Arkadaşlar raid yapmaya çalışıyorum ama bir türlü beceremedim. Ich9r güney köprüsü, intelin raid için gerekli disketini oluşturdum. Biostan sata hd lerin raid olarak değiştirdim ve ilk açılışı dvd den yapması için ayarları değiştirdim. İlk ekranda ctrl+I ya basarak raid olacak hd leri seçtim stripe olarak seçtim ve exit le çıktım fakat bundan sonra dos ekranında hata veriyor windows kurulum cd sine başlamıyor. Sonra bir de biosa tekrar girip sata hdleri ide olarak değiştirmeyi deniyorum bu sefer win xp kuruluma başlıyor, en başta f6 ya basıyorum disketi okutup işlemi başarıyla yapıyor sonra c ye format atıp xp yi kuruyorum ama raid olaral görmüyor tabiki...Nerde hata yapıyorum acaba? yardımlarınızı bekliyorum...
Cd-Dvd sürücüsünü Sata portlarına bağlamayın, anakart üzerinde harice bir E-SATA portu olması lazım, oraya bağlayarak deneyin.
edit:
pardon, kendi sürücüm sata olduğundan dalgınlıkla yazmışım ki sizinkide SATA ise dediğimi yapın.
Eğer IDE ise Biosta 2 tane RAID ayarı olacak, bunlardan birisini IDE olarak bırakmanız lazım ama hangisi olduğu aklıma gelmiyor şu anda, deneyerek bulabilirsin.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kumandan -- 8 Temmuz 2008; 16:25:46 >
Kumandan fikir verdiğin için teşekkürler, benim dvd writer sataydı e-sata değil de anakartın üzerindeki diğer sata çıkışlarına taktım (6 tane yeşil sata çıkışı var bunları intel dnetliyo, iki tane sarı var bunları j-micron çipi denetliyo) yani sarı olanlara ve sorunsuz yükledim win xp yi, her şey sorunsuz oldu bitti yalnız pc yi restart ettiğimde ctrl-I ya basın diyen ekranda altta raıd olan hd leri gösteren yerde ikinci hd kırmızı yazıyla yazılmıştı ve açıklama kısmında error occured gibi birşeyler yazıyordu. Sonra pc açıldı ve tek bir hd olarak c yi görüyordu ama hiç bir yerde raid falan yazmıyordu. Ama pcnin performansı hissedilecek kadar artmıştı. Yine sorun mu var acaba yeniden mi yüklesem o ilk ekrandaki hata sorun teşkil eder mi?
dostum, zaten fiziksel raid yaptığın için windows sadece 1 disk'i algılar, aygıt yöneticisnde scsi ya da sabit diskler başlığı altında intel ya da anakart üreticisinin raid denetleyicilerini görebiliyo olman gerekir. hissedilir derecede perf farkı varsa işin olmuş demek ki :)
arkadaşlar aynı problem bende de var anakartım abit ab9 quadgt fakat bir türlü cd den boot edemedim :( anakart üzerinde 2 adet E-sata ve 6 adet normal sata girişi var... dvd rom u e sata lar hariç hangisine taktıysam bir türlü boot edemedim makinayı... bios tan raid i seçiyorum fakat ctrl-ı ya basıp herşeyi ayarlıyorum ama bir türlü olmuyor... ide yi seçtiğimde ise normal kuruluma geçiyor... nedir bu işin aslı? anakartın kitabına baktım sata 1-6 portları intel matrix diğer e-sata portları ise jmicron... ben dvd mi e sata portuna nasıl bağlayabilirim?? bios tan raid i seçtiğimde bütün sata portları seçilmez hale geliyor ve 6 tane olan sata portu 4 e düşüyor???
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sonmeztolga -- 18 Ağustos 2008; 16:21:15 >
ABIT AB9 QUADGT LGA 775P - İNTEL E4300 1800@3000 MHZ (GÜNLÜK KULLANIM) - 2x1 KINGSTON HYPERX DDR2 1000MHZ - 512 MB WINFAST 8600GT - 250 GB SATA 2 SAMSUNG X 2 RAID 0 - 20X PHILIPS SATA DVD-RW - THERMALTAKE 520 WATT P.S. - COOLERMASTER CENTURİON T05 KASA - 19 LG L194W-BF - MİROSOFT KABLOSUZ KLAVYE + MOUSE - LOGITECH X540 SES SİSTEMİ - CREATIVE LIVE TO X-FI EXTREM AUDIO MOD
uzun zamandır raid kullanıyorum ve error occurred uyarısı ile daha önceden tanışıyoruz, birkaç ihtimal var, bilgisayar çalışırken hdd güç kabl yada sata kablolarını oynatırsanız o uyarıyı alırsınız. raid dizesini bozup tekrar kurana kadar uyarıyı açılışta sürekli görürsünüz ama sistem stabil çalışır, ikinci ihtimalde disklerinden biri arızalı olabilir. eğer öyleyse bir süre sonra hdd tamamen susacaktır. hazır sistem kuruluyken güncellemeleri oyunları ve programlarıda kurun. başka bir hdd ye sistem image alıp raid dizesini bozun ve tekrar oluşturun. (image almak için acronis true image 10 öneririm. programının raid desteği var) eğer hdd lerde fiziksel bir arıza yoksa error occurred uyarısını bir daha görmezsiniz. boot işlemini acronis true image programı ile oluşturacağınız boot cd si ile yapın ve yedeği geri yükleyin. raid kurulu iken bilgisayarı her açtığınızda bir sorun olabilme ihtimaline karşı biosu takip etmekte fayda var. kolay gelsin
quote:
Orjinalden alıntı: FERROKROM
Kumandan fikir verdiğin için teşekkürler, benim dvd writer sataydı e-sata değil de anakartın üzerindeki diğer sata çıkışlarına taktım (6 tane yeşil sata çıkışı var bunları intel dnetliyo, iki tane sarı var bunları j-micron çipi denetliyo) yani sarı olanlara ve sorunsuz yükledim win xp yi, her şey sorunsuz oldu bitti yalnız pc yi restart ettiğimde ctrl-I ya basın diyen ekranda altta raıd olan hd leri gösteren yerde ikinci hd kırmızı yazıyla yazılmıştı ve açıklama kısmında error occured gibi birşeyler yazıyordu. Sonra pc açıldı ve tek bir hd olarak c yi görüyordu ama hiç bir yerde raid falan yazmıyordu. Ama pcnin performansı hissedilecek kadar artmıştı. Yine sorun mu var acaba yeniden mi yüklesem o ilk ekrandaki hata sorun teşkil eder mi?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi metin -- 18 Ağustos 2008; 23:04:13 >
Ben de raid 0 problemi yaşıyorum. İki Seagate 40gb ve 120gb diskimi ayrı ide portlara master olarak bağlıyorum. Ama gel gör ki şeritleme yaptığımda ortalama 150gblik hacim göreceğime 75gblik hacim görüyorum. Bu neden kaynaklanabilir? Teşekkürler..
Ben de raid 0 problemi yaşıyorum. İki Seagate 40gb ve 120gb diskimi ayrı ide portlara master olarak bağlıyorum. Ama gel gör ki şeritleme yaptığımda ortalama 150gblik hacim göreceğime 75gblik hacim görüyorum. Bu neden kaynaklanabilir? Teşekkürler..
Raid 0 da sığa olarak küçük harddisk esas alınır. Yani senin 150GB lık harddiski 40GB kabul eder.