Öncelikle mevcut sistemimi ve durumumu açıklayayım düzgün bilgi verebilmek adına.
Asus P4P800SE anakart Intel Pentium IV 2.8Ghz Northwood işlemci Kingston 2 x 512MB 333Mhz bellek NEC 3540 DVD_RW sürücü Everest 300W güç kaynağı (Üzerindeki bilgiler şöyle güç kaynağının; 230V-50Hz 3A +5V +3V + 12V -5V - 12V +5VSB 30.0A 22.0A 10.0A -- 0.8A 2.0A)
Bu makinaya bir AGP kart almak niyetindeyim malum PCI-E yuvası bulunmuyor. Çok yüksek bir kart da almak istemiyorum idare edecek birşey arzuluyorum çünkü yakın gelecekte bir Xbox 360 alacağım hayırlısıyla. İşlemci ve belleğin beni idare edeceğini düşünüyorum.
Şimdi gelelim alternatifler ile ilgili sorunlara.
Temelde istediğim kart 512MB bellekli bir X1950Pro ancak yarım günlük bir araştırma sonucu bu kartı malesef bulamadım satan kimseyi. X1950GT modelleri var satılan ve bunlar OC ile X1950PRO kıvamına gelebiliyormuş. Kartın zaten oldukça eski ve ikinci el olacağını düşünerek ben pek OC yapma taraftarı değilim bu yüzden pek istediğim söylenemez bu kartı. OC olmadan da bu iki kart arasında çok fazla bir fark var mıdır bundan çok net emin olamıyorum ancak. Diğer bir yandan da X1950XT alternatifi var. Yalnızca 256MB bellek alternatifi olan bu model X1950PRO'ya göre daha üstün olmakla birlikte bellek kısıtlaması nedeniyle bir soru işareti oluşturuyor. Okuduklarıma göre 1600x1200 çözünürlük ve üstünde 512MB belleğe ihtiyaç duyulmaya başlanıyormuş ki zaten 1280x1024 üzeri bir çözünürlük kullanmayı düşünmüyorum bu yüzden sanırım bu beni etkilemiyor. Ancak yabancı bir forumda bir kullanıcı bu kartın adını hatırlayamadığım bir oyunu yeteris bellek(ekran kartı belleği diye özellikle belirtilmiş hatada) çalıştırmadığını söylemiş. Bunu çok dikkate almamam gerekir diye de düşünüyorum diğer bir yandan çünkü o kadar araştırma sonucu sadece bir kişide böyle bir probleme rastladım.
Daha yeni olan alternatiflerden HD2600XT var sırada. Bu kartın avantajı DirectX 10 ve OpenGL 2.1 desteklemesi ancak 128bit'lik bir kart ve yapılan çoğu testte gördüğüm kadarıyla X1950PRO bu karta göre çok daha yüksek performans veriyor oyun içi değerlerde(DirectX 9 testlerinde). Ayrıca DirectX 10 desteklemesi bence pek de büyük bir artı değil çünkü bunu hakkını vererek destekleyebilen üst sınıf bir kart değil bu. Bu kartın tek makul yönü ise kolay bulunabiliyor olması.
Son olarak HD3850 var aklımda. Aslında benim düşünceme göre çok üst bir kart sanırsam ama insan şunu düşünüyor ister istemez üstüne bi 60-70YTL daha ekleyip bu kartı mı alsam diye. Fakat burda da korkum bu kartın kapasitesinin sistemimdeki diğer bileşenleri yetersizliği yüzünden sınırlanması ve tam performansta kullanamamak. Ek olarak insan düşünüyor AGP üzerinden böyle yüksek bir kartın zaten gerçek verimi alınabilir mi diye. Bu kartla ilgili son derdim de mevcut güç kaynağımın yetersiz kalacak olması ve 100-150YTL daha masraf yaparak yeni bir güç kaynağı almak zorunda kalacak olmam. Mevcut şartlar altında yatırım yapma ihtimalimin en düşük olduğu kart bu gibi görünüyor.
X1950 serisi için (XT'den emin değilim) mevcut güç kaynağım yeterli olacaktır ancak sanırım HD2600XT için de yeni bir güç kaynağı almam gerekecek. Daha verimli durumu yorumlayabilmeniz için güç kaynağımla ilgili değerleri de yukarda zaten belirttim. Tavsiyede bulunurken bu durumu da göz önünde bulundurabilirseniz sevinirim.
Son olarak da marka konusu gündeme geliyor. Sanırım tüm bu yongalarda en verimli ve problemsiz kartlar Sapphire tarafından üretilmiş ve üretilmekte. Mevcut deneyimlerinize göre marka konusunda da beni yönlendirmenizi rica edeceğim.
İlgilenen, zaman ayıran herkese şimdiden sonsuz teşekkürler.
sanırım bulabilecegin yegane kart 1950gt olur...hepsiburada da vardı bi tane sanırım.bi oraya bakıver istersen:)agp platformunu kullanan arkadaslara sorman gerek,ama saphire iyi bir imaj bırakmadı bende:) yukarı:) +1
bulursanız bi 1950 gt iyi olur...bu aralar zor ama....oc ile güzel çalışıyor bizzat çalıştırıyorum ama tabi güç kaynağınız prb. bence 300 olabilir ama everest sanırım ...o yüzden kart ile beraber yapabiliyorsasnız en azından gerçek 350 alın dengeler ...yeterli olabilir demişsiniz olmaz kesinlikle bizzat power yakarak anladım...ben hala vista yada dx 10 kullanmıyorum ama güncel oyunları iyi şartlarda oynayabiliyorum inanın...yeterlı oluyor bu arada saphire marka kullanıyorum problem yaşamadım x1950gt de...bulursanız tavsiye ederim
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mfehmi -- 9 Temmuz 2008; 21:55:36 >
P 4 3.0 p-ht, intel 865 pearl, ati x 1950 gt 256 ddr3 agp oc'li, hdd 80 samsung sata, kıngston dual 2gb ,zeroterm gx 815 ve zalman cnps 7000 b/cu, samsung 940 bw, fsb blue storm 350, a4 tech x 800 - x 750 bf flame
x1950Pro ve x1950GT birbirine oldukça yakın kartlar, tabii x1950pro öncelikli tercih olmalı (fiyatların aynı seviyede olduğunu düşünürsek). x1950xt'nin AGP versiyonu sadece Gecube firması tarafından sınırlı sayıda üretildi ve bulunması imkansız gibi birşey (ki bulunsa bile satan kişi uçuk fiyat çekecektir). HD 2600xt dx10 desteği olmasına rağmen ne dx10 ne de dx9 altında pek başarılı bir kart sayılmaz. HD 3850'in AGP versiyonu bu kartlar içinde en iyisi olmakla birlikte yine zor bulunmakta, gerçi bulunsa bile o sistemle verim alamazsınız.
Yerinizde olsam ucuz yollu 7600GT AGP düşünürdüm. Sisteminiz bundan fazlasını haketmiyor bence. Ayrıca 7600GT alarak olası bir güç kaynağı masrafından da kurtulabilirsiniz ''belki''.
bende hd2600xt var memnunum dogru sürücüyü bulman lazım deneyerek oyunlarda.hd2600xt önerebilirim 150 ytl ye kdr düştü fiyatı 2-3 sene civarı götürür seni.sora pci ve çift çekirdek geçersin. hd2600xt nin işlemci hızı agp için yeterli.hd3850 pahalı ve bence 1950gt bulman zor gibi.en uygunuhd2600xt