtımlı bir tip kulaklık arıyorsanız, benim müzik zevkime göre px200’den çok daha iyi bir alternatif. Px200 devri sona erdi benim için… Şimdi px200’ü olan arkadaşta da var bir adet ATH-ON3. Umarım forumdaki diğer arkadaşlara da faydalı olur en azından fikir vermek ve alternatif yaratmak açısından. Saygılarla……
Hocam yazdığım gibi artı ve eksi yönleri mevcut. Müzik zevkine ve kullanım amacına göre tercih yapmakta fayda var. Yoksa kişiden kişiye değişiyor bu kulaklık beğenme işi. Kimisi ep630 müthiş bir kulaklık derken, kimisi çok kötü diyebiliyor. Ben sadece alternatif yaratmak ve fikir vermek açısından ufak bir inceleme yazısı yazdım, kendimce olumlu ve olumsuz bulduğum yanlarını belirterek. Sağolasın ayrıca bu forumdaki herkesin emeğine sağlık, forum demek paylaşmak demek sonuçta......
quote:
Orjinalden alıntı: phm
Güzel yazmışsın hocam. Eline sağlık. Demek PX 200'den bile iyi... Almak isteyen arkadaşlar için yararlı olmuş. Teşekkürler.